A zellerlé emberek millióinak segít meggyógyulni. Abban a semmibe vett, alábecsült, alulhasznált gyógynövényben (igen, tulajdonképpen gyógynövény), melyet az alkalmanként fogyasztott tonhalsalátából, a töltelékekből vagy a hidegtálakról sajtkrémmel töltve és mazsolával megszórva ismersz, sokkal több erő van, mint bárki gondolná – ha tudod, hogyan tedd az életed részévé. Évtizedek óta ajánlom a zellerlevet páratlan gyógyelixírként.

 

Akár egy konkrét egészségügyi problémára keres enyhülést valaki, akár azt a titkos italt kutatja, amelyikkel visszakaphatja az energiáját és a ragyogását, a zellerlé a válasz; az ima meghallgattatott.

 

Mindez idő alatt abban az előjogban részesülhettem, hogy láttam, amint az emberek élete gyökeres fordulatot vesz.

A zellerlé ma annyi figyelmet kap, hogy akár a „ma divatos, holnap már a múlté” trendek egyikének is tűnhet. Ezúton biztosíthatlak, hogy ez nem múló őrület. Nem finanszírozták az indulását, ahogyan az az egészségügyi trendeknél történni szokott. Azért indult az útjára, mert tényleg gyógyít. A zellerlé ma annál is hasznosabb, mint amikor évekkel ezelőtt elkezdtem ajánlani. Néhány évtized múlva pedig még lényegesebb lesz. Ha most félreteszed ezt a könyvet, majd néhány év múlva előveszed, az még mindig azt a gyógyító igazságot fogja tartalmazni,  amelyre szükséged van. Nem fogják lesöpörni az asztalról az újabb étrend- és táplálkozáselméletek; a zellerlé továbbra is az a döntő jelentőségű lépés marad, amelyet bármikor beépíthetsz az életedbe az egészséged és vitalitásod érdekében. Más egészségügyi trendek jönnek és mennek, mert eleve soha nem jelentettek választ. Ez valami más: tartós és igaz.

 

Csakis a tiszta, sima szárzeller

A zellerlé jótékony hatásairól beszélve muszáj világosan leszögeznem, hogy amiről itt szó van, az a tiszta, sima szárzellerlé, amihez nem adunk semmit, és nem változtatunk rajta. Nem arról van szó, hogy van egy zöld dzsúszunk, amihez egy kis szárzellert is adtunk. Nem arról van szó, hogy zellerszárakat adunk a smoothie-hoz. Nem arról van szó, hogy zellerszárakat eszegetünk. Nem arról van szó, hogy szárzellert főzünk a levesbe. És nem arról van szó, hogy addig turmixoljuk a szárzellert, amíg folyadékká válik, majd szűretlenül megisszuk.

Míg igen, maga a szárzeller egészséges akkor is, ha ezeken az egyéb módokon készíted el – továbbra is rágcsáld és főzd és turmixold bátran –, mégsem kínálja azokat az összehasonlíthatatlan egészségügyi előnyöket, mint ha sima zellerlevet innál. Közelről sem.

Egyelőre ezt az egy dolgot szívleld meg: semmi sem fogható a sima, friss zellerlé egyszerű erejéhez. Ezt rögtön az elején meg kell értened, hogy ne téríthessenek le az útról az arra vonatkozó kósza kijelentések, hogy a szárzeller elkészítésének bármely más módja jobbat tehet neked.

 

 

LÉPRÉS VERZIÓ

Kezdjük a zellerlé elkészítésével. A zellerlé készítése végtelenül egyszerű. Ha van léprésed, mindössze ennyit kell tenned.

1 csokor zellerszár

 1. Ha gondolod, vágj le 1/2-1 centit a szárcsokor tövéből, hogy elváljanak egymástól a szárak.
 2. Mosd meg.
 3. Nyomd át a szárakat a lépréseden.
 4. Ha szükséges, szűrd le, hogy ne maradjon benne homok vagy pépdarabkák.
 5. Az optimális hatás érdekében azonnal, éhgyomorra idd meg.
 6. Várj legalább 15-30 percet, mielőtt bármi mást ennél vagy innál.

 

 

TURMIX VERZIÓ

Ha nincs léprésed, turmixgépben is elkészítheted a zellerlevedet

1 csokor zellerszár

 1. Ha gondolod, vágj le 1/2-1 centit a szárcsokor tövéből, hogy elváljanak egymástól a szárak.
 2. Mosd meg.
 3. Tedd ki egy tiszta vágódeszkára, és vágd fel az egészet 2,5-3 centis darabokra.
 4. Az összevágott szárakat tedd bele egy nagy sebességű turmixgépbe, és dolgozd homogén állagúra. (Ne adj hozzá vizet.) Ha szükséges, segíts rá a tömőkarral.
 5. Jól szűrd le az így keletkezett folyadékot. Egy magtejszűrő zsák tökéletesen megfelel erre a célra.
 6. Az optimális hatás érdekében azonnal, éhgyomorra idd meg. Várj legalább 15-30 percet, mielőtt bármi mást ennél vagy innál.

 

Mindenkinek egyedi az első ízélménye a zellerlével. Vannak, akik nem szeretnek bele azonnal, de idővel megszeretik. Mások már a kezdetektől finomnak találják. Ez nagymértékben függ attól, hogy mennyi méreganyag van az ember szervezetében az első kóstoláskor. Aki rengeteg méreganyaggal küzd, annak a szervezetét sokkolhatja a zellerlé. Amint rákapcsolódik a bajkeverőkre, és kimossa őket a májból, az érzékszerveinkkel konkrétan észlelhetjük őket – hatással lehetnek az ízlelőbimbóinkra és a szaglásunkra. A  méreganyagok képesek a  finom ízt megsavanyítani, vagy más kellemetlen ízzé torzítani. Ez el fog múlni. Vannak, akik az első reggelen nem szeretik a zellerlevet, a hét végére azonban megszeretik. Vannak, akiknek hat hónapig kell inniuk ahhoz, hogy értékeljék és vágyjanak rá.

Az emberek szervezete és mája sokféleképpen lehet toxikus és túlterhelt, tehát attól függ. Van egy trend, mely szerint facsart citromlevet adnak a zellerléhez, hogy megváltozzon az íze. Ezzel ellehetetleníted a zellerlé gyógyerejét. Sokkal hasznosabb, sokkal több egészségügyi előnnyel jár kevesebb tiszta zellerlevet inni, mint sokat, de hozzáadott citrommal. Akinek segítségre van szüksége ahhoz, hogy megszokja az ízét, annak jobb egy kis pohárnyi tiszta lé, mint egy nagy pohárnyi citrommal.

Az ember zellerléélménye napról napra változhat – még akkor is, ha ugyanabból az üzletből, ugyanabból a  gazdaságból, ugyanabból a halomból, ugyanabból a dobozból és ugyanarról a polcról szerezted be ugyanazon napon. Ennek részben az lehet az oka, hogy éppen az előző esti vacsorádat méregteleníted, vagy esetleg kávét ittál este, vagy közvetlenül azelőtt mostad meg a fogadat, hogy megittad a zellerlevet.

A zellerlé íze és a színe is változhat szállítmányról szállítmányra. Idővel valószínűleg észre fogod venni, hogy a boltból hazavitt különböző típusú szárzellerek leve is eltér. Bizonyos heteken zöldebbet kapsz. Van, hogy több a levele. Vannak sötétebbek, nyurgábbak; a soványabb és szárazabb szárakból valamivel keserűbb lé préselhető, ami emiatt egy kicsivel nehezebben csúszik. Lesznek hetek, amikor hatalmas, roppanós szárakat kapsz, amelyek sok sós levet adnak, és mintha még egy kis édességet is fel lehetne fedezni benne. Lesznek hetek, amikor alig érzed a nátriumtartalmát; a jótékony hatású nátrium klasztersók azonban ilyenkor is benne vannak. Ez mind-mind változhat attól függően, hogy melyik gazdaságban termett, milyen vetőmagból, milyen talajmódosítással, milyen öntözéssel az év mely szakában, és milyen időjárási feltételek mellett.

 

 

Ne add fel, ha egy-egy kevésbé ízletes, kevéssé leveses szárzellercsomaggal térsz haza; lehetséges, hogy ezekben még az átlagosnál is nagyobb a gyógyerő. Akkor se aggódj, ha világosabb, a tövénél már-már áttetsző szárzellert találsz – ezt se hagyd ki! Nem baj, ha növekedés közben betakarták, hogy halványabb legyen. A világosabb szárzeller gyakran ízesebb, ami azt jelenti, hogy mivel ebből többet be tudsz vinni, ennek is van pozitívuma. Még kevesebb klorofillal is hozza a szárzeller az egyéb gyógyerejű fitokémiai vegyületeket. Továbbá, a zellerlé klorofilltartalma erősebb, mint a más forrásokból származó klorofill, mert az előbbi nátrium klasztersókhoz, és olyan növényi hormonokhoz és C-vitaminhoz kapcsolódik, amelyek csak a  szárzellerben vannak meg. Ez azt jelenti, hogy bármennyi klorofill legyen a zellerlevedben, még ha kevés is, az hatásosabb, mint amit bárhonnan máshonnan bevihetsz.

Ezt mind meglátod majd, miközben beletanulsz a szárzellerek világába. Akármilyen szárzellert találsz, el fog látni nátrium klasztersókkal, amelyekről már nagyon sokat olvastál, és a zellerlé minden további értékes tápanyagával. Akármilyen zellered van is – amíg az nem a gyökere – a zellerlé elősegíti a gyógyulásodat.

 

Miért kell éhgyomorra inni a sima zellerlevet?

Ahhoz, hogy kinyerjük a zellerléből mindazt, amiről ebben a könyvben szó van, az is fontos, hogy éhgyomorra igyuk meg. Erről semmiképpen se feledkezz meg! Máskülönben – ha mondjuk a reggelid mellé iszod a zellerlevet, vagy délután az uzsonnáddal együtt – lemondasz a teljes gyógyhatásáról. Így is jótékony hatású, csak közel sem annyira, amennyire lehetne.

Ugyanígy megcsappan az ereje, ha bármivel kevered. Ha egy üzletben olyan friss dzsúszt látsz, amelynek az összetevői között fel van sorolva a  spenót, a cékla, a gyömbér, a citrom és a szárzeller – és a  szárzeller ki van emelve a címkén, mintha ettől zellerlé lenne –, akkor legyél tudatos vásárló. A zellerlé olyan ital, amely egyetlen összetevőből áll. Még az a keverék, amelyben a szárzeller mellett egyetlen további összetevő van – mondjuk zeller-alma dzsúsz vagy zeller-uborka dzsúsz vagy zeller-citrom dzsúsz – is levon azokból a jótékony hatásokból, amelyeket vársz tőle. Ha szereted a lémixeket, szuper; jót tesznek neked. Tartogasd őket későbbre a nap során. A saját speciális 480 milliliteres éhgyomorra bevitt zellerleved azonban csak szárzellerből álljon.

Ennek nagyon is megvannak a konkrét okai. Az egyik a szárzeller még felfedezetlen nátrium alcsoportjával függ össze, vagyis azokkal a nátrium klasztersókkal, amelyekről a 2. fejezetben, majd végig a 3. fejezetben olvastál, és amelyeket újra és újra emlegetek a miatt a különleges képességük miatt, hogy védelmet nyújtanak, és segítenek búcsút mondanod a tüneteidnek és betegségeidnek. A nátrium klasztersók a  zellerlé legerősebb hatású összetevői közé tartoznak – ezek állnak sok-sok drasztikus egészségügyi változás mögött, melyeket azok tapasztalnak meg, akik elkezdik inni –, ezeket pedig éhgyomorra kell fogyasztani ahhoz, hogy jól végezzék a dolgukat. Ennek ellenére nem kell pánikba esned, ha egyszer előbb kell reggelizned, és csak később tudod meginni a zellerlevedet.

Forrás: Csodatévő zeller

 

Ajánlott könyvek:

CSODATÉVŐ
ZELLER

A siker alapelvei könyv

TISZTULJ
ÉS GYÓGYULJ

EGÉSZSÉGES
MÁJMŰKÖDÉS