A LEGJOBBAK

 

shutterstock_481795795 (1)Zöld leveles zöldségek

A zöld levelesek mikrotápanyagokat tartalmaznak. Ez a kategória magában foglalja a sötét salátafajtákat, a kelkáposztát, a takarmánykáposztát, a rukkolát és a vízitormát.

Keresztesvirágú zöldségek

A brokkoli, a karfiol, a kelbimbó és a retek olyan bioaktív vegyületeket tartalmaznak, amelyek módosítják a hormonokat, méregtelenítek, és megakadályozzák a mérgek DNS-károsító hatását.

Bogyós gyümölcsökshutterstock_173496284 (1)

A bogyós gyümölcsök támogatják a szív egészségét, javítják a vér glükózszintjét, és csökkentik a gyulladást. Élvezd az összes bogyós gyümölcsöt, beleértve az áfonyát, a málnát, az epret és a szedret.

Bab

Kiadós és sokoldalú – a babok és hüvelyesek jó minőségű oldható és nem oldható rostokat, illetve ellenálló keményítőt tartalmaznak.

shutterstock_458336116 (1)Gombák

A csiperke, a portobello gomba, a shiitake, a kései laskagomba és a további gombafajták megvédenek a légzőszervi fertőzésektől és a mellráktól.

Hagymák

A vöröshagyma, a póréhagyma, a mogyoróhagyma és a fokhagyma rákellenes, gyulladáscsökkentő összetevőket és antioxidánsokat tartalmaznak.

Diófélékshutterstock_355672364 (1)

A dió, pisztácia, mogyoró és mandula gazdag szterolban, sztanolban, rostokban, ásványi anyagokban és más egészségmegőrző tápanyagokban, emellett pedig véd a szív megbetegedéseivel szemben.

Magok

A magok a diófélék összes előnyét magukban hordozzák, ezenfelül pedig a legtöbbjük omega-3 zsírsavat (len, chia, kender) és rákellenes lignánokat tartalmaz (len, chia, szezám).

 

shutterstock_454912390Paradicsom

Magas likopintartalma miatt a paradicsom erős antioxidáns, és gyulladáscsökkentő hatással bír, ami segít a rákkal, valamint a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben.

Gránátalma és cseresznye

Ezek a gyümölcsök védelmet nyújtanak a szívbetegségekkel, a rákkal, valamint a kognitív károsodással szemben, és csökkentik az oxidatív stresszt.

 

A LEGROSSZABBAK

 

Füstölt, grillezett vagy hagyományosan tenyésztett vörös húsok

Ezek rákot elősegítő hormonokat tartalmaznak, és növelik a rákot elősegítő hormonok számát az emberi testben. A főzési folyamatban rákkeltő anyagok termelődnek, beleértve heterociklusos aminokat, policiklusos aromás szénhidrogéneket és nagy mennyiségű AGE-t (előrehaladott glikációs végtermék).

Kereskedelmi pékárukshutterstock_34668559 (1)

A fehér lisztből készült finomított szénhidrátok, a cukrok és olajok szorosan kapcsolódnak a depresszióhoz és a demenciához. Érdemes továbbá elkerülni a margarint és a gyorséttermi ételeket, melyek transzzsírsavat tartalmazhatnak, így növelve a szívbetegség esélyét.

Vaj

A vaj kapcsolatba hozható a magas koleszterinszinttel, a szívbetegségek okozta halálesetekkel és sajnos nagyon gyakran a rákos megbetegedésekkel is, mint például a mellrák.

shutterstock_557338165Palacsinták és fánkok

Magas a fehérliszt-, az édesítő- és az olajtartalmuk – ez egy nagyon veszélyes trió –, és ráadásul megsütjük őket, ami tovább növeli a szívbetegségek és rákos megbetegedések esélyét.

Szénsavas üdítők

Az üdítőitalokban lévő foszforsav kalciumveszteséget okozhat. De a diétás üdítőkben lévő mesterséges édesítők is rossz hatással vannak szervezetünkre, mert megzavarják az íz és a táplálék közötti kapcsolat érzékelését, így még a cukormentes szénsavas üdítők is veszélyesek.

 Sült ételekshutterstock_124173271 (1)

A sült ételek, mint például a sült csirke, a rakott padlizsán és a sült krumpli, akrilamidokat és más gyulladást elősegítő veszélyes összetevőket képeznek a sütési folyamat során, amelyek genetikai mutációt okozhatnak, és növelhetik a rák esélyét.

Túlsózott ételek

A felesleges nátrium szoros kapcsolatban áll a magas vérnyomással, az agyvérzéssel, a szívnagyobbodással, a szívrohammal, az autoimmun betegségekkel, a vesebetegségekkel és a gyomorrákkal.

 

shutterstock_373080193 (1)Hot dog és löncshús

Ezen feldolgozott húsdarabok keverékei kémiai tartósítószerekkel és mesterséges színezékekkel együtt készülnek, melyek a korai halálozás fő okai lehetnek, továbbá hozzájárulhatnak a gyermekkori rákos megbetegedésekhez, amennyiben a gyermek ilyen ételeket eszik, vagy akár a terhesség, akár a fogamzás előtt fogyasztanak ilyet a szülők.

Fehér cukor és más kalóriadús édesítőszerek

Minden kalóriatartalmú édesítő, függetlenül az alapanyagtól, súlynövekedéshez, szívbetegséghez és cukorbetegséghez vezethet. Ide tartozik a juharszirup, a méz és az agávé. A koncentrált édesítőszerek is szoros kapcsolatban vannak a rák kialakulásával.

Édesített tejtermékekshutterstock_119788993 (1)

A fagylalt, az alacsony zsírtartalmú jégkrém és a fagyasztott joghurt is nagy mennyiségben tartalmaz tejfehérjét és koncentrált édesítőszereket, melyek kapcsolatban állnak a növekedést serkentő hormonok számának emelkedésével és a rákos megbetegedésekkel.

(Forrás: www.medicalmedium.com)

 

Gyogyito_Medium_B1_800px

Könyvajánló a témában

hogy_ne_halj_meg_B1_218px

Könyvajánló a témában