12 ötlet az egészséges élethez Angela Liddontól, a Ragyogj! szerzőjétől. A sikeres írónőt, bloggert és receptfejlesztőt arról kérdeztük, hogyan legyen az egészséges táplálkozás egyszerű és könnyen megvalósítható.
- Tanítsd magad főzni!
Abban az időben, amikor a rendszertelen étkezéssel küszködtem, alig főztem. Nem kísérleteztem új ízek kipróbálásával. Szigorú étrendet követtem, és ragaszkodtam a diétás ételekhez, fagyasztott vacsorákhoz. Változásom annak volt köszönhető, hogy kinyíltam, megtanítottam magam főzni, és új növényi alapanyagokat kezdtem használni. Több száz szakácskönyvet elolvastam, főzőműsorokat nézegettem és táplálkozási blogokat böngésztem. Emlékszem, amikor a YouTube-on rákerestem, hogyan kell sütőtököt sütni, és megnéztem egy erről szóló kisfilmet. A YouTube-videók egyébként óriási segítségemre voltak. Idővel a főzés nagyon kellemes hobbivá alakult át, majd később a foglalkozásom lett. Elkezdtem pozitív energiát tenni a felépülésembe és főzni tudásomba, azután minden jobbra fordult.
- Vágd fel előre a zöldségeket, és áztasd be a magvakat!
Előre felvágom a répát, a zellert, és vízbe áztatva tárolom a hűtőben. Gyakran beáztatok egy bögre nyers mandulát is – mielőtt este lefekszel aludni, dobd egy edénybe, és öntsd fel vízzel –, reggel ezt csak át kell mosni és lecsepegtetni. Mennyei krémes mandulatejet tudsz csinálni, ha összeturmixolod a vízzel, és utána átszűröd.
- Próbálj ki egy zöldséges vagy vegán ételt!
Én sem egy éjszaka alatt lettem vegán. Először nem is terveztem, hogy az leszek, csak elkezdtem kísérletezni különböző növényi alapú receptekkel, amiket az interneten találtam. Minél többet kipróbáltam, annál inkább ráébredtem, mennyivel jobban érzem magam, ha így táplálkozom. Tulajdonképpen ez vezérelt, hogy továbbra is ilyen ételeket fogyasszak és kísérletezgessek.
- Jelölj ki egy napot az előkészületekre!
Vasárnap szoktam nagybevásárolni. Időt szánok arra, hogy jó sok zöldséget előre felvágjak, és vízbe áztassam őket egy tárolóedényben. Elő szoktam készíteni egy nagy tál babot, és quinoához hasonló gabonákat főzök. Egy ilyen nap nélkül úgy érezném, könnyebb lenne csak bedobni a zöldségeket a hűtő aljába és megfeledkezni róluk. Tehát segít, ha tudatosan végzed az előkészületeket.
- Használj természetes édesítőszereket!
A finomított cukrok helyett datolyát vagy alacsony glikémiás indexű kókuszcukrot használok. Az ilyen helyettesítés a legjobb módja a tiszta étkezésnek.
- Fogadd örömmel a kihívásokat!
Nemrég hallottam egy idézetet egy sportriportertől, így hangzott: „Ha az élet földhöz vág, figyelj arra, hogy előrefelé ess.” Ez annyira megtetszett, hogy le is írtam, és később megosztottam a blogomon. Így próbálok szembenézni életem nehéz napjaival.
- Szerezz társaságot!
Amikor a férjem és én elkezdtünk először találkozgatni, ő majdnem mindennap gyorsétteremben evett – zöldségeket tehát nemigen fogyasztott. Egy ideig ellentétes módon táplálkoztunk, de megkértem, hogy bármilyen ételt készítek, mindig kóstoljon meg egy falatot belőle, és ezt ő betartotta. Egy idő után kezdtek sokasodni a falatok, és egyre többet evett belőlük. Immár öt éve foglalkozom receptekkel, és most már több mint százféle új ételt elfogad – még olyat is, amit azelőtt utált, például gombát vagy fodros kelt. Azt hiszem, a kulcs a lassú hozzászoktatás volt, és az, hogy hajlandónak mutatkozott erre. Most már az a fő problémánk, hogy ki egye meg a maradékot.
- Alakítsd át a burgered!
Mostanában sokat foglalkozom a vegetáriánus hamburgerekkel. Nagyon szeretem a thai édesburgonyás fasírtot csípős mogyorószósszal. A pogácsa alapját a reszelt édesburgonya adja, és van még benne fokhagymás csicseriborsó, gyömbér, koriander, bazsalikom, lime-lé és szezámmag.
- Használj zöldfűszereket!
Amikor a zöldfűszereket már nem csupán díszítésnek használtam, az sokat segített abban, hogy kevesebb sót fogyasszak. Azt tanácsolom, használd bátran a zöldfűszereket. Dobj az ételre egy bögre friss bazsalikomot vagy petrezselymet és nézd meg, mi történik. Hidd el, nagyszerű lesz!
- Csinálj a hűtődből terményraktárt!
A hűtőm mindig tele van zöldségekkel. Szokott lenni fodros kel, édesburgonya, gomba, brokkoli, karfiol, néhány narancs és bármi, ami épp terem. Pillanatnyilag a savanyú káposztában vagyok elmerülve. Mindig van készen otthon saját készítésű salátaöntetem, amit balzsamecettel, egy kis olívaolajjal vagy lenmagolajjal, citrommal és fűszerekkel készítek. A humusz és a mandulatej alapvető élelmiszerek nálam. Ritkán vásárlok feldolgozott ételeket.
- Töltsd fel a kamrádat új alapélelmiszerekkel!
Nekem ezek a legfontosabbak: nyers mandula, zabpehely, lencsefélék, vegetáriánus leveskocka, paradicsomszósz és száraztészta.
- Főzz kókuszolajjal!
Ez a legújabb kedvenc alapanyagom. Megannyi jótékony egészségügyi hatása van –kiváló zsiradék, amelyet érdemes beépíteni az étrendünkbe. Gombaölő és antibakteriális tulajdonsággal bír. Nagyszerűen helyettesíti a vajat. Azért szeretem még, mert magas az égési hőfoka, tehát lehet nagy lángon használni sütéshez és grillezéshez.
(Forrás: www.chatelaine.com)
Keresd Angela egészséges, vegán receptjeit RAGYOGJ! című könyvében!
Olvass bele a könyvbe Keresd a könyvet webáruházunkban kiadói kedvezménnyel