Gyógyító hatása már-már közhely, de azt kevesen tudják, hogy nemcsak torokfájásra jó, hanem számtalan egyéb problémára is gyógyír: köhögés ellen, támogathatja a sebgyógyulást, fertőtlenít, segít az elalvásban, és remek sampon is.

Cukor helyett használj mézet

A méz tökéletes táplálék, amely természetes formában tartalmaz számunkra fontos ásványi anyagokat, vitaminokat, nem is beszélve magas antioxidáns-tartalmáról, mely védi szervezetünket a szabad gyököktől. A nyers méz is a szupertáplálékok közé sorolandó, mivel koncentráltan tartalmazza a szervezetünk számára fontos tápanyagokat, így a minőségi méz fogyasztásával sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért.

superfood_pecsetEgyik nagy előnye a cukorhoz képest, hogy több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, így például megfázáskor 1-2 evőkanálnyi méz pozitív hatással lehet szervezetünkre. Míg a cukor glikémiás indexe 68, addig a mézé, minőségétől függően 40 alatt is lehet, így fogyasztása egészségesnek mondható. A glikémiás index olyan számérték, mellyel a táplálékokat 0–100 között terjedő skálán sorolják be a vércukorszintre gyakorolt hatásuk alapján. 70 alatti tartományban beszélhetünk alacsony glikémiás indexű, „jó szénhidrátokról”. Zamatanyagainak különböző összetétele miatt változatos ízeket biztosít sütés-főzésnél. Mindemellett a napraforgómézet tartalmazó vegyes virágmézek szép színt is kölcsönözhetnek a süteményeknek. Minőségi mézet leginkább termelőnél vagy méhészetnél, esetleg piacon érdemes keresnünk, ahol többnyire meg is kóstolhatjuk az aranysárga masszát.

Gyógyításra is alkalmas 

mezMár az ókori egyiptomiak is felismerték baktériumölő, sebfertőtlenítő hatását és előszeretettel készítettek belőle kenőcsöt nyílt sebek gyógyítására. Ám gyógyhatása csak a természetes eredetű, jól kezelt méznek van. Baktériumölő hatását enzimei, magas káliumtartalma és aromaanyagai biztosítják. Rendszeres fogyasztása elősegítheti a vérképződést. Belsőleg napi 1-3 evőkanálnyi méz pótolhatja a cukrot, lefekvés előtt fogyasztva segíthet az alvászavar enyhítésében is. 
A mézet nemcsak belsőleg, hanem külsőleg is használhatjuk pl. horzsolások, sérülések, sebek gyógyítására, égési sérülésekre is. Bőrünkbe masszírozva magas kálium- és nedvességtartalmának köszönhetően méregtelenítő hatása is számottevő.

Szépüljön mézzel

lepesmezMár évezredekkel ezelőtt Kleopátra is használta szépségének megőrzésére. A méz finommá, bársonyossá teheti bőrünket. Érdemes hetente egyszer mézből pakolást készítenünk, mellyel hozzájárulhatunk arcbőrünk, hajunk, körmeink szépségéhez. Mivel hatékonyan tárolja, a nedvességet ezáltal a mézből készített pakolásokkal sokat tehetünk vonásaink megőrzéséért. Hajunk szárazságán is javíthatunk mézes pakolással, érdemes még körmeinkre is csepegtetni néhányat ebből az aranyságra csodából, és könnyen megszabadulhatunk a bőrkeményedéstől is.

ISMERD MEG AZ ÖSSZES SUPERFOODOT

Keresse a SUPERFOOD termékeket a Herbaházban: www.herbahaz.hu