Ezeket a csinos kis tekercseket könnyű elkészíteni, de még könnyebb megenni őket! Tökéletes harapnivalók bármely napszakban, és nagyszerűen megy hozzájuk az ázsiai ihletésű paradicsomos gyömbéres mártogatós. Nyugodtan készíts nagyobb adagot, mert gyorsan fogy!

Az uborka erősen lúgosít és hidratál, gazdag tápanyagokban, A-, C- és K-vitaminban, magnéziumban, szilíciumban és káliumban. Tele van olyan antioxidánsokkal és enzimekkel, mint az erepszin, amely segíti a fehérjék emésztését, valamint elpusztítja a parazitákat és a férgeket. Az uborkahéj magas klorofill- és lignántartalma miatt nagyszerű rákellenes táplálék, és különösen hasznos lehet az ösztrogénhez kapcsolható rák – például a mellrák, méhnyakrák, prosztatarák és petefészekrák – kockázatának csökkentésében.

A gyömbér a világ egyik legrégebbi és legnépszerűbb orvosi fűszere. Jól ismert emésztésserkentő, de széles körben használják megfázás, influenza, tengeribetegség és szédülés esetén is. Segíthet a menstruációs görcsök, hányinger, gyomorégés, migrén, torokfájás, kimerültség, fáradtság és székrekedés csökkentésében, továbbá megkönnyebbülést nyújt gyomorrontás és ételmérgezés esetén is.cucumberroll

A cukkini a prosztata egészsége szempontjából fontos növényi tápanyagokat tartalmaz, amelyek enyhítik a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás tüneteit. Tartalmaz továbbá olyan hatékony gyulladáscsökkentő összetevőket, amelyek segíthetnek az asztmában, ízületi gyulladásban és fibromyalgiában szenvedőknek. Különösen jó hatással van a magas vérnyomásra, szürke hályogra, szemfenéki meszesedésre, érelmeszesedésre, cukorbetegségre, ödémára, sclerosis multiplexre, illetve a has- és a bélrákra.

A datolya olyan gyulladáscsökkentő és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek miatt kiváló a krónikus fertőzésekben és autoimmun betegségekben szenvedőknek. Segíti a pulzus és vérnyomás normalizálását, így nyújt védelmet stroke és szívkoszorúér-betegségek ellen.

Egy gerezd nyers fokhagymában 100 000 egységnyi penicillinnek megfelelő antibiotikum található, amely a penicillinnél és a tetraciklinnél is hatásosabbnak bizonyult. A fokhagyma allicint tartalmaz, amely bizonyítottan jelentősen csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást a májsejtekben található HMG CoA-reduktáz-gátló enzimmel, és megakadályozza a vérrögképződést a vérerekben.

Hozzávalók (2 adaghoz)

A tekercsekhez:
2 uborka
bármilyen szeletelt zöldség tölteléknek (például: kaliforniai paprika, répa, káposzta, mangó, zöldhagyma, avokádó)

A mártogatóshoz:
1/4 csésze paradicsom
1/4 csésze narancslé
2 ek. nyers kendermag
1 csésze hámozott és felkockázott cukkini
1,5 cm jalapeno paprika mag nélkül
2,5 cm gyömbér
2 datolya
1 gerezd fokhagyma

Elkészítés
A mártogatóshoz turmixolj minden hozzávalót simára, majd tedd félre.
Zöldségszeletelővel vagy -hámozóval hosszában vágj vékony szeleteket az uborkából. Kezdd el feltekerni az egyik végén, töltsd meg bármilyen általad kedveld töltelékkel, egy kis mártogatóssal pedig tapaszd a helyére. Csinálj, amennyit csak szeretnél! Egészségedre!

(Forrás: www.medicalmedium.com)