Sokan azt gondolják, hogy az állati eredetű táplálékok bővelkednek leginkább fehérjében, néhány növény azonban még ezeknél is több fehérjét tartalmaz. A növényeknek alacsonyabb a zsírtartalma, és magasabb a mikrotápanyag-tartalma, például tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal. Ha a szervezetedben elegendő fehérje áll rendelkezésre, akkor tudsz izmot építeni, zsírt égetni és fogyni.

 

Íme nyolc magas fehérjetartalmú növényi táplálék a diétádhoz:

1. Spirulina alga

Ez a mikroalgapor teljes fehérjeforrás. Mindössze egy evőkanál 4 gramm fehérjét tartalmaz. Egységnyi mennyiségre vetítve ez a legmagasabb fehérjetartalmú étel, még a húst is túlszárnyalja. Nagyszerű forrása továbbá más tápanyagoknak, mint például a B-vitaminnak, káliumnak, réznek, vasnak és magnéziumnak. Tanulmányok kimutatták, hogy a spirulina jótékonyan hat a vércukorszintre is, továbbá olyan gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek energikussá teszik és egészségesen tartják a szervezetet.

superfoods-B1_218px2. Goji bogyó

A szervezet számára szükséges aminosavak másik teljes forrása a goji bogyó, amely csészénként 12 gramm fehérjét tartalmaz. A kínai orvoslás első számú szuperétele tele van C-vitaminnal és olyan létfontosságú aminosavakkal, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezet egészségesen és fitten tartásához. A goji bogyó tartalmaz továbbá olyan szabadgyökfogó antioxidánsokat, amelyek egyesek szerint segítenek megvédeni a szervezetet a ráktól. És mindezek mellett még finom is! Az energiaszinted fenntartása érdekében egyél egy marékkal két étkezés között.

 

3. Virágpor

Bár a virágpor nem egy növény, mégis a körülöttünk lévő fák és növények csodálatos esszenciáját tartalmazza. Nemcsak hogy teljes fehérjeforrás, de több mint 5000 olyan enzim található meg benne, amely segíti az egészséges immunrendszer működését. Minden olyan tápanyagot tartalmaz, amelyre az emberi szervezetnek szüksége van. Ez a legteljesebb természetben található táplálék.

4. Kendermag

A kendermag kiváló növényi fehérjeforrás. 3 evőkanálban 11 gramm fehérje található. A fehérje jól emészthető, és a magban található rostok segítik az egészséges emésztést. Az omega-3 zsírsavak támogatják az agy fejlődését és az egészséges szívműködést.

5. Brokkoli

Akár szereted, akár nem, a brokkoliban sokkal több fehérje található, mint sok más zöldségben. Egy csésze brokkoli 2,6 gramm fehérjét tartalmaz, más létfontosságú aminosavakkal együtt. A brokkoli gyulladáscsökkentő hatással bír, és antioxidánsai támogatják a máj gördülékeny méregtelenítését.

6. Spárga

Egy csésze spárga 2,9 gramm fehérjét tartalmaz, de van még benne B-vitamin, réz, magnézium, valamint A- és K-vitamin is. Gyulladáscsökkentő és rákellenes tulajdonságairól egyaránt ismert, továbbá olyan anyagokat tartalmaz, amelyek segítik a kedvező baktériumok szaporodását, hogy emésztőrendszerünk egészséges legyen, és jól működjön.

7. Kelbimbó

Egy csésze kelbimbóban 3 gramm fehérje és 3,3 gramm rost található. Gazdag továbbá folsavban, magnéziumban, káliumban, vasban és kalciumban. Tanulmányok kimutatták, hogy a kelbimbó segíti az egészséges emésztőrendszeri baktériumok szaporodását és a rövid szénláncú zsírsavak termelődését is.

8. Karfiol

Egy csésze karfiolban 2 gramm fehérje van, és mindössze 25 kalória. Magas az úgynevezett szinigrintartalma, amely egyesek szerint rákellenes, továbbá antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Kiváló K- és C-vitamin-, kálium-, magnézium-, kalcium- és vasforrás.

Olvass bele a könyvbe

Keresd a könyvet webáruházunkban kiadói kedvezménnyel