Pajzsmirigygyógyszerek

Néhány magasan képzett szakember észreveszi a pajzsmirigyvizsgálatok korlátait. Egyes betegeik alulműködésre jellemző tünetekről számolnak be, a vérképükön azonban rendben vannak a pajzsmirigyértékek. A gyógyszeres kezelést ennek ellenére megkezdik, és néha a páciensek jobban is érzik magukat tőlük. Az, hogy végre meghallgatják és komolyan veszik őket, hatalmas lépés a pajzsmirigybetegséggel küzdőknek. A gyógyszerek növelhetik az energiaszintet, a gondolkodást világosabbá tehetik és csökkenthetik az álmatlanságot azoknál a betegeknél, akik vérképe alapján igazolt a pajzsmirigy-alulműködés. Sokan vannak azonban, akiknek a tabletta semmilyen változást nem hoz.

Mindenképpen észben kell tartanunk, hogy akár jobban érzi magát a beteg a gyógyszer hatására, akár rosszabbul, akár tapasztal változást, akár nem, a gyógyszer nem magára a pajzsmirigyre hat. Nem gyógyítja meg a pajzsmirigyet.

Ezeket a szintetikus vagy szárított állati pajzsmirigyből készült tablettákat azzal a céllal adják a betegnek, hogy a szer helyettesítse a hormonokat, melyeket az érintett szervezete nem tud előállítani vagy átalakítani. Valójában az történik, hogy az orvosság szteroidszerű hatása enyhülést hoz az enyhe vírusfertőzésre, semmi több.

Sok beteg nincs ezzel tisztában. Azt gondolják, mivel pajzsmiriggyel kapcsolatos tünetekkel mentek orvoshoz és arra kaptak receptet, a felírt gyógyszer erre a szervre hat. Időközben az EBV tovább roncsolja azt (más, súlyosabb tüneteket okozva), a pajzsmirigybetegség pedig tovább súlyosbodik. Ha alulműködésre szedünk gyógyszert, attól pajzsmirigyünk továbbra is alulműködik, és az EBV továbbra is a szervezetünkben lakozik, hacsak nem követjük a későbbiekben tárgyalt lépéseket, melyekkel megszabadulhatunk a vírustól, és meggyógyulhatunk. Mindez magyarázatot ad arra, miért lehetséges, hogy továbbra is hízunk, hullik a hajunk, fáradékonyak vagyunk, és általánosságban rosszul érezzük magunkat annak ellenére, hogy gyógyszert szedünk a problémánkra. Sokan járnak ebben a cipőben: minden nap becsületesen beveszik a tablettát, és ugyan az orvosság hatására a vizsgálati eredményeik normális hormonszintet mutatnak, valójában pajzsmirigyük állapota folyamatosan egyre romlik, mert senki nem néz a dolgok mögé, és a kezelés nem a valódi problémát célozza.


Pajzsmirigy-eltávolítás

Azoknak, akik részleges vagy teljes pajzsmirigy-eltávolító műtéten, vagy a pajzsmirigy roncsolását célzó radioaktív jódizotópos kezelésen estek át, feltétlenül észben kell tartaniuk a következőket: a testük még mindig azt hiszi, hogy ez a szervük ép. Ragaszkodjunk ehhez az elképzeléshez! A szervezet fenti válasza a test túlélési, alkalmazkodási és gyógyulási reakciója: az endokrin rendszer többi része változatlanul működik tovább, mintegy zavartalan homeosztázisban, és tovább támogatja a pajzsmirigyet.

Azért fontos, hogy a test továbbra is támogassa nem létező szervünket, mert még akkor is, ha teljes pajzsmirigy-eltávolító műtéten vagy radioaktív jódizotópos kezelésen estünk is át, nagyon nagy a valószínűsége, hogy megmaradt egy kis működőképes pajzsmirigyszövet. Még ha mindössze egy százaléka maradt is meg, az még mindig képes pajzsmirigyhormonok termelésére, ami támogat bennünket a gyógyulásban, és képes rádióhullámszerű frekvenciákat kibocsátani a homeosztázis fenntartásához. Megfelelő odafigyeléssel a kis szövetmaradék képes regenerálódni, így a pajzsmirigyfunkciók javulhatnak az idő múlásával. Senki ne érezze kirekesztve magát a következő részek olvasásakor! Erősítsük magunkban a tudatot, hogy van pajzsmirigyünk, mely szorgalmasan végzi a munkáját, és határozzuk el, hogy védelmezzük és tápláljuk azt! Ezzel máris a gyógyulás útjára léptünk.


A pajzsmirigyproblémák

Aki pajzsmirigyproblémáira keres segítséget, jó helyen jár! Az alábbi ételekkel, gyógynövényekkel és étrend-kiegészítőkkel meggyógyíthatjuk károsodott pajzsmirigyünket, megerősíthetjük a többi hormontermelő mirigyünket, valamint csökkenthetjük a vírusok mennyiségét szervezetünkben, különös tekintettel a pajzsmirigyre. Betekintést nyerünk továbbá a sokakat félrevezető intelmek valóságtartalmában a jóddal és a jódtartalmú ételekkel kapcsolatban.

Mivel a vizsgálatok nem elég pontosak, nem lehetünk biztosak benne, hogy pajzsmirigyünk egészségesen működik-e. A jó hír, hogy nem árthat, ha védjük azt. Akár kiderül, hogy az Epstein-Barr vírus támadja a pajzsmirigyet és okoz tüneteket, akár valami más okot azonosítunk mint problémáink felelősét, a szerv támogatása mindenképpen előnyös az endokrin rendszer és szervezetünk egészsége számára.

Mindkét esetben érdemes orvosunkkal megbeszélni a következőkben leírtakat a számunkra leghatékonyabb étrend kialakítása érdekében. Szintén hasznos tanácsokkal szolgálhat a Gyógyító Médium, melyben részletesen szó van az EBV gyógyításáról, a pajzsmirigyproblémákról és több tucat krónikus betegségről.

shutterstock_287555867 (1)


„Golyvaképzést serkentő” ételek

A keresztesvirágúak közé tartozó zöldségeknek mint a kelkáposztának, a karfiolnak, a brokkolinak, a káposztának és egyéb káposztaféléknek rossz híre lett az utóbbi időben. Másféle gyümölcsöket és zöldségeket is megbélyegeztek, mint például az őszibarackot, a körtét, az epret és a spenótot. Nem szabad hinni a divathullámnak, mely szerint e növények úgynevezett golyvaképző anyagokat tartalmaznak, és ezért károsak a pajzsmirigyre.

A golyvaképző anyagok elmélete bőven túlnőtte kereteit. Először is, egyik fent nevezett növény sem tartalmaz elegendő golyvaképző anyagot ahhoz, hogy az egészségre nézve kockázatos legyen a fogyasztása. Másodszor, a golyvaképző anyagok más növényi anyagokhoz és aminosavakhoz kötve fordulnak elő, ami megakadályozza, hogy kifejtsék ezt a hatásukat. Még ha napi 50 kg brokkolit ennénk is meg (ami lehetetlen), akkor sem jelentenének a golyvaképző anyagok veszélyt.

A pajzsmirigy számára kifejezetten fontosak ezek az ételek, mert olyan tápanyagokat tartalmaznak, melyekre leginkább szüksége van. Úgyhogy ne is törődjünk ezzel a golyvaképző-őrülettel! Máskülönben elesünk az egészséghez vezető egyik legnagyobb lehetőségtől.


A jóddal kapcsolatos aggodalmak

A pajzsmirigy-alulműködésben és Hashimoto thyreoiditis-ben szenvedők közül sokan tartanak a jódtól. Ahhoz, hogy megértsük, jótékony vagy káros hatású-e a jód alulműködés és/vagy gyulladás esetén, végig kell gondolnunk, mi a pajzsmirigyprobléma mögött meghúzódó valódi ok: az Epstein-Barr vírus.

A jód fertőtlenítő szer, mely mind a vírusokat, mind a baktériumokat elpusztítja. Valószínűleg mindenki használta infekció megelőzésére, de legalábbis ismeri mint sebfertőtlenítőt. A jód a szervezetben – ahová ételek vagy étrend-kiegészítők útján kerül – ugyanezt a mikrobaölő hatását fejti ki. Ez azt is jelenti, hogy jódhiány hatására az ember fogékonyabb lesz a bakteriális és vírusfertőzésekre. Így, ha pajzsmirigyünk Epstein-Barr vírussal fertőzött, ami pajzsmirigy-alulműködésben és/vagy Hashimoto thyreoiditis-ben nyilvánul meg, nem szerencsés, ha jódhiány alakul ki szervezetünkben, mert csak érzékenyebbek leszünk az EBV-vel szemben.

A zavart a jóddal kapcsolatban az okozza, hogy amikor a jód eléri a pajzsmirigyet és gyors ütemben pusztítani kezdi az Epstein-Barr vírust, átmenetileg fokozódhat a gyulladás. Azok a betegek, akiknél az EBV csak enyhe alulműködést okoz, általában jól tűrik a jódot, ami nagyon szerencsés, mert ez megfékezheti a vírust, mielőtt az Hashimoto thyreoiditis-t okozna. Ugyanakkor intenzív pajzsmirigygyulladás (az EBV fertőzés elérte a pajzsmirigyet) esetén a túl sok jód egyszeri fogyasztása megterhelő lehet, mert egyszerre olyan sok vírus pusztul el, hogy a gyulladásos válaszreakció jó eséllyel nagyon intenzív és kellemetlen lesz.

Ezt a reakciót sokszor autoimmun reakciónak nézik.

Az elterjedt nézet szerint a jód hatására túl sok pajzsmirigyhormon termelődik, melyeket a test behatolóknak néz, így támadást indít a pajzsmirigy ellen.

Ez azonban nem igaz. Figyelmen kívül hagyja ugyanis a legfontosabb tényt: a Hashimoto thyreoiditis vírusfertőzés következménye.

A pajzsmirigy-alulműködéssel élők számára az egyik legfontosabb szempont, hogy ne alakuljon ki náluk teljes jódhiány. (Ez a mellrák kialakulásának megelőzését is segíti.) Nem kell feltétlenül jódtartalmú étrend-kiegészítőket szedni, a jódtartalmú tengeri zöldségfélék, például a vörös pálmaalga, a csomós alga és a tengeri hínár fogyasztása nagyban segíti a pajzsmirigyfertőzés legyőzését. Ha felmerül a kérdés, hogy jótékony hatású-e jódtartalmú étrend-kiegészítőket szednünk, legjobb, ha megkérdezzük orvosunkat.


Forrás:https://goop.com/wellness/health/the-mysteries-of-the-thyroid/

Ajánlott könyvek:

egeszseges_pajzsmirigy_B1_800pxgyogyito_etelek_218Gyogyito_Medium_B1_218px