Nincs még egy annyira elterjedt smoothie-hozzávaló, mint a banán. Édes, krémes és ízletes, de mégsem nyomja el a többi összetevő ízét. A banán az a gyümölcs, amelyet szinte az összes kevert italban megtalálunk, legyen szó akár gyümölcsmixekről, zöld smoothie-król, diós-csokoládés italokról: a banán az összes italt felturbózza. És ha még azt is hozzávesszük, hogy olcsó, bárhol beszerezhető és rengeteg jótékony tápanyagot tartalmaz – például káliumot, vagy a „jóhangulat-hormon”, a szerotonin termelődéséért felelős fitokemikáliát, a triptofánt –, akkor nincs abban semmi meglepő, hogy miért is annyira népszerű alapanyag ez a gyümölcs. Személy szerint én is rengeteg smoothie-ba beleteszem.

Ennek ellenére azonban elég gyakran találkozom a következő kérdéssel: „Mit tehetnék banán helyett a smoothie-ba?” Jogos a kérdés, hiszen számtalan oka lehet annak, ha valaki csökkenteni szeretné a banánbevitelt, sőt olyanok is vannak, akik teljes mértékben ki szeretnék iktatni étrendjükből ezt a gyümölcsöt.

Az egyik kézenfekvő ok az allergia, de említhetjük akár a vércukorszint-csökkentést, vagy egyszerűen csak a változatosság iránti vágyat. Erre a kérdésre azonban nincs egyszerű és egységes válasz, mivel nem nagyon van még egy olyan univerzális alapanyag, mint a banán, amit szinte mindenbe bele lehet tenni. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy minden attól függ, milyen típusú italhoz keressük a megfelelő helyettesítőt. Először is a banán szerepét kell tisztáznunk: a banán krémes jelleget ad, és megédesíti italunkat. Gyümölcssmoothie-k esetében a mangó lehet a befutó. A diós, csokoládés és a krémes italoknál válasszuk az avokádót és cseppnyi édesítőt a banán helyettesítésére. Van azonban egy olyan alapanyag, amelyről hajlamosak vagyunk megfeledkezni! Ez pedig nem más, mint az édesburgonya!

Untitled-7

Gondoljunk csak vissza arra, amikor utoljára édesburgonyát sütöttünk – mennyire selymes, kényeztető és milyen édes volt! Tegyük hát bele bátran a smoothie-ba, ha bársonyos, sűrű és meglepően alacsony cukortartalmú italt szeretnénk készíteni. A vitaminnal és rostokkal teli édesburgonya álomszerűen illik a csokoládés és krémes smoothie-khoz.

De nem csalódunk benne akkor sem, ha gyümölcsmixeinket – açaí bogyós, áfonyás, ananászos vagy az almás italainkat – turbózzuk fel vele, de akkor sem, ha fehérjepor hozzáadásával edzés utáni mixet szeretnénk készíteni. További előnye még, hogy nem drága és könnyen tárolható. Süssünk meg néhány darab édesburgonyát a szokásos módon fóliába csomagolva. Süssük addig, amíg megpuhul, majd távolítsuk el a héját. Használhatunk dobozolt (csakis BPA-mentes csomagolásban tárolt) burgonyát is, ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni a dolgunkat. Még egy NAGYON általános szabályt hadd osszak meg veletek, kihangsúlyozva természetesen, hogy minden recept egy picikét eltérő: 1/3 csésze sült/főtt édesburgonya-püré tesz ki 1 friss banánt.

Ami a folyadékokat illeti, az édesburgonyás italokhoz is nyugodtan használhatunk mandulatejet vagy egyéb növényi alapú tejet.

Juharos-édesburgonyás superfoodsmoothie

Bársonyos, édes, és alacsony cukortartalmának köszönhetően valóban ellenállhatatlan. Ha még jobban oda szeretnél figyelni a cukorbevitelre, akkor a datolya helyett használj szárított faepret.

  • 1 adag – nagyjából fél liter – elkészítéséhez a következőkre lesz szükséged:
  • 1/3 csésze édesburgonya-püré (frissen főzött vagy dobozos)
  • 1 nagyobb medjoul datolya, kimagozva
  • 2 evőkanál nyers kesudió
  • 1 evőkanál szárított goji bogyó
  • 1 kávéskanál chia mag
  • Tippünk: 1 evőkanál a kedvenc vanília ízesítésű fehérjeporodból vagy használhatsz organikus vanília port is!
  • ¼ kávéskanál őrölt fahéj
  • szűk 1/8 kávéskanál őrölt szerecsendió
  • ¾ csésze mandula tej vagy növényi eredetű tej
  • 1 csésze jég, igény szerint több is lehet

Tegyük bele a turmixba az édesburgonya-pürét, a datolyát, a kesudiót, a goji bogyót, a chia magot, a fehérjeport, a fahéjat, és a szerecsendiót. Turmixoljuk simára, majd adjuk hozzá a jeget – 1-2 csészényit – attól függően, hogy mennyire szeretnénk jégkásásra készíteni az italunkat. Turmixoljuk össze az egészet még egyszer.

Keresd a könyvet webáruházunkban, ami 100 szuperegészséges smoothie receptjét tartalmazza!

Olvass bele a könyvbe