Mind szépségre vágyunk – ami egy igen természetes jelenség. A szépség az egészség jele, ezért az egyik legalapvetőbb ösztönünk azt diktálja, hogy más egészséges emberekkel szaporodjunk. Ez adja a fajnak a legnagyobb esélyt a túlélésre. Tehát a külső szépség egy természetes vágy – viszont arra is vágynunk kellene, hogy ez a szépség belülről fakadjon.

Nemcsak azért, mert ez sokkal valódibb, hanem azért is, mert ez sokkal fenntarthatóbb és jobb számodra.

Szinte minden nap bombáznak bennünket félrevezető marketingfogásokkal, amelyek arról akarnak meggyőzni, hogy a szépség csak egy vásárlásra van tőlünk. Valójában ezek a cégek egy életre szóló vásárlót akarnak belőlünk csinálni a mesterséges és drága szépségápolási termékeikhez.

Az első lépés, hogy felismerjük, és figyelmen kívül hagyjuk ezeket a hirdetéseket. Egy korábbi könyvben David Wolfe által megismerhettük a szépségért való táplálkozás fogalmát, aki nagyon szenvedélyes szószólója a megjelenés, a vitalitás és az egészség tökéletesítésének a táplálkozás segítségével. Most a Természetes szépség című könyvében pontosan ezt fejti ki bővebben.

Íme néhány kulcsfogalom a Természetes szépségből – David szerint ezek a legfontosabbak bőrünk belülről fakadó szépségéért.

 

Ásványi anyagok

Kén

A kénnek jelentős hatása van a bőrtónusra, a hajra és bőrünk ragyogására. Alapvetően benne van az összes kötőszövetünkben, amelyek a szerveinket tartják és kapcsolják össze. Az egyik tulajdonsága, hogy folyamatosan segíti a kollagén és a keratin építését és újraépítését, ami fontos a hajnak, a bőrnek és a körmöknek, hogy ragyogjanak. Emellett pedig fontos szerepe van sejtjeink anyagcseréjében, valamit a vércukorszint rendben tartásában, a szövetek regenerálódásában és az immunrendszerünk működésében.

Cink

A cink támogatja a sejtek osztódását, helyreállítását, növekedését és a fehérvérsejtek termelését. Ez az ásványi anyag nélkülözhetetlen a máj tisztulásához, a sejtek javításához és a test oxigénellátásához. A cink hiánya a szervezetben összefüggésben áll az aknéval, a hajhullással, és más bőrproblémákhoz is vezethet.

 

Ételek a szépségért

Ezek azok az ételek, amelyek magas koncentrációban tartalmazzák a következő ásványi anyagokat: kén, cink, szilícium, vas és magnézium. David szerint ezek a legmegfelelőbb táplálékok, amelyeket be kell vezetned az étrendedbe a szépség eléréséhez. Lúgosító és féreghajtó hatással, magas antioxidáns-tartalommal és gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek.

A lenti listában a David Wolfe által ajánlott szépítő ételek közül találsz néhányat.

shutterstock_242698879 (1)Aloe vera – A hosszan tartó fiatalság és a gyors gyógyulás kulcsának hiszik. Leginkább gyulladásgátló hatása miatt ismert. Az Aloe vera gél használható alkalmanként, vagy akár naponta gyümölcslébe keverve.

 

Kókuszolaj – Számos egészségmegőrző hatása van, például magas az antioxidáns-tartalma, stabilizálja a vércukorszintet, segíti a pajzsmirigy működését, és helyreállítja a bőrt. Fogyasztható magában, smoothie-ba keverve, főzés során, de közvetlenül a bőrön is használható.

Kígyóuborka – Fantasztikus tisztítója a testünknek. A kígyóuborka héja magas szilíciumtartalommal rendelkezik, viszont gyakran permetezik és viaszozzák, ezért érdemes organikus forrásból származót választani.

shutterstock_749398051 (1)Füge – Kalcium- és ásványianyag-tartalma magas. Rostokban gazdag, így az emésztőrendszerre is jó hatással van. Az aszalt gyümölcsök közül a fügének van a leginkább lúgosító hatása.

 

Kendermag – Mind a négy alapvető aminosavat tartalmazza, és nem csak proteinben, hanem Omega-3 és -6 zsírsavakban, valamint ásványi anyagokban is gazdag, így rendkívül tápláló. Edd magában, salátára szórva, vagy csöpögtess kendermagolajat a smoothie-dba.

Makadámdió – Magas a szeléntartalma, ami elengedhetetlen a testünk legerősebb enzimének építésében. A makadámdió kombinált zsírsav- és cinktartalma csodát tesz a bőrrel.

Tökmag – B-vitamin, ásványi anyagok (köztük cink), tápanyagok és olajok forrása. Ezek mind hozzájárulnak a tiszta és ragyogó bőrhöz, emellett pedig féreghajtó tulajdonságokkal is rendelkezik.

shutterstock_523281976 (1)Kurkuma – Erősítő hatású gyógynövény, kiemelkedő gyulladásgátló, antioxidáns, gátolja a daganatok képződését, valamint mikrobaölő tulajdonsággal rendelkezik. Emellett vértisztító hatása is közismert, ami elengedhetetlen a tiszta bőrhöz.

 

Forrás: https://www.foodmatters.com/article/eating-for-beauty

Ajánlott könyvünk:

a_termeszetes_szepseg_B1_800px