Az illóolajak ma igazán reneszánszukat élik, nagyon közkedveltek nemcsak terápiában, hanem a hangulatunk javítására is. Az illóolajak a limbikus rendszeren, azaz az ösztönös, érzelmi rendszerünkön keresztül hatnak. Alkalmazhatjuk őket közvetlenül a bőrünkre kenve, valamilyen alapolajban, vagy diffúzorban a levegőben, illetve terapeuta javaslatára, szigorúan a terapeuta által meghatározott dózisban belsőleg is.

A női hormonrendszerre ható illóolajak

Az egyik legkedveltebb a rózsa, ami a legmagasabb rezgésű illóolaj, így bármilyen probléma esetén a segítségünkre lehet. Úgy is mondhatjuk, hogy az univerzális szeretetenergiát hordozza, így remekül támogatja a baba fogantatását.

Termékenység fokozására a muskotályzsálya, a geránium, az orvosi citromfű, a ciprus, a kakukkfű, a római kamilla és az ilang-ilang illóolajakat alkalmazhatjuk. Oszlassunk el 1 evőkanál alapolajban 3-5 csepp illóolajat, majd azt kenjük az alhas területére.

Ösztrogénszerű hatása van, azaz a ciklus első felében használjuk például a muskotályzsályát, illetve a keverékek közül a ClaryCalmot és a Monthly Blendet.

Progeszteronhatású a kakukkfű és az oregánó. Ebben az esetben elegendő a talpra 1-1 cseppet cseppenteni. A ciklus második felében, a 14. nap után alkalmazzuk.

Vannak olyan illóolajak, melyek mindkét fázisban hatnak, azaz beállító, harmonizáló hatásúak, ilyenek például a ilang-ilang, a geránium és a Whisper keverék.

Más csoportosításban a női szerveket támogatja, erősíti a muskotályzsálya és a geránium, ezekből 2 csepp illóolajat kenhetünk az alhasra, a szeméremdombra, illetve a bokák belső részére, ez a nemi szervek távoli pontja.

Stresszkezelés

A felgyűlt stressz kezelésére a vadnarancsot, a levendulát, valamint az Elevation és a Balance keverékeket alkalmazhatjuk. Tudjuk, hogy a stressz mennyire akadályozza a fogantatást, így ha kezeljük a stresszt, akkor sokkal nyugodtabb környezetbe, hamarabb érkezhet a baba.

Érzelmi olajak

Léteznek úgynevezett érzelmi olajak, melyek a lelki blokkok oldásában és a mély, tudat alatti blokkok feldolgozásában segítenek, mint például az önmarcangolás, a megbocsájtás vagy az elengedés. Ezek az olajak nagyon mélyen és csak az érzelmeinkre hatnak.

 

Ajánlott könyv:

Dr. Csomai Zita – MEDDŐSÉGBŐL TERMÉKENYSÉG