… és erősíti az immunrendszert! Semmi sem adja hírül jobban a tavasz és a nyár beköszöntét, mint az érett és zamatos eper. Az eprek mindenbe egy kis napsütést csempésznek a zöldségesnél fellelhető ellenállhatatlanul élénk, piros kosártól a frissítő turmixokig és levekig.

Habár biztosan nincs szükséged semmilyen kifogásra, hogy miért ne egyél ebből a mennyei, édes kényeztetésből, van egy óriási előnye, amelyről talán nem is tudtál: tömve van allergiaellenes anyagokkal.
Ez azért van, mert az eper tele van egy antiallergén tápanyaggal, a fizetinnel, ami egy nagyon fontos flavonoid. A növényekben, gyümölcsökben, gyógy- és fűszernövényekben és teákban megtalálható flavonoidok segítik az immunrendszer működését. Ha az immunsejtjeid nem működnek megfelelően, krónikus gyulladásos rendellenességek és allergia jelenik meg.

Ez részben a flavonoidok csökkent számának köszönhető, amely a nyugati étrendnek és a modern életvitelnek tudható be. Létfontosságú, hogy az elfogyasztott étel tartalmazza azokat a tápanyagokat, amelyek segítik szervezetedet a méreganyagok eltávolításában és az egészséges immunműködés kialakításában.

Hogyan segít az eper az allergia elleni harcban?

idenygyumolcs legyozni allergia2Bár valószínűleg még nem hallottál ezelőtt a fizetinről, ez egy sokoldalú antioxidáns és gyulladáscsökkentő, amely szerepet játszik az immunrendszer működésében.
A fizetinnek két fontos szerepe van. Először is, oxidatív stressz esetén segíti a sejtfunkció fenntartását.

Másodszor, a Salk Institute for Biological Studies (Salk Intézet a Biológiai Kutatásokért) tudósai megállapították, hogy a reguláló T-sejtek (vagy más néven T-reg sejtek) egészséges működését segítik. A fizetin megemeli a szervezet glutationantioxidáns-szintjét, amely így megvédi a T-reg sejteket a károsodástól és a pusztulástól. Ha allergiás vagy, illetve túl sok méreganyagnak vagy kitéve (mint mindannyian), akkor egyet biztosan szeretnél, mégpedig azt, hogy elegendő glutation álljon rendelkezésedre.
Ez a második tényező játszik nagy szerepet az allergiás reakciók kezelésében. A T-reg sejtek meghatározzák az immunválaszt, korlátozva a szervezet gyulladásra adott reakcióját. Amennyiben a T-reg sejtek nem működnek megfelelően, gyenge láncszemekké válnak a szervezet védekező rendszerében, és nemkívánatos immunválaszhoz vagy hiperérzékenységhez vezetnek.

A tajvani Nemzeti Yang-Ming Egyetem egyik tanulmánya leírja, hogy a fizetin segítheti az allergiás asztmás reakció mérséklését, különösképpen belélegzés által. Ráadásul a Salk Intézet egy másik tanulmánya azt is megállapította, hogy a fizetin csökkentheti a korral járó agyműködés romlását.
Nem rossz egy kis bogyótól.

Miért jobb a bioeper antioxidáns-tartalma?

Ahogyan azt biztosan tudod, a tavasz és a nyár a legjobb alkalom az eperfogyasztásra. Javaslom, hogy próbálj helyi, organikusan termesztett epret szerezni.
Megoldas_az_allergiara_B1_218px
És nem csak azért, mert a bioeper szebb és finomabb, ahogyan arra a Washingtoni Állami Egyetem egyik tanulmánya is rámutatott. Eszerint az organikusan termesztett epernek magasabb a C-vitamin- és antioxidáns-tartalma, mint vegyszeres társaiknak. Ráadásul a bio eperföldek talaja egészségesebb, és több bennük az élet, mint a vegyszeresen kezeltekben.

Az eper csak az egyik finom példa arra, hogyan gyógyítsunk a táplálékkal, amint azt új, dr. Leo Gallanddal közösen írt Megoldás az allergiára című könyvünkben leírjuk. Ahogy azt az eper is mutatja, lehetünk egészségesebbek, lehet jobb az immunrendszerünk, és élhetünk nagyobb harmóniában a természettel az ételeken keresztül.

(Forrás: www.drgalland.com)

Keresd a könyvet webáruházunkban kiadói kedvezménnyel Olvass bele a könyvbe