A zöld tea hatékony fogyókúrás ital, csökkenti az emésztőrendszerből felszívódó szénhidrátok mennyiségét, így segít a fölösleges kilók lefaragásában. Diétázz zöld teával!

A zöld teát az ókortól fogva nagy becsben tartják zamatáért, és a benne rejlő gyógyerőért. Modern korunk tudományos eszközeivel sikerült bebizonyítani, hogy a régiek nem tévedtek, amikor az élet italát látták benne. A teacserje leveleinek természetes hatóanyagai, a polifenolok a leghatékonyabb antioxidánsok közé tartoznak. Ezek az értékes összetevők képesek megelőzni az emberiséget fenyegető súlyos betegségeket például a rákot, a szív- és érrendszeri betegségeket, a csontritkulást.

fogyokurazok_csodafegyvere_zold_teaGyomorfekélyre is jó
A gyomorfekély gyakori probléma, minden tizedik ember hajlamos rá, és aki hajlamos rá, az életében több ízben ki van téve e fertőzésnek. A gyomorfekély jellegzetes tünetei: gyomorégés, gyomorfájás vagy szorító érzés a gyomorszáj vagy a mellkas alsó része táján. A hányinger és a gyakori hányás is a gyomorfekély tünete lehet.
A gyomorfekélyt régebben idegi eredetű betegségnek tartották, mára azonban kiderült, hogy az esetek többségében a H. pylori nevű baktériummal történt fertőződés az oka. Miután a gyomorfekélyes betegek szervezetében a legtöbb esetben kimutatták ezt a baktériumot, antibiotikumokkal kezelték a pácienseket. Az antibiotikumok hatására majd mindegyik beteg tökéletesen felépült, s gyomorfekélyük nem újult ki. Ez a nem olyan régi felfedezés teljesen átformálta a gyomorfekélyről alkotott orvosi fogalmakat és a gyógykezelését. Az egészséges ember nyelőcsövének, gyomrának és vékonybelének felszínét természetes kémiai anyagok és az emésztőenzimek védik. Ha valamilyen rés vagy hézag keletkezik ezen a kémiai védőburkon, azonnal jelentkeznek a gyomorfekély tünetei, mert a baktériumok hozzáférnek azokhoz a szövetekhez, amelyekhez normális esetben nem, tehát meggyengült a gyomorfekély kialakulásának hagyományos elképzelése, mely szerint a stressz és a kulináris élvezetek, a „zabálósság” a gyomorfekély oka. Az viszont igaz, hogy a dohányzás és bizonyos gyógyszerek gyengítik az emésztőrendszer belső védelmét, így például az aszpirin, továbbá a fájdalomcsillapítók zöme hozzájárulhat a fekély keletkezéséhez.
A tea katechinjei segíthetnek megelőzni a gyomorfekélyt. Ebben a témában állatkísérletek eredményeiről számolhatunk be, de ezek biztatóak. Az egyik kísérletben az állatok 80%-ánál sikerült a katechinekkel megelőzni a gyomorfekély kialakulását. Egy másik kísérlet során pedig sikeresen lassították a gyomorfekély kialakulását zöld teával olyan patkányoknál, akiknek aszpirint, illetve más fekélyesedést okozó gyógyszert adtak.

fogyokurazok_csodafegyvere_zold_tea2A zöld tea a fogyókúrázók csodafegyvere
Egy csésze, cukor, méz vagy tej nélkül elkészített teában mindössze négy kalória van. Ez a tény már önmagában elegendő ok arra, hogy a fogyókúrázók rendszeresen teázzanak. Van azonban még egy, korábban már említett jó tulajdonsága: a zöldtea csökkenti az emésztőrendszerből felszívódó szénhidrátok mennyiségét, így segíthet a fölösleges kilók lefaragásában. Mindezt anélkül teszi, hogy egészségre veszélyes tápanyaghiányt idézne elő. A polifenolok, mint bizonyára még emlékeznek rá, a nyálban fellelhető amiláz tevékenységét is úgy módosítják, hogy nem tud annyi cukrot és szénhidrátot előállítani, mintha a polifenolok nem lennének jelen. A zöldtea az egész emésztőrendszer működését egészségesebbé teszi, mert lassítja a szénhidrátok lebontását, s ezzel megelőzi a vércukorszint hirtelen változásait, ily módon segíti a fölösleges zsírok elégetését. Akinek még ez is kevés, vegye figyelembe, hogy a fel nem szívódott szénhidrátoknak köszönhetően könnyebben elkerülheti a fogyókúrás étrenden élők közt általánosnak mondható, sok panaszt okozó székrekedést.
A zöldtea összetett hatóanyagaival eredményesen csökkenthető a kóros elhízás is.
Az egyik vizsgálat során hatvan elhízott középkorú nőt fogtak napi 1800 kalóriás diétára, a hölgyek közül néhányan valódi zöldtea-kivonatot kaptak a reggeli, az ebéd és a vacsora kiegészítésére, a többiek csak placebót. Az eredmény már két hét után szembetűnő volt, mert a kivonattal kiegészített diétán lévő nők kétszer annyit adtak le súlyfeleslegükből, mint a hatástalan placebót szedő társaik, holott mindkét csoport egyforma kalóriatartalmú étrenden élt.
A zöldtea fogyasztóképességének egyik oka koffeintartalma. A koffein fokozza a szervezet alapanyagcseréjének ütemét (az alapanyagcsere-érték szintje határozza meg, mikor mennyi energiát használ fel a test az egyes életfunkciók – a légzés, vérkeringés, testhőmérséklet– fenntartására). Az alapanyagcsere fokozása hőfejlesztő hatású, s valószínűleg ezzel segíti a súlyfölösleg ledolgozását, megbízható rendszerességgel segít a testnek hővé alakítani, elégetni a fölösleges kalóriákat.
A teaivással előidézhető fogyás nem sok, de jelentős, mert tartósabb az éhezéssel kierőszakolt eredményeknél.

Dr. Lester A. Mitscher – Victoria Dolby: Zöldteakönyv (Édesvíz, 2003)