Néhány héttel ezelőtt rá akartam beszélni egy barátomat, hogy egyen velem egy tál guacamolét egy étteremben. „De az olyan zsíros!” – válaszolta. Valami némán tiltakozott bennem ennek hallatán – és nem csak azért, mert egyedül kellett guacamolét ennem.

A zsírokhoz való viszonyunk felemás. Réges-régen – főleg, amikor az étel még szent volt – az emberek istenítették a zsírban gazdag ételeket, mert sok energiát adtak, amely hosszú távon kitartott. A modern időkben teljesen elutasítottuk ezt az elgondolást, és „zsírgyűlölők” lettünk. Abban a hitben, hogy a zsíros étel elhízáshoz vezet, elkezdtünk az alacsony zsírtartalmú táplálkozás mellett kampányolni.

Egészen mostanáig. Sok tudós és orvos újragondolta (és behatóbban tanulmányozta) a zsír szerepét. És kiderült, hogy nem minden zsír rossz, sőt valójában hihetetlenül fontosak.

Mindennap kell zsírt fogyasztanunk. A szervezetnek több okból is szüksége van rá, például bizonyos vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok felszívódásához. Grammonként kilenc kalóriát tartalmaz, vagyis a zsír a legfontosabb energiaforrás (ahogy azt már az őseink is tudták), és a változatosság függvényében segíthet megőrizni a szív- és érrendszer egészségét, megelőzni a gyulladásokat és támogatni a génkifejeződést. Míg a szükséges zsírok mennyiségén a kutatók még mindig vitatkoznak, abban egyetértenek, hogy a minőség a fontos. Hogy ne bonyolítsuk túl a dolgokat, lássunk egy kis áttekintést a zsírokról, amelyeket az egészséges étrend részeként rendszeresen fogyasztanunk kell:

Egyszeresen telítetlen zsírsavak:

Ezek a zsírok a fő okai annak, amiért a mediterrán étrendet olyan egészségesnek tartják. Az egyszeresen telítetlen zsírsavak rendkívül fontosak a szív egészsége szempontjából. Olajokban, teljes kiőrlésű magvakban, avokádóban és olívabogyóban találhatók meg.

Többszörösen telítetlen zsírsavak, azaz esszenciális zsírsavak:

A sokat magasztalt ómega-3 és ómega-6 zsírsavak is ebbe a csoportba tartoznak. A jótéteményeik listája egészen elképesztő (védenek a szívbetegségek, a rák bizonyos fajtáji és sok gyulladásos betegség ellen, csak hogy néhányat említsünk). Bizonyos magvak, például a dió, a chia mag, a lenmag és a kendermag kitűnő forrásai, ahogy az algák és néhány zöldség is, például a kövér porcsin.

Telített növényi zsírok: Mindenképpen vedd fel őket a listádra. Míg az állati eredetű (a húsban, a tejtermékekben, a tojásban található) telített zsírok köztudottan egészségügyi problémákhoz vezethetnek, például szív- és érrendszeri panaszokhoz, addig a telített növényi zsíroknak (amelyek csak néhány táplálékban találhatók meg: a kókuszban, a pálmában és a kakaóban) nem ismerjük káros hatását. Ugyanakkor nincs még elég bizonyítékunk arra, hogy ezek a „jó” zsírok tényleg olyan csodás tulajdonságokkal bírnak-e, mint mondják. Én inkább „semleges zsíroknak” tekintem őket, jó energiaforrásoknak, amelyek emellett talán némi jótéteménnyel is rendelkeznek.

Szóval lehetnek egészségesek a zsírban gazdag ételek? Ha vetünk egy pillantást a növényi zsírokra, a válaszunk egyértelmű igen lesz. De még ha így van is, a zsírtartalmat figyelmen kívül hagyva, minél inkább tápanyagokban gazdag és kiegyensúlyozott a napi táplálkozásunk, annál egészségesebb életet élhetünk.

juliemorris.net