Mi az az öt tibeti jógagyakorlat?

Az öt tibeti a jóga, az elmélkedés és a személyiségfejlesztés kombinációja. Mindegy, hogy személyesen sajátítjuk el, vagy online tanuljuk, a gyakorlatok célja az, hogy olyan eszközöket biztosítson, melyek segítenek megerősíteni és meggyógyítani testünket és kapcsolatainkat. Az öt tibeti alkalmazásával a napi rutin részévé válik az öt jógagyakorlat, valamint a hozzájuk tartozó mantrák ismétlése és az azokon való elmélkedés. Ezenkívül a mindennapokban vizualizációkon és más gyakorlatokon keresztül erősíthetjük a kapcsolatunkat az öt tibetivel.

Az öt tibeti jógagyakorlattal megtisztíthatjuk életünket a múltból ránk telepedett érzelmi „lerakódásoktól”, és magabiztosan, bátran tekinthetünk előre.

Napi gyakorlatok

Az öt tibeti legfontosabb eleme az, hogy mindennap fordítunk időt testünk és lelkünk táplálására. Sokaknak az idő akkora érték, hogy akár öt személyes gyakorlatra fordított perc is igazi luxusnak tűnhet. Másoknak a napi két óra jógázás a természetes. Az öt tibetit gyakorolni vágyóknak napi fél órát kell szabaddá tenniük, ennyi elég, hogy megcsinálják a jógagyakorlatokat, elmélkedjenek az elmondott mantrákon, és nyújtsanak. A testünk és lelkünk táplálására fordított idő nagyon hamar óriási hasznot hoz nekünk. Az öt tibeti részeként önsegítéssel kapcsolatos információkat és javaslatokat kap majd meditációról, időbeosztásról és táplálkozásról.

Ha tudná, hogy az öt tibetivel mindössze napi harminc perc ráfordítással gyógyulást, boldogságot és teljességet érhet el, érdekelné önt a lehetőség?

800

 

Buddhistának kell lennem ahhoz, hogy gyakoroljam az öt tibetit?

Az öt tibeti gyakorlata a buddhista vallási tradícióból gyökerezik, ahogy a nyelvezet egy része, és a fogalmak is, amiket elsajátíthatunk. Ennek ellenére az öt tibeti nem egy kizárólagosan buddhista gyakorlat. Bármilyen vallási háttérrel rendelkező (vagy semmilyen vallást nem követő) megtapasztalhatja a gyakorlatok előnyeit. Ha szükséges, akkor segítséget kérhetünk tanítóinktól, hogy a gyakorlatunk és az elmondott mantrák illeszkedjenek spirituális hátterünkhöz. Az elmondott szavak természete korántsem annyira fontos az öt tibeti gyakorlása során, mint maga a cél, hogy egy személyre szabott napi gyakorlatsort hozzunk létre, amely segít abban, hogy megerősödjünk, és gyógyít minket és a kapcsolatainkat.

Az öt tibetire ne mint vallási gyakorlatra, hanem mint „emberek” gyakorlatára gondoljunk! Itt ön van a középpontban, az ön teste és kapcsolatai. A saját belátása és értékrendje szerint ön dönti el, hogy vallási gyakorlatként gondol az öt tibetire, vagy sem.

Mi az öt tibeti?

Az öt tibeti gyakorlatok híres, jógához hasonló pózok, melyek állítólag a tibeti szerzetesek napi rutinjához tartoztak, akik azért gyakorolták a pozitúrákat, hogy kiegyenlítsék a csakrák energiáját, és növeljék életenergiájukat, vitalitásukat. Ezeket a „jógapózokat” tartották a fiatalság forrása ősi titkának, és állítólag nagyon pozitív hatással van azokra, akik mindennap elvégzik őket.

Az öt tibeti hasonlít néhány ismert hatha jóga pózhoz, de sokban különbözik is azoktól.

Az öt tibeti póznak nincsenek neveik, egyszerűen csak egytől ötig vannak számozva.

Az öt tibeti gyakorlat (#2–#5) inkább ismétlő, ritmikus mozgás, mint kitartott póz. A cél az, hogy fokozatos munkával képesek legyünk 21 ismétlésre pozíciónként. A mozdulatok összhangban vannak a légzéssel.

A légzés az öt tibetiben ellentétesen működik, mint a Hatha jógában. Hajlás közben belégzünk, és felegyenesedéskor kilégzünk.

Nem jár jógatanfolyamra? Nem gond!
Az öt tibeti azoké, akik soha nem jógáztak!

00002

Ki gyakorolhatja az öt tibetit?

Egyszerűen szólva: mindenki. Bárki. Fiatalok. Idősebbek. Fittek. Akik kijöttek a formából. Edzőterembe járók. (Kutyák is képesek rá!) Sőt, még dr. Oz is alkalmazza az öt tibetit!

Tökéletes mozgásprogram azoknak, akik sosem mozognak, és azoknak, akik szeretnének ugyan edzeni, de nincs idejük elmenni az edzőterembe. Nincs kell hozzá felszerelés, bár az nem árt, ha van egy jógamatracunk. Csinálhatjuk reggel az ágy mellett, rögtön felkelés után, vagy akár egy hegy legtetején. Az öt tibeti végezhető egyedül, vagy akár csoportosan is. Az öt tibeti gyakorlatunk pont annyira sokoldalú, amilyenné mi magunk tesszük.

Megfelelő egészségi állapotban bármilyen életkorban alkalmazhatjuk, és profitálhatunk az öt tibeti jógagyakorlatból. Korai feljegyzésekből kiderül, hogy az öt tibetit eredetileg hatvan év felettieknek fejlesztették ki. A legelkötelezettebb gyakorlók a hatvanas éveikben járó nők és férfiak. Emellett az öt tibetit kondicionálóként és erősítőként is használják, például kerékpárosok és más sportolók. (Fontos: mint bármilyen fizikai tevékenység esetében, kérje ki orvosa tanácsát!)

Görcsös és gyógyító magatartás

Amikor a csakrák (a test energia-csomópontjai) nincsenek egyensúlyban, akkor az eredmény, a görcsös magatartás, káoszt okozhat az életünkben. Ez a magatartás lehetnek apró, vagy éppen nem annyira

Ajánlatunk

Ajánlatunk a témában

apró önvédelmező válasz azokra a sértésekre, csalódásokra és kudarcokra, amiket korábban tapasztaltunk. Amikor az ilyen viselkedésformák – mint például a harag, a sértődöttség vagy a félelem – szabadon működnek az életünkben, eltávolodhatunk a minket körülvevő emberektől. Akkor érzünk haragot, ha folyton a múltban minket ért sértéseken lovagolunk, míg a félelem akkor erősödik, ha azon aggódunk, hogy mit hozhat számunkra a jövő. Ha sikerül megismernünk azokat a módokat, ahogy e viselkedések megjelennek a testünkben és az életünkben, akkor később sokkal könnyebben vehetjük észre a jelenlétüket, és megszabadíthatjuk magunkat és másokat is a hatásuktól.A gyógyító magatartás a görcsösség ellenszere. Újraegyesít bennünket a legjobb énünkkel, és megkönnyíti, hogy ismét kapcsolatba lépjünk az emberekkel és a minket körülvevő világgal. A gyógyító magatartás két fő formája a sebezhetőség és a hitelesség. Sebezhetőségünk segít abban, hogy megbocsáthassunk másoknak, és könyörületességgel tekintsünk a saját és mások hibáira és hiányosságira. A hitelesség, vagyis hogy az igazi önmagunk vagyunk még akkor is, amikor mindenki ránk figyel, adja meg az alapját annak, hogy azt az életet éljük, amire hivatottak vagyunk. A gyógyító magatartás bekötözi görcsös viselkedés okozta sérüléseinket, és segít továbblépni egy örömteli, beteljesült élet felé.

022

A táblázat összefoglalja az öt tibeti gyakorlatok, a csakrák, az elemek, valamint a görcsös és gyógyító magatartás közötti összefüggéseket. Az öt tibeti hatással van a testre, a lélekre és a szellemre.

Untitled-10