A pozitív megerősítések és mantrák mai világunk egyik alapjának számítanak. Egyre több helyről ér el minket az üzenet, mely szerint gondolatainkkal képesek vagyunk befolyásolni sorsunkat, viselkedésünk és tetteink pedig bumerángként szállnak ránk vissza. Ha nem is hiszel benne, már csak azért megéri próbálkoznod az elsajátításával, mert a napod – és így szép lassan az egész életed – garantáltan jobb lesz tőle.

Nem kell profi pozitív gondolkodónak lenned – ezt a cikket kezdők is bátran elolvashatják 🙂 

 

Pozitív megerősítések

A pozitív megerősítések lényege nem abban áll, hogy magadra erőszakolt, görcsös vigyorral ébredsz, és már kora reggel – anélkül, hogy kinéznél az ablakon – azt mondogatod magadnak, hogy ez egy jó nap lesz. Nem kell minden napnak annak lennie, nem is lehet az. Előfordul, hogy bárhogy is állsz hozzá, nem sikerülnek úgy a dolgok, ahogy szeretnéd. De sose feledd el, hogy gyakran az egyetlen, amin a nehéz helyzetekben változtathatsz, saját magad. Ehhez minden körülmények között jogod van! Érdemes megjegyezned és időről időre felidézned azt a fontos mantrát is – bármilyen klisésen hangzik első olvasatra, gondolj bele egy pillanatra mélyebben – hogy mindannyiunknak csak egyetlen, egyszeri és megismételhetetlen élete van. A tegnapi napot már nem tudod visszahozni, épp ezért érdemes a jelenre koncentrálnod, és feltenned a kérdést: Biztos, hogy el akarom rontani a saját kedvem? Ér annyit ez a dolog?

És ha a válasz igen, akkor is légy elnéző magaddal, hiszen hogy is várhatnád el, hogy mások azok legyenek veled, ha még te sem vagy rá képes? 

A pozitív megerősítések lényege abban áll, hogy szeretettel veszed magad körül, elfogadod a felmerülő problémákat, és ha elönt a düh, hagyod, hogy megtörténjen – de ennél többet nem foglalkozol vele. Megérted, hogy az élet múlandó, de bármikor jogod és képességed van változtatni azon, hogyan alakuljon. A változás pedig mindig benned indul el. 

 

Pozitív gondolatok minden napra

Pozitívan gondolkodni annyit tesz, hogy fokozatosan leépíted életedben a harcokat. Vannak, akiknek a folyamatos szembenállás éltető elemük, de neked nem kell, hogy az legyen. Kezdd magaddal! Mik azok a múltbéli sérelmek, amelyek már nem szolgálnak? Biztos, hogy a szüleid hibája és felelőssége az, hogy nem mindig voltál képes megvalósítani kitűzött céljaidat? Biztos, hogy szükség van rá, hogy cipeld a múltad terheid, amikor helyettük jól is érezhetnéd magad? Egyáltalán: megengeded magadnak, hogy jól érezd magad?

A múlt helyett nézd most a jelent, de ott is vizsgáld meg ezeket a kérdéseket. Kimutatod a szeretteid felé a pozitív érzéseket, vagy verbális boxzsákként használva őket inkább rajtuk vezeted le azt a frusztrációt, amit a fáradtság, a stressz, a potenciálisan elhibázott apró-cseprő döntések okoztak benned? Gondold végig: szerinted megéri? És kérdezd meg magadtól azt is: biztos, hogy azok az emberek és tevékenységek vesznek körül, akiknek és amiknek kell? 

Mi a helyzet a jövővel? Hogy állsz vele? Tisztában vagy azzal az erővel, ami mindenki körül ott kering, képessé téve őt gyakorlatilag bármire? Ismered az elengedés és a bevonzás törvényeit? Mik a terveid?

Ahhoz, hogy a pozitív gondolatok minden nap célba érjenek, nemcsak a válaszok megtalálása fontos, hanem az is, hogy ne agyald túl őket! Kitűzött céljaidat elég egyszer megfogalmazni, aztán hagyni, hogy megérkezzen a válasz. Soha ne akarj görcsösen! Pont elég, ha minden nap arra törekszel, hogy kívül-belül rendben és jól legyél, hogy az élet adta körülmények ne befolyásoljanak, hogy az irányítás a te kezedben legyen, és hogy megértsd: elég vagy önmagad számára, nem függsz senkitől!

Hadd adjunk még egy tippet ehhez: Lepd meg magad az új évre egy olyan könyvvel, ami pozitív gondolatokat ad számodra minden nap! Nem kell nagy dolgokra gondolnod, csak pár sor, amit bármikor átfuthatsz, és elég is arra, hogy újrahuzalozd magadban az adott szituációt, körülményt, vagy problémát. (Lehet, hogy nem is problémának, hanem kihívásnak fogod hívni azok után, hogy elolvastad a könyvet.)

 

pozitív gondolatok ereje

Pozitív gondolatok ereje

Hiszed vagy sem, a pozitív gondolatok ereje határtalan és hegyeket mozgat meg, mert olyan, mint a mágnes. Ereje onnantól, hogy képes vidámabbá és értékesebbé tenni a napodat, egészen addig terjed, hogy alkalmazásával eddig nem látott csatornák nyílnak meg előtted, hogy anyagiakban, szerelemben, karrierben és kiteljesedésben gazdagabb életet varázsoljanak köréd. Egy új életet, ahol tudni fogod, hogy mindent te irányítasz! Engedj utat ennek az erőnek – de közben tudatosítsd, hogy nem kell megfelelned semmilyen elvárásnak, még önmagad felé sem.

 

Pozitív gondolatok reggelre

A lényeg, mint minden dologban, borzasztóan egyszerű: mindig tedd meg, amit meg tudsz tenni – ez nem egyszerű azzal hogy belehalsz a munkába, hogy egyedül gondoskodsz egész családod kényelméről, vezeted a háztartást, vagy folyamatosan koplalsz a vágyott álomalak eléréséhez. Csupán, annyit, amennyit így, önmagában értünk alatta: ami az adott pillanatban tőled telik. Légy tisztában az értékeiddel, de a határaiddal is. Akarj mindig többet, de semmiképp se helyezd ezt az akaratot minden felett álló, görcsös erőlködéssé. 

A pozitív gondolatokat elsősorban reggelre időzítsd épp emiatt, hogy mielőtt fejest ugranál a napodba, már a megfelelő frekvencián rezegj, és képessé válj megtenni, amire épp képes vagy – minden téren. Ehhez hasznos segítség beszerezni egy megfelelő határidőnaplót, ami minden reggel rendszerbe tesz, és amellett, hogy segít a napi teendőid elvégzésében, szinte észrevétlenül hangol fókuszáltabb, de megengedőbb tudatállapotba. 

 

pozitív gondolatok gyerekeknek

Pozitív gondolatok gyerekeknek

A gyerekek eredendően pozitív gondolkodók, sokat tanulhatunk tőlük! De hol és miért veszítjük el ezt a csodás képességet? És vajon megakadályozhatjuk-e, hogy vidám, optimista, a világ felé kíváncsian és nyitottan forduló gyermekünket maga alá temessék az élet nehézségei? A válasz természetesen igen, hiszen a gyermek elemi szükségleteinek kielégítésén túl elsődleges feladatunk, hogy fenntartsuk benne a lelkesedést, törődést, szeretetet és tiszteletet önmaga iránt. A csalódások ellen nem vértezheted fel őt, de meg kell neki tanítanod, hogyan képes egymaga is legyűrni a nehézségeket, és azt is, hogy minden célját meg tudja valósítani, ha bízik és hisz magában.

Azon túl, hogy tudatosítod benne, hogy minden megoldható, hogy mindig mellette állsz, hogy bízol benne és elfogadod olyannak, amilyen, neked is példát kell mutatnod. Te vagy az a minta, amit észrevétlenül és megállíthatatlanul nyújtasz át neki, és amihez később igazodni fog. 

Tedd hát önmagad a legfelső polcra az életedben, és állj neki ma a pozitív gondolkodásnak, hiszen nemcsak te magad, hanem mindenki nyerhet vele! Kezdd a legegyszerűbben: próbálj meg egy napodon úgy végigmenni, hogy egyáltalán nem panaszkodsz, és függetleníted magad azoktól a helyzetektől és állapotoktól, amikre nem tudsz hatással lenni. Aztán keresd meg, mi az, amire igen, és mindez hogyan illeszkedhet bele abba az alap törekvésbe, hogy jól érezd magad a bőrödben és a mindennapjaidban. Közben tartsd szem előtt a célokat is, de ne akard őket görcsösen. Egyszerűen tudd: máris a tieid. 

Élj úgy, ahogy saját magad szerint megérdemled, és hihetetlen változásokat fogsz megtapasztalni – mégis, mit veszíthetnél?

Ajánlott könyvek:

Rhonda Byrne – A Titok

Marie Forleo – Az elbűvölő nő

Oprah Winfrey – Amit biztosan tudok

Louise L. Hay – Meditációk és pozitív megerősítések minden napra

Brené Brown – A tökéletlenség ajándéka

Határtalan gondolatok Határidőnapló 2020

Marie Forleo – Minden megoldható