Íme három egészséges recept, ami az egész család kedvence lehet. És ne feledd, gondolj arra miközben elkészíted és főleg, miközben falatoztok, hogy csupa olyan finomság kerül a szervezetünkbe, ami gyógyítja a májat.

 

JAPÁNSÜTŐTÖK-KRÉMLEVES

2–4 adag

Ez a leves olyan, mint egy levestálba zárt ölelés. A japán sütőtök tápláló, gazdag íze gyönyörűen párosul a fokhagyma, a hagyma és a curry melegével. Sokáig eláll, és fagyasztani is kiválóan lehet, ezért azonnal kéznél lesz a laktató finomság, amikor csak szükséged van rá.

1 közepes japán sütőtök (lásd a Tippeket)

3 csésze zöldségleves (lásd a Tippeket)

1 csésze hagyma felkockázva

4 gerezd fokhagyma felaprítva

1 teáskanál currypor

½ teáskanál tengeri só

½ lime leve

¼ teáskanál pirospaprika-pehely (elhagyható)

 

Forralj fel egy nagy lábas vizet, és helyezd bele az egész sütőtököt szárastól, mindenestől. Forrald 10 percig, és félidőben fordítsd meg. Tíz perc elteltével óvatosan vedd ki a vízből, és tedd félre száradni.

Amikor eléggé lehűlt, hogy kezelhető legyen, hámozd meg, vágd félbe és magozd ki. Kockázd fel; körülbelül 4 csészényi adagot kapsz.

Tedd a felkockázott sütőtököt egy fazékba a zöldséglevessel, a felkockázott hagymával, a fokhagymagerezdekkel, a curryporral, a tengeri sóval és a lime levével. Forrald fel a levest, majd vedd vissza takaréklángra. Gyakran keverd meg.

Kis lángon főzd még 15-20 percig, vagy amíg a sütőtök teljesen megfő.

Öntsd a fazék tartalmát turmixgépbe, és először kis fokozaton kezdd el összeturmixolni. Néha vedd le a mixer tetejét, hogy eltávozhasson a gőz.

Tálald melegen, és ha úgy tetszik, díszítheted pirospaprika-pehellyel.

TIPPEK

Készítsd el a saját zöldséglevesedet a 368. oldalon található Egészséges májműködés zöldségleves alapján. Vagy a helyi élelmiszerboltban is kereshetsz alacsony nátriumtartalmú zöldséglevest (ellenőrizd, hogy ne tartalmazzon canola olajat, citromsavat, természetes ízesítőket vagy más rejtve becsempészett adalékanyagokat). Ha megszorulsz, vízzel is helyettesítheted.

Ha a környékeden nem kapható japán sütőtök, használj bármilyen más fajtájú sütőtököt, de akár az édesburgonya is megteszi. Bármilyen változatot választasz, körülbelül 6 csészényire lesz szükséged.

 

 

CSICSERIBORSÓ QUICHE

6–8 adag

Ez a csicseriborsó quiche jól szállítható és kiválóan hűthető. Készíts egyet vasárnap, és a hét többi napjára már kész is a szuper reggeli vagy ebéd. Önmagában is nagyon finom, de gyógy- vagy fűszernövényes paradicsomszósszal is feldobhatod, például az Egészséges májműködés könyv 400. oldalon található ratatouille-hoz ajánlott paradicsomszósszal.

4 csésze kis brokkolivirág

4 csésze félbevágott cseresznye- vagy koktélparadicsom

4 csésze vöröshagyma felkockázva

8 gerezd fokhagyma a héjával

2 csésze víz

3 csésze csicseriborsóliszt

2 evőkanál friss citromlé

2 teáskanál szárnyas fűszer

2 teáskanál tengeri só

 

Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra.

Terítsd szét a brokkoli virágokat, a paradicsomot, a hagymát és a fokhagymagerezdeket két sütőpapírral letakart sütőlapram és süsd 15-20 percig, vagy amíg meg nem puhulnak.

Hámozd meg az immár sült fokhagymagerezdeket (óvatosan, nehogy megégesd az ujjad!), majd a vízzel együtt tedd be őket a turmixgépbe. Öntsd hozzá a csicseriborsólisztet, a citromlevet, a szárnyas fűszert és a tengeri sót, majd addig keverd az alapanyagokat, amíg sima tésztát nem kapsz.

Öntsd át a tésztát egy nagy keverőtálba, és keverd bele a sült zöldségeket.

Helyezd a mixet egy sütőpapírral kibélelt quiche formába vagy más sütőformába. Ha úgy tetszik, a quiche-tésztát hagyományos, 12 muffinos sütőformába is öntheted, és egyéni mini quiche-eket is készíthetsz.

Süsd 30-35 percig, félidőben nyisd ki a sütőt, hogy kiengedd a gőzt. Akkor kész a quiche, amikor a teteje szépen megbarnult, és a közepébe szúrt villát tisztán húzod ki.

Vedd ki a sütőből, és tálalás előtt hagyd lehűlni.

TIPP

Ez a quiche jól fagyasztható, így bármikor kéznél van, csak elő kell kapni a hűtőből. Fagyasztás előtt szedd le róla a sütőpapírt.

 

EGÉSZSÉGES MÁJMŰKÖDÉS SALÁTA

1-2 adag

Ez a két saláta bővelkedik a májadat éltető gyógyhatásokban. Kiváló választás, ha könnyebb ételre vágysz és a főtt fogásokat is remekül kiegészítik, például az Egészséges májműködés 3:6:9 párolt zöldségeit. Az Egészséges májműködés c. könyv bármelyik májgyógyító ételével egyénivé varázsolhatod a salátád, így soha nem unod meg. Ha kipróbálod a zsírmentes „narancsecetöntetet”, akkor biztosan a konyhád állandó nyersanyaga lesz. Ízgazdag, édes és bárki számára megfelelő.

A változat

3 csésze paradicsom felkockázva

1 uborka felszeletelve

1 csésze zeller felkockázva

1 csésze koriander felkockázva (elhagyható)

½ csésze petrezselyem felaprítva (elhagyható)

½ csésze mogyoróhagyma (elhagyható)

8 csésze tetszőleges zöld-leveles zöldség mix (spenót, rukkola, vajsaláta stb.)

1 citrom, lime vagy narancs leve

 

B változat

2 csésze vékonyra szeletelt lila káposzta

1 csésze sárgarépa felkockázva

1 csésze spárga felaprítva

1 csésze retek felaprítva

2 csésze alma felkockázva

½ csésze koriander felaprítva

8 csésze tetszőleges zöld leveles zöldség (spenót, rukkola, vajsaláta stb.)

1 citrom, lime vagy narancs leve

 

Választható „narancsecetöntet”

1 csésze narancslé

1 gerezd fokhagyma

1 evőkanál nyers méz

¼ csésze víz

1/8 csésze tengeri só (elhagyható)

1/8 csésze cayenne bors (elhagyható)

 

Helyezd a választott zöldségeket és a zöld leveles zöldeket egy tálba, majd keverd össze őket, hogy egy vegyes salátaalapot kapj.

Csepegtesd a levelekre a friss citrom-, lime- vagy narancslevet. Vagy ha úgy tetszik, készítsd el a „narancsecetöntetet”. Ehhez turmixold simára az összes hozzávalót.

Ha megosztod valakivel, vagy félretennél későbbre, öntsd át a saláta felét egy másik tálba. Jó étvágyat!

Forrás: Egészséges májműködés

 

Ajánlott könyvek:

EGÉSZSÉGES
MÁJMŰKÖDÉS

A siker alapelvei könyv

TISZTULJ
ÉS GYÓGYULJ

RECEPTEK,
HOGY SOKÁIG ÉLJ