Ha az orvostudomány és -kutatás teljesen megértené a máj értékességét, akkor a kisiskolások tanterve az írás és az matematika mellett a májműködés alapjait is tartalmazná. A bevezető májkurzus mindenki számára alapkövetelmény lenne, nem csak az orvosi egyetemre készülőknek.

Azonban már kora gyerekkorunktól kezdve akaratlanul is megnehezítjük a májunk dolgát. És mi történik, ha felnövünk és egyetemre megyünk? A hallgatók alkohollal próbálják meg levezetni a stresszt, talán még kábítószerrel is. Mindeközben egészségtelenül étkeznek, koffeinnel turbózzák magukat, és egész éjszakákat töltenek ébren. Ez a tudtuk nélkül megszedi a vámot a májukon – ami ironikus, hiszen az oktatás célja a tudás. Az egyetem egy hosszú májellenes tüntetés.

Olyannyira a fiatalok ígéretes elméjére és az agy fejlesztésére koncentrálunk – bármire, hogy megszerezzük a „jó” jegyeket, a „jó” minősítéseket ahhoz, hogy egy nap „jó” állásunk legyen −, hogy ezzel kárt okozhatunk a májnak. Mit ér a ragyogó szakmai pálya, ha túlterhelődik a májad, és megakadályoz abban, hogy a legtöbbet hozd ki magadból? És ha olyan rossz állapotba kerül, hogy elveszíted azt az állást, amelyért olyan sokat küzdtél? Nem segít ki az ágyból a rengeteg bizonyítvány és igazolópecsét, amikor a kimerültség és más tünetek leterítettek.

A lelkünk mélyén tudjuk, hogy a túlzott alkoholfogyasztás károsíthatja a májat; te is találkoztál már a májzsugor, a hepatitis (májgyulladás), a májelégtelenség, a sárgaság, a májrák és a megemelkedett májenzimszint kifejezésekkel; talán hallottál már a máj hőjéről is, esetleg természetgyógyász ajánlott májalapú étrend-kiegészítőket. És természetesen hallottunk már az állati máj fogyasztásáról – ami történetesen a legrosszabb dolog, amit a májaddal tehetsz. Sokan ennyit látnak csak a májból. A máj több figyelmet kapott az ókori mitológiában, mint a modern orvostudományban.

Rengeteg még a felfedeznivalónk. Az orvosi egyetemeken nem szánnak sok időt a máj anatómiájára és működésére, hacsak nem sebésznek, hepatológusnak vagy májtranszplantációs sebésznek készül valaki. De a hallgatók még ekkor sem tanulnak a máj lényegéről. Nem tanítják meg nekik, hogy miként gondoskodjunk róla. A rendelkezésre álló források csupán néhány homokszemet jelentenek a teljes partszakaszon.
Mit tanulnánk, ha megkapnánk a szükséges oktatást a májról?
Először is felismernénk, hogy a máj igásló, amely több ezer feladatot lát el. A legfontosabbakat itt találod:

• Lebontja a zsírt és védi a hasnyálmirigyet
• Raktározza a glükózt és a glikogént
• Raktározza a vitaminokat és ásványi anyagokat
• Visszatartja és hatástalanítja a káros anyagokat
• Átvizsgálja és megszűri a vért
• Véd téged sajátságos immunrendszerével

 

A májad feladata, hogy kiegyensúlyozottan tartson téged, ami kiegyensúlyozatlan világunkban önmagában is nagy kihívás. Rengeteget dolgozol, egészen addig a pontig, amíg már úgy érzed, hogy túl sokat vállalsz? Kedvetlen vagy néha? Úgy érzed, hogy mindig a háttérben cselekszel, és nem kapsz elismerést? Szorozd meg mindezt hússzal, és ez lesz a májad. Éjt nappallá téve dolgozhatsz megfeszítve, öt munkahelyen és száz felelősségi körrel, és a májad még többet dolgozik. Nagy lépést teszel a harmóniáért, ha elismered a májadnak ezt a teljesítményét – mintha végre téged is elismerne a párod a végtelen mennyiségű háztartási munkáért, amit rendszerint egy köszönöm nélkül végzel el.

Az ideális májoktatásban a máj csataló szerepét is feltérképezzük. A májad bizony szüntelenül készen áll, hogy bármely pillanatban harcba szálljon értünk, és megállás nélkül védelmezi a többi szervünket. Ami azt illeti, valószínűleg most is harcol érted, az olyan mérgekkel és kórokozókkal szemben, mint a könyörtelen négy (sugárzás, mérgező nehézfémek, vírusfertőzések és a diklór-difenil-triklóretán, vagyis a DDT), amelyeknek gyakran ki vagyunk téve a mindennapok során, az étrendünkbe beszivárgó egészségtelen ételekkel és alapanyagokkal együtt.

A máj harcai gyakran különféle tünetek és állapotok formájában nyilvánulnak meg, így minden arról szól, hogy képesek vagyunk-e dekódolni, mit jelent valójában a megemelkedett vércukorszint, a magas vérnyomás vagy koleszterinszint és a ködös agy. Annak megértése például, hogy az ok nélküli súlynövekedés az eldugult máj jele, nem pedig lustaságról vagy permanensen lassú anyagcseréről van szó, gyökeres változást hozhat az életszemléletedben. Ha olyan betegségekkel küzdesz, mint például az ekcéma, ízületi gyulladás vagy cukorbetegség, akkor tudd, hogy nem a te hibád. Ha felfedjük a rejtélyt, akkor a küszködésnek nem lesz többé hatalma feletted.

 

Végül, a végső májtréning részeként felismerjük, hogy létfontosságú a májjal törődni és azt táplálni. Volt olyan időszak az életedben, amikor elnyűttnek érezted magad? Amikor pihenésre volt szükséged? Amikor az élet megpróbáltatásaiból lábadozva vigasztalásra és kényeztetésre vágytál? Pontosan ez az, amire a májadnak is szüksége van, így hát az Egészséges májműködés című könyvben többek között azt is megvizsgáljuk, hogy miként állíthatod helyre egy túlterhelt máj békéjét – egyszerű, mégis hatásos módszerekkel a mindennapokban, hogy még a kialakulásuk előtt megelőzhesd az egészségügyi problémákat. A máj gyógyító és regenerálódási képessége hihetetlen, és a te kezedben ennek az erőnek az irányítása.

“… A máj erejének felfedezése – és a májról gondoskodás hatalma – mindent megváltoztat. Mert mi van akkor, ha a jóllétünknek lenne egyetlen olyan aspektusa, amire odafigyelve segíthetnénk az összes többi aspektusnak is – ráadásul megállítanánk azokat a kialakulóban lévő egészségügyi problémákat, amelyeknek a létezéséről még csak tudomásunk sem volt? Bárcsak felismernénk, hogy milyen sok tünet, állapot és betegség gyökerezik a májban – nem csupán a májrákról, a májzsugorról vagy a hepatitisről van szó! Mert ekkor a máj kerülne az orvosi világ előterébe és középpontjába.

Az egészséges májműködés a szívünkről, az agyunkról, az immunrendszerünkről, a bőrünkről és a beleinkről szól. A jó alvásról, a kiegyensúlyozott vércukorszintről, a vérnyomás mérsékléséről, a súlycsökkenésről és arról, hogy fiatalabbnak tűnjünk és érezzük magunkat. Hogy tisztábban tudjunk gondolkodni, békésebbek és boldogabbak legyünk. Hogy alkalmazkodni tudjunk a szélsebesen változó világhoz. A májműködés támogatása a leghatékonyabb cselekedet a teendők listáján. Az egészséges máj a végső stresszoldó, a végső szövetséges a fiatalságért vívott harcban, és a végső védelmi bástya egy fenyegető világban. A mentális, érzelmi, testi és spirituális jóllét kulcsa. A májra fordított figyelem nem a közmondásbeli utolsó csepp a pohárban; hanem a segítő kéz, amely életet mentően enyhíti a pohár tartalmát.

A megvilágosodást keresők az agyra és a harmadik szemre koncentrálnak, az elme elcsendesítésével próbálják meg elérni a magasabb rendű tudatosságot, vagy a gondolataikkal akarják megvalósítani a jövőt. A folyamatban semmilyen figyelmet nem kap a máj. Pedig a májunk segítségével nagyobb megvilágosodást érhetünk el, mint gondolnánk.”

 

Ajánlott könyvek:

 

Egészséges májműködés

Hogy ne halj meg!

Csodatévő zeller