Milyen egy modern fogyókúrás könyv? Miben áll manapság a diétás étrend? Lehetséges tudományos alapokra helyezve diétázni? Dr. Michael Greger, a Hogy ne halj meg! című sikerkönyv szerzője új kötetében a maradandó testsúlycsökkentés legújabb kutatásainak nyomába eredt. 

 

Személyre szabott étrend tervező 

Vajon tényleg léteznek hatékony fogyókúrák? Valóban a teljes életmódváltás a kulcs, ha maradandó eredményekre vágyunk? Érdemes tartósan elköteleződnünk egyetlen diétás étrend mellett, vagy néha belefér pár ínycsiklandó, de kevésbé egészséges falat?

Akár 20, akár 5 kilót szeretnél leadni, akár jelenlegi testsúlyod megtartása a cél, végre a legjobb kezekben vagy! Dr. Greger és csapata most minden létező trükköt és technikát a rendelkezésedre bocsát, hogy az alapoktól kiindulva építhesd fel a saját, mindenre kiterjedő, személyre szabott testsúlykontroll-módszeredet.

Bár az elhízás napjainkban valódi népbetegségnek számít, ezzel párhuzamosan a különféle diétás étrendek, életmód-tippek és szezonálisan divatba jövő fogyókúrák is reneszánszukat élik. A hatalmas zaj nemcsak mentális nyomás alá helyez minket saját külsőnket illetően, de sokszor olyan spirálba képes sodorni, ami kiegyensúlyozatlan táplálkozáshoz és hosszútávú egészségügyi problémákhoz vezethet. Itt az ideje tiszta vizet önteni a pohárba, és segítségül hívni azokat az orvostudomány által elismert, cáfolhatatlan tényeket, amelyek segítenek megalapozni az ideális testsúlycsökkentő-étrendet.

 

Helyes táplálkozás

Dr. Michael Gregertől távol áll az áltudományosság, egész orvosi karrierjét a helyes táplálkozás kutatásának szentelte, hogy megmutassa: tudatos étkezéssel a legveszélyesebb krónikus betegségek is megelőzhetők vagy enyhíthetők. Az egész világot felrázó sikerkönyvében, a Hogy ne halj megben már kifejezte elköteleződését a növényi alapú étrend mellett, tucatnyi életjobbító bizonyítékot felsorakoztatva.

A könyv folytatásnak is tekinthető új műve még részletgazdagabban, és a tőle megszokott közvetlen, szórakoztató stílusban, mégis tűpontosan megfogalmazott, és tényekkel alátámasztott érvek mentén beszél arról, mit és hogyan együnk, ha célunk kifejezetten a fogyás.  

Ha fellapozod a könyvet, megismerkedhetsz az elhízás paradoxonjával, megtudhatod, mi a holtsúly, de azt is, miért szerepel jelenleg is több mint 30 ezer fogyókúrás könyv az Amazon listáján.

Dr. Greger a fogyókúrák világának általános feltérképezésén túl a tőle megszokott alapossággal vizsgálja meg a helyes táplálkozás fő alappilléreit. Kitér a gyulladáscsökkentő, vagy a függőséget okozó ételekre, a tiszta és rostdús élelmiszerekre, a húsok, a gabonák, vagy a túlzott sóbevitel szervezetünkre gyakorolt hatására, de a magas víztartalmú alapanyagokra vagy az alacsony glikémiás terhelés következményeire is.

 

 

Fehérje diéta vagy mediterrán diéta?

Gondolj bele: vajon mindenképp választanod kell? Mi lenne, ha más megvilágításba helyeznéd a táplálkozásodat, megszabadítva azt a különféle címkéktől? Dr. Greger szerint a táplálkozástudomány 2020-ban már másról szól: figyelembe veszi az élelmiszerek lehetséges zsírbontó és zsírégető tulajdonságait, az AMPK szintet, vagy azokat a természetes módszereket, alapanyagokat, fűszereket, amelyekkel serkenthető az anyagcsere és csökkenthető a stresszhormonok aktivitása. Itt az idő, hogy te is kinyisd a világod az egyszerű, könnyű, finom és egészséges táplálkozásra – így ráadásul még fogysz is! 

 

Fogyókúrás ételek, fogyókúrás étrend

A kalóriamegvonáson, az egyoldalúan elkészített, monoton fogyókúrás ételeken, vagy egyes ételcsoportok teljes kizárásán alapuló rövid- és hosszútávú fogyókúrák súlyos egészségügyi kockázatot hordoznak. A különböző diétás ételek és étrendek megnevezése helyett Dr. Greger táblázatba foglalja számodra az optimális testsúlycsökkentő diéta 17 összetevőjét, aminek segítségével könnyedén odafigyelhetsz étkezéseid egészséges és fogyókúrás összetevőire. Egyszerűen és gyorsan képet kapsz arról, hogy amit beviszel a szervezetedbe, milyen hatással van testsúlyodra – napszaktól és mennyiségtől függően.

Hidd el: az első oldalak elolvasása után világossá válik majd, hogy igenis léteznek olyan olcsó, finom és könnyen beszerezhető alapanyagok, amelyekből sokat ehetsz úgy, hogy nem látszik meg a derékbőségeden!

 

Fogyókúrás receptek helyett szemléletmódváltás

Dr. Greger új könyvében nem szolgál számodra konkrét receptekkel, helyette megnevezi a kulcsfontosságú alapanyagokat. Emellett a könyv végén 21 olyan fortélyt is megoszt veled, amelyek óriásit lendítenek majd nemcsak diétádon, hanem az általános fizikai és mentális állapotodon is.

 

 

Egyszerű levesek, kalóriaszegény ételek, fogyókúrás tea 

Az Egyél úgy, hogy ne halj meg arra biztat: ne csak fix ételekben gondolkozz, hanem állíts fel magadban egy szilárd, tudományos alapokon álló rendszert, amire a táplálkozásod a jövőben építed. Legyen szó egyszerű levesekről, párolt zöldségről, sovány húsokról, azaz kifejezetten kalóriaszegény ételekről: a lényeg, hogy ismerd a fontos alapanyagokat, tudd, azok milyen hatással vannak szervezetedre, és milyen hatással lesznek akkor, ha egy másik napszakban, vagy más mennyiségben fogyasztod őket.

 

Fehérje táblázat? Használd inkább a testsúlycsökkentő diéta 17 összetevőjét!

Ha szereted a táblázatokat, és korábban is odafigyeltél a táplálkozásod alapanyagainak összetevőire, nem fog gondot okozni, ha fehérje táblázatok helyett átállsz a zöldség- és gyümölcstartalom, a víz, a rostok vagy a só mennyiségének követésére. Így rövid idő után például azzal is tisztában leszel majd, hogyan tudod pozitív vagy negatív irányban befolyásolni szervezeted inzulinszintjét.

Bonyolultul hangzik? Hidd el, ha egy hatalmas tál zöldsalátára szavazol pirított magvakkal és avokádóval, szinte mindent kipiálsz a testsúlycsökkentő diéta 17 összetevőjéből. És még jól is laksz közben!

 

Fogyás gyorsan – biztos, hogy erre van szükséged?

Bár a gyors fogyásnak – amit nem szabad összekeverni a több évszázados hagyományokra visszatekintő időszakos böjtöléssel – is megvannak a maga előnyei, az esetek többségében a szervezet, és gyakran a tudat sem tudja követni a hirtelen változásokat. Túl azon, hogy a bőr meglöttyedhet, striásodhat és kiszáradhat, előfordulhat hajhullás, rossz közérzet, álmatlanság is. Ne hagyd éheztetni a szervezetedet, hiszen ennél sokkal jobbat érdemel. Egyszerűen csak maradj tájékozott, öntudatos, kiegyensúlyozott – és Egyél úgy, hogy ne halj meg!

Forrás: Egyél úgy, hogy ne halj meg

 

Ajánlott könyvek:

EGYÉL ÚGY,
HOGY NE HALJ MEG

HOGY
NE HALJ MEG

RECEPTEK,
HOGY SOKÁIG ÉLJ