Honnan származnak valójában a rejtélyes kiütések? Szinte minden bőrbetegség a májban gyökerezik. Nincs ez másként az akne esetében sem.

Az akne jelenléte azt jelenti, hogy a májban krónikus, alacsony szintű Streptococcus fertőzés van jelen. A Streptococcus akkor telepszik meg itt, amikor a máj bőséges mennyiségű táplálékot bocsát a rendelkezésére. Az antibiotikum a Streptococcus egyik kedvenc üzemanyaga – és a máj egyik legnagyobb ellensége. Történetesen az aknéval küzdők gyakran kaptak belőle életük egy korábbi pontján, más, a máj számára nehezen elviselhető gyógyszerekkel együtt. Végtelenített körré válhat a helyzet, ahol az antibiotikumok táplálják az aknét okozó Streptococcust, a bőrgyógyász pedig az akne miatt írja fel a betegének a további antibiotikum-kúrát.

 

MINDIG AZ ANTIBIOTIKUM AZ ELSŐ

Az aknét az emberek életének korai, nem dokumentált háborúi okozzák. Minden valós akneproblémával küzdő személy kórtörténetében kimutatható az antibiotikum, még azelőtt, hogy a pattanásaikra ugyanezt felírták volna. Ez a tyúk és a tojás rész: mindig az antibiotikum az első. Annál a nagyon kevés embernél, akik aknegondokkal küzdenek, de gyerekkorukban egyszer sem szedtek antibiotikumot – még az emlékezet előtti időszakban sem, például kétéves korukban köhögésre –, akkor az a családi vérvonalból vagy állati fehérjéken keresztül került a szervezetükbe.

Nemcsak arról van szó, hogy antibiotikum-rezisztenssé válik a Streptococcus, hanem táplálkozik is belőle. (A cisztás akne esetében, ha az érintett nem is szed antibiotikumot, a Streptococcus akkor is képes más tápanyagot találni magának.) A lényegében motorolajból származó finomított petróleum minden baktériumban megtalálható – nem azért, mert ott kell lennie, hanem az iparági alkuk és üzleti szerződések miatt, amelyeket valószínűleg jóval a születésed előtt írtak alá. Műanyag is van az antibiotikumban, és természetesen ne feledkezzünk meg az egészségügyi használatra termelt genetikailag módosított (GMO) kukoricáról sem. Ez a gabonatípus teljesen más, mint a fogyasztásra termelt GMO-kukorica. A Streptococcus megtanulja felhasználni ezeket az antibiotikum-alapanyagokat, és a baktérium elpusztítására szánt kezelésből táplálkozik.

Az antibiotikum nem tűnik csak úgy el a kúra után a szervezetből. Hanem megtelepedik, és a májadban tárolt szeméttelep része lesz. Ez a „szeméttelep” nemcsak abban az értelemben az, hogy a májad olyan, mint egy telep, amit beszennyez az ember készítette törmelék, hanem abban az értelemben is, hogy a szemét helyet foglal el. Mi történik a valós életben, amikor az otthonod túlzsúfolttá és rendetlenné válik? Rálépsz valamire vagy megbotlasz valamiben, aminek nem lenne ott a helye – és megsérülsz. A májban olyan sok a maradék antibiotikum, toxin és méreg, amelyek fényűző és boldog életet biztosítanak a Streptococcusnak egy nagyon kényelmes környezetben. Mindeközben elveszik a teret a jótól.

A bakteriális torokgyulladás az egyik galiba, amit a Streptococcus a szervezetedben okozhat. Nem csak a gyerekek és a kamaszok körében gyakori, felnőttek is belehalhatnak a  Streptococcus okozta torokfertőzésbe. Ez valójában a Streptococcus baktérium egy rendkívül antibiotikum-rezisztens válfajának a támadása, amit jellemzően étteremben vagy mosdóban szedtek össze. A mandulagyulladást az EBV okozza (amely a kezdeti stádiumban mononukleózisként jelentkezik), valamint a vírus társtényezője, a Streptococcus. A krónikus allergiákat a testben nagy mennyiségben jelen levő Streptococcus-lerakódások okozzák. A homloküreg-gyulladásért is ő a felelős. Gyerekeknél PANDAS (Streptococcus fertőzéssel társított gyermekkori autoimmun neuropszichiátriai kórkép) formájában is megnyilvánulhat. De megint csak, mi köze van mindennek az aknéhoz? Rengeteg! Ezek azok a betegségek, amelyek nagyon gyakran érintik a fiatalokat, és amelyeket gyakran antibiotikummal kezelnek. Ez pedig esélyt ad a Streptococcusnak arra, hogy megvesse a lábát a szervezetedben, és végül akne formájában kivirágozzon.

 

 

Az immunrendszered folyamatosan ellenőrzi és megpróbálja kontroll alatt tartani a testi környezetedet, ezért a kis mennyiségű Streptococcus megtalálja azokat a helyeket, ahol meglapulhat és kikerülhet a látókörből. A máj ideális rejtekhely. A máj immunrendszere már a belépés pillanatában feltartóztatja és elpusztítja a legtöbb Streptococcus baktériumot. Néhányan azonban átsiklanak a fegyveres őrők ellenőrzőrendszerén, és megbújnak a szerv szeméttároló osztályán. Ez az a szeméthalom, ahol tömérdek hulladék halmozódik fel, abban a reményben, hogy a máj gazdája megkapja a helyes cselekvéshez, a méregtelenítéshez szükséges információt.

A májad mindig helyesen akar cselekedni. Például mindennap meg akar inni egy pohár citromos vizet; több gyümölcsre, zöld leveles zöldségre és más zöldségre vágyik; és zellerlére, amikor csak lehet. Mi azonban nem ezt a magatartást tanuljuk. Hanem szakértőktől azt halljuk, hogy növeljük a zsírbevitelünket, ám ezeknek a szakértőknek fogalmuk sincs arról, hogy mi okozza a krónikus betegségeket. Repülőgép-pilótaként nem úsznád meg szárazon egy ilyen szintű hiányossággal, krónikus betegséggel azonban megteheted. Teljesen más a standard. Így hát egyre több a szemét a lerakótelepen, a halmok egyre nőnek, a Streptococcus pedig könnyen talál magának egy kis zugot vagy repedést, ahova befészkelheti magát: a máj kötőszövetébe vagy a lebeny közepére, a csövekből származó réz, a konzervdobozokból származó alumínium, a tonhalból és gyógyszerekből származó higany, az elektronikai eszközeink akkumulátorából származó mérgek, műanyagok, rovartirtók, növényvédők, ruhákból származó tűzvédő vegyszerek, szőnyegtisztítók, a  nanotechnológiás spray-k nanorészecskés hatóanyagai vagy a kedvence, a baktériumok mellé.

Ha azt hiszed, hogy soha nem fogyasztottál még antibiotikumot, sem a családi felmenőid bármely más tagja, gondold át újra! Sem te, sem a felmenőid nem fogyasztottatok soha, egyetlenegyszer sem egy darab hagyományos csirkehúst? Hamburgert egy gyorsétteremben? Pulykát a  hagyományos hálaadásnapi vendégségben? Ezeket a forrásokat mind rendszeresen pumpálják antibiotikummal. Ha megpróbálod kicselezni azt az érvelési menetet, hogy ezek a gyógyszerek miként kerülhetnek be a szervezetedbe, a saját egészségedet cselezed ki. Mert amikor ezek a  szervezetünk szeméttelepén élő antibiotikumok találkoznak a Streptococcusszal – és ő állandóan jelen van –, akkor van esélye a szaporodásra és a sokszorozódásra.

 

 

A HORMONOK HIBÁZTATÁSA

Az aknét gyakran a hormonok számlájára írják. Az egyik legáltalánosabb, legelfogadottabb, legközönségesebb elképzelés és a modern orvoslás egyik legnagyobb hibája az, hogy a hormonok okozzák a pattanásokat. (Sok orvos mostanában arról beszél, hogy némely cisztás aknefajta autoimmun; ők is tévednek.) Vitathatatlan az akne pubertáskori megjelenése, ezért érthető, hogy az orvosvilág elkövette a hormonhibát. Valójában azonban a  Streptococcus használja ki a  kamaszkort. Pubertáskorban gyengül az immunrendszer. Ez pedig lehetővé teszi ennek a rendkívül alkalmazkodóképes baktériumnak, hogy észrevétlenül elhagyja a májat, és a nyirokrendszerbe osonva harcba bocsátkozzon a limfocitákkal. A Streptococcus kiszúrja a  folyamatot, mert gyakorlatilag megérzi a  kamasz szervezetén végigáramló hormonokat; tudja, hogy a  test hormonális átalakulása legyengült limfocitákat jelent. Noha a limfociták képesek elpusztítani a  Streptococcus baktériumok egy részét, sokuk elmenekül, és egyenesen a bőr alatti szövetek felé veszik az útjukat. Mint az aranyláz idején, amikor az emberek medvével, farkassal, vadmacskával, halálos mérgű kígyóval és könyörtelen időjárási körülményekkel mit sem törődve törtettek az arany után, a tinédzserkori hormonok hatására a Streptococcus mindenáron arra törekszik, hogy a nyirokrendszer fehérvérsejtjein átverekedve magát elérje végső célját, a bőrt.

A menstruációs ciklus alatt jelentkező pattanások a másik oka annak, amiért az orvosvilág hormonális eredetűnek hiszi az aknét. Az az igazság, hogy a menstruáció idején a nők immunrendszere meggyengül, és ez az oka annak, hogy aknék jelenhetnek meg a vérzés előtt, alatt és után. Ám ez még nem minden. Ezután következik az ovuláció – a ciklus közepe –, amikor az immunrendszer ismét meggyengül, a Streptococcus pedig a helyzetet kihasználva aknékat gyárt. Ha a nők nem fogyasztanak gyógyító ételeket, gyógynövényeket, étrend-kiegészítőket és nem kerülik el az aktiválógombokat, akkor hajlamosabbak az aknéra. Sok menopauzás és menopauza után lévő nő egy nap arra ébred, hogy már nincsenek aknéi. Nem a hormonok miatt; hanem mert az immunrendszerük nem gyengül meg menetrendszerűen havonta kétszer, így a Streptococcus baktérium nem tud kiszabadulni a nyirokrendszerükbe, majd onnan a bőrükbe.

 

 

HOGYAN KELETKEZIK AZ AKNE?

Beszéljünk egy keveset arról, hogy miként okoz a  Streptococcus cisztás aknét a  jellemző helyeken: az arcon, a  nyakon, a  hajvonalon, a  mellkason, a háton, a vállon, a hónaljon és a felsőkaron. Ugye neked is van kedvenc útvonalad, amelyen elintézed a hivatalos dolgokat, mielőtt megérkeznél az ünnepi célállomásra? Egy főútvonal, amely elhalad az orvosi rendelő, az élelmiszerbolt, a manikűrös és a posta mellett, mielőtt végül belépnél a mozi épületébe, ahol ráadásul egy remek étterem is üzemel? A Streptococcus kedvenc útvonala a nyirokrendszer – az az autópálya-hálózat, amelyen eljuthat a bőrfelszín alatti szövetrétegbe, ahol majd jót lakmározhat.

A mi bőrünk is ahhoz hasonló, mint amit akkor látsz, amikor a nyers csirkét felvágva az érdes bőrfelszín alatt megpillantod a sárga zsírréteget. Nekünk is van egy bőrfelszín alatti zsírrétegünk – a szubkután szövet része. Az a dolga, hogy ott legyen, bár egyúttal menedékhelyet is jelent a mérgek és a felesleges zsírsejtek számára, amelyek, ahogy a májban, úgy itt is felhalmozódnak. A tejtermékek rendszerint megtalálják az utat a szubkután szövetbe, és rengeteg táplálékot biztosítanak a Streptococcusnak. Mint ahogy a reggeli omlettet adó tojás, az esti csirkéből származó zsír és az ezekben az ételekben található antibiotikum is, amit az állatokkal etettek a farmon, hogy leküzdjék a Streptococcus fertőzést, valamint a csapból folyó víz is. Ez az aranyláz megígért kincse, a mézesmadzag, amely láttán a Streptococcus elkiáltja magát, hogy „Arany van azokban a hegyekben!”, miközben kicselezi a nyirokrendszered immunrendszerét, hogy mielőbb a bőrödhöz juthasson. A Streptococcus hajlamos a legkisebb ellenállás felé haladni, ezért a nyirokrendszer meggyengült autópályáit választja, ahova még nem ért el a limfocita-utánpótlás, ezért kevésbé ellenőrzött. Ez az útvonalválasztás határozza meg, hogy hol jelenik majd meg az akne. Ezért lesz Jimmynek a háta és a mellkasa pattanásos, Sarah-nak a homloka és az álla, Jessicának pedig a felkarja és a hónalja.

Mielőtt kialakulna az akne, a Streptococcus boldogan ellappang egy ideig, ízletes finomságokon dőzsöl, és lassan dolgozza át magát a szubkután zsírrétegen, ahol új erőre kap az előtte álló harcokhoz. Végül elér az irha alsó szintjéhez. A bőr egyéni immunrendszere elkezd faggyúolajat gyűjteni, hogy gyorshomokként megakadályozza a Streptococcust a  továbbhaladásban. Mivel azonban a baktérium ezen a ponton jól táplált és rendkívül életképes, a  faggyúolaj nem elég a feltartóztatására. A bőr immunrendszere ekkor magasabb üzemmódba kapcsol, és még nagyobb mennyiségben állítja elő a faggyúolajat, mintegy utolsó kísérletként, hogy csapdába ejtse a baktériumot és megóvja a bőrödet – mivel az immunrendszered nem szeretné, ha sebhelyes lenne a bőröd. Amikor a baktérium erős és hatalmas, még ezen a plusz mennyiségű faggyúolajon is átrágja magát, és túléli a felhám alatt állomásozó limfociták és gyilkos sejtek támadásait is. Kikecmereg a bőröd külső rétegére. Voilà, megmutatkozik a cisztás akne.

A kitörések sok esetben enyhék és ideiglenesek. Szélsőséges esetben azonban megsemmisítőek lehetnek. Annyi mindenen múlik, hogy enyhe, bosszantó vagy szélsőségesen súlyos lefolyású folyamattal kell-e szembenézned! Többek között azon, hogy mennyi Streptococcus van a szervezetedben, mennyi toxin – például nehézfém – van jelen a májadban és a szubkután szöveteidben, amelyekkel a baktérium táplálkozhat, mi történt az életed során, mit örököltél, milyen típusú adrenalinlöketeknek vagy kitéve a mindennapokban, mennyi antibiotikumot szedtél vagy jutott életed során a szervezetedbe, mennyi rovarirtó szerrel találkoztál, és természetesen attól is, hogy mit eszel.

 

 

Napjaink alternatív orvosközösségei a tejtermékeket, például a tejet, a sajtot és a vajat, valamint a gabonaféléket, például a búzát problémásnak tartja, mert allergének. (Noha a sajt a reneszánszát éli. A magas zsírtartalmú étrendek a sajtot a hosszú élet egyik titkának kiáltják ki.) Megfigyelték, hogy minél több búzát és tejterméket esznek az aknés páciensek, annál rosszabb a bőrük állapota. A korrelációt azonban nem az allergia okozza. Hanem az, hogy a Streptococcus imádja a búzát és a  tejterméket. Amikor az étrend ezeket a táplálékokat tartalmazza, a Streptococcus őrült habzsolásba kezd, és új, alacsony szintű támadásokat intéz a bőr ellen, amelyek végül cisztás akne formájában meg is mutatkoznak. Noha a tejtermékek hírhedten lelassítják a nyirokrendszer működését, ettől még a Streptococcus ugyanolyan könnyedén halad végig a kedvenc autópályáján. Ami azt illeti, még a szokásosnál is könnyebben, mert amikor a nyirokrendszer lassú, a védelmi mechanizmusodat alkotó limfociák csapdába kerülnek, és hatásfokuk minimalizálódik. A Streptococcusbarát ételeknek – tej, sajt és vaj – köszönhetően a legkevesebb limfocitát felsorakoztató nyirokrendszeri autópályák lesznek azok, amelyeket a baktérium a legkisebb ellenállás elvét követve választ majd.

Az antibiotikumos kezelésnél a májnak kell felszívnia a gyógyszert, amely meggyengíti a személyes immunrendszerét, ezzel még több baktériumbandának kínál lehetőséget arra, hogy elrejtőzzön a régi, eltárolt antibiotikumok szeméthalmaiban. Mi több, a Streptococcus számára kiváló táplálék az antibiotikum. A folyamat megismétlődik. Szerencsére a testünk öngyógyító, és rendkívül erős benne a küzdőszellem.

Már az egészségügyi kutatás és az orvostudomány is tudja, hogy a Streptococcus A és B csoportnál több létezik. Noha az orvosilag fel- és elismert csoportok megállnak valahol az ábécé közepén, a valóságban annyi törzs van, hogy a Z-n túlhaladva újrakezdhetnénk az egészet. A különböző csoportok különféle aknékat hoznak létre. A Streptococcus nagyon agresszív válfaja például hegeket és nagy cisztacsoportokat okoz. Az életed során nagyon könnyen elkaphatod a Streptococcus baktérium különböző változatait – intim kapcsolatokkal, éttermi étellel, mosdók és más dolgok használatával. Útközben felszedhetsz egy olyan változatot is, amely nagyon rezisztenssé válik a korábban fogyasztott erős antibiotikumokkal szemben. És néhány nőnél, akik az életük egy későbbi időszakában új partnerrel létesítenek szexuális viszonyt, kialakul az első húgyúti fertőzés, vagy egy átlagosnál erősebb húgyúti fertőzés, mert egy kemény változatot sikerült elkapniuk, amelyet csak erős antibiotikummal lehet kontroll alatt tartani.

 

 

KARNYÚJTÁSNYIRA AZ ENYHÜLÉS

Nagyon fontos, hogy az egész tested immunrendszerét erősítsd meg, ha kezelni és megelőzni akarod az aknét és más, Streptococcushoz köthető betegségeket, például a kontaminált vékonybél szindrómát (SIBO).

A legfontosabb dolog, amivel először kell foglalkozni, a máj. Ha proaktív vagy és Streptococcus-ellenségessé teszed ezt a belső szervedet, akkor sokkal nagyobb utat jársz be a bőröd védelme érdekében, mintha a legjobb arckrémet, arclemosót, testápolót, pirulát és a legkeresettebb pattanásgyilkos szert együttesen használnád. A limfatikus nyirokrendszer megerősítése szintén hatalmas lépés előre. A limfociták, amelyek megállítják neked a Streptococcust a nyirokrendszer autópályáin a gyümölcsökben, zöldségekben, gyógynövényekben és fűszerekben található vitaminokkal és ásványi anyagokkal táplálkoznak. Ezért játszik olyan nagy szerepet a táplálkozás az akne meggyógyításában.

 

Akármilyen bőrproblémától szeretnél megszabadulni, mindennél fontosabb, hogy gondoskodj a májadról, törődj vele, megszólítsd, dédelgesd és odafigyelj rá. Légy nagyon türelmes.

 

Az étrend mindennél fontosabb. Bármilyen bőrbetegség kínozzon is, kerüld a máj bajkeverőit, vagyis a májadra egészségtelenül ható ételeket!

Ezek egyszerűsített listája a következő:

tojás, tejtermékek (legkártékonyabb közülük is a sajt), ételekből származó hormonok, magas zsírtartalmú ételek, alkoholfogyasztás, túl sok ecet használata, koffein, túlzott sófogyasztás, glutén, kukorica, canola olaj, sertéshústermékek.   

Ahogy telik-múlik az idő, megtapasztalod az eredményeket. Van, aki azonnal. Másoknak várniuk kell. Végül, ahogy a máj megtisztul, kiszabadulnak belőle a toxikus nehézfémek és a kórokozó lerakódások olyan kicsire zsugorodnak, hogy minimalizálódik a bőrbetegség, vagy esetleg örökre meg is szabadulsz tőle.

Anthony William Egészséges májműködés c. könyvének 4. részében  megtalálod majd azt az immun- és májerősítő Streptococcus-gyilkos útmutatót, amely végre megkönnyebbülést hoz a bőrödnek.

Forrás: Egészséges májműködés

 

Ajánlott könyvek:

EGÉSZSÉGES
MÁJMŰKÖDÉS

A siker alapelvei könyv

GYÓGYÍTÓ
MÉDIUM

TISZTULJ
ÉS GYÓGYULJ