Az állati eredetű ételek általában alapvetően tartalmaznak hormonokat, de a tehéntej esetében ez különösen nagy aggodalomra ad okot. Az alapvetően még az organikus tehéntejben is megtalálható hormonok fontos szerepet játszottak azokban a kutatásokban, melyek kapcsolatot találtak a tejtermékek és az olyan emberi betegségek között, mint például az akné, bizonyos ráktípusok és a férfi szaporítószerv betegségei.

A tejfogyasztás emellett még összefüggésbe hozható a korai pubertás kockázatával lányok, és a méhrák kockázatával posztmenopauzában lévő nők esetében, ám az ételek hormonszintje különösen a népesség sebezhetőbb részére veszélyes, például a kisgyermekekre és a várandós nőkre. A népesség ezen kritikus részei számára még a kis mennyiségű hormonbevitel is komoly változásokhoz vezethet az anyagcserében.

A gyerekek rendkívül érzékenyek a nemi hormonokra. Mivel az ő nemihormon-szintjük nagyon alacsony, ezért még egy kis ingadozás is komoly változást jelenthet a hormonok megfelelő működésében. Mivel alacsonyabb ösztrogénküszöböt nem állapítottak meg, fontos, hogy még kis mennyiségben se tegyük ki a magzatot és a gyerekeket az exogén nemi hormonoknak.

Az Amerikai Orvosok Szövetségének gyermekgyógyászati folyóiratában, a Pediatrics Journalban a Bostoni Gyermekkórház Ehogy_ne_halj_meg_b1_800px_1_1lhízás-megelőzési Központjánakelnöke, valamint a Harvard Egyetem táplálkozástudományi tanszékének vezetője megkérdőjelezte a tejipar azon álláspontját, mely szerint a gyerekeknek napi 3 pohár tejet kellene inniuk. A tejipar hozzájárul a legelő állatok kizsákmányolásukhoz azzal, hogy mikor még kicsik, nagyon gyorsan kell jelentős súlyt felszedniük.

A tejben lévő növekedési faktoroknak való kiszolgáltatottság következményeit még nem igazán tanulmányozták. A következőket írták:
„A tejfogyasztás növelheti az inzulinszerű növekedési faktorok szérumkoncentrációját, mely összefüggésbe hozható a prosztatarákkal és a rák egyéb fajtáival. Emellett a modern ipari eljárások során a teheneket a vemhesség ideje alatt is fejik, ennek pedig az az eredménye, hogy ebben a tejben magas a reproduktív hormon szintje.”

A vemhes tehenek tejébe jelentősen magasabb mennyiségű nemi hormon választódik ki, mint a nem vemhes tehenekébe. Az ezt követő, vemhességből származó tej fogyasztása további veszélyeknek teszi ki a fogyasztót. És nem csak a tejtermékekről van szó. Bár a tejtermékek fontos hormonforrások, más állati eredetű termékeket is számításba kell venni. Az összes állati eredetű szövet tartalmaz ösztrogént. Ez magyarázattal szolgálhat arra, hogy a több mint 1000 növényi alapú étrenden élő nőt vizsgáló kísérletben az ikerterhességek előfordulásának aránya a vegán nők esetében miért csupán egyötöde a vegetáriánusokhoz és a mindenevőkhöz képest.

Az ikerterhesség rizikós, sokkal magasabb a komplikációk esélye. Sok szülő és orvos alábecsüli a többszörös terhesség negatív következményeit, pedig a többszörösen terhes nők nagyobb kockázatnak vannak kitéve, akárcsak a gyermekeik. Az ikerbabák esetében tízszer nagyobb az esély arra, hogy meghalnak szülés közben. Ezen komplikációk elkerülése érdekében a kutatócsapat a következőket írja: „Azok a nők, akik próbálnak teherbe esni, kerüljék a tej és a tejtermékek fogyasztását.” Nemzetünk első számú telítettzsírsav-forrásai, a tejtermékek fogyasztásának minimalizálása az apák esetében is jó ötlet lehet.

Keresd a könyvet webáruházunkban

Olvass bele a könyvbe

Forrás: http://nutritionfacts.org