Hogyan nevezzük az olyan étrendet, amelynek célja az öregedés lassítása és az emberi élettartam maximalizálása? Melyek azok az élelmiszerek, amelyek a későbbi életünkre nézve a legnagyobb védelmet biztosítják a rák és a demencia ellen? Az ezzel kapcsolatban uralkodó zűrzavar ellenére létezik-e olyan étrend, amely pontosan és átfogóan tekintetbe vesz minden olyan táplálkozási sajátosságot, amely elősegíti a hosszú élettartamot, és amelyet az egészséges táplálkozás aranyszabályaként használhatunk a modern világban?

Ha van ilyen étrend, azt nem lehet a népszerűsége alapján megítélni. Nem lehetnek bírái azok a kritikusok, akik a népszerűséget keresik, vagy korlátozott tudáson, hamis tudományon vagy étkezési preferenciákon alapuló ítéleteket hoznak. Csakis jól tájékozott személyek képesek pontosan megítélni, akiknek nincsenek étkezési előítéleteik vagy preferenciáik. Ők pártatlan tudományos gondolkodással közelítenek a támogató tudományhoz, hogy meggyőződjenek arról, hogy a bizonyítékok túlnyomó többsége alátámasztja-e a következtetéseket.

 

Az évtizedek óta tartó szigorú és tudományos vizsgálatok után megállapítható, hogy a nutritáriánus étrend a legkitűnőbb és a legtökéletesebb a táplálkozás világában.

 

A nutritáriánus kifejezést ennek a tápanyagokban gazdag étrendnek a megjelölésére és azonosítására alkottam meg, és azért, hogy megkülönböztessem a többi diétától. Ha nemcsak a vitaminokra és ásványi anyagokra, hanem a több ezer egyéb növényi tápanyagra – azaz a növényekben található jótékony vegyi anyagokra is – figyelmet fordítunk, amelyek nélkülözhetetlenek az immunrendszer működésének maximalizálásához, ez az étkezési stílus komoly hatással lehet az egészségesen töltött évek számára és az élettartamra.

A világ minden táján ezrek nevezik magukat „nutritáriánusnak”, mert a jobb egészség és élet érdekében tápanyagban és növényekben gazdag étrendet fogyasztanak. Egyszerűen megfogalmazva: a nutritáriánus olyan személy, aki arra törekszik, hogy az étrendjének minél nagyobb részét tegyék ki a mikrotápanyagok – vagyis az egészség szempontjából nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok. A nutritáriánusok étkezési döntéseik révén igyekeznek a mikrotápanyagok széles skáláját fogyasztani, mivel megértik, hogy az élelmiszereknek erős az egészségvédő és terápiás hatásuk.

 

A kalóriánként legtöbb mikrotápanyagot tartalmazó élelmiszerek a zöldségek, ezért az optimális egészség és a betegségek leküzdése érdekében megfelelő mennyiségű és sokféle zöldséget kell fogyasztanunk.

 

A nutritáriánusok azzal optimalizálják az egészségüket, hogy az élelmiszerek tápanyagtartalma alapján választják ki, mit fogyasszanak. Ennek az értékelésnek ki kell terjednie azokra az ételekre is, amelyek dokumentáltan hatékonyak az immunitás javítása szempontjából. A nutritáriánus étrend tartalmazza azoknak az élelmiszereknek a teljes skáláját, amelyek rákellenes szerepe a leginkább bizonyított, és ezeket oly módon készíti el, hogy biztosítsa, illetve fokozza a tápanyagok jótékony hatását. Noha egyes élelmiszerek nem rendelkeznek magas a mikrotápanyag-sűrűséggel, különösen hatékony fitotápanyagokat tartalmazhatnak, amelyek rákmegelőző hatását tudományos kutatások bizonyították. A főtt vagy párolt gomba tökéletes példája egy olyan ételnek, amely más élelmiszerekhez viszonyítva nem rendelkezik magas vitamin- és ásványianyag-szinttel, egyedi vegyületei azonban erőteljesen védenek a rák ellen, és ezzel a nutritáriánus étrend szerves részévé teszik. Mint láthatjuk, ez a megközelítés annak megértéséről szól, hogy mely ételek segítik a legjobban a testünket és szellemünket, valamint arról, hogy ezek az ételek mindennap a tányérunkra kerüljenek.

 

 

Sokan azt állítják, hogy több különböző „legjobb” étrend létezik, a genetikától és az egyén egyedi jellemzőitől függően. Vagyis úgy gondolják, hogy mindenkinek más és más az ideális étrendje, amely az illető speciális genetikai felépítésén alapul. De hiszen ez pontosan a modern táplálkozástudomány konszenzusát mutatja azzal az érvemmel, hogy a nutritáriánus étrend az emberi faj számára a leghatékonyabb élettartam-növelő diéta! Ez a könyv együttérzéssel és megértéssel veszi górcső alá a legújabb tudományos kutatásokat és étkezési teóriákat. Segít azoknak, akiket foglalkoztat a táplálkozástudomány, az egészség és a hosszú élet, hogy tisztán lássanak a táplálkozással kapcsolatban, és képesek legyenek összerakni a legfontosabb elemeket annak érdekében, hogy módosíthassák a döntéseiket. Emellett megfelelő ismereteket nyújt az olvasóknak, így segítséget adhat azoknak, akik az egymásnak ellentmondó tényekkel, téves információkkal és azokkal a mítoszokkal küzdenek, melyek az ételekkel és étrenddel kapcsolatos nyilvános viták nagy részét képezik.

Csakis az emberi táplálkozás sarkalatos fogalmainak megértésével lehetünk képesek arra, hogy az étkezésünkkel kapcsolatban mindennap a lehető leghatékonyabb döntéseket hozzuk. Ez a könyv pontosan ehhez szolgál útmutatóul.

 

Önmagunk gyógyítói vagyunk

Családorvosként több mint harminc éve vagyok tagja a gyógyítók közösségének, és elmondhatom, hogy a gyógyszerek és az orvosok nem garantálhatnak kitűnő egészséget, vagy védelmet a betegségek és a szenvedés ellen. Ezzel szinte minden orvos tisztában van.

 

Az egészségünket a leghatékonyabban megfelelő öngondoskodással biztosíthatjuk.

 

Aki elolvassa ezt a könyvet, tartja a nutritáriánus étrendet, és elsajátítja e táplálkozási mód technikáit, a lehető legjobb módon gondoskodik magáról: a kiváló táplálkozással.

 

 

Az itt ismertetett kiváló táplálkozási mód 3-6 hónapon belül megelő­zheti, ső­t visszafordíthatja a legtöbb egészségügyi problémát. Ez merész állítás, ám a tudományos kutatások és a szakirodalom által alátámasztott tények azt mutatják, hogy a legtöbb modern kori orvosi probléma és tragédia a táplálkozás terén elkövetett ostobaságok következménye. A tipikus amerikai étrend eredménye egy beteges nemzet lett, amelyben az emberek többsége 50 éves korára rendszeresen vényköteles gyógyszereket szed. „Az vagy, amit megeszel”, tartja a mondás, márpedig ha az amerikai étrenden élünk, ugyanazokban a betegségekben szenvedünk majd, mint a legtöbb amerikai.

 • Az amerikaiak közel 40 százaléka szívrohamban és agyvérzésben hal meg. Nem kell, hogy közéjük tartozzunk.
 • Huszonnyolcmillió amerikai szenved az ízületi kopás bénító fájdalmától. Nem kell, hogy közéjük tartozzunk.
 • Harmincötmillió amerikait kínoz krónikus fejfájás. Nem kell, hogy közéjük tartozzunk.
 • Több mint 100 millió amerikai cukorbeteg, vagy a diabéteszt megelőző állapotban van. Nem kell, hogy közéjük tartozzunk.
 • A 85 évnél idősebb emberek egyharmadánál alakul ki demencia. Nem kell, hogy közéjük tartozzunk.
 • Az amerikaiak 38 százalékánál diagnosztizálnak rákot. Nem kell, hogy közéjük tartozzunk.

 

 

Egyszerű­en nem szükségszerű­, hogy betegek legyünk.

Természetesnek tartjuk, hogy a 40-es éveink elején elveszítjük az ifjúkori lendületünket, 14-18 kiló túlsúlyt hordozunk, a 40-es és 50- es éveink végére krónikus betegségekben szenvedünk, és az utolsó évtizedeinket másoktól való függőségben éljük. Ám mindezt nem szabad rendben lévőnek tekinteni. Az, hogy mégis annak vesszük, az egészségtelen életmód és a téves információk egész életen át tartó mintázatának következménye. Arra kellene készülnünk, hogy a 90-es éveinkben is aktív, örömteli életet élünk. Ez botrányos elvárásnak tűnik, mivel a legtöbb ember egész életében egészségtelen étrenden él. Nem ismerik fel, hogy az vagyunk, amit megeszünk, és hogy az életünk későbbi szakaszában kialakuló rossz egészség a korábbi helytelen döntéseink eredménye.

Több mint 15 ezer beteget gondoztam; többségük első alkalommal boldogtalanul, betegen és túlsúlyosan lépett be a rendelőmbe, miután már sikertelenül próbálkozott az összes őrült diétával. A nutritáriánus étkezési programot követve azonban képesek voltak leadni azt a súlyt, amelyről mindig is álmodtak, és könnyen meg is tartották az áhított testsúlyukat. És ami a legfontosabb: abbahagyhatták a gyógyszerek szedését, mert egyszerűen már nem volt szükségük rájuk.

 

Ha elsajátítjuk és követjük a nutritáriánus táplálkozási programot, akkor

 • elérhetjük, hogy soha ne legyen szívrohamunk vagy agyvérzésünk
 • elkerülhetjük az időskori demenciát
 • drámai módon csökkenthetjük a rák kialakulásának esélyét;
 • megelőzhetjük, illetve kigyógyulhatunk az olyan emésztőszervi problémákból, mint a reflux, a rossz emésztés, a székrekedés és az aranyér;
 • megelőzhetjük, illetve gyakran megoldhatjuk az impotenciát, magas vérnyomást és más keringési zavarokat;
 • megelőzhetjük, illetve megoldhatjuk az olyan autoimmun betegségeket, mint a pikkelysömör, a lupusz és az ízületi gyulladás;
 • megelőzhetjük, illetve visszafordíthatjuk a (2-es típusú) cukorbetegséget és a magas koleszterinszintet, olyannyira, hogy végül szükségtelenné válik a gyógyszerszedés;
 • lelassíthatjuk az öregedést, tovább élhetünk, és a késői életkorban is megőrizhetjük a fiatalos életerőnket, szellemi képességeinket és termékenységünket.

 

Egyesek talán gyanakvással fogadják az ilyen radikális állításokat, ám mindezt az orvostudomány és a több ezer klinikai eset támasztja alá. Az étrend okozta betegségeket viszonylag rövid idő alatt vissza lehet fordítani, amit bárki könnyen megtapasztalhat, aki krónikus betegségben szenved, és követi a nutritáriánus programot. Amikor majd készen állsz arra, hogy elkötelezd magad a kitűnő egészség elérését biztosító program mellett, megígérem, hogy nem fogsz kudarcot vallani.

Forrás: Egyél az egészségedért

 

Ajánlott könyvek:

EGYÉL
AZ EGÉSZSÉGEDÉRT

A siker alapelvei könyv

.
SZUPERIMMUNITÁS

VÉGE
A CUKORBETEGSÉGNEK