… és mit egyél a gyógyulásért? Dr. Leo Galland az integratív orvoslás meghatározó alakja, amely az egészséget az egész szervezet gyógyításával kívánja elérni, és amely ötvözi a nyugati orvoslást a kiegészítő terápiákkal. Dr. Galland újonnan megjelenő, Megoldás az allergiára című könyvéből bemutatja, hogy a rejtett allergia hogyan felelős a krónikus egészségügyi problémákért.

allergia2Lehet, hogy te is megmagyarázhatatlan tünetekkel küzdesz, mint fáradtság, súlygyarapodás, fájdalom, vagy egyéb olyan el nem múló panaszok, mint memóriazavar, emésztési zavar vagy álmatlanság; azonban nem elégszel meg még több gyógyszer beszedésével. Lehet, hogy már kipróbáltad a lépréselést, a testedzést, az egészséges étkezést vagy más, jóllétet segítő alternatívákat.
Egészségügyi problémáid mégis makacsul megmaradtak.

A praxisom során nagyon sokan kerestek fel hasonló panaszokkal. Már jártak specialistáknál, minden tesztet megcsináltattak, de még mindig nem tudták meg, hogy mi okozza a panaszaikat.
Rájöttem, hogy a mögöttes okok megtalálásához a megfelelő kérdéseket kell feltennem. A válaszok megszerzéséhez betegközpontú diagnózist állítottam fel, amely a funkcionális orvoslás alapja, és a beteg teljes egészségügyi történetét szeretné megismerni a felmerült betegséggel összefüggésben.
Valójában az orvosi kutatások fontos összefüggéseket tártak fel az immunrendszerünk, tápanyag-ellátottságunk, életmódunk és környezetünk között, amelyek nagyon sok megmagyarázhatatlan tünetre kínálnak megoldást.
Megoldas_az_allergiara_B1_218pxAzon kezdtem el gondolkodni, hogy esetleg rejtett allergia áll-e a sok titokzatos tünet mögött, amelyekkel a pácienseim küzdenek? Évekbe telt, mire megfejtettem, és megértettem, hogy sokan közülük allergiások.
Ha nálad is jelentkeznek ezek a tünetek, nem biztos, hogy allergiára gyanakszol. Lehet, hogy nem folyik az orrod, és nem viszket a bőröd. De kutatások igazolják, hogy nagyon sok általános tünet kapcsolható allergiához, beleértve:
• a súlygyarapodást,
• a hasi fájdalmakat és emésztési problémákat,
• az álmatlanságot,
• a fejfájást,
• a fáradtságot,
• a depressziót vagy idegességet, és
• a memóriazavart.

Ahogy azt a kutatások és saját orvosi tapasztalataim is bizonyítják, ezekben az allergia lehet a ludas. Láttam olyan, korábban autoimmun betegségként, pszichiátriai rendellenességként és sok minden másként diagnosztizált krónikus állapotokat, amelyek valójában allergiás eredetűek voltak. De miért van egyre több és több allergiás?

Mi okozza az allergia járványszerű terjedését?

Az allergiás megbetegedések járványszerű terjedése körülbelül egymilliárd embert érint szerte a világon. A gyorsételek, a vegyszerek, a stressz és a rossz emésztés tökéletes rohama elért minket, kibillentve ezzel immunrendszerünket egyensúlyából, és egyre több allergiás megbetegedést hozott létre.
A National Institute of Allergy and Infectious Diseases szerint például a feldolgozott ételek különösen károsítják az immunrendszerünket, és megnövelik az allergia kockázatát.
De mindezen tényezőkkel immunrendszered képes megbirkózni, különösen azok a sejtek, amelyek természetes módon akadályozzák az allergiát. Ezeket reguláló T-sejteknek, vagy T-reg sejteknek hívjuk.
A gyógyulás érdekében az immunrendszer egyensúlyát helyre kell állítani a T-reg sejtek működésének visszaállításával.

Hogyan hozzuk egyensúlyba immunrendszerünket gyümölcsökkel, zöldségekkel és teával?

Egyszerűen fogalmazva, az allergia megelőzésében és visszafordításában a megoldás az immunrendszer kiegyensúlyozásában és antioxidáns-raktáraink feltöltésében rejlik teljes értékű, zöldségekben, gyümölcsökben és teában gazdag táplálkozással, ellátva a szervezetet vitaminokkal, ásványi anyagokkal és hatásos növényi tápanyagokkal, amelyek egyensúlyba hozzák az immunrendszert, támogatják a méregtelenítést és csökkentik a gyulladásokat.
allergia3Az olyan finom ételek segíthetnek ebben, mint az eper, a petrezselyem, a zöld és az oolong tea, a spenót, a spárga, a lencse, a fekete bab, az édesburgonya és sokan mások.
A Kaliforniai Egyetem egyik tanulmánya szerint a brokkoli és más keresztes virágú zöldségek fogyasztásával is csökkenthetők az allergiás reakciók. Bemutatták, hogy a dízel kipufogógázoknak kitett alanyok körében a brokkoli egyik alkotóeleme hogyan segített csökkenteni az allergiás gyulladást. A táplálék és környezet közötti ezen összefüggés teljesen megváltoztatja a szennyezés és más méreganyagok elleni küzdelmünket.
A táplálék a flavonoidoknak hívott tápanyagnak köszönheti élénk színét. Ezek segítik az allergia elleni harcot, és támogatják a baktériumok sokféleségét. Összességében azt javaslom, hogy fogyasszunk minél több gyümölcsöt, zöldséget, gyógy- és fűszernövényt, és kortyolgassunk el néhány csésze oolong teát a nap folyamán.

Hogyan állítsuk helyre immunrendszerünket belülről kifelé haladva?

allergia4Azt is tudni kell, hogy immunrendszerünk legnagyobb része a bélben található, amely egyben az allergiák forrása is. Az egészséges bélrendszer védelmet nyújt az allergének ellen. Billiónyi baktérium található benne, amely meghatározza immunrendszered, allergiáid, metabolizmusod és hangulatod. A bélrendszerben található mikrobák sokfélesége nagyon fontos az egészséges immunműködés szempontjából.
Az olyan ételek fogyasztása, mint a savanyú káposzta, a nyers táplálékok vagy a joghurt, megsokszorozhatja az emésztőrendszer baktériumainak diverzitását. Tanulmányok kimutatták, hogy a probiotikumok az immunválaszok fejlesztésével segíthetnek az allergiás tünetek enyhítésében.
És hacsak nem vagy orvos, aki műteni készül, ne használj antibakteriális szappanokat és samponokat. Ezek tovább növelik a rezisztens organizmusokat, és rossz hatással vannak az egészséges baktériumokra.
A biogazdálkodás szintén elősegíti a talaj baktérium-sokféleségét, amely az ételen keresztül növeli emésztőrendszered baktériumdiverzitását. A növényvédő szerek és gyomirtók nemcsak a kártevőket pusztítják el, hanem a jó baktériumokat is, és elősegítik a káros baktériumok növekedését. Javaslom, hogy amikor csak teheted, fogyassz bioélelmiszert.

A jó hír az, hogy az allergia legyőzhető. A Megoldás az allergiára című könyvben található eszközök és stratégiák alkalmazásával megérted majd az allergiás tüneteidet, és elindulsz a gyógyulás útján.

(Forrás: www.mindbodygreen.com)