Megfigyelted már, hogy az alváshiány kéz a kézben jár a nem megfelelő táplálkozással? Ha egész éjszaka vizsgára tanultál, vagy prezentációra készültél, a következő reggelen biztosan egy extrán cukros kávéval és egy fánkkal indítasz majd, a délutánt pedig egy energiaitallal, néhány szelet zsíros pizzával és némi sült krumplival próbálod átvészelni.

Ha nem alszol eleget, akkor valószínűleg kevésbé egészséges ételeket fogsz választani. Ez pedig nem véletlen. Több oka is van, hogy ha valaki fáradt, miért eszik többet, és szedi fel a kilókat.

alvashiany1. Az alváshiány sóvárgáshoz vezet

Amikor a szervezet nem kapja meg a szükséges pihenést, az alváshiány állapotába kerül, ami szénhidrátok utáni sóvárgással jár. Amikor fáradt vagy, ösztönösen valami cukrosat és egyszerű szénhidrátokkal telit kívánsz, hogy az azonnal feltöltsön energiával. Lehet, hogy ezek az ételek gyors megoldást jelentenek, de csak 30-45 percig tartanak, ami után egyszerűen összeomlasz.

Az alváshiány magasabb stressz-szintet is eredményezhet, ami szintén nem megfelelő táplálkozáshoz vezet. Dr. Michael Brues alvásspecialista szerint: „Ha stresszes vagy, a szervezeted szerotonint próbál termelni, hogy megnyugtassa. Ennek a legegyszerűbb módja a magas zsír- és szénhidráttartalmú ételek fogyasztása, amelyek neurokémiai reakciókat indítanak be.”

2. A folyamatos alváshiány súlygyarapodáshoz vezet

Az alváshiány akkor is hízáshoz vezethet, ha egyébként egészségesen étkezel. Ha nem alszol eleget, a szervezeted küzd a hormonegyensúly fenntartásáért, különös tekintettel a ghrelin és a leptin nevű hormonokra. A ghrelin fokozza az étvágyat, a leptin pedig elnyomja azt. Ha ezek nincsenek egyensúlyban, lelassul az anyagcseréd, és nő az étvágyad, ez pedig súlygyarapodáshoz vezet.
Egy tanulmány szerint azok, akik alváshiányban szenvednek, átlagosan 300 kalóriával esznek többet naponta. Egy másik tanulmány szerint azok, akik öt egymást követő éjszaka mindössze négy órát töltöttek ágyban, majdnem 1 kg-mal többet híztak azoknál, akik körülbelül tíz órát aludtak éjszakánként egy héten keresztül.

alvashiany23. A kör folytatódik

Amikor az alváshiány csapdájába esel, nagyon nehéz ismét visszatérni a rendes kerékvágásba. A szervezeted alkalmazkodni kezd a pihenés hiányához, de a hormonegyensúlyod felborul, a stressz-szinted emelkedik, és továbbra sem a megfelelő ételeket veszed magadhoz. Lehet, hogy nagyobb kávét kérsz reggelente extra tejszínnel és cukorral, majd lehajtasz pár energiaitalt vagy cukros üdítőt és némi gyorskaját, hogy keresztülvergődj a napodon. Lehet, hogy elalszol, és nincs időd egy egészséges reggelire, ezért csak beugrasz egy gyorsétterembe, vagy egyszerűen kihagyod ezt az étkezést. Ezek a kis szokások azután még több egészségtelen szokáshoz vezetnek, és kész az ördögi kör.

Az alvás – sok más mellett – közvetlen hatással van a hangulatodra, az energiaszintedre, továbbá érzelmi és mentális jóllétedre is. Az alváshiány gyengíti az immunrendszert, amitől fogékonyabb leszel a vírusokra, fertőzésekre és más betegségekre. Az alvás elengedhetetlen része a teljes egészségnek. Ha azt gondolod, hogy jól elvagy négy óra alvással is, akkor azért nézd meg közelebbről az étkezési szokásaidat. Itt az ideje megszakítani a kört!

(forrás: www.davidwolfe.com)