Stresszelsz? Kóstold meg ezt! A stressz olyan negatív eseményláncolatot indít el a testünkben, amely az egészségünkre is hatással van. Ez az antistressz-smoothie tele van jótékony összetevőkkel, melyek segítenek minimalizálni a stressz negatív hatásait a szervezetünkben. 

A keverék kakaóból, krémes avokádóból, chia magból és mandulából áll, és olyan íze van, mint a csokis mandulakrémnek. Ha kevesebb vizet adunk hozzá, smoothie-tálat vagy pudingot készíthetünk, amit kanállal ehetünk – ennek még dekadensebb az ízvilága.

Előnyök

Avokádó: a krémes avokádó gazdag a stresszüző B-vitamonikban, melyek támogatják az idegek és az agysejtek egészséges működését. Sőt, bizonyos tanulmányok arra mutatnak rá, hogy a depresszió és a

Ajánlatunk a témában
Ajánlatunk a témában

szorongásos érzések is B-vitamin-hiányhoz kapcsolhatóak.

Chia mag: a chia mag remek magnéziumforrás, amely létfontosságú ásványi anyag, ha a stressz kezeléséről és a depresszió visszaszorításáról van szó. Emellett a magok omega-3 zsírsav tartalma magas, mely gyulladáscsökkentő hatású az agyban, s így csökkenti a stresszt és a szorongást.

Egyes orvosok és kutatók szerint a depresszió és szorongás egyre növekvő aránya a társadalmunkban szorosan köthető a táplálkozásunkhoz, melybe beletartozik az omega-3-hiány is.

Kakaó: semmihez nem hasonlítható az az örömérzet, amit akkor tapasztalunk, miután beleharaptunk egy szelet étcsokiba. Ez azért van, mert felturbózza a szerotoninszintünket, ami jó hatással van a hangulatunkra és a boldogságérzetünkre. Ezenkívül tanulmányok igazolják, hogy a kakaóban megtalálható polifenolok segíthetnek csökkenteni a stresszhormonok szintjét a testünkben.

Mandulavaj: a mandula cinket tartalmaz, mely ásványi anyag alapvető szerepet játszik abban, ahogy az agy és a test a stresszre reagál. Ezenkívül remek stresszölő magnéziumforrás is, nem beszélve magas B2 és E-vitamin-tartalmáról, melyek a stresszes időszakokban támogatják az immunrendszert.

Hozzávalók (2 adaghoz)

  • Két csésze chia zselé* (3 evőkanál chiamag és 2 csésze víz)
  • 1/2 avokádó
  • 2 banán (friss vagy fagyasztott)
  • 4 datolya
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 2 evőkanál mandulavaj
  • esetleg még víz, a kívánt állag eléréséhez

Még szórhatunk rá:

  • szárított kakaóbabot
  • mandulaszeleteket

Elkészítés

  1. Készítsük el a chia zselét: öntsünk két csésze szűrt vizet egy edénybe, tegyünk hozzá 3 kanál chia magot, majd jól keverjük össze. Hagyjuk állni legalább 10 percig (ezalatt folytathatjuk a reggeli rutinunkat).
  2. Amikor elkészült, öntsük a chia zselét és a többi összetevőt a mixerükbe, és turmixoljuk addig, amíg sima nem lesz az állaga. A chia és az avokádó miatt sűrű, kanalazható lesz (ebből jó kis smoothie-tálat lehet készíteni). Ha inkább a lágyabb állagot kedveljük, egyszerűen adjunk hozzá még egy kis vizet vagy jeget.
  3. Ha szeretnénk, megkoronázhatjuk kakaóbabbal és mandulaszeletekkel.
  4. Lassan kortyolgassuk és ízlelgessük. Hagyjuk meg a maradékot arra az időre, ha nassolnánk, vagy másnap reggelire.

*Érdemes tudni: felgyorsíthatjuk a folyamatot, ha előre elkészítjük a chia zselét. Szuper ötlet egy nagy adaggal készíteni belőle, ami mindig kéznél van a reggeli smoothie-hoz. Légmentes tárolóba tegyük, például befőttesüvegbe, így a hűtőben legalább egy hétig eláll.

További Superfood könyvek:

superfood_gyorsetelek_B1_218px

Superfood_a_konyhaban_B1_218pxsuperfoods-B1_218px