Szabadulj meg a stressztől, és érezd jobban magad az ünnepek alatt is. Érj el többet, vesződj kevesebbet! Ennek fényében olvasd el ezt a posztot. Arra tanítottak minket, hogy egész életünkben keményen dolgozzunk. Belénk ivódott, hogy el kell viselnünk a fájdalmat, hogy előrébb jussunk – legyen szó bár a ranglétra következő fokáról, vagy az izmos, erős testért végzett edzésmunkáról. Ezzel a hozzáállással viszont könnyedén a stressz és a kimerültség karmai között találhatjuk magunkat. Feladataink átstrukturálásával és priorizálásával azonban gond nélkül visszakerülhetünk a helyes útra.

elj_egeszsegesen_B1_218px

Ajánlatunk a témában

Amikor túlságosan is teret engedünk a stressznek, akkor a hormonjaink felbolydulnak. Ilyenkor testünk szinte belefullad a kortizol nevű stresszhormonba, és táptalajt szolgáltat az újabb és újabb stressznek. Egyre megviseltebbek leszünk, végül pedig lebetegszünk. A kortizol legjobb barátja a dopamin, amely nem más, mint az erekben csordogáló jutalmazó hormon. Függőség esetén egyébként ugyanez a hormon szabadul fel. A dopaminlöket ebben az esetben azonban csak egy üres ígéret, amely arra ösztökél bennünket, hogy többet és többet termeljünk belőle.

A kortizol és a dopamin imádnak együtt bulizni a testünkben, amelynek azonban egy idő után meglesz a böjtje: megtépázzák immunrendszerünket, gyengítik a koncentrációs képességeinket és hatékonyságunkat, valamint akadályoznak a pihenésben. Pedig mi pont a lemez másik oldalát szeretnénk lejátszani: ellazultak és vidámak szeretnénk lenni.

Olyan életet szeretnénk, amelyben nincsenek jelen félelmek és fenyegetések sem valós, sem pedig vélt formában. Jó az emésztésünk, jó a vérnyomásunk, minden a helyén van, boldogságunk foka egyre csak emelkedik, kreatív gondolataink pedig arra várnak, hogy előtörjenek belőlünk. Hogy hogyan érhetjük mindezt? Hát sok-sok rendszeres gyakorlással. A probléma csak az, hogy mindannyian elfoglaltak vagyunk: ott van a munka, a család, mindig van valami tennivaló. Így azonban meg sem adjuk magunknak a lehetőséget arra, hogy megfelelően kipihenjük magunkat.

A relaxációs válasz adja meg a pihenési lehetőséget a test számára, csökkenti a gyulladásokat, növeli a koncentrációt, fokozza az emésztést, segít a megfelelő súly megtalálásában és megtartásában, növeli a hatékonyságot, kiszélesíti a látóteret, fejleszti az intuíciót és segít abban, hogy minden szempontból jobban érezzük magunkat. A relaxáció és az ellazult állapot nem valami luxus, hanem az egészség alappillére. Erre nincs tabletta vagy gomb, amit csak megnyomok, ez nem megy egyik pillanatról a másikra, ezt nem lehet erőltetni. Küszködés helyett tevékenységeink átstrukturálására és priorizálására van szükség. Így kerülhetünk rá a helyes útra.

1.Szabadság & pihenés

Tarts pihenőt, szállj ki a mindennapos mókuskerékből, és menj el valahova, ahol valóban pihenni tudsz. Próbálj meg elszakadni a technikától annyira, amennyire csak lehet. Menj ki a szabadba, és töltődj fel. Még ha az ünnepek alatt végig családozni fogsz is, iktass be a napi rutinodba pihentető, relaxáló tevékenységeket. Sétálj a szabadban, vegyél mély levegőt, és találj vissza önmagadhoz.

13573473_299813840407243_1965390309_n

2.Öt perc reggel

gyogyito_joga_B1_800px

Ajánlatunk a témában

Az egyik legegyszerűbb és legalapvetőbb módszer, amellyel beindíthatjuk relaxációs válaszunkat és fokozhatjuk hatékonyságunkat, a meditáció. A nap kezdéseként, ébredés után ülj fel az ágyban (még mielőtt elkezdenéd nyomogatni a telefont, és nekilátnál elolvasni a bejövő e-maileket). Figyelj befelé, koncentrálj a légzésedre. Ha azt veszed észre, hogy a figyelmed lanyhul, és elkezdesz mindenfélén gondolkodni, akkor tudatosan irányítsd vissza a figyelmedet a légzésedre.

A meditáció nem más, mint a légzésre való odafigyelés gyakorlása.

Az agyad gondolkodik. Ez a feladata. Te viszont koncentrálj, és figyelj oda arra, ahogyan beszívod, majd pedig kiengeded a levegőt. A gondolatok közötti tér idővel kitágul. Ez a gyakorlat hozzájárul ahhoz, hogy jobban érezd magad, és jó döntéseket hozz a nap folyamán, továbbá fokozza a koncentrálóképességet és a hatékonyságot.

3.Nehéz dolgok könnyedén

Tedd az ötperces reggeli gyakorlatot és pihenőket a mindennapok részévé. Próbáld meg feladataidat a lehető legkisebb erőlködéssel és felesleges idő- és energiaráfordítástól mentesen elvégezni, legyen szó egy szék arrébb rakásáról, a vizes pohár felemeléséről, vagy akár egy nagyszabású prezentáció megtartásáról. A titok nyitja a könnyedség. A lényeg az, hogy képesek legyünk kevés ráfordítással több dolgot elvégezni. Ha így teszünk, akkor több hely, idő és energia marad arra, hogy újabb lehetőségeket fedezzünk fel.

Élvezd az ünnepeket, és használd ki a lehetőséget, hogy újabb pozitív szokásokat építs be az életedbe.

Keresd Tara Stiles könyveit webáruházunkban