Gyógyító és káros ételek

A pajzsmirigy számára legegészségesebb ételek közé tartozik az atlanti-óceáni vörös pálmaalga, a vadáfonya, a zeller, a csírák, a koriander, a fokhagyma, a spárga, a retekfélék, a kelkáposzta, a petrezselyem, a fejes saláta, a spenót, a kendermag, a kókuszolaj, a paradió, a csomós alga és a vörös áfonya. Ezek az ételek elpusztítják az EBV-t, mikroelemeket tartalmaznak, helyreállítják a károsodott szöveteket, csökkentik a göbök képződését, segítenek kimosni a vírusmaradványokat és a mérgező nehézfémeket (melyek táplálják az EBV-t), valamint serkentik a pajzsmirigyhormonok termelését. A legjobb hatást akkor érjük el, ha minden nap fogyasztunk vadáfonyát, zellert, koriandert és spárgát, mindegyikből legalább egy bögrével.

Függetlenül attól, hogy melyik táplálkozási irányzatot követjük – paleó vagy vegetáriánus étrendet például –, ha pajzsmirigyproblémákkal küzdünk, mindenképpen jó kiiktatni az étkezési szokásainkból a tojást, a tejterméket, a sertéshúst, a repceolajat, a szóját, a kukoricát és a glutént. Nem azért, mert ezek az ételek gyulladást okoznak, hanem azért, mert táplálják az EBV-t, ami okozza a gyulladást. Ha továbbra is fogyasztjuk ezeket az élelmiszereket, akkor támogatjuk a vírus fennmaradását és terjedését, és ezzel a pajzsmirigyproblémához és vírusfertőzéshez kapcsolódó tünetek is állandósulnak.


Gyógynövények és étrend kiegészítők

 • Cink: elpusztítja az Epstein-Barr vírust, erősíti a pajzsmirigyet, védelmet nyújt az endokrin rendszer számára.
 • B12 vitamin (adenozil-kobalamin és metil-kobalamin formájában): helyreállítja és erősíti az endokrin és az idegrendszer azon részeit, melyeket az EBV károsított.
 • Ester-C: erősíti az immunrendszert és kimossa a májból az EBV termelte méreganyagokat.
 • Spirulina (lehetőleg a Hawaii-szigetekről származó): a pajzsmirigy számára nélkülözhetetlen mikroelemeket tartalmaz.
 • Macskakarom: csökkenti az EBV mennyiségét.
 • Csomós alga: a szervezetbe könnyen felszívódó jódot, valamint a pajzsmirigy számára fontos nyomelemeket tartalmaz.
 • L-tirozin: fokozza a pajzsmirigyhormonok termelését.
 • Álombogyó: védi a pajzsmirigyet és a mellékveséket, stabilizálja az endokrin rendszert.
 • Édesgyökér: elpusztítja az EBV-t a pajzsmirigyben, és támogatja a mellékvesét.
 • Citromfű: elpusztítja az EBV-t a pajzsmirigyben, és csökkenti a csomóképződést.
 • Mangán: nélkülözhetetlen a pajzsmirigy T3 hormontermeléséhez.
 • Szelén: serkenti a pajzsmirigy T4 hormontermelését.
 • EPA és DHA (eikozapentaénsav és dokozahexaénsav): erősíti az endokrin rendszert és az idegrendszert. Mindig növényi alapút válasszunk (ne a halból készült változatot)!


Esettanulmány: Erősebben, mint valaha!

Sarah-t mindig csodálták (és kicsit irigyelték) a barátai kifogyhatatlan energiájáért. Hétvégente barátjával, Robbal, a hegyekbe mentek kirándulni, és mikor hazaértek még mindig volt kedve az estét a barátnőivel tölteni. Ehetett akármit, egy grammot nem hízott. Rob, aki edzőként dolgozott, imádott Sarah-val dicsekedni az edzőteremben.

Sarah 36 éves volt, amikor észrevette, hogy hálaadás és szilveszter között felszedett 3,5 kg-ot. Alig fért bele a ruháiba. Eleinte úgy tűnt, hogy csak a ciklusából adódó puffadásról van szó, azonban ennek elmúltával még mindig nehezére esett összegombolni derekán a nadrágot.

Elhatározta, hogy teljes erőbedobással edzeni kezd és leadja a plusz kilókat. A szénhidrátot is teljesen kiiktatta életéből.

Sarah egyik barátnője, Jessica, biztosította Sarah-t, hogy a néhány kiló többletnek köszönhetően sokkal egészségesebbnek néz ki. Sarah azonban jobban érezte magát korábbi testsúlyával, és tudta, hogy nem normális, ha az ember ok nélkül hízni kezd. Azt is érezte, hogy Jessica támogatása mögött más ok is állt: az irigység.

Sarah már két hete folytatta az intenzív edzéseket és a szénhidrátmentes diétát, de a mérleg ugyanannyit mutatott, saját energiaszintje azonban jelentősen lecsökkent. Rob, akinek sosem esett nehezére megtartani a súlyát, azon a véleményen volt, hogy Sarah csak nem teszi oda eléggé magát az edzőteremben, továbbá azt tanácsolta Sarah-nak, hogy fogyasszon fehérjetartalmú shake-eket, melyek segítik az izomépítést.

Sarah súlya azonban egyre csak gyarapodott, kéthetente fél kilót hízott, az energiaszintje pedig egyre csökkent. 57 kg-ról indult. Aznap, amikor a mérleg 65 kg-ot mutatott, felhívta orvosát.

A teljes kivizsgálást követően Dr. Kiernan elmagyarázta Sarah-nak, hogy a pajzsmirigyvizsgálatok emelkedett értéket mutattak, ami pajzsmirigy-alulműködésre utal. Sarah megkérdezte, mi okozhatta ezt, hiszen mindig életerős volt, egészségesen táplálkozott és sokat sportolt. Dr. Kiernan azt válaszolta, hogy mindenkinél előfordulhat, ahogy az ember idősödik.

Sarah ezzel nem számolt. Ez a szó nem szerepelt a szótárában. A 30-as éveiben járt, még nem volt férjnél, nem voltak gyerekei, és máris egy idősebb ember gondjait kell a nyakába vennie?

Mindenestre szedte a Dr. Kiernan által felírt gyógyszereket, folytatta a gyakori edzéseket és továbbra sem fogyasztott szénhidrátot. Mindennek ellenére azonban egyre hízott, minden hónapban egy kilóval mutatott többet a mérleg. Amikor elérte a 70 kg-ot, felhívta az anyját, hogy elpanaszolja, Rob hogyan reagált teste változására. Rob már nem szívesen mutatkozott vele az edzőteremben, azt mondta, Sarah teste nem vet jó fényt rá mint edzőre. A barátaival vagy munkatársaival közös programokra sem hívta már el Sarah-t. Amikor nem rég kivételesen mégis együtt mentek valahova, az este elején védekezően azt mondta a többieknek: „Ne aggódjatok Sarah miatt! Csak túl sok szénhidrátot eszik.”

Az anyja méltatlankodott Rob viselkedése hallatán és azt mondta Sarah-nak: „Korábban említettem neked Anthony-t, de még nem hívtam fel. Azt hiszem, most itt az idő.”

Az első találkozáskor a Szellem segítségével megerősítettem, hogy Sarah-nak valóban pajzsmirigyproblémája van: az alulműködés korai fázisa küszöbén állt. Pajzsmirigye még nem volt teljesen gyulladt állapotban, de a folyamatok abba az irányba tartottak. Siettem megnyugtatni Sarah-t, hogy a betegség nem az öregedés jele. Egy vírus, az Epstein-Barr vírus okozta Sarah problémáit.

shutterstock_533536501 (1)

Azonnal új étrendet alakítottunk ki. Kiiktattunk minden olyan terméket, mely hormont tartalmazhat, például a tojást és a tejtermékeket és lecsökkentettük az állatifehérje-adagot napi egy étkezésre. Megnöveltük az antivirális zöldségek és gyümölcsök mennyiségét: idetartozik a papaya, a bogyós gyümölcsök, az alma, a saláta galambbegy, a mangó, a spenót, a kelkáposzta, a csírák, a vörös pálmaalga, a koriander és a fokhagyma. Az étrend-kiegészítők közül a citromfűt, a krómot, a cinket és a csomós algát választottuk. Ezzel az étrenddel sikerült csökkentenünk a vírusok mennyiségét, így Sarah pajzsmirigyének hormontermelése ismét normalizálódott.

Rob eleinte kételkedett az új étrendben. Úgy gondolta, a gyümölcs smoothie spirulinával reggelire, a spenótsaláta naranccsal és avokádóval ebédre és a lazac zöldségekkel vacsorára az étkezések között elfogyasztott gyümölcsökkel túl sok cukor- és túl kevés fehérjefogyasztást jelentenek.

Sarah azonban már az első két hét alatt fogyott két kilót, az első hónap alatt pedig összesen négyet. A második hónapban a fogyás kicsit lassult, de Sarah energiaszintje növekedni kezdett. Ráadásul úgy érezte, olyan izmok erősödnek benne, melyek létezéséről mindaddig nem is tudott.

Három és fél hónap elteltével ismét 57 kg-ot mutatott a mérleg – és Sarah most izmosabb volt, mit valaha.

Időközben Sarah megmondta Dr. Kiernannak, hogy szeretné abbahagyni a pajzsmirigygyógyszer szedését. Habár ez ellenkezett mindazzal, amit Dr. Kiernan az egyetemen tanult, nem tagadhatta, hogy Sarah pajzsmirigye ismét normálisan működik, és Sarah a szeme előtt kapott újra erőre. Sarah hamarosan fel is hagyhatott a gyógyszerszedéssel.

Amikor Rob ügyfelei nehezen fogytak, Rob készségesen elmesélte barátnője történetét (úgy tálalva, mintha ő segítette volna ki Sarah-t helyzetéből), és ügyfeleinek is hasonló tisztító étrendet javasolt.

Rob bocsánatot kért Sarah-tól korábbi viselkedéséért, és elejtette, hogy nemsokára esetleg megkéri Sarah kezét. Sarah elmondta nekem, hogy bár Rob jól néz ki, korábbi, nehezebb időkben tanúsított viselkedése után kétszer is meggondolja, hogy hozzámegy-e. Nem is házasodtak össze.


Lépjünk tovább!

Ha problémáink vannak az egészségünkkel, sok minden megnehezíti az életünket. Annyi mindenen keresztül kellett már mennünk! De mindez nem a mi hibánk. Nem szolgáltunk rá. Nem mi teremtettük a betegséget. Nem vagyunk rossz emberek. Továbbléphetünk.

Már e cikk végigolvasásával a gyógyulás útjára léptünk. Az erőnk, mely akkor folyt ki kezeink közül, mikor azt hittük, testünk elárult bennünket, most visszatért hozzánk. Abba vetett hitünk, hogy testünk képes meggyógyulni és támogat bennünket, már el is kezdett visszaáramolni hozzánk.

Aki pajzsmirigyproblémákkal küzd, nincs egyedül: ott vagyok mögötte és támogatom, hiszek benne. Ahogy kezünkbe vesszük az egészségünkről való gondoskodást, fáklyával világítva utat mutatunk másoknak is. Kívánom, hogy egyre többen lépjenek erre az útra, és fedezzék fel, mi vár rájuk utána! Áldásokkal teli életet kívánok nekik!

Anthony William több mint 25 éve annak szenteli az életét, hogy segítsen másoknak meggyógyulni és megelőzni a betegségeket, hogy azt az életet élhessék, amelyre hivatottak. Munkássága messze meghaladja napjaink tudományát. Együttérző hozzáállásával mindig szakít időt a hozzá fordulókra, akik megkönnyebbülést és megoldást találnak nála. William házigazdája a „Gyógyító Médium” című heti rádióműsornak, és a New York Times bestseller listájának első helyezettje, akinek megjelent könyvei a Gyógyító Médium – Egészséges pajzsmirigy – A Hashimoto-betegség, a Graves-Basedow-kór, az álmatlanság, a pajzsmirigy alulműködés és az Epstein-Barr hátterében meghúzódó igazság; Gógyító Médium – Gyógyító ételek – Használd a zöldségek és gyümölcsök rejtett erejét egészséged megőrzésére; Gyógyító Médium – A krónikus és gyógyíthatatlan betegségek mögött rejlő titkok.

A cikkben részletezett álláspont célja az alternatív irányzatok ismertetése és párbeszéd ösztönzése. A cikk a szerző nézeteit tükrözi, ami nem feltétlenül egyezik a goop álláspontjával, célja ismeretterjesztés, még akkor is, ha a cikk orvosok és egészségügyi szakemberek tanácsait mutatja be. A cikk nem helyettesít orvosi tanácsot, diagnózist vagy kezelést, és nem tekintendő szakértő orvosi javaslatnak.

Forrás:https://goop.com/wellness/health/the-mysteries-of-the-thyroid/

Ajánlott könyvek:

egeszseges_pajzsmirigy_B1_800pxgyogyito_etelek_218Gyogyito_Medium_B1_218px