Akár Hashimoto-betegségben, reumatoid artritiszben, Crohn-betegségben vagy más autoimmun betegségben vagy érintett, most a gyógyulás útjára léphetsz  Akil Palanisamy, MD könyvében kínált természetes alternatívák megismerésével!

Az autoimmun betegségek korunk néma járványává váltak. A COVID–19-cel ellentétben az autoimmun betegségek alattomosan, feltűnés nélkül öltöttek hatalmas méreteket. Csak az elmúlt tíz évben egyes autoimmun betegségek száma 300 százalékkal nőtt. Más betegségek előfordulási aránya akár 5000 százalékkal is emelkedett az elmúlt évtizedekben. Minden ötödik amerikai valamilyen autoimmun betegségben szenved. Világszerte több száz millió ember küzd autoimmunitással. Az autoimmun betegségek gyakorisága és költségvonzata nagyobb, mint a szívbetegségeké, a ráké és a cukorbetegségé együttvéve.

Napjainkban száznál is több autoimmun betegség ismert, köztük a Hashimoto- betegség (más néven Hashimoto-féle pajzsmirigygyulladás), az 1-es típusú cukorbetegség, a szklerózis multiplex és a reumatoid artritisz. Sajnos a lista folyamatosan bővül. A legújabb kutatások még azt is kimutatták, hogy az irritábilisbél- szindróma, a leggyakoribb emésztési zavar, szintén autoimmun jellegű.

 

Mi a baj a rendszerrel?

Az autoimmun betegségben szenvedő betegek hátrányos helyzetben vannak a jelenlegi egészségügyi rendszerben. A hagyományos orvoslás kiválóan alkalmas az akut betegségek és sérülések kezelésére, de a krónikus betegségek kezelésére alkalmatlan.

Az ilyen betegeknek gyakran írnak fel erős immunszuppresszív gyógyszereket, amelyek ugyan képesek csillapítani a tüneteiket – de ennek ára van. Ezeknek a gyógyszereknek súlyos mellékhatásaik és nem kívánt hosszú távú következményeik lehetnek. Ami még fontosabb, hogy csak a tüneteket kezelik, és semmit sem tesznek az autoimmun betegségek kiváltó okainak kezeléséért.

 

Milyen alternatívát kínál ez a könyv?

Több mint három évtizedes orvosi tapasztalatom révén tudom, hogy az emberek természetes alternatívákat keresnek, hogy jobban érezzék magukat, és visszanyerjék immunrendszerük egészségét. Magam is tapasztaltam az autoimmun betegek frusztrációját és kétségbeesését. Ez a könyv az az átfogó útmutató, amelyre vártak – a megoldás, amely megváltoztathatja az életüket.

Ez a könyv forradalmi megközelítést kínál a gyógyuláshoz. Bemutatja dr. Akil innovatív, ötlépcsős TIGER-protokollját, amely a betegség kiváltó okait kezelve fordítja vissza az autoimmunitást. A protokoll könnyen követhető és teljesíthető lépésekre van lebontva – részletes útitervet nyújtva az egészséghez.

Dr. Akil a funkcionális orvoslás élvonalbeli kutatásainak és meglátásainak legjavát ötvözte az indiai ájurvéda ősi bölcsességével, hogy teljes gyógyítási tervet dolgozzon ki az autoimmun betegségekben szenvedők számára. Az ájurvéda rengeteget tud nyújtani az autoimmun betegségek elleni modern küzdelemben. Nem véletlenül maradt fenn több mint háromezer év után is! Ebben a könyvben dr. Akil zökkenőmentesen integrálta ezt az ősi bölcsességet a modern tudományba.

Dr. Akil több tízezer kutatási cikket olvasott el ezekben a témákban, és egyetlen, felhasználóbarát forrásban foglalta össze a lényegi pontjaikat (több mint 800 hivatkozással!). több mint két évtizedes pályafutása során több ezer autoimmun beteget kezelt, így bízhatsz abban, hogy a könyvben megfogalmazott ajánlásai klinikailag bizonyítottak és teszteltek. Nehezen találnál más olyan könyvet, amely ezeket az orvosi eredményeket és meglátásokat egyetlen, hozzáférhető helyen gyűjti össze.

 

 

A kiváltó okok kezelése 

Funkcionális orvoslással foglalkozó szakemberként mindig úgy vélekedtem, hogy a legjobb, ha az egészségi problémák gyökereit kezeljük. Dr. Akil megismerteti az olvasóval a TIGER-protokollt, hogy segítsen azonosítani és kezelni minden autoimmun állapot legfontosabb kiváltó okait, melyek a következők: toxinok, fertőzések, bélmikrobiom, helyes táplálkozás és pihenés (vagy annak hiánya).

Ez rögtön az elején fontos betekintést ad az autoimmun betegségekbe. Bár az autoimmunitásnak több mint száz különböző fajtája létezik, a kiváltó okok ugyanazok, és az immunrendszer ugyanazon alapvető működési zavarához vezetnek. Az, hogy végül milyen autoimmun betegségben szenvedsz, attól függ, hogy az esetedben mi a „gyenge láncszem”, ami a genetikán és az életmódodon múlik.

Ez a hír erőt ad a betegek számára, mert megérthetik, mi okozza az autoimmunitásukat, és megtudhatják, mit tehetnek ellene.

 

A TIGER-PROTOKOLL

A protokoll azokat a legfontosabb kiváltó okokat foglalja magában, amelyeket az autoimmun betegségek megelőzése vagy visszafordítása érdekében kezelni kell:

 

A betűszó sorrendje azért fontos, mert ez a legjobb sorrend, amely szerint ezeket a tényezőket kezelni kell. Hadd magyarázzam el, hogy miért ez az optimális sorrend. Az 1. lépés azért a méreganyagok kezelése, mert elengedhetetlen a májműködés javítása az esetleges kórokozó „kihalása” előtt, amely a 2. lépés nyomán előfordulhat, amikor a fertőzést okozó kórokozók elpusztítására összpontosítunk. A „kihalás” során a pusztuló kórokozók által felszabadított toxinokat a májnak kell kiürítenie. Ha a máj már túlterhelt a toxinok miatt, ez a folyamat kellemetlen tüneteket okozhat.

Számos fertőzés okoz bizonyos fokú szivárgóbél-szindrómát vagy fokozott béláteresztő képességet, így a 3. lépés során a bélrendszer gyógyítása nem lesz hatékony a 2. lépésben történt fertőzések eltávolítása nélkül. A 3. lépés során a bélműködés gyógyítása és optimalizálása segít javítani az emésztést és a tápanyagok felszívódását. Ez biztosítja, hogy a 4. lépés során bevezetett jótékony hatású élelmiszerek maximálisan kifejthessék hatásukat. A terápiás élelmiszerek bevezetése nem ideális a bélműködés előzetes optimalizálása nélkül, mert a gyógyító tápanyagok nem szívódhatnak fel megfelelően.

Az 5. lépés során a pihenés magában foglalja a stressz csökkentését és az érzelmi stressz kiürítését a szervezetből. Az egyéb tényezők, mint például a toxinok, fertőzések és a bélrendszeri egyensúlyhiányok valójában a szervezetre ható stressz egy formáját képezik, ami közvetlen hatással van a mirigyekre és a szervekre, és hozzájárul az általános stresszterheléshez. Ha ezeket kezeljük, akkor az érzelmi stressz oldása még jelentősebb hatással lesz az egyén közérzetének javulására. Ezen okokból kifolyólag rendkívül fontos az optimális sorrend követése, és részletes gyakorlati útmutatást fogok nyújtani, hogy ez miként lehetséges.

 

A legjobb diéta mindenki számára

Őszintén hiszem, hogy ez a könyv forradalmasíthatja az autoimmun spektrumon elhelyezkedő betegekkel kapcsolatos megközelítésünket, függetlenül attól, hogy gyulladásos tünetektől szenvednek-e, mint például fáradtság, ízületi fájdalom, kiütések és emésztési problémák, vagy akár teljesen kifejlett autoimmun betegséggel küzdenek. Valójában azt is mondhatnám, hogy a könyvben felvázolt étrend, amely a bélmikrobiom sokszínűségének prebiotikus és erjesztett élelmiszerekkel történő kiépítésére helyezi a hangsúlyt, a legegészségesebb, legkörültekintőbb megközelítést kínálja az étkezéshez – olyat, amelyet minden embernek követnie kellene.

Tudjuk, hogy a változatos mikrobiom – amely nagyban függ az étrendtől – a hosszú és egészséges élet egyik legfontosabb tényezője. Az Autoimmunitás című könyv a legfrissebb ismereteket tartalmazza arról az étrendi megközelítésről, amellyel ezt a legnagyobb valószínűséggel elérhetjük, beleértve a kipróbálandó konkrét élelmiszereket, recepteket és étkezési terveket.

 

 

Hogyan használd ezt a könyvet? 

A könyv három részre osztódik, és az immunrendszer alapvető megismerésével, illetve azzal kezdődik, hogy az autoimmun betegségek esetén miként siklik félre. Az első rész olyan kulcsfontosságú mechanizmusokkal foglalkozik, mint a molekuláris mimikri és a járulékos veszteség, és részletesen ismertetem a TIGER-protokoll különböző aspektusait. Áttekintjük azokat a tudományos és klinikai adatokat, amelyek mind az öt gyökérokot összekapcsolják az autoimmunitással. Megvitatjuk a fő tényezőket, amelyek az autoimmun betegségek ugrásszerű növekedéséért felelnek, mint például a toxinoknak való növekvő kitettség és a krónikus fertőzések.

Ezután megvizsgáljuk a bélmikrobiom öt legfontosabb baktériumát. Ezek a kulcsfajoknak nevezett, kevéssé ismert baktériumok (mint például a F. prausnitzii és az Akkermansia) rendkívül fontosak, de gyakran figyelmen kívül hagyott szerepet játszanak a gyulladás, az autoimmunitás és a bél, valamint az egész szervezet általános egészségének modulálásában. Tanulmányok azt mutatják, hogy ezen kulcsfajok csökkent szintje az autoimmun betegségek egyik alapvető tényezője. Bemutatom az 1. fázisú diétát, amely egy eliminációs diéta, amelynek célja a méregtelenítés beindítása, a gyulladás csökkentése és a fogyás elősegítése, hogy a dolgok ismét a helyes útra kerüljenek.

A második részben megtudhatod, hogyan kell alkalmazni a protokollt és a javaslatokat átültetni a gyakorlatba. Megvitatjuk a méregtelenítést, a fertőzések azonosítását és kezelését, a bélgyógyító módszereket és a megfelelő pihenés fontosságát. Részletesen bemutatom a 2. fázisú diétát, egy hosszú távú étkezési tervet, amely során újra bevezetjük majd a kulcsfontosságú élelmiszereket, és amely a hosszú távú egészség és vitalitás fenntartható alapjául szolgál. Ez magában foglalja a mikrobiom számára leginkább gyógyító hatású élelmiszereket, amelyek bizonyítékokon alapuló, egyedülálló prebiotikus hatásokkal rendelkező élelmiszerek.

A második rész végén olyan kezelésekről fogunk beszélni, amelyek segíthetnek az immunrendszer „újraindításában” az autoimmunitás csökkentése érdekében. Miután a kiváltó okokat a TIGER-protokoll alkalmazásával már kezelésbe vettük, az immunrendszer modulálását célzó kezelések általában sokkal hatásosabbak. Ezek közé tartoznak a gyógynövények, a növényi hatóanyagok, a vitaminok, az összetett gyógyszerek és az autoimmunitás elfojtását célzó természetes kezelések, például a böjtölés és az akupunktúra.

A harmadik részben mindent összerakunk, hogy segítsünk neked egy személyre szabott gyógyulási terv összeállításában, amely tartalmazza a legfontosabb vitaminokat és étrend-kiegészítőket is. Összeállítunk egy olyan napi rutint, amely az egészség és a rugalmasság minden kulcsfontosságú összetevőjének kezelésével segít az egészség elérésben. Ez a rész útmutatást nyújt a hibaelhárításhoz is, ha a könyv elolvasása után továbbra is rosszul érzed magad. A könyv egy részletes étrenddel és életmódprogrammal zárul, amely összefogja a könyvben található összes koncepciót. Áttekintjük a szükséges lépéseket más módszerek mérlegelése vagy egy integratív orvosszakértő kiválasztása terén, akivel a későbbiekben együtt dolgozhatsz. A függelékek tartalmazzák a TIGER-protokoll receptjeit és egy teljes kéthetes étrendet.

Egy kollégám úgy határozza meg az egészséget mint „az álmaid megélésének képességét”. Ez a gondolat összhangban van a saját világnézetemmel, mely szerint a céltudatosság döntő fontosságú az életben, ahogyan az is, hogy olyan törekvéseink legyenek, amelyek értelmet és irányt adnak az életünknek. Létfontosságú, hogy a testünk elég jól legyen ahhoz, hogy lehetővé tegye céljaink és ambícióink megvalósítását. A könyvben található holisztikus megközelítés segít az egészség elérésében – a fellángolások előfordulásának csökkentésében, a remisszió elérésében minimális gyógyszeres kezeléssel, és abban, hogy a lehető legjobban érezd magad, és ezáltal a lehető legteljesebb életet élhesd.

Forrás: Autoimmunitás

 

Ajánlott könyvek: Akil Palanisamy, MD – AUTOIMMUNITÁS