Nagy utat jártunk be az ételekkel kapcsolatos gondolkodásunkban. Ma már minden korábbinál tudatosabban viszonyulunk az egészségtelen ételekhez, az adalékanyagokhoz és a mezőgazdasági gyakorlathoz. A legjobb táplálékot akarjuk a családunknak, ezért néhány szülő – az állati termékeket szeretők – kizárólag legelőn tenyésztett állatokkal és háztáji gazdálkodásból származó tojással hajlandó etetni a gyermekeit, a növényi étrendet kedvelők némelyike pedig csak organikus terményekkel. Elérkezett az idő, hogy a májunkat is bevegyük a családba. A májnak is kell ennie, és ő is megérdemli a legjobb üzemanyagot.

A májunk hatalmas erővel képes visszatérni a lassúságból és a betegségből. Amikor annak látjuk, ami – élő, dolgozó szervnek –, szerzünk némi elképzelést arról, hogy hogyan etessük, és ha megfelelően tesszük mindezt, akkor a kezünkbe kerül a gyógyulás kulcsa.

A következő ételek segítenek megtisztítani és oxigénnel ellátni a véred; élő vízzel hidratálják a véred, amely kihajtja, feloldja és szétszórja a májban lévő zsírokat és toxinokat; létfontosságú természetes cukrokat visznek a májba, például glükózt és fruktózt; és a legjobb minőségű ásványi sókkal látják el a vért. Ám még ennél is többet tesznek: színültig tele vannak a májsejteket helyreállító antioxidánsokkal; a májad immunrendszerét tápláló vitaminokkal, amely így meg tudja ölni a vírusokat és a baktériumokat; ásványi anyagokkal, amelyek segítségével a máj ellátja létfontosságú kémiai funkcióit; és még felfedezésre váró fitokémiai vegyületekkel, amelyek információt visznek a májba, hogy az megerősödjön és kitörjön abból a szennyezett környezetből, amelyben tartjuk. Ezek a leghatásosabb módszerek ahhoz, hogy jól tápláld a májad, és olyan egészségi szintre hozd, amelynek a létezéséről sem tudtál.

Mi a helyzet a legjobb ételekkel amelyek egyensúlyba hozzák a véráramodat és meggyógyítják a májadat? Nos, ezek rövidített listáját itt találod:

ALMA:
Élő vízzel támogatja a máj hidratáló képességeit, így az el tudja raktározni és visszaengedni a véráramba, ha dehidratáció vagy piszkos vér szindróma lép fel. Az almában lévő gyümölcssavak elősegítik a máj megtisztulását, mert szétoszlatják a raktáraiban felgyülemlett toxikus filmrétegeket. Az alma kiéhezteti a bélrendszerben és a májban lévő baktériumokat, élesztőgombát, penészt és más gombafajtákat, valamint a vírusokat. Kiválóan bontja le az epekövet is.

BOGYÓS GYÜMÖLCSÖK:
A máj gyógyszeres ládikái. A sok különböző antioxidáns többféle májsejtet – köztük a hepatocitákat és a Kupffer-sejteket, valamint a májlebenyeket és a hajszálereket – is véd a toxinoktól és a kórokozóktól. A bogyós gyümölcsök megakadályozzák, hogy a bajkeverők kárt okozzanak; a bennük lévő antioxidánsok pajzsként védelmezik a sejteket. Minden bogyóféle, köztük a málna, a szeder és az áfonya megakadályozza, hogy a máj gyors oxidálódásnak induljon, amikor elárasztják a toxikus nehézfémek és a mérgek.

CITROM ÉS LIME:
Javítják a sósav- és epetermelést, valamint mindkettő hatásfokát. Mikroásványi sókat tartalmaznak, amelyek lebontják a kórokozókat; például az egészségtelen baktériumokat, penészt, élesztőgombát és más gombaféléket. Így segítik a májad immunrendszerének védelmét. A citrom és a lime gazdag kalciumkészlete összekapcsolódik a bennük lévő C-vitaminnal, és együttesen életre keltik a stagnáló, lassú, zsíros májat, fellazítják és szétoszlatják a zsírsejteket. A citrom és a lime segít felszámolni a piszkos vér szindrómát is, javítják a glükózfelszívódást, és még a hasnyálmirigyet is védik.

CSÍRÁK ÉS MIKROZÖLDEK:
A máj nagyon szereti a csírákat és a mikrozöldeket, ugyanúgy, mint az őstermelői piacról, a kertedből vagy a konyhapulton nevelt fűszernövényekről származó minden élő gyümölcsöt, zöldséget vagy zöld leveles zöldet. Az üzletekben becsomagolt vagy az erjesztett áruk nem tartalmaznak magas szintű biotikumot. Nem találod meg semmilyen iparági területen sem. A friss csírákban, mikrozöldekben, a fáról leszedett almában vagy a kerti ágyásodban termő fodros kelben vannak. Ezek a magas szintű biotikumok a létező legerősebb és leghatékonyabb környezetet teremtik meg a bélcsatornádban élő baktériumok számára, amiből a máj is sokat profitál – az egészségügyi kutatás és orvostudomány máig nem érti, hogyan. A magas szintű biotikumok jelentik a különbséget a májnak hasznos vitaminok és ásványi anyagok tényleges felszívódása, valamint a tápanyag-felszívódási zavarok között, amitől sokan szenvednek, és amit a májban és a bélrendszerben elszaporodó bajkeverők okoznak.

DATOLYA:
Kevés sósav- és epetermelés esetén a bélrendszer nyákot halmoz fel, ami lelassíthatja a tápanyagok felszívódását a véráramban. A datolya kitisztítja a nyákot a vastagbélből, különösen akkor, ha azt kórokozók termelték, például baktérium vagy gomba. A datolyában lévő cukor táplálja a májat; a gyógyuláshoz és felépüléshez szükséges glükóz kiváló forrásai, ami lehetővé teszi a máj számára, hogy elvégezze mind a kétezer kémiai funkcióját.

ÉDESBURGONYA:
A máj glükóz- és glikogénraktárait feltöltő fontos ételforrás. Minden édesburgonya és jamgyökér hasznos, még a fehér édesburgonya is. A hagyományos krumplihoz hasonlóan a máj szinte valamennyi funkcióját támogatja. Az édesburgonya fitokémiai tulajdonságai megnyugtatják a felhevült, mérges, stagnáló, lelassult és toxikus májat, valamint megelőzik a májgörcsöket. Egy sor hormon-kiegyensúlyozó fitokémiai anyagot is kínál a májnak, amely édesburgonyával és jamgyökérrel szabályozza a hormonfunkcióinak egy részét.

ERŐS PAPRIKA
(Cayenne-i, Super Chili, habañero, madárszem chili, jalapeño és poblano):
A csípős paprika több tucatnyi olyan fitokémiai vegyületet tartalmaz, amelyek jót tesznek a májjal. Az egyik ilyen összetevő a kapszaicin, amely engedélyt ad a májnak arra, hogy negatív elágazások nélkül felfűtse magát. A máj örül ennek az étel gerjesztette hőnek, mert újraindító tényező. A vér oxigént áramoltat végig a máj hajszálerein, a kapszaicin által okozott hő pedig azonnal friss, tiszta vért hoz a májba, minden csatornán keresztül. Mintha kitárnád egy ház minden ablakát, hogy az áporodott levegő helyére frisset engedj. Ez az újraindítás mérsékeli a kórokozók és toxinok által gerjesztett gyulladást a májban. Ha lehet, ne zölden edd az erős paprikát, hanem mindig a piros, érett darabot válaszd. Megszállottan keressük a zöld paprikát, és néhány ember szervezete nem reagál jól rájuk és más éretlen zöldségekre, amitől igazságtalanul rossz lesz a hírük. Az érett csípős paprikát keresd a májad újraélesztéséhez!

FODROS KEL:
Hasznos étel a teljes bélrendszer számára, mert kiéhezteti a barátságtalan baktériumokat és mikroorganizmusokat, miközben a hasznosakat táplálja. Nagymértékben gyógyítja a csípőbél környékét, amely emiatt hatékonyabban állítja elő a B12-vitamint, így a máj a májkapuéren keresztül megkaphatja ezt a létfontosságú tápanyagot.

GOMBA:
Több száz felfedezetlen fitokémiai vegyületet tartalmaz, amelyek közül sok kíméletesen méregteleníti a májat. A gomba gyógyszer a májnak. Sokan tartanak tőle, mert azt hiszik, hogy növényi jellegéből fakadóan gombásodást okoz a testben. Pont az ellenkezője történik! A gomba olyan gombaféle, amely elpusztítja a kártékony gombákat, a máj pedig a szövetségesének tekinti – ha nemkívánatos mikroorganizmusokkal, például gombafertőzéssel van dolga, a gombanövény nagyon készségesen toloncolja ki azokat a májból. Mérsékeli továbbá a gombafertőzés, baktériumok és vírusok jelenlétét a bélcsatornában, így tisztább tápanyagok és vér érkezhet a májba.

GYERMEKLÁNCFŰ ZÖLDJE:
A máj gyakorlatilag szivacs, és ha a megfelelő fitokémiai vegyületek közelítenek hozzá, például a gyermekláncfű zöldjének keserű vegyületei, akkor összerándul. Ennek tisztító hatása van, és fellazítja a toxikus törmelékkel teli börtönsejteket. A keserű pitypangzöld egészséges hisztaminokat is aktivál, amelyek körbezárják és kivezetik a felszabadult mérgeket a testedből, így méregtelenítés történik. Mindez mérsékelheti a májgörcsök számát, valamint erősíti az epetermelést és az epefolyadék hatékonyságát. Soha nem becsüld alá a gyermekláncfüvet, mert ez az egyik leghasznosabb májtisztító étel.

hagyma_majerosites

HAGYMA ÉS MOGYORÓHAGYMA:
A fokhagymához nagyon hasonló hagyma antimikrobiális kénvegyületeket tartalmaz, amelyek kihajtják a májból a barátságtalan kórokozókat. A hagyma fertőtleníti a májat, és csökkenti a gyulladását. Szabályozza a hőmérsékletét is, így megfelelően képes felmelegíteni vagy lehűteni önmagát.

JUHARSZIRUP:
A cukrok és a magas ásványianyag-tartalom kombinációja gyorsan elér a májba, ahol egy azonnali fitotápanyagos összetételű üzemanyaggá válik. Mintha a májad mindkét világ legjobb anyagainak infúzióját kapná: rengeteg vitamint, ásványi anyagot és más tápanyagot (sokukat még nem ismeri az orvostudomány), kiváló minőségű cukorral társítva. Imádja a májad!

KELBIMBÓ:
A végső májtisztító étel, amely a kémiai vegyületek és fitotápanyagok széles tárházát sorakoztatja fel. A kelbimbó kénvegyületei eltérnek a káposztafélék (Brassica nemzetség) más tagjaiétól, mivel az anyaszárból fakadnak, amelyen a kis kelbimbók nőnek. Ez az egyik legerősebb és leghasznosabb kénforrás a máj számára; képes fellazítani a mérgek és az örökölt bajkeverő toxinok megkeményedett börtönsejtjeit, mert jobban eléri a családi vérvonalban generációk, ha nem évszázadok óta raktározódó toxinokat. A börtönsejtek fellazításával kiszabadulnak a régi mérgek, noha immár ártalmatlanul. A kelbimbó kénje minden másnál hatékonyabban tapad az egyes méregrészecskékhez, és biztonságosan kivezeti őket a májból, majd a veséken, az epevezetéken vagy a bélrendszeren keresztül a szervezetből is. Kincset érő étel.

LILA KÁPOSZTA:
Többféleképp is segít a májnak. A legnagyobb hatást a bélrendszerben fejti ki, ahol minimalizálja a kórokozókat, kivezeti a testben felgyűlt ammóniagázt, elpusztítja a gombákat és a baktériumokat, kisöpri a régi törmeléket és a rothadásnak indult ételeket. Javítja a csípőbél állapotát, így jobb lesz a szervezet B12-termelése. A lila káposzta a máj titkos fegyvere, mivel ami a bélrendszernek jó, az a májnak is. Amikor azt hinnénk, hogy a lila káposzta elvégezte a feladatát, a mélyvörös pigmentjeihez kapcsolódó kénvegyületek elindulnak a máj felé, ahol revitalizálják és megújítják a sérült szövetet, többek között a máj mély, belső magjában lévőket is, ami a lila káposztát az egészséges májműködés hatékony eszközévé teszi.

MANGÓ:
Lehűti a toxikus, túlfűtött májat, megnyugtatja és lecsillapítja, így elősegíti a májgörcsök enyhülését is. A mangó sárgás-narancsos pigmentjei táplálják a májlebenyeket, valamint megerősítik a hepatocitákat és a Kupffer-sejteket, amelyek ezzel hatékonyabban végezhetik a munkájukat. A mangó egyedülálló fitokémiai vegyülete segít a máj immunrendszerének elpusztítani a májtályogokat* okozó baktériumtasakokat. Javítja az epetermelést, megakadályozza a máj öregedését és a sejtek elhalását.

NARANCS ÉS MANDARIN:
Kalciumot és C-vitamint tartalmaznak; az ugyanabból az ételforrásból származó kalciumot és C-vitamint a máj jobban tudja hasznosítani, mintha külön-külön érkeznének. Kiváló gyümölcsök, amelyek lehetővé teszik a májad számára a tápanyagok könnyű felszívását és átalakítását. Noha enyhe epekőoldó képességük van, hatékonyabbak a májból az epehólyagba az epevezetéken keresztül érkező üledék fellazításában és szétoszlatásában.

NYERS MÉZ:
A májnak létfontosságú cukor és vitaminok, ásványi anyagok és egyéb tápanyagok kombinációját tartalmazza – amelyek közül több százról az egészségügyi kutatásnak és orvostudománynak sejtése sincs. A méz egyszerre támadja a mikrobákat, a vírusokat, a baktériumokat és a gombákat. Egyszerre ad meg mindent, amire a májnak szüksége van, és a máj immunrendszere azonnal megerősödik. A májlebenyek és a sejtek is azonnal megkapják az üzemanyagot, ami kell nekik. A méhek által egykor begyűjtött több száz fitokémiai anyag egészségesen méregteleníti a májat, pihenőt adva neki, hogy erőt gyűjtsön a következő harchoz.

ŐSZIBARACK ÉS NEKTARIN:
Az őszibarack és a nektarin héja magához vonzza a bélrendszer toxinjait és mérgeit. A héj szinte belekapaszkodik a régi, rothadt ételbe, a vékony- és vastagbélben megülő nyákba, és kivezeti azokat, hogy helyet teremtsen a barátságos baktériumoknak és mikroorganizmusoknak, és elősegítse a jobb tápanyag-felszívódást. Az őszibarack és a nektarin lédús természete egyedülálló abban az értelemben, hogy a gyümölcssavak, az ásványi sók és a cukrok kombinációja, a mag közelében egy fanyar fitokémiai vegyülettel, amely elősegíti a máj mély, belső részének a megújulását.

PARADICSOM:
Létfontosságú mikrotápanyagokat, fitokemikáliákat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek a máj számos funkcióját támogatják. A likopin fantasztikus tápanyag, amit a máj imád – arra használja, hogy megvédje magát a sejtkárosodástól. A likopin segít neki továbbá a vörösvérsejtek biztonságos, gördülékeny és hatékony méregtelenítésében. A paradicsom gyümölcssavai egészségesen tartják az epehólyagot, kivezetik belőle az üledéket és csökkentik az epekövek méretét. Még a rossz körülmények között termesztett paradicsomnak is magas az ásványianyag-tartalma. Ezek az ásványi anyagok gyakran eljutnak a máj mély, belső magjába, és segédkeznek a betegségek megelőzésében, ugyanis azok sokszor pont innen indulnak ki. A paradicsom éjszaka, a hold fényénél nő, a máj pedig reagál a holdfényre – a telihold hajnali óráiban erősebben tisztít, szűr és dolgoz fel. Ha organikus vagy herloom paradicsomot iktatunk az étrendbe, azok érlelődéssel begyűjtött teliholdminősége együtt dolgozik a máj tisztítókapacitásával. Ha a divatos és újra meg újra felbukkanó gyümölcsfóbia miatt kerülöd a paradicsomot, akkor a májadat fosztod meg az egészségétől és önmagadat a betegségek megelőzésétől.

RETEK:
A májunk erős gyógyszere. A retek átható, szúrós jellegét a kémiai vegyületek tárháza adja – sokat ezek közül nem is ismerünk –, amelyek fertőtlenítik a májat, megállítják a kórokozók terjedését, és a fehérvérsejtek felvértezésével megerősítik a máj személyes immunrendszerét, amely így képes szembeszállni a betolakodókkal és elpusztítani azokat.

SÁRGARÉPA:
Gyorsan ható üzemanyag a májnak, ásványi anyagokhoz és vitaminokhoz kapcsolódó glükózforrás. Nyersen fogyasztva magasabb arányban vannak benne jelen a fertőtlenítő hatású fitokémiai vegyületek, amelyek megakadályozzák a barátságtalan mikroorganizmusok szaporodását.

SZŐLŐ:
Noha a szőlőt a magas cukortartalma miatt üldözik, jobban át kellene gondolnunk a helyzetet! Pont ez a cukortartalom segít a szőlőnek revitalizálni a májat. Valódi életmeghosszabbító étel, amely fokozza a máj teljesítményét mind a kétezernél is több kémiai funkciójánál. A szőlőre egyedülállóan jellemző gyümölcssav remekül oldja az epekövet – jusson ez eszedbe, ha legközelebb amiatt aggódsz, hogy túl sok benne a cukor vagy hízol tőle. A súlygyarapodás a legutolsó dolog, amit a szőlő okoz.

UBORKA:
Hidratáló ereje teszi a máj szövetségesévé. A májadnak ugyanis mindig szüksége van az ásványi anyagokkal és más tápanyagokkal teli élő vízre, mert a májad hidratálja a véred. Az élő víz miatt van szüksége az uborkára. Ezzel minimalizálja a piszkos vér szindrómát, mert mérsékeli a piszkos véren belüli zsírok és toxinok arányát. A uborkában lévő fitokémiai vegyületek gyulladásgátló hatással vannak a vékony- és a vastagbélre. Enyhe vérhígító hatása is van, ami lehetővé teszi a természetes, beavatkozás nélküli méregtelenítést.

VAD ÁFONYA:
Több tucatnyi felfedezetlen antioxidánst tartalmaz, többek között antocián változatokat is. A vad áfonyában nem csak egyféle pigment található, hanem több tucat, amelyeket még nem tanulmányoztak megfelelően. A vad áfonya olyan a májnak, mint az anyatej az újszülöttnek. Nemcsak képes megkötni számos bajkeverőt, hanem erősen magához is láncolja azokat, amíg el nem hagyják a májat. Ráadásul olyan hatékonyan, amelyre a legtöbb gyógyító étel nem képes. A vad áfonya pigmentjei mélyen behatolnak a májsejtekbe, áthatolnak a sejtfalakon és a sejtmembránokon, és mindent elárasztanak a kékségükkel. A jó baktériumok táplálásával javítja a bélrendszer működését, amivel a májnak is nagyon sokat segít.

ZELLER:
Fel nem fedezett nátrium alcsoportjai – én klasztersóknak nevezem ezeket – védik a máj sejtmembránjait, valamint megakadályozzák a vírusok, baktériumok és gombák elszaporodását. A zeller visszaállítja a máj epetermelési kapacitását, valamint az epe hatékonyságát és bonyolult struktúráját, amelynek egyensúlya a legtöbb emberben teljesen felborult. A klasztersók rákapcsolódnak a májban szabadon lebegő mérgekre és toxinokra, és kivezetik azokat a véráramba, majd továbbra is rájuk kapcsolódva a veséken vagy a bélrendszeren keresztül eltávolítják azokat a szervezetből. A zeller nemcsak megtisztítja a májat, hanem biztonságos szintre mérsékeli a hőmérsékletét is. Ez a végső epehólyag-rehabilitátor, segít az epekövek feloldásában, olyan kicsire zsugorítják azokat, hogy ne okozhassanak kárt, és az epevezetéken keresztül kiürülhessenek a szervezetből. A zellerben lévő nátrium kitágítja az epevezetéket, ha netalán mégis elszabadulna egy nagyobb kő. Eltávolítja a májban és a bélrendszerben felhalmozódó nyákot, és fokozza a gyomor máig fel nem fedezett hétsavas sósavelegyének termelését. Eloszlatja a májban lévő zsírsejteket. Fel sem ismerjük, hogy noha mindig ugyanabban az üzletben vásárolunk, különböző régiók és gazdaságok zellertermékeit vesszük meg. Ez jó, mert a különféle jellegű talajok különböző ásványisó-összetételt eredményeznek a zellerben, így a nátriumkompozíciók különféle változatait vesszük mi is magunkhoz, ami pedig erősíti az immunrendszerünket. (Nem mintha aggódnod kellene, ha egész életedben csak ugyanarról a farmról származó zellert ennéd. Maga a talaj is változik idővel, ami szintén biztosítja a változatosságot.) A zeller nagyon erőteljes zöldség, soha nem lenne szabad megfeledkeznünk róla.

 

Ajánlott könyv:

Anthony William – EGÉSZSÉGES MÁJMŰKÖDÉS