Már régen nem írtam könyvajánlót, úgyhogy alig várom, hogy megosszam veletek a gondolataimat és a véleményemet Darin Olien könyvéről, a Szuperélet-ról.

Ex-tudóspalántaként (biológia-szakon végeztem) nagyon izgalmas volt arról olvasni, hogy miért fontosak a szupertáplálékok, és mélyebben belelátni abba, hogy mit jelent igazán egészségesnek lenni, beleértve a kapcsolódó komplex kémiai reakciókat, a szervezetünk működése mögött rejlő alapelveket, és hogy bizonyos tápanyagok miért olyan elengedhetetlenek.

A szervezetünk tényleg hihetetlen! Rendkívül megerősítő tudni, hogy a kezünkbe vehetjük az irányítást az egészségünk felett, és hogy a krónikus betegségeket és a problémákat egyszerű hétköznapi döntésekkel meg lehet előzni, el lehet kerülni és meg lehet gyógyítani.

 

„Az egészségünket minden egyes választásunkkal építeni tudjuk. Ez tényleg ilyen egyszerű! Ha egyszer megtanulod, hogy milyen döntésekkel tudod az egészségedet realizálni, onnantól kezdve csak ugyanazt kell tenned.
Így lesz az egészség az életmódod része.”

 

Darin az egészséget holisztikus nézőpontból közelíti meg (szemben a nyugati orvoslással, ahol minden egyes szervnek és területnek meg van a maga szakértője). A könyvében öt „életerőt” vagy fő tényezőt és folyamatot mutat be, melyek sejtszinten határozzák meg az egészségünket és a jóllétünket. Később arról ír, hogy ezt a sejtszintű egészségünket hogyan tudjuk a táplálkozás- és életmódbeli választásainkkal optimalizálni, hogy igazán remekül érezzük magunkat a bőrünkben. Emellett találunk még egy listát a jótékony hatású ételekről és egy tíznapos étrendpéldát, ami kifejezetten felségesnek tűnik! Semmi koplalás a méregtelenítés nevében.

A szerző elmagyarázza, hogy az optimális egészség kulcsa az, hogy tápláljuk ezt az öt életerőt, ami viszonylag egyszerű, hiszen mindegyikük a köré összpontosul, hogy a szervezetünkbe mit viszünk be.

Az öt életerő

 • Táplálkozás
 • Hidratálás
 • Oxigénellátás
 • Lúgosítás
 • Méregtelenítés

A kiadványban Darin részletesen elmagyarázza mindegyik életerőt. Milyen szerepet töltenek be a testünk működésében, majd egy listában összeszedi azokat az egyszerű dolgokat, amelyekkel gondoskodhatunk magunkról.

Nagyon tetszett, ahogyan a tudományos magyarázatokat gyakorlatias lépésekkel kombinálja, és az egész kötet hangvételén érződik Darin laza, kalifornai szörfös kisugárzása. Az étkezésről szóló könyvek gyakran prédikáló hangnemben íródnak, és olvasóként gyakran azt érzed, hogy alacsonyabb rendű emberi lény vagy, mert nem vagy olyan megvilágosodott, mint a szerző, az viszont nagyon bejött, hogy a Szuperélet meglehetősen egyszerű és közvetlen módon közelíti meg a tudományos tényeket.

Ahelyett, hogy részletekbe menően tárgyalnám minden egyes életerő jellemzőjét, a továbbiakban arra fogok fókuszálni, hogy személyesen mit kaptam a könyvtől, mit tanultam belőle, beleértve néhány pofonegyszerű egészségtrükköt, amelyet bármelyikünk azonnal beleilleszthet a napi rutinjába, hogy egyből energikusabbnak és vibrálónak érezze magát.

 

 

Amit megtudtam

 • Hogy mi van a Shakeology-turmixban! Az összes szuperélelmiszert Darin fenntartható módon szerzi be a világ minden tájáról származó kistermelőktől. Ez a „tisztességes kereskedelem” igazi meghatározása.
 • A fagyasztott termékek jól jönnek, amikor az illinoisi tundrán élsz, és egész évben nincs hozzáférésed a környéken friss biozöldségekhez.
 • Túl sok proteint fogyasztunk! A növényi protein könnyebben felszívódik. A hús megterhelő a szervezetünk számára. A Paleo-diétával vigyázni kell… a valóságban az őseink túlnyomó részt növényeket ettek, mivel csak ritkán jutottak húshoz, hiszen vadászni kellett hozzá.
 • A teljes értékű ételekben található vitaminok és tápanyagok könnyebben szívódnak fel a szervezetünkben. Az étrendkiegészítő-kapszulák (beleértve a kálciumot is) nem igazán jók. Éppen ebben áll a Shakeology kiválósága – minden benne lévő tápanyag teljes értékű forrásokból származik.
 • Több zsírt kell enni!
 • Egyes ételek savassá teszik a szervezetet, ezért tudatosan több lúgosító hatású ételt kell fogyasztani (elsősorban friss zöldségeket és gyümölcsöket).
 • A hidratáció nagyon fontos – és jelentős különbség van a szomjúságérzet és a sejtszintű dehidratáció között.
 • Testmozgás: ne akard a testedet erőszakkal jó formába hozni, ne görcsölj rá a dologra! Az a lényeg, hogy jól érezd magad a bőrödben. Nem a hibátlan test elérése vagy a tökéletes edzésterv a fontos. Egyszerűen csak tedd oda magad, hogy még jobb legyen az életed.

A könyv végén található egy étellista a főbb tápanyagjellemzőkkel, és egy tíznapos étrendminta, ami ránézésre nagyon ínycsiklandozónak tűnik. Egészen biztosan ki fogok belőle próbálni néhány receptet!

 

Általános gondolatok

Az nagyon tetszett, hogy nemcsak a táplálkozásról ír, hanem más szokásokról is (például a stresszről), amelyek hatással vannak a szervezetünkre. A stressz savassá teszi a szervezetet, és így nemcsak mentálisan és emocionálisan, hanem fizikai szinten is káros hatású.

Ami az étellel kapcsolatos stresszt illeti: sokkal jobb élvezni a családi vagy baráti körben elköltött vacsorát és közben kenyeret és tésztát enni, mint nagy hűhót csapni az önmagadra szabott táplálkozási megszorításokból, vagy lelkiismeretfurdalással küzdeni, csak mert néhanapján eszel valami „egészségtelent” (persze, ha ténylegesen gluténérzékeny vagy, az más). Rendben van, ha a munkahelyeden vagy a családodban az a kép él rólad, hogy rá vagy kattanva az egészséges életmódra, de jobb, ha nem idegesítesz mindenkit ezzel. Amikor a családod és a barátaid felismerik, hogy ez nemcsak egy múló hóbort, hanem tényleg az életmódod része, a döntéseid elkezdenek majd rájuk is hatással lenni. Ne papolj, inkább mutass példát… mint ahogy Darin is teszi!

Válaszd a rendelkezésedre álló lehetőség közül a legoptimálisabbat, és ne csinálj belőle nagy ügyet! Az egészséges táplálkozás roppant egyszerű, és valószínűleg az egyik legfőbb ok, amiért mégis olyan nehezünkre esik, hogy folyamatosan túlkomplikáljuk a dolgokat. Egyél több zöldséget, bízz a folyamatban, légy türelmes, és ne számíts arra, hogy egy hónap alatt tíz kilót fogsz fogyni. A változáshoz idő kell, ezért fókuszálj arra, hogyan érzed magad, és hozz minél több olyan döntést, ami jó érzéssel tölt el.

Hogyan találhatod meg az egyensúlyt mindebben? Csak légy figyelmes és tudatosítsd, hogy mit eszel, és fogyassz minél több tápláló és friss teljes értékű ételt.

 

 

„Minden egyes falattal választunk: egészségeset vagy egészségtelent eszünk? Táplál engem ez az étel? Tartalmaz valamit, amire szüksége van a sejtjeimnek? Jobban fogom érezni magam általa? Lehet, hogy a válasz nem minden esetben lesz „igen”. De mi történne, ha több jó döntést hozunk, mint rosszat?”

 

A táplálkozás nem érzelmi vagy morális kérdés… hanem tudományos.

Pontosan tudjuk, hogy mit kellene ennünk, úgyhogy nem azon múlik, hogy találunk-e egy újabb speciális étrendtervet. Egyszerűen csak hozz okos döntéseket, amelyekről tudod, hogy a javadra válnak! Ennyi az egész.

 

„Ahelyett, hogy az akaraterődre támaszkodnál abban, hogy vissza tudd utasítani a gyorséttermi kaját, inkább csak egyél minőségibb ételeket, és a sóvárgás magától el fog múlni, nekem elhiheted.”

 

Saját tapasztalatból tudom, hogy ha arra fókuszálsz, hogy több egészséges ételt egyél (ahelyett, hogy erőből próbálnád meg visszaszorítani az édességeket és a nasit), fokozatosan megváltoznak az ízlelőbimbóid és a preferenciáid, és a tested érzékenyebb lesz. Egy idő után már egyáltalán nem kell az akaraterődre támaszkodnod, mert a tested az egészséges ételeket fogja kívánni és a gyorséttermi kaják egyáltalán nem lesznek hívogatóak … és ha mégis eszel, akkor utána úgyis rosszul leszel, ami viszont segít abban, hogy legközelebb majd tudj nemet mondani.

Ahelyett, hogy az egész életedet próbálnád meg átrendezni, fókuszálj az apró változtatásokra, mert az új szokások kialakításához IDŐ kell, máskülönben azt fogod érezni, hogy hiányt szenvedsz.

Darin a könyvet az „Egyszerű, hétköznapi megoldásoklistájával zárja, bár igazság szerint egyes javaslatai egyszerűbbek a többinél.

Amikor a könyvet olvasod, javaslom, hogy vezess egy teendőlistát, amire felvezetsz minden egyes életmódbeli változást, amit el akarsz érni. Tedd őket megvalósítási időrendbe, vagy jelöld be egy spektrumon, hogy SZÁMODRA, a jelenlegi helyzetedben mennyire nehezek vagy könnyűek. Nem valószínű, hogy egyetlen hét alatt gyökeresen meg tudod változtatni az egész életmódodat, és különben is, egészség és jóllét tekintetében mindannyian más és más szinten állunk.

 

 

Lehet, hogy te már most vegán vagy, Kaliforniában élsz és csak bioélelmiszereket vásárolsz. Vagy lehet, hogy Közép-Nyugaton élsz, mint én, és a jelenlegi étrended elsősorban kenyérből és mirelit kajákból áll, és halvány lila fogalmad sincs arról, hogy mi az a tempeh. Egyik eset sem jelenti azt, hogy jobb vagy rosszabb ember volnál, viszont lehet, hogy meglehetősen másképp érdemes megközelítened a könyvet. Attól függően, hogy most hol állsz, több vagy kevesebb időt kell hagynod arra, hogy átalakítsd a hozzáállásodat és a szokásaidat.

Az alábbiakban következzék a személyes listám, amit a Szuperélet olvasása után állítottam össze, kezdve a legkönnyebben elérhető dolgoktól egészen azokig, amelyekhez jócskán kell majd idő, hogy megvalósuljanak.

 

AMIT IMÁDOK – könnyű gyakorlatba ültetni

Amit már elértem: nem iszom üdítőitalokat és koffeint, naponta fogyasztom a Shakeologyt, rendszeresen edzek, fogyasztok egészséges zsírokat (a jó, HDL-koleszterin szintem 93-as!) és visszavettem a cukor, a kenyér és a feldolgozott gabonafogyasztásból is. Szuper vagyok, csak így tovább!

Az első dolog minden reggel egy nagy pohár víz.

Kevesebb kávé, több zöld tea. A koffeinről már korábban leálltam, de továbbra is imádom a mindennapos koffeinmentes kávézásokat. Mivel a kávé savasító hatású, lassanként megpróbálom zöld teával helyettesíteni. Nem hiszem, hogy valaha is teljesen száműzni tudnám a kávét az életemből, de most már legalább tudom, hogy fontos ellensúlyozni minél több lúgosító hatású étellel.

Továbbra is iszom a Shakeót és annyi nyers zöldséget és gyümölcsöt eszem, amennyit csak bírok.

Napi szinten több testmozgás. Tudatosan törekedni kell arra, hogy napközben többször kimenjek sétálni egyet (a közép-nyugati időjárás mellett ez nem egyszerű).

Kísérletezni a kevesebb húsfogyasztással és több vegán recepttel. Imádom a hüvelyeseket, a gabonaféléket, a növényi ételeket, de könnyű visszaállni a hagyományos „vacsorára hús plusz zöldségköret”-kerékvágásba. Van néhány szuper vegetáriánus és vegán szakácskönyvem. Előveszem őket és hétvégente kicsit több időt szánok a heti étkezések előkészítésére, tömbösítem a zöldségszeletelést, bab- és kásafőzést, hogy hétközben könnyen össze lehessen dobni egy príma fogást ebédre vagy vacsorára.

 

 

AMIN MÉG DOLGOZOM

Továbbra is dolgozom a hozzáállásomon! Gyakorlom a hálaadást és a tudatosságot, jógázom, igyekszem több olyan dolgot csinálni, ami boldoggá és kiegyensúlyozottá tesz. (Tudom, hogy most arra gondolsz, „Jógában és meditációban nagyon béna vagyok”. Hát, figyu. Nem véletlenül hívják gyakorlásnak.)

Az étrendembe fokozatosan egyre több bioterméket és biológiai gazdaságban nevelt húst illeszteni. Egy fukar közép-nyugati lány vagyok, és az alaphozzáállásom az, hogy „mi a legolcsóbb, vagy mi az akciós?”, így egy kis időbe fog telni, hogy hozzászokjak ahhoz a döntéshez, hogy többet fogok élelmiszerre költeni… ugyanakkor azt is tudom, hogy ez egy befektetés, ami a jövőben megtérül a kevesebb egészségügyi kiadás formájában.

Beáztatni a magokat és a gabonaféléket.

Teljesen kizárni a cukrot.

Lassanként átállni a természetes, növényi alapú tisztítószerekre, sminkre és piperecikkekre.

Kipróbálni a Teljes Visszaállítást!

Ha szívesen olvasnál arról, hogyan érezheted magad jobban a bőrödben, hogy az egyszerű életmódbeli változtatások hogyan tudnak hosszú távú hatást gyakorolni az egészségedre, vagy ha érdekel a táplálkozás témája és az, hogy tudományos szempontból az ételválasztásaink hogyan befolyásolják a testünket, akkor a könyvet nagyon jó szívvel ajánlom!

Forrás: www.annamarialocke.com

 

Ajánlott könyvek:

SZUPERÉLET

A siker alapelvei könyv

TISZTULJ ÉS GYÓGYULJ

EGYÉL AZ EGÉSZSÉGEDÉRT