Amikor természetgyógyászként elkezdtem betegekkel foglalkozni, úgy gondoltam, hogy ha az illető megcsinálja, amit javaslok neki, akkor egészen biztosan meg fog gyógyulni. Abban az időben egy konzultáció akár 3-4 órán át is tartott, ez alatt az idő alatt minden tudásomat rázúdítottam a betegekre. Mindegyikük kapott egy hatalmas paksaméta papírt, hogy hogyan táplálkozzon, hogyan meditáljon, milyen csikunggyakorlatokat végezzen, milyen táplálékkiegészítőket szedjen, hogyan csökkentse a környezeti ártalmakat, milyen módszerrel méregtelenítsen testi és lelki szinten egyaránt, és hogyan ismerje fel és dolgozza fel a traumáit – hiszen ez tulajdonképpen ennyire egyszerű.

Meg voltam győződve (ez a mai napig is így van) ezek eredményességéről, így kontrollidőpontot nem is ajánlottam a betegeknek. Biztos voltam abban, hogy meggyógyulnak, ha ezeket mind betartják. Mondanom sem kell, hogy a papírhalmok általában az első kukában végezték. Volt olyan kliensem, aki rákérdezett, hogy miért nem hívom vissza, miért nem vagyok kíváncsi, mi történik vele. Így időközben rájöttem néhány dologra. Először is, a betegektől nem elvárható, hogy az életüket egy nap alatt gyökeresen felforgassák, sokkal könnyebb, ha lépésről lépésre teszik meg ezt. Másrészt nincs mindenki azon a szinten, hogy otthon önállóan meditáljon vagy energetikai gyakorlatokat végezzen, és őszintén megvallva, ez egyedül nem is olyan egyszerű. Így aztán módszert váltottam: továbbra is minden szinten kezelem a betegeket, de már apróbb lépésekben, ami befogadhatóbb számukra. Ha ugyanis az illetőnek valamiben sikerélménye van, rájön, hogy a váltás nem is olyan nehéz feladat, sőt kifejezetten jó neki, így a következő lépést már könnyebben meg fogja tenni.

Meglepő módon azért akadt néhány olyan elszánt betegem, aki mind végigcsinálta az általam javasoltakat. Ők évekkel később bukkantak fel, gyakran úgy, hogy egy másik betegnek ajánlottak engem, mondván, hogy őket is én gyógyítottam meg… pedig ők gyógyították meg saját magukat, én csak irányt mutattam számukra.

Sok évvel ezelőtt volt egy páciensem, egy intézmény vezetője, aki prosztatadaganattal keresett fel, mindössze egyszer találkoztunk. Átbeszéltük az étrendjétet, a táplálékkiegészítőket, csináltam neki egy lelki oldást, és kapott tőlem otthon végezhető csikunggyakorlatokat is. Aztán amikor megkérdeztem, hogy nézzünk-e következő időpontot, azt mondta, köszöni szépen, majd jelentkezik, ha szüksége lesz rá. Eltelt körülbelül 5 év, amikor felhívott, és időpontot kért tőlem. Nagyon meglepett, hiszen az elmúlt 5 évben semmit sem hallottam felőle. Amikor eljött hozzám, azt mondta, hogy nagyon jó volt neki, amiket korábban megbeszéltünk, ő ezeket azóta is tartja, minden reggel csinálja a gyakorlatokat, és teljesen felépült a daganatból, jól érzi magát. Majd elmesélte, hogy azért akart találkozni velem, mert a következő évben nyugdíjazni fogják, és úgy érzi, hogy ez nagyon meg fogja viselni, ebben kérné a segítségemet, nehogy kiújuljon a régi, vagy kialakuljon egy újabb daganat. Azóta is jól van, a nyugdíj mellett tanácsadóként visszajár egykori munkahelyére.

 

Fizikai, testi gyógymódok – Táplálkozás

Amikor valaki megpróbál egészségesen táplálkozni, és elkezd utánajárni a lehetőségeknek, rengeteg egymásnak ellentmondó információt talál ezen a területen, és mindennek az ellenkezőjét is. Ez talán az egyik legnehezebb kérdéskör, amelyet nem is lehet maradéktalanul megválaszolni.

Ami rendkívül fontos, hogy a táplálék tartalmazzon nagyon sok vitamint, ásványi anyagot, azaz legyen magas tápanyag-sűrűségű. Minden olyan élelmiszer, ami koncentráltan tartalmazza a tápanyagokat, az jótékony hatású a szervezet számára. A cukrokat, az egyszerű, gyors felszívódású szénhidrátokat mindenképpen kerülni kell. Ha valakinek vércukorproblémája van, azt fontos rendezni, amennyiben másképp nem megy, gyógyszer segítségével. Sokszor elhangzik a kérdés, hogy „Akkor mivel lehet édesíteni? A juharszirupok, eritrit és hasonlók jók-e?”.
Daganatos betegeknek a cukor-alkoholokat (xilitol, xilit, nyírfacukor, eritrit) nem nagyon javasoljuk. juharszirup, a barnacukor, a nádcukor, a kókuszvirágcukor ugyanúgy cukor, mint a sima kristálycukor, csak más forrásból származnak. Édesítésre a sztívia, a szerzetesek körtéje, a természetes gyümölcsök (például a datolya) és kis mennyiségben a méz javasolható.

A gyümölcsökben, zöldségekben lévő szénhidrátok, cukrok mindig vita tárgyát képezik, egyesek szerint ezek kifejezetten egészségesek, míg mások szerint nagyon károsak. Egy biztos, a színes bogyós gyümölcsök mindenki számára jótékony hatással bírnak, azokat nyugodtan lehet, sőt flavonoidtartalmuk miatt kell is fogyasztani, lehetőleg naponta. Én mindenképp javaslom a színes bogyós gyümölcsök fogyasztását. Ezeket akár fagyasztottan is beszerezhetjük, turmixba, smoothie-ba kiválóak így is.

Fontos, hogy ne fogyasszunk glutént, gluténtartalmú gabonákat (búza, árpa, rozs). A glutén antigén szerkezetéből adódóan keresztreagál egyes vírusokkal, illetve a szervezet egyes sejtjeivel. Ez azt jelenti, hogy ugyanolyan immunválaszt vált ki, mint az immunrendszerünket már amúgy is terhelő krónikus vírusfertőzések. Így állandó munkára készteti az immunrendszerünket, illetve folyamatos gyulladást tart fenn a bélrendszerben és a testben. Helyettük válasszunk rizst, kölest és quinoát, de a szénhidrátok csökkentése miatt ezekből is csak keveset szabad fogyasztani.

Régen úgy tartották, hogy a teljes kiőrlésű gabonák az egészségesek, ez mára megváltozott, azóta tudjuk, hogy a teljes kiőrlésű gabonák sokkal több permetszert tartalmaznak, mint a nem teljes kiőrlésűek. A gabonákat mindig felülről permetezik, ezért a teljes kiőrlésűek a héjukban sokkal több permetszert elraktároznak. Biotermesztésnél másfajta vegyszereket alkalmaznak, így ha teljes kiőrlésűt választunk, akkor az lehetőleg bio legyen.

 

 

A magot a héja védi, a héjban pedig olyan anyagok vannak, amik azt a célt szolgálják, hogy ne tudjuk megenni a magot. A növény védeni akarja azt (a saját ásványianyag- és vitamintartalmát), ezért a héjában úgynevezett fitinsavak (vagy fitátok) termelődnek, ezeket antitápanyagoknak nevezzük. Egy egészséges bélflórájú ember számára, akinek normális az emésztése, ezek az antitápanyagok nem okoznak gondot. De akinek van valamilyen emésztőrendszeri rendellenessége, annál ez a probléma fokozottan jelentkezik, például egy daganatos beteg számára ezek kifejezetten károsak lehetnek. Ezért sem szoktuk javasolni nekik a teljes kiőrlésű gabonák vagy magok fogyasztását (például a mandulát, napraforgót), csak a belső héja nélkül. A fitinsavak megakadályozzák az ásványi anyagok, például a magnézium, a vas, a cink és a kalcium felszívódását, tovább rontva az amúgy se rózsás helyzetet. Jó megoldás, ha a gabonákat (természetesen gluténmentes gabonákat), a hüvelyeseket és a magvakat, illetve a dióféléket 12–24 órára vízbe beáztatjuk, és csak utána főzzük meg, vagy tesszük a dióféléket sütőbe 50-60 °C-ra, esetleg aszalógépbe kiszárítani.

A citromos víz kifejezetten jótékony hatású a máj támogatására, sőt Anthony William, a gyógyító médium szerint így élővé tehetjük a vizet, amit fogyasztunk. A citromos víz elkészítéséhez egy fél citrom levét facsarjuk fél liter vízbe, és lehetőleg az egészet reggel, éhgyomorra igyuk meg. Utána mindenképp érdemes várni az étkezéssel, így tudjuk ugyanis a legjobban segíteni a májat. Ha reggel megiszunk fél liter citromos vizet, akkor egész napra élővé tesszük a vizet a szervezetünkben.

Az étrendünk legyen mentes a káros anyagoktól, amennyire erre lehetőségünk van, igyekezzünk minél több bioélelmiszert beszerezni. Ha a beteg ételének 30 százaléka biotermék, az már kimutatható változást eredményez. Tisztában vagyok vele, hogy nagyon sok embernek nehézséget okoz a bioélelmiszerek beszerzése, de ma már egyre több helyen, szupermarketekben is kapunk biozöldségeket, -gyümölcsöket, -hozzávalókat.

Kerüljük a feldolgozott ételeket, az előregyártott, konzerv vagy fagyasztott élelmiszereket. Lehetőleg mindig magunk készítsük el frissen az ételeinket.

Ne fogyasszunk tejet és tejterméket. Ezek nagyon erős gyulladáskeltők és hurutképzők, így lassítják a gyógyulást. Ma már rengetegféle növényi tejet, joghurtot és sajtot lehet beszerezni, de akár magunk is elkészíthetjük ezeket. Sokan megkérdezik, hogy „de a laktózmentes az jó, ugye?”. EZ EGY TÉVHIT, a laktózmentes termékek fogyasztása ugyanúgy nem javasolt!

A hús egy nagyon érdekes kérdés. Régen az volt az állásfoglalás, hogy a daganatos beteg böjtöljön, egyen sok zöldséget, gyümölcsöt, diétázzon, és ne fogyasszon húst, hanem térjen át a vegetáriánus táplálkozásra. Azonban nagyon nagy különbség van a vegetáriánus és a vegán vagy a teljes tápértékű növényi diéta között. Önmagában a húsmentesség nem segít, hiszen ha csak azt nézi a páciens, hogy hús ne legyen az étrendjében, akkor általában rántott sajtot fog enni rántott gombával, valamint tésztaféléket kenyérrel. Ez pedig jelen helyzetben kifejezetten káros. Amikor valamit tiltólistára teszünk, mindig fontos az alternatívákat is felvázolni, és lehetőleg útmutatót adni arra vonatkozóan, hogy mit szabad enni. Egy biztos, a nagyüzemi húsok tele vannak hormonszerű anyagokkal, xenoösztrogénekkel, ezeket nem ajánljuk. Én azt szoktam javasolni, hogy a betegek csökkentsék a húsfogyasztást, amit pedig megesznek, az legyen bio vagy legalábbis szabadtartásból származó termék. Inkább kevesebbet vegyen magához a beteg, nem szabad, hogy azt érezze, tiltott dolgot fogyaszt. A mennyiséget fokozatosan le lehet csökkenteni, ha hirtelen eltiltjuk valamiről, nem biztos, hogy a kívánt eredményt érjük el vele. Sok beteg nagyon rossz fizikai állapotban van, sokat veszített a testsúlyából, őket táplálni kell, náluk nagyon fontos a fehérjebevitel. Különösen azoknál a daganat – típusoknál, ahol fehérjevesztés is van, például hasűri vagy mellűri folyadékgyülem.

 

 

A jó minőségű zsírokra, zsírsavakra is szüksége van a szervezetüknek, az ómega-3 zsírsavak kifejezetten gyulladáscsökkentő hatásúak. A hormonok előállításához szükségesek a jótékony zsírok. Ezeknek a beviteli forrása lehet magas ómega-3-tartalmú hal, halolaj, lenolaj, avokádó, de más magvak és olajak is, állati eredetű élelmiszerek közül pedig a szabadtartású kacsa vagy liba zsírja a legjobb választás.

Lehetőleg kerülni kell a hőkezelt és tartósított élelmiszerek fogyasztását, ne együnk napi szinten füstölt termékeket, fontos viszont a rendszeres gyümölcs, zöldség és gomba fogyasztása, ezek lehetőleg biotermesztésűek legyenek.

Antiangiogén, azaz a daganatok érképződését gátló tápanyagokat tartalmaz a birs, a bogyós gyümölcsök, a citrusfélék, a fahéj, a feketeköménymag, a fekete rizs, a gombák és a gránátalma, a gyömbér, a hagymafélék, a keresztesvirágú zöldségfélék, a kurkuma, a lenmag, az ómega-3 zsírsavak, a paprika, a paradicsom, a rezveratrol vegyület (szőlőből és vörösborból származó), a spenót, a szójabab, a szőlő és a zöld tea. Ezeket az ételeket rendszeresen és sokat kell fogyasztani.

A tojás fogyasztását kerülni, vagy legalábbis minimalizálni kell. A tojás is gyulladáskeltő élelmiszer, nagyon sok embernél intoleranciát okoz, emellett a vírusoknak is remek táptalaja, így ha meg akarunk szabadulni a vírusoktól, mindenképp el kell hagyni a tojásfogyasztást.

Sajnos a legtöbb szója és a kukorica génmódosított, ezeket is célszerű kerülni.

 

A gomba mint szuperélelmiszer

Kínában olyan értékesnek tartják a gombát, hogy minden étkezés alkalmával fogyasztanak belőle, szinte minden ételbe tesznek valamilyen faját. A japánok a shiitake gombát a hosszú élet elixírjének tartják, és rendszeresen fogyasztják.

 

 

A biotermesztésű gomba azért is nagyon jó választás daganatos betegeknek, mert gyakorlatilag húshelyettesítőként tudják használni, amellett, hogy erősíti az immunrendszerüket, és fontos tápanyagokat is tartalmaz. Ez nem azt jelenti, hogy az étel csak gombából álljon, hanem sok-sok zöldség mellett legyen a tányérunkon gomba is. A túl sok gomba egyidejű fogyasztása a nehéz emészthetősége miatt hasi panaszokat okozhat, de ha naponta 1-2 kisebb gombának megfelelő mennyiséget fogyaszt valaki, az általában nem okoz problémát.

 

Antigénmegkötő lektinek

A közönséges étkezési gombák antigénmegkötő lektineket tartalmaznak (ABL), vagyis olyan fehérjéket, amelyek csak az abnormális, elromlott sejtekhez kötődnek. Miután felismertek a rákos sejt felszínén egy molekulát, aktiválják a szervezet védekezőrendszerét, mintegy cselekvésre szólítják fel ezek ellen a sejtek ellen. Ha a lektineket egy abnormális sejt bevonzotta, a lektinek kötődnek is hozzá, beépülnek a sejtbe, és megakadályozzák, hogy a sejt lemásolja, megsokszorozza magát, így gátolják meg a rák szétterjedését anélkül, hogy bármiféle mérgező vagy negatív hatással lennének a normális sejtekre.

A gombafélék gyakori fogyasztása 60-70 százalékkal csökkentheti a mellrák előfordulását.

Fontos, hogy a diéta vagy az étrend hosszú távon is tartható legyen! Ezekkel a változtatásokkal az étel nem lesz drágább, mindössze lecseréljük a károsakat egészségesekre, így sok mindent ki tudunk váltani vagy helyettesíteni.

Volt olyan betegem, aki szigorúan tartotta a diétát egy hónapig, aztán evett egy szelet tortát, és ezzel mindent tönkretett. Sokkal ártalmasabb, ha a páciensnek bűntudata van egy szelet torta miatt, mert a bűntudat a legmélyebb, legnegatívabb érzés. Nem közvetlenül az az egy szelet torta teszi tönkre az eredményt, hanem a bűntudat, amit az a szelet torta generál. Persze ez nem ad felmentés a mindennapos tortaevésre.

Az, hogy milyen gyorsan történik meg a váltás a táplálkozásban, nagyon egyéni. Minél nagyobb az elhatározás és az elszántság valakiben, annál gyorsabban söpör ki mindent a spájzból és a hűtőszekrényből. Én abban hiszek, hogy elindulunk a változtatás útján, és mindig egy picit finomítunk rajta. Egyszerre 1-2 dolgon tud változtatni a beteg, de 12-22-t nem fog tudni egy időben abszolválni. Inkább lassabban haladjunk ezekben a lépésekben, de azokat valóban tegyük meg. Természetesen minél súlyosabb állapotban van a páciens, minél előrehaladottabb a betegség lefolyása, annál gyorsabban és szigorúbban kell haladnunk. Egy jó állapotú, korai stádiumú daganatos betegnél van időnk a változtatásokat szokásrendszerré alakítani. Van olyan beteg is, aki úgy jön el hozzám, hogy ő már mindent kidobott otthonról, mindent átalakított. Természetesen őt is támogatni kell, mert sokan nem tudják hosszú távon is megtartani ezt a változtatást, és könynyen feladják. A rövid lelkesedést nyújtó dolgok helyett mindig olyat kell ajánlani a betegnek, ami hosszú távon tartható minden szempontból (anyagilag is), hiszen nem néhány napos gyógyulási időről beszélünk.

Amikor a páciens elkezd egészségesebben táplálkozni, tiszta, jó minőségű ételeket, vitaminokat és ásványi anyagokat fogyasztani, akkor a lerakódott méreganyagok elkezdenek távozni a szervezetéből, és a beteg általában rosszabbul érzi magát. Ez számunkra jó hír, mert azt mutatja, hogy a terápia valóban működik. (A páciens ennek nem fog annyira örülni, mint mi.) Ezek az úgynevezett detoxtünetek, amik a méreganyagok felszabadulása, véráramba kerülése miatt alakulnak ki. Fontos azonban, hogy a beteget erről időben tájékoztassuk, különben megijed, félreérti a helyzetet, és azt fogja gondolni, hogy rossz a terápia. Az is nagyon fontos, hogy a gyógyreakciót meg tudjuk különböztetni az állapotromlástól. A gyógyreakció, a detoxtünet pár napig tart, utána, ha lassan is, de javulást kell tapasztalni. A hetek óta fennálló, egyre rosszabbodó állapot és a tartós láz nem lehet gyógyreakció.

 

 

ÁLTALÁNOS AJÁNLÁSOK

  • Ne fogyasszunk alkoholt és más stimuláló- vagy doppingszereket.
  • Kerüljük a hőkezelt és tartósított élelmiszerek, a füstölt ételek és a mikrohullámú sütőben készült vagy melegített ételek fogyasztását.
  • Ne fogyasszunk cukrot, édességet, csak természetes édesítőket.
  • Csökkentsük/kerüljük az állati fehérjék fogyasztását, amit pedig megeszünk, az lehetőleg bio vagy szabadtartású legyen.
  • Glutén-, tej-, tejtermék- és tojásmentes étrend javasolt.
  • Fogyasszunk rendszeresen friss zöldséget, gombát, gyümölcsöt, lehetőleg biotermesztésűeket.

 

Forrás: Daganatos betegségek gyógyítása

 

Ajánlott könyvek:

DAGANATOS BETEGSÉGEK GYÓGYÍTÁSA

A siker alapelvei könyv

CSODATÉVŐ
ZELLER

TISZTULJ
ÉS GYÓGYULJ