Várhatóan félmillió amerikai hal meg rákban idén, ami olyan, mintha naponta 5 utasszállító repülő zuhanna le. Azoknak az amerikaiaknak a száma, akik rákban halnak meg évente, magasabb, mint ahányan az amerikai háborúkban vesztek oda összesen. És ez történik minden egyes évben.

A rák diagnózisa után az emberek általában tisztább étrendre térnek át. Például a mellrákos betegek nagyjából harmada-fele változtat egészségesen az étrendjén, például több gyümölcsöt és zöldséget fogyaszt, és csökkenti a hús, a zsír és a cukor bevitelét. Valóban segíthet még ez ebben a késői szakaszban? Nos, a  Women’s Healthy Eating and Living Study (Nők egészséges étkezési szokásai és életmódja) kutatás arra vállalkozott, hogy megvizsgál néhány ezer mellrákos beteget, és meghatározza, hogy a növényi alapú, alacsony zsír- és magas rosttartalmú étrend befolyásolja-e a mellrák kiújulásának arányát és a túlélést.hogy_ne_halj_meg_b1_800px_1_1

Korábban elterjedt nézet volt, hogy az egyszerű változtatások – napi 5 vagy több adag gyümölcs vagy zöldség elfogyasztása, és napi 30 perc séta heti 6 napon– összefüggésbe hozhatók a jelentős túlélési előnyökkel, közel a felére csökkentve a halál kockázatát. Fontos megjegyezni: gyümölcsök, zöldségek és mozgás. És ez ugyanilyen jól működött az ösztrogénreceptor-negatív daganatos nőknél, mely esetben kétszeres a halálozási arány – kivéve, ha a nők mégis megeszik azt a kis zöldséget és gyümölcsöt, és sétálnak egy kicsit.

Egy pillanatra most képzeld el, hogy nálad, vagy valakinél, akit szeretsz, most diagnosztizáltak mellrákot. Képzeld el, hogy ott ülsz abban a székben az orvosi rendelőben, miközben közlik veled a hírt. De az orvos azt is elmondja, hogy létezik egy új kísérleti kezelés, amely 16 százalékról mindössze 4 százalékra csökkentheti a halál esélyeit a következő néhány évben. Hogy megnégyszerezzék a túlélési esélyeiket, sok nő képes akár újabb hitelt is felvenni a házára, csak hogy elrepülhessen Mexikóba valami sarlatán klinikára, és inkább veszti el az összes haját a kemoterápia során, de a legtöbben, láthatóan, még a gondolatát sem tudják elviselni annak, hogy brokkolit egyenek.

A kutatás azt találta, hogy míg a gyümölcsök és zöldségek általánosságban jók lehetnek, a keresztesvirágú zöldségek még náluk is jobbak. Például a tamoxifent szedő nőknek. Azoknál a nőknél, akik a napi 5 adag gyümölcsből és zöldségből egyszer például brokkolit, karfiolt, amerikai kelkáposztát, fejes káposztát vagy fodros kelt ettek, a felére csökkent a rák kiújulásának kockázata.

Ez pedig alá is húzza, miért előnyösebb a teljes növényi alapú étrend, szemben azzal a növényi alapú étrenddel, melyben azért jut hely a feldolgozott élelmiszereknek is.

Keresd a könyvet webáruházunkban

Olvass bele a könyvbe

Forrás: http://nutritionfacts.org