Szeretnéd tudni, hogyan készíts zellerlevet, mire jó, mennyi idő után lehet érezni jótékony hatását, és hogy csecsemők és kismamák is fogyaszthatják-e? Esetleg érdekelnek a tudnivalók a zeller sótartalmával kapcsolatban, valamint hogy tartalmaz-e nitrátokat és oxalátokat? Vagy talán csak szeretnél más hozzávalókat adni a zellerléhez, de nem tudod, hogy ez ajánlott-e?

Szeretném, ha részesülnél a zellerlé gyógyhatásából, melyet akkor fejt ki, ha a megfelelő módon fogyasztjuk. Ezért az alábbiakban megválaszolom a 21 leggyakoribb kérdést, amely naponta érkezik hozzánk. Nagyon ajánlom, hogy szánd rá az időt, és alaposan olvasd át a válaszokat, hogy a legtöbbet hozhasd ki a zellerléből.

1. Mennyi zellerlevet fogyasszunk, hogy érezhessük gyógyító hatását?

Napi fél liter tiszta zellerlé elegendő, hogy kifejtse gyógyhatását. A krónikus betegségekben szenvedők számára azonban nagyon előnyös lehet felemelni a napi bevitelt 7-10 dl-re.

2. Mennyi zeller szükséges fél liter zellerlé elkészítéséhez?

Egy nagy csokor szárzellerből jellemzően fél liter zellerlevet lehet készíteni.

3. Melyik napszakban érdemes fogyasztani?

A legelőnyösebb reggel, éhgyomorra inni a zellerlevet, mielőtt vízen vagy citromos vízen kívül bármi mást fogyasztanánk (a citromos víz után ajánlott 15-30 percet várni, mielőtt zellerlevet innánk). A zellerlé gyógyital, nincs benne kalória, ezért szükségünk van reggelire is, hogy biztosítsuk a reggeli energiabevitelt. Egyszerűen csak várjunk legalább 15-30 percet a zellerlé elfogyasztása után, mielőtt bármi mást ennénk vagy innánk.

Zellerlé üvegben
Zellerlé üvegben

Ha nem tudod kivitelezni, hogy reggel, éhgyomorra igyál zellerlevet, a második legjobb megoldás az, ha 15-30 perccel valamilyen étel elfogyasztása előtt iszod meg, esetleg 30-60 perccel egy kis harapnivaló, vagy két órával egy nehezebb étkezés után, a nap bármely szakában. Aki egy litert iszik egy nap, annak célszerű két félliteres adagra bontani a napi bevitelt, és az első adagot éhgyomorra elfogyasztani, a másodikat pedig késő délután vagy este, legalább 15-30 perccel a legközelebbi étkezés előtt.

4. Milyen gyümölcsfacsaró használata ajánlott?

A zellerlé készítésére a gyümölcsfacsarók a legalkalmasabbak. A Greenstar, az Omega és az Aicok is kiváló, attól függően, hogy mennyit szánunk rá, de igazából bármilyen gyümölcscentrifuga megfelel.

5. Érdemes biozellert venni?

A bio a legjobb, de ne essünk kétségbe, ha nem sikerül azt szereznünk, vehetünk hagyományosan termesztett zellert is. Mossunk meg egyenként minden szárat egy cseppnyi illatmentes mosogatószappannal, majd öblítsük le. Ha nincs természetes mosogatószappanunk, öblítsük le a zellert meleg vízben, minden szárat külön.

6. Elkészíthetem előre a zellerlevet?

A legjobb azonnal meginni a zellerlevet elkészítés után, de ha ez nem megoldható, akkor se hagyjuk egy napnál (24 óránál) tovább állni. Ha nem fogyasztjuk el rögtön, mindenképp jól lezárt üvegben tároljuk a hűtőszekrényben.

7. Adhatok citromot vagy lime-ot a zellerléhez?

A zellerlé magában a leghatékonyabb. Más hozzávalók, mint például a citrom, a lime, a gyömbér, az alma, a narancs, a leveles zöldségek, a répa vagy a cékla csökkentik a gyógyhatását. Várjunk 15-30 percet a zellerlé elfogyasztása után, mielőtt bármi mást ennénk vagy innánk.

Lime zellerlé uborka bazsalikom
Lime, zellerlé, uborka, bazsalikom

8. Lehetséges valamivel fokozni a zellerlé jótékony hatását?

A zellerlé a krónikus betegségek gyógyítására szolgál. Már milliókat gyógyított meg, és továbbra is több millió ember felépülését segíti elő világszerte. Sajnos sokan próbálnak hasznot húzni a zellerlé népszerűségéből úgy, hogy megváltoztatják a receptet, vagy további hozzávalókkal egészítik ki, hogy a sajátjuknak nevezhessék, és pénzhez jussanak belőle. Olyan anyagok hozzáadását ajánlják, mint a kollagén, az almaecet vagy az aktív szén, de ezek mind tönkreteszik és denaturálják a zellerlevet, és így megfosztják utánozhatatlan gyógyító tulajdonságaitól, egyúttal olyan anyagokat juttatnak a szervezetbe, amelyek nem segítik a felépülést.

A saját egészséged megőrzése érdekében fontos, hogy tudatában légy, milyen félrevezetőek és károsak azok a trendek, amelyek csökkentik a zellerlé tisztaságát és erejét. Azok terjesztik ezeket az irányzatokat, akik nem is hisznek a zellerlében és a gyógyító erőben, amellyel rendelkezik. Ezek ez emberek nem is voltak tudatában a zellerlé gyógyhatásának, amíg a globális mozgalom, melyet elindítottam, el nem jutott emberek millióihoz, annak köszönhetően, hogy olyan hatékonyan segíti mindenféle betegség és tünet gyógyulását.

Ezek a pénzügyi befektetők által támogatott újítók azzal sincsenek tisztában, mi teszi a zellerlevet olyan hatékonnyá: mint például az eddig felfedezetlen nátriumsói, amelyek elpusztítják a kórokozók sejthártyáját, és így ki is tudják irtani őket, vagy hogy hogyan segítik ezek a sók a gyomorsav újratermelődését. Anélkül hogy tudnák, hogyan és miért működik a zellerlé, azt sem tudhatják, hogyan érdemes fogyasztani, hogy részesüljünk jótékony hatásaiból, és milyen lényeges, hogy ne adjunk hozzá olyan hozzávalókat, mint a kollagén, az almaecet vagy az aktív szén.

Ahhoz, hogy megtapasztaljuk a zellerlé gyógyhatását, elengedhetetlen, hogy a megfelelő módon fogyasszuk. Vannak olyan étrendkiegészítők, amelyek aktiválhatják vagy tovább fokozhatják ezeket a hatásokat, például a magnézium, a glutamin vagy a kolin.

9. Ehetek zellert zellerlé helyett?

Az ok, amiért a zellert kifacsarjuk ahelyett, hogy egészben fogyasztanánk az, hogy csak a rostos pép eltávolításával tapasztalhatjuk meg a krónikus betegségekre gyakorolt erőteljes gyógyhatását. Van egy új trend, amely azt ajánlja, hogy hagyjuk a zellerpépet az italban, és ezt igyuk ahelyett, hogy tiszta, szűrt zellerlevet fogyasztanánk. Ne engedjük, hogy ez az irányzat félrevezessen. Ha benne hagyjuk a zellerpépet, az meggátolja, hogy részesüljünk a zellerlé egyedülálló gyógyító hatásából.

A zeller fogyasztása hasznos, és része kell legyen az étrendednek, de nem tudunk annyi zellert elfogyasztani, ami felér a kifacsart zeller jótékony hatásával. Így nem részesülsz a koncentrált, felfedezetlen nátriumsókból, melyek a következőket teszik:

  • Gyorsan újratermelik a gyomorsavadat, így a gyomrod le tudja bontani a fehérjét. Ha a fehérje nem bomlik le megfelelően, az rothadást okozhat a belekben. Az erős gyomorsav elengedhetetlen a szájon át bekerülő kórokozók elpusztításához.
  • A zellerlé támogatja és fokozza az epetermelést. Az erős epe fontos a zsírok lebontásához, és a szervezetedbe bekerülő korokozók kiirtásához. Ha megesszük a zellert, azzal nem tudunk elegendő sót bejuttatni a szervezetünkbe, és így védetté tenni magunkat a fertőzésekkel szemben.
  • A zellerlé helyreállítja a központi idegrendszert. Eltávolítja a régi méreganyagokat, például a májban lerakódott gyógyszermaradványokat.

10. Terhes nők fogyaszthatnak zellerlevet?

Igen, a zellerlé biztonságos és egészséges a terhes nők számára is. Ha bármi kérdésünk van ezzel kapcsolatban, keressük fel az orvosunkat.

11. Ihatnak a kismamák zellerlevet a szoptatás ideje alatt?

A zellerlé rendkívül kedvező szoptatáskor. Nagy mennyiségben tudunk bevinni vele alapvető ásványi anyagokat, C-vitamint és ingerületátvivő kémiai anyagokat, mint például a felfedezetlen nátriumsók, ezáltal biztosítva, hogy a kisbabának egészséges, erős szervei legyenek. Emellett a zellerlé segít megtisztítani és méregteleníteni az anyatejet, így a csecsemő a lehető legtisztább anyatejet kaphatja.

12. Adhatunk zellerlevet csecsemőknek és gyermekeknek?

Igen, a zellerlé rendkívül jótékony hatással bír a csecsemők és kisgyermekek fejlődésére.

13. Normális, ha szokatlan bélműködést tapasztalunk a zellerlé fogyasztása után?

Páran változást tapasztalhatnak a bélmozgásukban, miután elkezdik inni a zellerlevet. Ez egy normális méregtelenítő reakció, amely azokat érintheti, akiknek több a méreganyag a szervezetükben. A zellerlé kiirtja a haszontalan baktériumokat a belekből, és megtisztítja a májat. Ez híg székletet eredményezhet, mivel a testünk kiveti a májból az ott felgyűlt méreganyagokat. Manapság szinte mindenkinek mérgezett valamennyire a mája, ami számtalan nemkívánatos tünettel járhat, ahogy azt a Liver Rescue (Egészséges májműködés) című könyvemben kifejtem. Az állapotunk javulásával a laza széklet elmúlik, és azt tapasztalhatjuk, hogy a bélműködésünk újra normális lesz, sőt egészségesebb, mint valaha. Ha túl erősnek találjuk a zellerlé ilyen irányú hatását, próbáljuk ki az uborkalevet, amely bár nem rendelkezik ugyanazzal a jótékony hatással, mint a zellerlé, de nagyon kíméletes, és jó választás addig, amíg újrakezdjük a zellerlé fogyasztását.

14. Tapasztalhatjuk a tüneteink fokozódását a zellerlé fogyasztásától?

A zellerlé rendkívüli gyógyító hatással bír, és a benne rejlő nátriumsók azonnal elpusztítják a szervezetünkben lévő kórokozókat: a vírusokat, úgymint az Epstein–Barr és az övsömör vírusa (a varicella-zoster), és a baktériumokat, mint például a Streptococcus. Néhány embernél, aki már tapasztalt eddigi élete során olyan visszatérő tüneteket, mint a kimerültség, lehetséges, hogy ezek ideiglenesen visszatérnek egy rövid időre, ahogy a testük gyógyul és megtisztítja magát. Ez egy fontos lépés a gyógyulásban, a hosszan tartó, tünetmentes, egészség élet eléréséért.

Azonban gyakran megesik, hogy amikor valaki a tünetei fokozódásáról számol be, és úgy gondolja, hogy annak a zellerlé az oka, igazából valami más változás zajlik a szervezetében, az életében vagy az étrendjében, és ezekért a zellerlevet vádolja alaptalanul. Fontos megértenünk, mi történik ilyenkor a testünkben, és hogyan vezethetnek az étrendi választások és más életvitelbeli változások a meglévő tüneteink fokozódásához, továbbá mi a megfelelő módja annak, hogy segítsük a testünket a gyógyulásban. Ezekre a kérdésekre részletesen kitérek a Liver Rescue (Egészséges májműködés), az Egészséges pajzsmirigy, a Gyógyító ételek és a Gyógyító médium című könyveimben. Soha nem volt még ilyen lényeges, hogy felvértezzük magunkat, és szakértőkké váljunk a tüneteink és egészségi állapotunk okait illetően.

Zöld zellerlé
Zöld zellerlé

15. Normális, ha puffadást tapasztalunk a zellerlé fogyasztásakor?

A zellerlé hamar felgyorsítja az emésztést, mivel arra ösztönzi a májat, hogy több epét termeljen, és támogatja a gyomorsav termelését. Ennek következtében a gyomorsav elkezdi lebontani a régi, emésztetlen, rothadó fehérjét, valamint a gyomorban és a bélcsatornában maradt avasodott zsírokat, amelyek évtizedek alatt halmozódtak fel bennünk. Amint ezek a zsírok és fehérjék feloldódnak, a puffadás majdnem mindenkinél elmúlik. Néhány esetben azonban megmaradhat egy enyhe vagy súlyosabb puffadtságérzés, attól függően, hogy mennyire volt szennyezett az emésztőrendszer, és mennyi régi, emésztetlen maradék halmozódott fel benne. Ahogy ezek az emberek folytatják a zellerlé megfelelő fogyasztását hosszú távon, az emésztőrendszerük állapota javulni fog, és a puffadás elmúlhat, feltéve hogy a többi étkezési szokásuk is megfelel a Gyógyító médiumban leírt irányelveknek.

16. Tartalmaz a zellerlé oxalátokat?

Egy téves feltételezés szerint a leveles zöldségek és a gyógynövények, mint amilyen a zeller is, magas oxaláttartalommal rendelkeznek, és ezért ártalmasak. Ez a megállapítás azonban egyáltalán nem helytálló, és sok embert megakadályoz abban, hogy hozzájusson számos hatásos és szükséges tápanyaghoz, és megtapasztalja az állítólagosan magas oxaláttartalommal rendelkező ételek gyógyhatását. Nem kell tartanunk az oxalátoktól.

A föld összes gyümölcsében és zöldségében vannak oxalátok. Az úgynevezett magas oxaláttartalmú leveles zöldségekben és a zellerben megtalálható tápanyagok széles skálája a legkiválóbb elérhető tápanyagforrás. Az orvostudomány eddig még nem fedezte fel, hogy a gyümölcsök, zöldségek és leveles zöldségek antioxalátokat tartalmaznak, amelyek megakadályozzák, hogy az oxalátok károkat okozzanak, ahogy azt az aktuális trend állítja róluk. A valóságban ezek a tápanyagforrások nincsenek ránk semmilyen káros hatással, inkább létfontosságú gyógyító erejű tápanyagokkal látnak el minket, mint amilyenek a fitokemikáliák, a vitaminok és az ásványi anyagok.

17. Lehet zellerléport vagy zellerport használni friss zeller helyett?

Nem, a zellerlépor és a zellerpor nem helyettesíthetik a friss zellerlevet. Egyik sem rendelkezik azzal a jótékony hatással, amellyel fél liter frissen elkészített zellerlé bír. A zellerléporok és a zeller étrend-kiegészítőkbe való beépítése népszerű irányzattá fog válni, ahogy a zellerlé egyre elterjedtebb lesz, és egyre többen próbálnak hasznot húzni a nemzetközi zellerlémozgalomból, amely segít a krónikus betegségekben szenvedők felépülésében.

Próbáljuk kerülni ezeket a hóbortokat – amellett, hogy pénzkidobás, még csak nem is nyújtja ugyanazt a hatást, amelyet a napi rendszerességgel, frissen, magában fogyasztott zellerlé biztosít.

18. Tartalmaz a zellerlé nitrátokat?

A zeller és a zellerlé nem tartalmaz semmilyen aktivált vagy káros nitrátot, hacsak a zeller nem oxidálódott, vagy ki nem száradt. Az oxidálódási folyamattal egyidejűleg természetesen megjelenő nitrátok nincsenek jelen a friss zellerben vagy zellerlében, ha az oxidálódási folyamat még nem indult be. Amikor a friss zellerlé oxidálódik – bármely más gyógynövényhez, gyümölcshöz vagy zöldséghez hasonlóan –, megjelenhetnek természetes nitrátok, de ezek semmilyen módon vagy formában nem károsak. A zellerlépor és a zellerpor már oxidálódott, így tartalmazhat természetesen előforduló nitrátokat, amelyek a hosszú oxidálódási folyamat során alakultak ki.

Ezek a nitrátok teljesen különböznek a sokak által került káros nitrátoktól. Fontos tudni, hogy minden nitrát más, mint ahogy az emberek sem egyformák, és a víz, a cukor és a fehérje különböző formái sem. Például a glutén teljes mértékben különbözik a húsokban vagy az olajos magvakban fellelhető fehérjéktől. Ehhez hasonlóan a zellerléporban vagy a zellerlében előforduló természetes nitrátok sem azonosak a húshoz és más termékekhez adott káros nitrátokkal.

Mindemellett nem szabad összetéveszteni a nitrátokat a nitritekkel, mert ezek teljesen különbözőek. Még a természetes nitrátokat tartalmazó zellerpornál sem lehetünk biztosak benne, hogy alkalmas lenne-e élelmiszerek, például sós pácok készítésére vagy húsok besózására, mert a friss zellerléhez hasonlóan ezek sem tartalmaznak nitriteket. Semmilyen, a zellerben vagy zellerlében előforduló tápanyag nem lehet káros. Ugyanez vonatkozik a tiszta zellerporra és a zellerléporra is, ezeknél azonban elképzelhető, hogy káros nitrátok kerülnek a porba a cégnél, amely ezeket gyártja, vagy használja más termékéhez. A friss zellerlé nem tartalmazhat káros nitrátokat, hacsak mi hozzá nem adjuk ezeket.

Ha azért nem iszol friss zellerlevet, mert tartasz a káros nitrátoktól, ezzel sajnos elveszted az egyébként nitrátoktól mentes friss zellerlé által kínált egyedülálló gyógyulási lehetőséget.

19. Mennyi idő kell ahhoz, hogy elkezdjük tapasztalni a zellerlé jótékony hatását?

Attól függ, milyen az egészségi állapotunk, amikor elkezdjük a zellerlé fogyasztását. Szinte mindenki érzi a zellerlé jótékony hatását már az első héten, megfelelő mennyiség és rendszeres napi bevitel mellett. Sokan már az első adag zellerlé elfogyasztása után tapasztalják ezeket az eredményeket. Minden az adott egyéntől és a körülményeitől függ, például az egészségi állapotától, a tüneteitől, valamint attól, hogy mennyire mérgezett és túlterhelt a mája a különböző kórokozóktól és méreganyagoktól, mint például a rovarirtószerek, oldószerek, gyomirtók, mérgező nehézfémek, illetve más vegyületek és méreganyagok. (A „mérgezett májjal” kapcsolatos további információkért, az előfordulásáért és a lehetséges gyógymódokért, keresd a Liver Rescue /Egészséges májműködés/ című könyvemet). A gyógyulási időt az is befolyásolhatja, ha valaki túlsúlyproblémákkal küzd, ha sok rothadó, avas zsír halmozódott fel a beleiben, és/ vagy sok baktérium – például Streptococcus – található az emésztőrendszerében.

A gyógyhatás megtapasztalásánál számos más tényező is közrejátszhat, mint például az életünkben jelenlévő stressz, hogy mi mást eszünk és iszunk a zellerlé fogyasztása mellett, illetve egyéb életvezetési szokásaink. De a legtöbb ember elég hamar elkezdi érezni a különbséget. Sokan azok közül, akik már hosszú ideje fogyasztják a zellerlevet, hozzászoknak, hogy mennyivel jobban érzik magukat ahhoz képest, amikor még nem ittak zellerlevet. Aztán ideiglenesen felfüggesztik a zellerlé fogyasztását, és már nem érzik olyan jól magukat. Ilyenkor rájönnek, hogy milyen sokat segített a zellerlé a közérzetük javításában.

Fontos tudni, hogy ha valaki nem látja vagy érzi gyorsan a zellerlé gyógyhatását, az nem jelenti azt, hogy nem történik semmi. Mindenki, aki zellerlevet iszik, azonnal részesül annak jótékony hatásából, ahogy a zellerlé bekerül a szervezetébe. Annak ellenére, hogy a zellerlé az első adag elfogyasztását követően elkezdi kifejteni gyógyhatását, néhány embernek időbe telhet, míg kézzelfogható módon elkezdik érzékelni az eredményeket.

Zeller só bors oliva olaj
Zeller só bors oliva olaj

20. A zellerlé túl sok sót tartalmaz?

Nem minden só egyforma, ahogy minden cukor sem egyforma. A magas fruktóztartalmú kukoricaszirup fogyasztása káros az egészségre, és nem hasonlítható egy alma elfogyasztásához, ami segíti a máj gyógyulását, és számos létfontosságú tápanyaggal lát el minket. Szóval ne engedjük, hogy összezavarjon az elképzelés, miszerint minden só egyforma, mert ez nem igaz.

Ha valakitől azt halljuk, hogy túl sok só van a zellerlében, legyünk tudatában, hogy az illető téved. A zellerlében található nátriumsók a nátrium egy alcsoportját képezik. A tudományos kutatás még fel sem fedezte a zellerlében lévő összes alapvető ásványi anyagot és sócsoportot. A nátriumsók gyógyhatással bírnak, és nem lehet eleget bevinni belőlük a szervezetünkbe. Napi fél liter zellerlé biztosítja a testünk számára elengedhetetlen nátriumsókat.

A kelta tengeri só vagy a Himalája só a nátrium teljesen más formái. Nem számít, milyen jó minőségűek ezek a sók, ha kelta tengeri sót vagy Himalája sót adunk az italunkhoz vagy az ételünkhöz, az nem ugyanaz, mint ha elegendőt fogyasztunk a zellerlében lévő, felfedezetlen nátriumsókból. A nátriumsók a nátrium egyetlen formáját jelentik, amely elpusztítja a kórokozókat, segít a szervezet méregtelenítésében, valamint helyreállítja az elektrolitokat és az ingerületátvivő anyagokat. A zellerlében megtalálható nátrium gyógyhatású só, amely jótékony hatással van a vérkeringésre és általában a szervezetre, míg a más sófajtákban lévő nátrium fogyasztásával óvatosnak kell lennünk, bármilyen jó minőségű is az adott só.

21. Használhatok zellergumót is szárzeller helyett?

Nem, a zellergumó más növény, mint a nagy csokrokban kapható leveles szárzeller. A zellergumó kifacsarásával nem részesülhetünk ugyanazokból a gyógyhatásokból.

Forrás:Medicalmedium.com

Ajánlott könyvek:

Egészséges pajzsmirigy borítókép