Táplálkozz egészségesen, hogy megvédd a májadat! Mindennap ki vagyunk téve az egészségünket fenyegető anyagoknak. Szerencsére a csodálatos, semlegesítő és szűrőfeladatokat ellátó májunkkal nagy áldásban részesültünk. A máj olyan kiválóan véd bennünket, hogy többnyire még csak nem is tudatosul bennünk a szervezetünkbe kerülő potenciálisan káros anyag. A májnak azonban nagy gondot okoznak ezek az anyagok. Ezért nevezem azokat a máj bajkeverőinek. Megterhelik, kifosztják a raktárait és folyamatos nyomás alá helyezik, mert gondoskodnia kell az elraktározásukról: félti az egészségünket, mert nem tudja, mi történik, ha elszabadulnak és elkezdik terrorizálni a szívet, az agyat vagy akár az egész testet.

Ha azzal győzködöd magad, hogy a te májad tiszta és a mindennapok során nem érintkezel bajkeverőkkel, tudd, hogy igazságtalan vagy a májaddal. Az egészségeddel és a jólléteddel szemben is igazságtalan vagy. A potenciális békéddel és boldogságoddal szemben is igazságtalan vagy. Az itt található lista felnyitja majd a szemed arra, hogy milyen sok bajkeverő él a környezetünkben – szó szerint az orrod hegyén ülnek most is, amikor levegőt veszel. Csak akkor tudod meggyógyítani a májad, ha tudatosítod mindazt, aminek nemcsak az életed során van kitéve, hanem már a születésed előtt is. Csak ekkor kezded majd el jobban érezni magad, és ekkor tudsz védelmet nyújtani a családodnak a jövőbeni megbetegedésektől.

A lista végeláthatatlannak tűnik, kezdve a renkdívül toxikus petrolkémiai csoporttal (mint a műanyagok, benzin, kipufogógáz, lakkok, festékek stb), ezt követi vegyi neuroantagonista csoport, (így a műtrágyák, rovarirtók, gombaölők, klór stb), majd a problémás élelmi vegyi anyagok csoportja (tartósítószerek, aszpartám, mesterséges édesítőszerek, MSG stb), a kórokozók csoportja (vírusok, baktériumok, ételből származó toxinok, penész stb), a vegyipari háztartási szerek csoportja (aeroszolos légfrissítők, parfümök, hajlakk, hagyományos smink, hagyományos tisztítószerek stb), a gyógyszerek csoportja (antibiotikumok, antidepresszánsok, gyulladáscsökkentők, szteroidok stb) vagy a toxikus nehézfémek csoportja. És természetesen mindezek előtt, mellett, érdemes a hűtődbe is benézned!

A PROBLÉMÁS ÉTELEK CSOPORTJA

A bajkeverőknek ez a csoportja kerül ki legelőször a májból, ha elkezdesz gondoskodni róla. Mindegyik gyorsan kiürül, feltéve, hogy nem fogyasztod azokat a tisztítási időszak alatt.

TOJÁS:
Kiváló táplálék a kórokozók számára. A vírusok és baktériumok imádják a tojást, ami a legkedveltebb táplálékforrásuk. Így hát a tojásalapú étrend mellett a kórokozók elszaporodnak és károsítják a májat. Ha kiiktatod a tojást az étrendedből, azok elveszítik a kedvenc ínyencségüket, és kénytelenek más táplálékforrás után nézni a májban. A tojásrészecskék kilencven napon belül teljesen kiürülnek a májból, feltéve hogy egyáltalán nem eszel tojást ez alatt az időszak alatt.

TEJTERMÉK:
Táplálja a kórokozókat és erős nyákképző hatású. A nyák felhalmozódik a vérerekben és a májsejtekben, ami meggyengíti a máj egyéni immunrendszerét. A tojáshoz hasonlóan teljes mértékben kitisztíthatod a májsejtekből, ha kerülöd a fogyasztását.

SAJT:
Noha a tejtermék kategóriába tartozik, érdemes külön is megemlíteni, mert nemrégiben elterjedt róla, hogy meghosszabbítja az életet. Nem teszi; nem véd téged. Ez is egy újabb példája annak, hogy a tudomány miként hajt fejet bizonyos érdekcsoportoknak. A sajt szintén táplálja a májat meggyengítő és károsító kórokozókat. Ez gerjeszti leginkább a cukorbetegséget, noha gyakran pont a cukorbetegeknek ajánlják. Óriási félreértés, amely azt az érzést kelti, hogy az egészségügyi tanácsadás visszafelé halad az időben. A sajt a felelős a pangó, lassú és elzsírosodott májért, és a többi tejtermékhez hasonlóan meggyengíti a máj immunrendszerét, mert nyákot termel az erekben és a májsejtekben. Ha imádod a sajtot, fogyaszd továbbra is különleges alkalmakkor, és a köztes időben tegyél sok jót a májadért, vagy próbáld ki alternatívaként a diósajtot.

ÉTELEKBŐL SZÁRMAZÓ HORMONOK:
Rendkívüli mértékben visszafogják a májnak azt a képességét, hogy a test saját hormonjait irányítsa, termelje és rendszerezze. Ahogy azt a korábbi oldalakon olvashattad, a májad az ételből származó toxikusabb hormonok egy részét képes semlegesíteni és elraktározni, majd később felhasználni az adrenalin csapdába ejtésére és hatástalanítására. Ám ez még nem indokolja a fogyasztásukat, mivel ezt a feladatot a máj a saját hormonjaival is el tudja látni. Az ételhormonok gyorsan kiürülnek, ha teszel róla, és kilencven napon belül az összes mérgező hormontól megszabadulhatsz, amit a májad nem akar visszatartani a friss adrenalin csapdába ejtésére és semlegesítésére.

MAGAS ZSÍRTARTALMÚ ÉTELEK: 
A radikális zsírokban gazdag étrend – attól függetlenül, hogy növényi vagy állati forrásból származik-e, hogy egészséges vagy egészségtelen zsír-e – megterheli a májat. Ennek számos bizonyítékát láthatod az Egészséges májműködés című könyvben, Második – A láthatatlan vihar, a Harmadik – Harcra fel! című részben és a 35. fejezetben, amely a magas zsírtartalom trendjét mutatta be. Amikor elkezdesz törődni a májaddal, a zsírok azonnal elkezdenek felszabadulni belőle. A teljes folyamat eltarthat egy ideig és természetes módon megy végbe; ahogy a többi bajkeverő felszabadul a májadból, az egyre kevésbé lesz zsíros.

ALKOHOLFOGYASZTÁS: 
A mértéktelen alkoholfogyasztás közismerten másnaposságot okoz, és ez a másnaposság „elleni” fogások kidolgozására késztette az éttermek, bisztrók és kocsmák vezetőit. Az étlapon megtalálod a gofrit, a palacsintát, a bundás kenyeret, a szalonnát, a tojást, a krumplilepényt, a mozzarella falatokat, az aprósüteményt és a szaftot, a sajtos és anélküli hasábburgonyát, a grillezett sajtot, az omlettet és a hozzájuk hasonlókat. Az a mögöttes elképzelés, hogy egy kiadós ivás után a legjobb sok nehéz, zsíros ételt fogyasztani, mert az „felszívja” az alkoholt. Mi sem állhatna távolabb a valóságtól. A másnapos emberek azért éhesek, mert a rengeteg alkohol elfogyasztásával kiéheztették a májukat. Nemcsak arról van szó, hogy az alkohollal telített máj nem funkcionál jól, hanem a tápanyagok is kiürülnek belőle – ezért egy nagy buli után a májnak glükózutánpótlásra van szüksége. A standard másnaposság elleni ételekkel az a gond, hogy zsírt és cukrot is tartalmaznak, ami miatt a máj továbbra sem tudja feltölteni a glükózraktárait. Ez pedig túlevésre készteti az embereket, mert azt hiszik, hogy a több étel jobban felszívja az alkoholt, és ettől majd jóllaknak, pedig valójában a megfelelő ételekkel a májukat kellene jóllakatni és feléleszteni, a zsír bevonása nélkül. Az alkoholról és a májról több szó is esik majd a gyógyszerekről szóló csoportban.

TÚL SOK ECET HASZNÁLATA:
Az ecet átitatja a májat, ami a részegséghez hasonló állapotot eredményez – tehát lelassítja a megfelelő működési képességét. Az ecetet akár el is lehetne látni azzal a felirattal, hogy „a hatása alatt a máj nem vetheti be a nehéztüzérséget”. Noha nem olyan rossz, mint az alkohol, a kettő hasonlóképp hat. Az almaborecet a legjobb az összes közül; néhány pozitívuma képes ellensúlyozni az erjesztés hatását, noha ebből sem ajánlott túl sokat fogyasztani. A tisztítási folyamat azonnal megindul, ahogy elkezdesz dolgozni a májadon. Egy hónapon belül az összes ecettől megszabadulhatsz.

KOFFEIN: 
Elvékonyítja a máj sejtfalait. A sejtek rendszerint gyorsan felépülnek ebből, noha a folyamatos koffeinhasználat megnehezíti a máj önvédelmi munkálatait. A folyamatosan vékony sejtfalak sérülékenyebbek a kórokozók – például vírusok – támadásával szemben, ami sejtkárosodást okozhat. A koffein minden más ételalapú bajkeverőnél mélyebbre hatol a májban; jellemzően mindhárom rétegét telíti. De nagyon gyorsan ki is szabadul mindháromból. Egy hét alatt megszabadulhatsz a májadban raktározódó koffeintől.

TÚLZOTT SÓFOGYASZTÁS: 
A só jó vagy rossz? Úgy tűnik, az egészség világában minden héten mást mondanak ebben a témában. A valós válasz az, hogy egy kevés egészséges só jó lehet; az alkalmankénti tengeri sót vagy a jófajta hegyi kősót tolerálja a májad. Egy csipetnyi belőlük nem fog fájni. Arra kell odafigyelned, hogy ne fogyassz belőle túl sokat, és pláne ne magas zsírtartalmú étrendben! A zsírsejtek körbezárják a sót, amely cserében kiszárítja a zsírsejteket. Amikor egy zsírsejt dehidratálódik, akkor denaturálódik is egyben, és ebben a formában nehezebb eltávolítani a testből, a véráramból vagy a májból. A denaturált zsírsejtek szeretnek a máj környékén és magában a májban összegyűlni – így hát minél több sót fogyasztasz, jellemzően annál több denaturált zsír rakódik le a májadon és a májadban. A túl sok só a szerveket, az izmokat és a mirigyeket is kiszárítja. A szívnek és a májnak például szüksége van egy bizonyos fokú hidratáltságra, a nyers formátumú só szélsőséges használata pedig megakadályozza ezt. Az agyat is kiszárítja. Noha az agynak elsősorban nátriumra van szüksége, mint kémiai neurotranszmitterre, a nátriumnak magából az ételből kell származnia, nem az ételhez adott sóból. A természetes egészségmegőrzési ágazat egyik általános hibája napjainkban, hogy sót adnak a vízhez, mert egészségesnek hiszik, pedig valójában nem az. Zellert, zellerlevet, kókuszvizet, spenótot, tengeri moszatokat, citromot és lime-ot kellene az ételeinkhez adnunk, mert az ezekben természetesen megtalálható nátrium nem dehidratálja a szerveinket. Valójában nagyon jó a májnak is; részben azért, mert ez a természetes nátrium megköti a gyenge minőségű ételekben lévő toxikus, veszélyes sókat és elősegíti azok kiürülését a szervezetből. Mindeközben a nátrium egy speciális alcsoportjával helyettesíti azokat, amelyre a májnak valójában szüksége van. Egyúttal stabilizálja a vérnyomást, mérsékeli, ha túl magas, és felemeli, ha túl alacsony, és nem denaturálja a zsírsejteket. A többi problémás ételhez hasonlóan a toxikus sók és maradványanyagaik azonnal elkezdenek kiürülni a májból, ha elkezdünk foglalkozni a témával. Három hónap alatt teljesen megszabadulhatunk tőlük.

GLUTÉN:
Táplálja a májban élő kórokozókat. Kilencven nap alatt ezt a bajkeverőt is teljesen kiürítheted a májból.

KUKORICA: 
Újabb tápanyag a kórokozóknak, amelyet megfelelő gondoskodással kilencven nap alatt szintén eltüntethetsz.

CANOLA OLAJ:
A májat megterhelő és a májsejteket meggyengítő, még fel nem fedezett kémiai vegyületeket tartalmaz. Hat hónap alatt ürül ki a szervezetből.

SERTÉSHÚSTERMÉKEK:
Magasabb zsírtartalmuk és a sertészsír speciális összetétele miatt lelassítják a májfunkciókat, ami miatt felgyorsul a zsírsejt-felhalmozódás, és meggyengül a máj immunrendszere. A kiürülési ideje attól függ, hogy mennyi disznóhúst fogyasztottál életed során, és mennyi sertészsír halmozódott fel.

Nem arról van szó, hogy félnünk kellene vagy védősisakban elindulnunk otthonról. Itt kell élnünk, ezen a bolygón. Ezek a bajkeverők az itteni élet részei, és sokuk jóval a mi érkezésünk előtt is itt volt már. Néhányat el sem tudunk kerülni, válaszd hát ezért azokat, amelyek felett van irányításod. Ha nem tudsz lemondani a hajlakkról, a hagyományos sminkről, a parfümről vagy a kölniről; ha naponta többször gázműködésű tűzhelyen kell főznöd; vagy ha fűnyírás közben rengeteg kipufogógázt kell belélegezned, talán mérsékelheted a zsírfogyasztásodat, és elhagyhatod a vegyszereket a szőnyegtisztításkor, esetleg lemondhatsz a diétás szénsavas üdítőről. Ekképpen te is élheted az életedet, és a májad is végezheti a dolgát. Nem arról van szó, hogy soha nem tankolhatsz a fűnyíróba, vagy nem kerékpározhatsz esőben (hamarosan megérted te is, hogy miről beszélek). Hanem arról, hogy gondoskodsz a májadról, miközben éled az életed, és elvégzel mindent, amit kell. Tegyél meg mindent, hogy elkerüld a legveszélyesebb dolgokat, például a higanyt. A többi bajkeverőt nézve már akkor is jó vagy, ha csak néhány tételt sikerül kihúznod a listáról.

Forrás: Egészséges májműködés

 

AJÁNLOTT KÖNYV:

Anthony William

EGÉSZSÉGES MÁJMŰKÖDÉS