A Time magazin címlapon hozott le egy olyan cikket, amelyben vajfogyasztásra buzdítják az embereket. Valószínűleg az egyre csökkenő eladási mutatókon próbálták meg ezzel az elkeseredett lépéssel javítani valamelyest. Azt írták, hogy cikküket neves újságokban, módszeres felülvizsgálat és metaanalízis után publikált tudományos kutatások eredményei alapján írták, amelyek arra a következtetésre jutottak, hogy jelenleg nem állnak rendelkezésre olyan bizonyítékok, amelyek egyértelműen kimondanák, hogy a szív- és érrendszer védelmében csökkentenünk kellene a telített zsírok bevitelét, azaz a hús- és tejtermékek, többek között például a vaj fogyasztását.

Nem csoda, hogy nagy port kavart ez a cikk, mivel a krónikus megbetegedések – beleértvea koszorúér-megbetegedések – számának csökkentésére a világ minden táján az étrendbeli változtatásokat nézve a telített zsírok bevitelének csökkentését ajánlják. Az amerikai Közérdekű Tudományos Központot idézve: „Mi történik itt? Nyilvánvaló, hogy a tudományos megállapításoknak alávágva a globális tejipar akarja kicsit felpörgetni az üzletét ezzel.”

hogy_ne_halj_meg_b1_800px_1_1

Ajánlatunk a témában

Meginterjúvoltak egy egyetemi bennfentest, aki elmondta, hogy néhány kutató azt próbálja meg bebizonyítani, hogy a telített zsírok nem járulnak hozzá a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásához. 2008-ban a globális tejipar találkozót hívott össze, hogy meghatározzák az ágazat fő prioritását, amely nem más, mint „a szabályhozók és orvosok által a tejzsír negatív hatásairól terjesztett hírek semlegesítése”. Ezt követően nagyszabású, és anyagilag igencsak jól megtámogatott kampányba kezdtek, hogy bebizonyítsák, a telített zsírok nem okoznak szív- és érrendszeri megbetegedéseket. Összehívták a tejipar számára szimpatikus tudósokat, támogatásokat nyújtottak nekik, és arra biztatták őket, hogy olyan tanulmányokkal rukkoljanak elő, amelyek azt mondják, hogy a tejzsírnak nincs köze a szívbetegségek kialakulásához. Tudományos találkozókat is szerveztek, hogy minél szélesebb körben el tudják mondani mindezt. És ahogy látjuk, a publikációk száma egyre csak nő és nő, így tehát a mexikói találkozó beteljesítette célját.

Ezen a bizonyos találkozón a tejipar vezetői megvitatták, hogy mi áll a tejtermékek iránti kereslet növelésének útjában. Példaként említették a globális felmelegedést és egyéb tényezőket, de abban mindenki egyetértett, hogy az első számú problémát „a kormányzati és civil szervezetek telített zsírokra vonatkozó negatív üzenetei és intenzív nyomásgyakorlása” okozza. Egyszóval, a negatív üzenetek felülmúlják a pozitívakat. Éppen ezért a tejipar fő prioritásává a tejzsír negatív hatásairól kialakított kép semlegesítése vált, amely képet azok az orvosok alkották meg, akik azt mondták, hogy ezeknek a zsíroknak a fogyasztása szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezethet.

Mit tennénk hát a tejipar helyében? És hogyan? Képzeld el, hogy a „Nagy Vajbiznisznek” dolgozol. Ebben az esetben meglehetősen nagy kihívással kell szembenézned, ugyanis ha szétnézel a világban, azt látod, hogy tudományos körökben mindenki egyetért abban, hogy csökkenteni kell a telített zsírok bevitelét. A leghitelesebb szervek azt mondják, hogy ajánlatos a telített zsírokat a kalóriabevitel 10%-a alatt tartani. Az Egyesült Államok Orvostani Intézete és az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal pedig azt javasolja, hogy olyan mértékben csökkentsük a telített zsírok fogyasztását, amennyire csak lehetséges.
Az Amerikai Szív Egyesület és az Amerikai Kardiológiai Társaság – komoly bizonyítékokkal alátámasztott – legfrissebb irányelvei is a transzzsírok bevitelének csökkentése mellett kardoskodnak. Ugyanezt mondják a telített zsírokról is. Mivel a telített zsírok és a transzzsírok ugyanazokban az ételekben bújnak meg, azaz a húsban és a tejtermékekben, így a telített zsírok bevitelének csökkentése magával vonja a transzzsírok bevitelének csökkenését is.

14937386_1288957791145372_498551252929118477_n

Azt ajánlják, hogy csökkentsük a telített zsírok bevitelét 5-6%-ra. Az emberek nem is sejtik, hogy ez mennyire kevés. Már egyetlen KFC-s csirkemell vagy mondjuk 2 darabka vaj és 2 kockányi sajt fogyasztásával is túllépjük a megadott határértéket. Ez lenne a napi mennyiség – ehhez már nem jöhetne több tejtermék, se több hús, sem tojás. Ez nagyjából 200 kalória, ami azt jelenti, hogy étrendünk 90%-ának telítetlen zsíroktól mentesnek kellene lennie. Az Amerikai Szív Egyesület ezt mondja: „Heti két olyan étkezésünk lehet, amely tartalmaz húst, tejtermékeket, vagy esetleg gyorsétel, a többinek feldolgozatlan, növényi eredetű tápláléknak kellene lennie.” Íme, ezek az Amerikai Szív Egyesület és az Amerikai Kardiológiai Társaság meglehetősen szigorú ajánlásai.

Olvass bele a könyvbe