A meddőség legfontosabb oka talán a lélekben keresendő, a legtöbbször ez mégsem merül fel.

Napjainkban teljesen felborultak a női-férfi szerepek, ami már önmagában stresszhelyzetbe hozza nemcsak a nőket, de a férfiakat is. Megváltozott a nők helye, szerepe a társadalomban, sokszor a nők férfias helytállással végzik a dolgukat, vagy egyszerűen férfi szerepben vannak. A szingli életforma azt sugallja, hogy egy nő mindenre képes férfi nélkül is; ugyanezt látjuk, ha megnézzük, mennyi sikeres vezető pozícióban lévő nő van.

A gyermekvállalás kitolódott egészen késői életkorra, ami azzal jár, hogy a harmincöt vagy negyven év feletti nő már kiépítette a karrierjét, és abból kellene kilépnie, hogy „csak” babázzon otthon. Ez komoly harc a tudat és a tudatalatti között. Főleg akkor, ha a karrier jó keresettel társul, hiszen a gyermek születésével ez is visszaesik.

A mai nők nem szeretik, ha kiszolgáltatottá válnak, de egy kisbaba érkezése a családba sok szempontból kiszolgáltatottá teszi a nőt.

Sajnos az „eldobható világban” a kapcsolatok is az eldobható dolgok közé kerültek, így a stabil háttér is gyakran hiányzik a gyermekvállaláshoz, mire pedig megjön a megfelelő ember, már lehet, hogy mindketten túlvannak a negyedik x-en.

Az anyasággal kapcsolatos félelmek is színesítik ezt a képet, hiszen ma mindenkinek tökéletes anyának kell lennie, a szülés után tökéletes alakkal, boldog kisbabás fotókkal a közösségi oldalakon, holott a valóság nem ilyen. A túl sok tökéletesség félelmet, szorongást generál, mindenki szeretne maximálisan megfelelni, de ez végül görcsösségbe megy át.

A saját születésünk traumáinak lenyomata ott van a tudatalattinkban, ez is akadályozhatja a baba fogantatását.

Az első részben a petesejtek leírásánál már szóba került, hogy az a petesejt, amiből mi megszülettünk, már ott volt az édesanyánk petefészkében a nagymamánk méhében. Ez lelkileg is nagyon erős kötelék: tulajdonképpen minden olyan stressz – az elszenvedett háborúk, a forradalom, az üldöztetések, az egyedüllét otthon, miközben várták haza a férjüket, sokszor kisbabával –, amit a nagymamánk átélt, hatással lehet ránk. Ezek a félelmek, szorongások generációkon át lenyomatot hagynak és megjelennek. Komoly szerepük lehet a meddőségben.

 

A stresszoldás minden formája jótékony lehet, hiszen minél kevesebb stressz és lelki probléma van, annál tisztábbak az érzések, és fizikai szinten is annál jobban tud működni a szervezet.

 

 

Bach-virágterápia

Dr. Edward Bach angol orvos 1930 és 1936 között dolgozta ki új gyógyítási rendszerét, amely a betegségek kezelésének szinte minden területén forradalminak nevezhető újításokat hozott. Rendszerét a mai napig az ő neve után hívjuk Bach-virágterápiának. A Bach-virágterápia a homeopátiához hasonlóan egy információ által beindítja a szervezet öngyógyító mechanizmusát mind fizikai, mind lelki szinten.

A Bach-virágterápia mottója, hogy „az egészség teljes összhang a lelkünk, a gondolataink és a testünk között, egyszerű és természetes”.

A Bach-virágterápia alapgondolata az, hogy a lelkiállapotunk befolyásolja a közérzetünket, és hatással van a betegségek kialakulására. Mindenkinek megvan az alap „beállítódása”, személyisége. Ezek születésünktől (nekem meggyőződésem, hogy már születésünk előtt is) jellemző tulajdonságok, vagy mondjuk úgy, hogy „hajlamok”. A bajok ott kezdődnek, amikor ezek az alapvető tulajdonságok valamilyen külső vagy belső hatásra kibillennek valamelyik irányba az egészséges vagy normális tartományból, és ennek következményeként belső nyugtalanság, stressz, félelem és elégedetlenség uralkodik el rajtunk. Az, hogy ki melyik irányba, milyen lelkiállapotba billen ki a külső körülmények hatására, attól függ, hogy milyen személyiség, vagy milyen az alapbeállítottsága. Például, ha valaki „nebáncsvirág” alkat, akkor jellemző rá a türelmetlenség, inkább mindent megcsinál egyedül, mint hogy valaki másnak elmagyarázza, nem bírja elviselni, ha valaki lassan megy a forgalomban, stb. Ezt lehet Bach-virággal csillapítani, de egy ilyen ember nagy valószínűséggel soha nem lesz „birkatürelmű”.

A Bach-virágterápia képes visszahozni a normális szintre ezeket a kibillent tulajdonságokat.

A Bach-virágterápiás szereket bárki használhatja, semmilyen mellékhatással nem rendelkeznek. Ha nem megfelelően választjuk ki az esszenciát, a legrosszabb, ami történhet, hogy nem történik semmi. Bármilyen orvosi kezelés mellett szabad alkalmazni őket, nem befolyásolják a gyógyszerek hatását. Természetesen a Bach-virágterápiában is a legjobb szakemberrel közösen végezni a szer kiválasztását, hogy a legjobb eredményt érjük el.

A baba tervezése, a várandósság, a szülés, az újszülött érkezése mindig nagy változás egy nő életében. Ilyenkor még nagyobb szükség lehet erre a szelíd gyógymódra, ami abban segíti a nőt, hogy a változásokat, eseményeket, de akár a mindennapi feladatokat is reálisan, magabiztosan, nagyobb önbizalommal, szeretettel és elfogadással tudja kezelni.

A Bach-virágokat szakember segítségével válasszuk ki, aki el is készíti számunkra a megfelelő keveréket. Ha végképp nem megoldható, hogy valaki eljusson egy terapeutához, akkor ma már az interneten is elérhetők tesztek, de a személyes konzultáció során mindig sokkal mélyebbre sikerül jutni, és eredményesebb a kezelés.

(Bővebben a termékenység és Bach-virágterápia kapcsolatáról Dr. Csomai Zita Meddőségből termékenység c. könyvében olvashatunk.

 

 

Kineziológia

A kineziológia megfelelő szakember kezében igazi csoda. Segítségével feltárhatjuk az életünk során beragadt traumákat, negatív érzéseket, de akár a generációs traumákat is, mint például a nagymama által elszenvedett stresszhelyzeteket. A jó kineziológiai kezelés egyrészt abból áll, hogy meghatározzuk, hogy mit szeretnénk elérni. A babatervezésnél sokszor nem elegendő célként megfogalmazni, hogy kisbabát szeretnénk, hanem mélyebbre kell mennünk, hogy mi lesz akkor, ha születik egy kisbaba, mi lehet ennek az akadálya, mi fog változni, és kelt-e ez az érzés bármilyen feszültséget? A célmeghatározás után teszteljük azt az életkort, amivel majd dolgozni fogunk, amikor történt valami. Valami, ami egy bizonyos érzést váltott ki belőlünk. Nagyon fontos, hogy akkor tudunk igazán jól dolgozni kineziológiával, ha az érzésekre hallgatunk, ha nem a fejünkkel próbáljuk megoldani a dolgokat. Ezután különböző technikákkal előhívjuk az adott életkorban azt a stresszt vagy traumát, ami ért bennünket, majd ezt oldjuk. Nagyon fontos része a kineziológiának, hogy nem csupán felszínre hozza a problémát, hanem tudat alatti szinten oldja is. Ebben különbözik talán az összes egyéb terápiától.

Az ember életében természetesen számtalan negatív dolog, trauma, stressz történt, ezek a hagyma héjához hasonlóan válnak le az oldások hatására. Tehát nem ígérheti senki, hogy egy alkalommal minden megoldódik, három-hat kezelésre minimum szükség van, de néha még ennél többre is.

 

Meditáció

Meditációval rengeteget tehetünk a saját lelki egészségünkért és a születendő kisbabánkért. Ha valaki még soha nem meditált, érdemes csoportban, vezetővel elkezdeni, mert csoportban mindig erőteljesebb a hatása.

Egy nagyon fontos alapszabályt mindenképp be kell tartani: meditáció alatt csak pozitív dologra szabad gondolni, nem szabad a betegségekre, félelmekre, elváltozásokra vagy a veszteségre koncentrálni, mert a meditációval felerősítjük annak tárgyát. Tehát ha valaki azt vizualizálja, hogy a petefészekből kiszabadul a petesejt, találkozik a spermiummal, és a megtermékenyített petesejt halad lefelé a méh ürege felé, ott kényelmesen elhelyezkedik, beágyazódik, akkor az energiát erre összpontosítja majd.

Forrás: Meddőségből termékenység

 

Ajánlott könyvek:

MEDDŐSÉGBŐL TERMÉKENYSÉG

A siker alapelvei könyv

.
nyugi

ÖRÖKÖLT
CSALÁDMINTÁK