Tudd meg miért böjtölünk tisztán! Mielőtt elkezdesz böjtölni, meg kell tanulnod, hogyan biztosíthatod, hogy a böjt valamennyi egészségre és zsírégetésre gyakorolt pozitív hatását élvezhesd. A kulcs abban rejlik, hogy megérted a tiszta böjt varázslatát. 

 

A tiszta böjt tulajdonképpen egy alkudozást nem tűrő lépés az IF (Intermittent fasting – Böjt Időszak) hosszú távú sikere felé, és én azt szeretném, ha te is megtapasztalnád a tiszta böjt varázslatát. 

 

A tiszta böjt olyasvalami, ami megkülönbözteti az én megközelítésemet azokétól, akik „engednek” egy kicsit ebből és egy kicsit abból is a böjt alatt. 

Először is tisztázzunk valamit. Ha van olyan, amit úgy hívunk, tiszta böjt, létezik olyan is, hogy piszkos böjt? A válasz az, hogy nem. A böjttudomány szerint vagy böjtölünk, vagy nem is böjtölünk igazán. Ha sikerül elfogadnod, hogy ez igaz, azt is meg fogod érteni, miért nincs igazán olyan, hogy piszkos vagy nem tiszta böjt. 

A tiszta böjt kifejezés nagyon jól tükrözi azt, amit ki akarunk hozni egy böjti időszakból. Ez az az időszak, amikor a testünk „tisztulhat” és regenerálódhat (az autofágiának köszönhetően), így a böjt tisztán tartása tulajdonképpen biztosítja, hogy testünk elvégezhesse a színfalak mögötti összes „takarító” folyamatot. Amint megérted a tiszta böjt célját, mindenáron meg akarod majd védeni a napnak ezt a szent részét. 

Soha ne felejtsd el, hogy a napnak azt a részét, amikor böjtölsz, annak szenteled, hogy tartózkodj a tápláléktól. Ez a kulcsa annak, hogy megértsd a tiszta böjt elveit.

 

Böjti időszakban kerülj mindent, ami táplálékul szolgálhat a tested számára, vagy ami arra készteti a tested, hogy azt higgye, hamarosan táplálékhoz jut. 

 

Hogy teljes mértékben megértsük és magunkévá tegyük a tiszta böjt ajánlásait, tisztában kell lennünk azzal, miért böjtölünk. A tiszta böjt időszaka alatt ezek a legfontosabb céljaink: 

 

 

Amint megértettük a tiszta böjt céljait, azt is könnyedén meg fogjuk érteni, hogyan valósíthatjuk meg: 

 

1. BÖJTCÉL: A lehető legalacsonyabban tartani az inzulinszintünket. 

Hogyan? Kerüljünk mindent, ami édes ízű vagy ételszerű. 

Nem véletlen, hogy el akarjuk kerülni, hogy a böjt alatt bármilyen táplálékot bevigyünk a szervezetünkbe, hiszen ezzel arra késztetnénk testünket, hogy több inzulint termeljen. 

Mi készteti arra a testedet, hogy inzulint termeljen? Természetesen az evés, és azt is tudjuk, hogy az evés nem egyenlő a böjttel. De már az ízlelés is arra készteti a tested, hogy azt higgye, táplálék érkezik. 

Az édes íz és az ételre hasonlító ízek is azt a jelet küldik az agyadnak, hogy úton van az étel, és azonnal inzulint kell termelnie. Már maga az édes íz és az ételre emlékeztető ízek is beindítják a fejfázisú inzulinfelszabadulást – még akkor is, ha egy falatot sem nyeltünk le –, ezt azonban mindenképpen el szeretnénk kerülni. 

Emlékszel még arra a mondásra, hogy „az anyatermészetet nem lehet becsapni”? Nos, a mesterséges édesítőszerek és aromák tulajdonképpen pont ezt akarják, aminek egyértelmű következményei vannak a testünkre nézve. Az agyunk nem tudja, hogy sikerült olyan ételeket kifejlesztenünk, amiknek olyan íze van, mint az ételnek, de nem azok. Ezért felkészül a kalóriákra… amik sohasem érkeznek meg. 

Hogy működik mindez? Ízlelőbimbóink jeleket küldenek az agyunknak, hogy készítse fel a testünket a bejövő táplálék megemésztésére. Az édes, savanyú és umami ízű ételek például fokozzák a nyáltermelést (ami segíti felkészíteni a testet az ételek megemésztésére és a tápanyagok felszívódására), míg a keserű ízek (például a feketekávé és az ízesítetlen tea) nem rendelkeznek ilyen hatással. Az édes és ételhez hasonlító ízek nem csak a nyáltermelést fokozzák, mivel a test ilyenkor szénhidrátot is vár. A nyáltermelés mellett a szervezetünk inzulint kezd termelni, amint észleli az édes ízt, hogy elegendő inzulin álljon a rendelkezésére, amint szüksége lesz rá. Ez a korábban már említett fejfázisú inzulinfelszabadulás. 

És most nézzük meg, mit is jelent ez utóbbi pontosan. Testünk az édes íz észlelése után már két perccel inzulint kezd termelni. Az inzulin mennyisége négy percnél csúcsosodik ki, és 8-10 perc múlva kezd lecsökkenni az alapszintre. (Ezért lehet fogat mosni a böjt alatt is, még akkor is, ha a fogkrém tartalmaz egy leheletnyi édes ízt. Az inzulin ugyanis szép gyorsan lecsökken egy ilyen rövid találkozás után.) De ez magyarázza azt is, miért nem jó, ha iszunk egy édesítőszert tartalmazó italt, vagy elrágunk egy rágógumit. Az italból nem csak egy kortyot iszunk, és a rágót sem csak egy rágásnyira használjuk. Az édesítőszerrel készült kávét vagy a diétás italokat egész hosszú időn át élvezzük, és ahányszor csak kortyolunk belőlük, testünk folytatja az inzulinválaszt. Emlékszem azokra az időkre, amikor még nem értettem meg a tiszta böjtöt. Folyamatosan édesítőszeres kávét, ízesített vizet vagy diétás üdítőt ittam, és így az ébrenlét egész ideje alatt felpörgettem a fejfázisú inzulinfelszabadulást. 

 

 

Számos tanulmány alátámasztja az édes és az ételhez hasonlító ízek, valamint az inzulinfelszabadulás közti kapcsolatot. Ami meggyőzött engem, az egy 2008-as, embereken végzett vizsgálat volt. Ez rámutatott arra, hogy a „vérplazmában lévő inzulinkoncentráció jelentősen megnőtt”, amikor a résztvevők édes oldatot öblögettek a szájukban (ebben a tanulmányban a szukrózt és a szacharint is vizsgálták). A vizsgálatban részt vevő alanyok még csak le sem nyelték az oldatot! Csak ide-oda forgatták azt a szájukban. 

Higgy nekem, ha azt mondom, hogy senki sem vágyott annyira egy kis steviára a böjt alatt, mint én. Amint megismertem az inzulinválasz mögött rejlő tudományos tényeket, továbbra is kerestem azokat a magyarázatokat, hogyan tudnék mégiscsak egy kis steviát csempészni a kávémba (és továbbra is rágózni, zéró kalóriás üdítőket és ízesített vizeket inni, és élvezni a gyümölcs- és édes gyógyteáimat). Amint igazán őszinte lettem saját magammal, beláttam, hogy nincs rá magyarázat. 

Amikor elhatároztam, hogy száműzöm az édes és ételre hasonlító ízeket a böjt alatt, másképp kezdtem megtapasztalni az időszakos böjtöt, és sokkal hatékonyabbá tettem magát a folyamatot. 

Van még egy dolog, amit szeretnék kihangsúlyozni: mielőtt elkezdtem tisztán böjtölni, elkezdtem lassan, de biztosan hízni is. Abban a pillanatban, hogy elhagytam a steviát és más édesítőszereket a böjt ideje alatt, a súlygyarapodás visszafordult, és az elkövetkezendő évben két farmerméretet fogytam, annak ellenére, hogy a célsúlyomat már több mint egy évvel korábban elértem. Az édesítőszerek böjt alatti kiiktatása óriási változást jelentett a testem számára. 

 

2. BÖJTCÉL: Üzemanyagként felhasználni zsírtartalékainkat.

Hogyan? Kerüljünk minden külső forrású üzemanyagot, például a kávéban lévő zsírt, vagy külső forrásból származó keton táplálékkiegészítőt. 

Ez sokak számára nehéz kérdés, az időszakos böjt világában ugyanis nagyon sokan beszélnek arról, hogy „rendben van” zsírt enni a böjt időszaka alatt, mert ez nem készteti inzulintermelésre a testet. 

Létezik egy tévhit, ami szerint, ha zsírokat vagy exogén ketonokat fogyasztunk a böjt alatt, testünk varázslatos módon sokkal több zsírt fog elégetni, mintha tisztán böjtölnénk. Vizsgáljuk meg a két energiaforrás mögötti tudományt, hogy megértsük, miért nincs szükség bevonni őket a böjtbe. 

Először is ne felejtsük el, hogy az időszakos böjt egyik célja, hogy hozzáférjünk saját zsírraktárainkhoz, és innen szerezzünk üzemanyagot a böjt alatt. Ebből logikusan következik, hogy ki akarunk hagyni mindenféle hozzáadott zsírt és olajat. Kapható például egy olyan népszerű kávéital, ami vajat, kókuszolajat és/vagy MCT-olajat is tartalmaz. Sokan rendkívül ízletesnek találják, sőt, azt állítják, hogy az ital felpörgeti a zsírégetést és energiával tölt fel. (Nos, tényleg ad energiát, abból a zsírból, amit elfogyasztottál!)

 

Tudod, mi ad még sok-sok energiát? A tiszta böjt! Amikor tested átáll a metabolikus rugalmasságra, ketonokat készít zsírraktáraidból. És bumm!
Máris energikusnak és mentálisan fittnek érzed magad. 

 

Van még egy dolog, amit nem árt szem előtt tartani. Belegondoltál már abba, hogy a kávéban lévő plusz zsírból eredő többszáz kalória mitől lenne jó stratégia a zsírégetéshez? Gondolkozz el rajta. Az elfogyasztott zsír még azelőtt juttat energiához, hogy hozzányúltál volna saját zsírraktáraidhoz! Én szívesebben égetem a combomon lévő felesleges zsírt, mint a kávéscsészében lévőt. 

És most térjünk át a böjt alatti kiegészítő ketonfogyasztásra. Lehet, hogy neked is van olyan barátod, aki el akar neked adni valamilyen varázsitalt, hogy „ketózisba kerülj” és „felpörgesd a zsírégetést”. Túl szépnek hangzik, hogy igaz legyen, mint minden velünk szembejövő csodát ígérő táplálékkiegészítő. 

De mit is jelent pontosan az exogén keton? A ketonok energiák, ezért ha keton táplálékkiegészítőt szedünk, szó szerint üzemanyagforráshoz juttatjuk a testünket. Van valami, amit fontos megértenünk: nem az a célunk, hogy ketonok legyenek a testünkben. Az a célunk, hogy a saját testzsírunkból készítsünk ketonokat, ahogyan azt a természet megteremtette, ingyen. Az exogén ketonok biztosan pozitív ketontesztet eredményeznek, de csak azért, mert most etted meg őket. Nem a tested termelte, hanem lenyelted őket. 

Ahelyett, hogy táplálékkiegészítőt szednél, használd fel saját zsírégető szupererődet! INGYEN. Természetesen, ha van valamilyen neurológiai betegséged, például epilepszia vagy Alzheimer-kór, amire pozitívan hatnak az extra ketonok, az exogén ketonok tökéletes választást jelentenek a számodra. Ha azonban az a célod, hogy a saját zsírtartalékodból nyerj üzemanyagot, inkább lebeszéllek róla. 

 

 

3.BÖJTCÉL:  Megtapasztalni a fokozott autofágiát, és a vele járó újrafelhasználási folyamatokat. 

Hogyan? Kerüljünk minden fehérje- forrást, nehogy megakadályozzuk testünket abban, hogy a kéznél lévő fehérjéket hasznosítsa újra. 

De mi is az az autofágia? Szó szerint azt jelenti önemésztés. Egy olyan fontos sejtszintű mechanizmus, ami segít túlélni sejtjeinknek, ha különböző stresszfaktorokkal, például éhezéssel találkoznak. 

Hogy megértsd az autofágiát, gondolj a test újrahasznosító folyamataira. De mi is az az újrahasznosítás? A Wikipédia szerint az újrahasznosítás „egy olyan folyamat, ami új anyaggá alakítja át a melléktermékeket, a hulladékot, a haszontalan, nemkívánatos anyagokat, vagy jobb minőségű és környezeti értéket képviselő anyaggá alakítja azokat.” Ugyanezt teszi az autofágia is a testünkben: új anyagokká alakítja át a testünkben keletkezett melléktermékeket, hulladékokat, haszontalan vagy nemkívánatos anyagokat, vagy jobb minőségű és környezeti értéket képviselő anyaggá alakítja azokat. 

Mi állítja meg az autofágiát? Természetesen az evés, ezért a böjt alatt kerülnünk kell mindenféle fehérjeforrást. Ide tartoznak a kollagént tartalmazó táplálékkiegészítők és a csontleves is, valamint azok a táplálék-kiegészítők, amiket edzés előtti vagy utáni szerként forgalmaznak. Hogy miért is olyan fontos ez, arra többek között egy 2010-es tanulmány világított rá, amiben a tudósok azt találták, hogy a leucin (aminosav) csökkentette az autofágiamarkereket a vizsgálatban részt vevők szervezetében. E hatása mellett a fehérje növelte inzulinszintjüket. Dupla csapás! 

Amikor böjtölünk, azt akarjuk, hogy a testünk lebontsa a régi hulladékfehérjéket a testünkben, és újrahasznosítsa őket. Ebből kifolyólag nem veszünk magunkhoz plusz fehérjét. 

Most, hogy végigvettük mind a három böjti célt és a mögöttük rejlő tudományos hátteret, már bizonyára érted, miért olyan fontos a tiszta böjt. 

Forrás: Böjt Evés Ismétlés

 

Ajánlott könyvek:

BÖJT, EVÉS, ISMÉTLÉS

A siker alapelvei könyv

TISZTULJ ÉS GYÓGYULJ

SZUPERÉLET