A kutatók aggodalmukat fejezték ki a tehéntejben található ösztrogén miatt, és úgy vélik, hogy a tejtermékek fokozhatják a hormonérzékeny tumorok növekedését. Úgy gondolják, hogy a tejtermékek fogyasztása „elősegíti, hogy a rák előtti állapotban lévő sejtek vagy a mutáns sejtek invazív rákos sejtekké alakuljanak át, valamint a hormonérzékeny tumorok súlyosbodását is fokozhatják”.

Ezt azokra a népességskálára kivetített adatokra alapozzák, amely szerint a második világháború óta Japánban huszonötszörösére emelkedett a prosztatarákos esetek száma. Milyen étrendbeli változások történtek ebben az időszakban? Ötször, tízszer, hússzor nagyobb lett a tojás-, hús- és tejtermékfogyasztás, miközben a japánok étrendjének többi része nagyjából változatlan maradt. Persze Japánban nem csak az étrendbeli változások voltak számottevők az elmúlt fél évszázad során.

Bár általánosságban elmondható, hogy azokban az országokban, ahol magasabb a tejfogyasztás, ott több a prosztatarákos (halál)eset, mint azokban az országokban, ahol kevesebb tejet fogyasztanak az emberek, ettől függetlenül azonban számos zavart keltő tényezőt is figyelembe kell venni. De valóban érdemes górcső alá venni a tejtermékeket és azok hatását.

hogy_ne_halj_meg_B1_218pxNemrégiben a Clemson Egyetem is előrukkolt egy meglehetősen extrém tanulmánnyal. Próbálták a lehető legtöbb tényezőt kizárni, a prosztatarákos sejteket a testből eltávolítva Petri-csészébe helyezték, majd közvetlenül tehéntejet csöppentettek rájuk. A kutatók organikus tehéntejet választottak, mivel mindenképp ki akarták zárni a hozzáadott hormonokat tartalmazó készítményeket, ugyanis a természetes tejben található növekedési hormonok és szexszteroidok hatását szerették volna kutatni.

Arra jöttek rá, hogy a tehéntej mind a 14 mintában fokozta a prosztatarákos sejtek növekedését, méghozzá átlagosan 30%-kal. Ezzel ellentétben viszont a mandulatej nagyjából 30%-kal csökkentette! Persze attól, hogy valami végbemegy a Petri-csészében vagy a kémcsőben, az még nem jelenti azt, hogy az emberi szervezetben is ugyanúgy végbe fog menni.

Ez csak egy szemléletes bizonyíték, illetve ok arra, hogy megérné támogatási kérelmet benyújtani a téma további tanulmányozására. Retrospektív (visszatekintő) tanulmányokat is lehetne végezni, amely során a prosztatarákos betegeket arról lehetne kérdezni, hogy hogyan étkeztek a múltban. Ellenpontként pedig prospektív (előretekintő) vizsgálatokat is folytathatnánk, azaz megnéznénk, hogy hogyan étkeznek az emberek, néhány éven át figyelemmel kísérnénk őket, hogy lássuk, kinél fejlődik ki a rák. A visszatekintő vizsgálatokat esetkontroll-tanulmányoknak nevezzük, ugyanis ezekben a kutatók a már meglévő esetek (vagyis a rákos betegek) étrendjét tanulmányozzák. Az előretekintő vizsgálatokat gyakran kohorsz (nemzedéki, csoportos) tanulmányoknak nevezzük, mivel egy nemzedék adott csoportjának jövőbeli útját követik figyelemmel. A leghitelesebb eredményeket azonban akkor kaphatjuk, ha az úgynevezett metaanalízis mellett tesszük le a voksunkat, azaz összevetjük az eddig elvégzett és legjobbnak számító tanulmányok eredményeit, és megnézzük, hogy mit mutatnak a már meglévő bizonyítékok.

Az eddig elvégzett legjobb esetkontroll-tanulmányok metaanalíziséből az derül ki, hogy a tejfogyasztás a prosztatarák kialakulásának egyik kockázati tényezője. A legjobb kohorsz tanulmányok metaanalízise is ugyanezt mutatja. A tinédzserkori tejfogyasztás kiváltképp kockázatos, mivel ezeknél a kamaszoknál nagyobb eséllyel alakulhat ki valamelyik ráktípus életük későbbi szakaszában.

Annak ellenére, hogy a hormonokkal összefüggésbe hozható rákos megbetegedések legfőbb gyilkosaink közé tartoznak, „egyszerűen még mindig nem tudjuk, hogy milyen hormonokat és mekkora mennyiségben viszünk be a szervezetünkbe az elfogyasztott ételeinken keresztül” – világított rá a Journal of the National Cancer Institute. Nagyobb erőkkel kutatják az élsportolók által fogyasztott illegális designerszteroidokat, mint azoknak a hormonoknak a hatását, amelyeket a táplálkozás során nap mint nap milliók visznek be a szervezetükre, kockáztatva ezzel a rák és számos egyéb betegség kialakulását.

Éppen ezért javaslatot nyújtottak be az összes tejtermék és hús szteroid- és egyéb hormontartalmának, valamint növekedésfokozó tulajdonságának ellenőrzésére, ám a vizsgálat elvégzésére eddig nem került sor.

Forrás: www.nutritionfacts.org

Keresd a könyvet webáruházunkban kiadói kedvezménnyel Olvass bele a könyvbe