Hetekben mérhető már, hogy rendkívüli állapotok uralkodnak Magyarországon és a világban. A globális pandémia ideje alatt, a négy fal közé szorulva is szükségünk van új impulzusokra, mi több olyan kapaszkodókra, amik segítenek kitekinteni az aktuális helyzetünkből, és megadják a haladás élményét. Egy ilyen kapaszkodó lehet a jóga gyakorlás – nemcsak fizikailag edzi a testet, de mentálisan is egyben tart és erős immunerősítő hatása van. 

A jóga segít tisztán látni a nehéz helyzetekben és rugalmasságot visz a gondolkodásunkba is, ezért nagyban segít adaptálódni az új élethelyzetekhez. Nem csak koronavírus kapcsán, de bármikor előfordulhat, hogy kihúzzák a lábunk alól a talajt, és hosszú távú, nehéz változásokkal kell szembenéznünk.

https://youtu.be/xzIBan0Kyf0

Az alábbi cikk szerzője évekkel ezelőtt nézett szembe egy ilyen derült égből érkező “krízis helyzettel”, amikor GYES-ből visszatérve elveszítette állását. A rászakadt “szabadság” és az új irányok keresése miatt érzett frusztrációja egy jóga terembe vezette, ahova azután a következő 2 hónapban minden egyes nap ellátogatott gyakorolni.

Hogy mi történt vele 8 hét alatt, azt most Veled is megosztja.

A jóga mindig is kellemes, megbízható kikapcsolódást, alakformálást, mentális felfrissülést jelentett számomra. Olyan komplex megoldást a mindennapokban, ami egyszerre mozgatja át az egész testem – nemcsak részterületekre hat – és szellemi síkon is kielégít. 

Azt azonban álmomban sem gondoltam volna, hogy egyszer majd az egyensúlyt, a rendszert és az erőt hozza el az életembe.

A jóga ugyanis válsághelyzetekben mutatja meg az igazi arcát! 

Hirtelen rám zúdult két hónapnyi – akaratlan – szabadidő, amit rövid hezitálás után a gyakorlásomba fektettem, és minden egyes nap a jógaszőnyegre álltam. Különféle jógatípusokat, oktatókat, videókat próbáltam ki, egyetlenegy szabály volt: napi minimum fél óra gyakorlásnak meg kell lennie.

Szeretnéd tudni, mit tanultam így 8 hét alatt magamról és a világról? Íme 10 pontban:

  1. Az első és legfontosabb felismerés volt, hogy jobban tudok lélegezni. Aztán hirtelen ehhez kapcsolódva feltűnt az is, hogy  ettől fókuszáltabban gondolkodom és képes vagyok hamarabb túllendülni az apró-cseprő nehézségeken.
  2. Felbecsülhetetlen energiaforrást kaptam minden egyes napra, ami fura módon megmutatta a határokat is. Szerencsére ezek a határok minden egyes nappal tágabbak lettek. Azt azonban megtanultam így is, hogy biztos, hogy nem leszek sosem jógaoktató, és nem is akarok az lenni. De nem is kell azzá lennem – a jóga ugyanis nagyon megengedő.
  3. Elkezdtek fizikailag könnyebben menni a napok. Nem fájt a derekam, erősebb lett a testem. Mintha minden végtagom kicsit hosszabbá vált volna. Jobban be tudtam húzni a hasam, és észrevettem, ha előreesett a vállam. Magasabb lettem.
  4. A környezetem egyre gyakrabban megjegyezte, hogy karcsúbb vagyok. Ez a kilókban nem tűnt fel, de tény, hogy könnyebbnek éreztem magam, máshogy álltak rajtam a ruhák. 
  5. Érzékenyebbé váltam a testem jelzései iránt. Éreztem, amikor fáj a csigolyáimnak az ülőmunka, és hogy valósággal fellélegeznek, amikor kinyújtózom reggelenként. Tudatosabban elkezdtem vigyázni a testemre, elfogadóbban és szeretetteljesebben fordultam felé.  
  6. Rájöttem arra, amit persze már olvastam korábban több helyen is, mégsem tudtam felfogni, mert ehhez át kell élni: a jóga egy rendszer. Nemcsak kívül, belül is. Új tudati szintre kapcsolja az elmét, ami kihat az élet különböző területeire. Stimulálja a testet és a szellemet, a belső szerveket és az izmokat. Segít kikapcsolni, miközben erősít, segít elválasztani a lényeges dolgokat a lényegtelentől. Megmutatja, hogy az embertelen fogyasztás, amiben élünk, nem más, mint pótcselekvés. Amit keresünk, azt nem pénzem fogjuk megvenni.
  7. A korábbi heti egy, max két alkalom számomra nem mutatta meg a jóga igazi lényegét. Ez egy olyan életforma, ami ennél többet kér, heti minimum 3-4 alkalmat. Viszont minden egyes belefektetett energia tucatjával visszajön. 
  8. A gondjaimat nem oldja meg. Nem lesz tőle több pénzem, nem keres helyettem munkát, szerelmet, sikert. Gyakran sok szervezés és más, szintén fontos dolgokról való lemondás kell hozzá, mert  időt, odafigyelést és koncentrációt igényel.
  9. Megváltoztak a táplálkozási szokásaim. Könnyebb ételekre kezdtem el vágyni, több zöldségre és kevesebb húsra. 
  10. Függő lettem. Furcsa módon, a korábban szintén rendszeresen űzött futással ellentétben sosem esett nehezemre elkezdeni a gyakorlásom – ellenkezőleg, alig vártam minden egyes alkalmat. Ez az érzés hetek és hónapok óta sem változott, sőt, ma is megvan.  

Tanulság? Ha egyetlen mondatban kellene összefoglalnom ennek a két hónapnak a mérlegét, azt mondanám: olyan volt, mintha lenne egy régi barátod, akit ezer éve ismersz, és egyszer csak rájössz, hogy mindig is ő volt az igazi!

Korántsem tudok azonban mindenkire érvényes végső következtetést levonni. De aki még nem próbálta, annak azt tanácsolom:

Az a speciális helyzet, amibe a sors most mindannyiunkat kényszerített, tálcán kínálja a lehetőséget, hogy te is megtapasztald, milyen érzés hetente legalább 5 alkalommal jógázni.

Fantasztikus önismereti út áll előtted, ami tele van váratlan felismerésekkel és izgalmas meglepetésekkel. Namasté!

Ajánlott könyvek:

Tara Stiles – GYÓGYÍTÓ JÓGA – DVD MELLÉKLETTEL

Rachel Brathen – JÓGACSAJ

Deepak Chopra – A JÓGA HÉT TÖRVÉNYE

Susan Westbrook – ÖT TIBETI JÓGA