A Vége a cukorbetegségnek című könyvből megtudhatjuk, hogyan előzhető meg, illetve hogyan fordítható vissza a cukorbetegség

A több mint 20 millió amerikait érintő diabéteszről általában úgy tartják, hogy az egy élethosszig tartó krónikus betegség. Ebben az új könyvben azonban azt olvashatjuk, hogy csupán néhány könnyű lépést betartva a legtöbb cukorbeteg igenis megszabadulhat a gyógyszereitől, és ismét tökéletes egészségnek örvendhet. Dr. Joel Fuhrman a Vége a cukorbetegségnek című könyvében elmagyarázza, hogyan akadályozhatjuk meg a cukorbetegség kialakulását, kialakult betegség esetén pedig hogyan fordíthatjuk vissza a betegséget és az azzal együtt járó tüneteket úgy, hogy közben fogyunk is. A könyv azoknak készült, akik egészségesebb és hosszabb életre vágynak. Fuhrman terve meglehetősen egyszerű: az egészség javítása, végső soron pedig a diabéteszből és egyéb betegségekből való kigyógyulás érdekében bizonyos – tápanyagokban rendkívül gazdag – ételek fogyasztását javasolja.

Nemrégiben lehetőségünk nyílt arra, hogy feltegyünk néhány kérdést Fuhrmannak arról, hogy miképpen lehet megelőzni, kialakulása esetén pedig hogyan lehet visszafordítani a cukorbetegséget.

Melyik az öt legjobb ételVege_a_cukorbetegsegnek_218, amellyel vissza lehet fordítani a cukorbetegséget?

A magas tápanyagtartalmú, tápláló étrendet javaslom erre az esetre. Ez olyan élelmiszerek fogyasztását jelenti, amelyekben sok a rost, és amelyeknek alacsony a glikémiás terhelésük, és ezáltal segítenek abban, hogy a vércukorszint normál szinten, azaz az egészséges értékek között maradjon. Ezek az ételek azért is jók, mert feltöltik testünket olyan védőhatást kifejtő fitokemikáliákkal (fitonutriensekkel), amelyek által beindulnak a test méregtelenítő és öngyógyító mechanizmusai, így testünk belülről indulva gyógyul meg. Az öt legjobb élelmiszer, amellyel vissza lehet fordítani a cukorbetegséget, a következő:

Babfélék. A bab a cukorbetegek egyik legkedveltebb keményítőforrása – ez az én egyedülálló, tápláló étrendemben is megmutatkozik. Az alacsony zsírbevitelt tartó vegetáriánus étrendekben a gabonafélék jelentik a legfőbb kalóriaforrást. Ezeknek azonban magasabb a glikémiás terhelésük, mint a babféléknek. Az alacsony glikémiás étrendek központjában pedig az állati eredetű élelmiszerek állnak, amelyek viszont számos egészségügyi kockázatot rejtenek magukban. A babfélék ellenben kivételesnek számítanak, mivel a bennük lévő keményítő javarészt lassan emészthető és rezisztens keményítőből áll, így nem emelik meg annyira a vércukorszintet, mint a többi szénhidrát, ráadásul a test nem szívja fel a bennük lévő összes kalóriát sem. Mindemellett a rezisztens keményítőt a belekben lévő baktériumok olyan összetevőkre bontják le, amelyek védelmet nyújtanak a vastagbélrák ellen.

Zöldségek. A zöldségek szinte semmilyen hatással sincsenek a vércukorszintre, tele vannak viszont rosttal és fitonutriensekkel. A leveles zöldségek fogyasztása köztudottan csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Emellett pedig az is tény, hogy a zöldségek olyan fitonutrienseket tartalmaznak, amelyek a vérereket is védik. Legyen a saláta a főfogás! Együnk minél több zöld zöldséget nyersen vagy sütve, főzve. Minél többet eszel belőlük, annál kevesebbet fogsz kívánni másból – ugye milyen nagyszerű és tápanyagban gazdag fogyasztószer ez?

Keményítőmentes zöldségek. A főtt, keményítőmentes zöldségek – úgymint a gomba, a hagymafélék, a fokhagyma, a padlizsán, a paprikafélék stb. – szintén elengedhetetlen fontossággal bírnak a cukorbetegség-visszafordító étrendben. Glikémiás hatásuk elhanyagolható, viszont nagyon ízletesek, emellett pedig tele vannak rosttal és fitonutriensekkel. Gyakorlatilag korlátlan mennyiségben fogyaszthatjuk ezeket. Arról nem is beszélve, hogy a gomba- és hagymafélék, például a fokhagyma, erős rákmegelőző hatással is bírnak.

Diófélék és magvak. A diófélék és a magvak glikémiás hatása minimális, segítenek megőrizni testsúlyunkat, csökkentik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, és jótékony gyulladáscsökkentő hatásuk is van. A diófélék és magvak egészséges zsírokban gazdagok, nem úgy, mint az állati eredetű táplálékokra és a különféle olajakra épülő sztenderd étrendek.

A bogyósgyümölcsök. A bogyósok rostban és antioxidánsban gazdag gyümölcsök. A vércukorszintre gyakorolt hatásuk csekély. A tápanyaggal teli bogyósgyümölcsök édesség utáni sóvárgásunk kielégítésére is kiválóak. Rendkívüli rákmegelőző, valamint vérnyomáscsökkentő hatással is bírnak.

Melyek a legkárosabb ételek? Melyek azok az ételek, amelyekről az embereknek fogalmuk sincs, hogy károsak lehetnek? 

A grillezett húsok, a feldolgozott és a boltok polcairól leemelt vörös húsok. Ezek az ételek ugyanis számos potenciálisan karcinogén összetevőt tartalmazhatnak, úgymint a feldolgozott húsokban található nitrozó vegyületek és a magas hőmérsékleten elkészített vörös húsokban található heterociklusos aminok. Tulajdonképpen a magas hő hatására minden húsban (tehát nem csak a vörös húsokban) képződnek karcinogén összetevők. Úgy tartják, hogy a vörös és feldolgozott húsok fogyasztása hozzájárul a vastagbélrák kialakulásához. Ráadásul számos olyan tanulmány is született, amelyben felfedték a vöröshús-fogyasztás és a korai halál közötti összefüggéseket. Az állati eredetű fehérjék megemelik az IGF-1 nevű hormon szintjét a vérben, ami növeli a rák kialakulásának kockázatát és a cukorbetegség súlyosbodásának esélyét.

Teljes tejet tartalmazó tejtermékek (sajt, vaj, teljes tej, jégkrém) és a transzzsírok (margarin). Ezek olyan veszélyesnek minősülő kalóriabombák, amelyek tele vannak telített zsírokkal, ezáltal hozzájárulnak a súlygyarapodáshoz, a koleszterinszint-emelkedéshez, a csökkent inzulinérzékenységhez és számos ráktípus kialakulásához. Az állati eredetű termékek közül a tej emeli meg leginkább az IGF-1-szintet, ekképpen potenciálisan emeli a rák kialakulásának kockázatát.

Olajban vagy sütőben sült ételek. A sütőolajokban és/vagy magas hőfokon kisütött, keményítőt tartalmazó ételekkel – úgymint a sült krumplival, a chipsekkel, kekszekkel, muffinokkal, reggelizőpelyhekkel stb. – nemcsak az a probléma, hogy tele vannak üres kalóriával, hanem az is, hogy a sütés során olyan mérgező akrilamidok termelődnek, amelyek hozzájárulhatnak különféle ráktípusok kialakulásához. Ráadásul az efféle sütési eljárások során olyan késői glikációs végtermékek keletkeznek, amelyek a cukorbetegséghez kapcsolódó komplikációk kialakulását is előidézhetik.

Üdítőitalok, cukor, mesterséges édesítők. A cukrozott ételek és italok hatására hirtelen megemelkedik a vércukorszint, ráadásul rengeteg felesleges kalóriát is beviszünk velük szervezetünkbe. Megalapozott bizonyítékok vannak arra, hogy a megemelkedett vércukorszint hozzájárul a rák kialakulásához. Tévhit, hogy a mesterséges édesítők jelentenék a megoldást ebben a kérdésben, ahogyan az is, hogy elősegítik a fogyást. Kétséges, hogy a mesterséges édesítők egyáltalán biztonsággal fogyaszthatók-e. Ráadásul még azt sem tudjuk, hogy pontosan milyen veszélyeket rejtenek magukban. Az édesített élelmiszerek fokozzák az étvágyat, ami egyenes út a hízáshoz (még akkor is, ha az édesítőben lévő kalóriák száma elenyésző). Arról nem beszélve, hogy ezek fogyasztásával állandósítják a túlcukrozott ételek utáni vágyunkat.

Feldolgozott élelmiszerek, fehér lisztet és fehér rizst tartalmazó termékek. A legtöbb feldolgozott élelmiszer finomított gabonából, cukorból és olajból készül. Ezekből az ételekből nem nyerünk semmit, csak jó néhány extra kalóriát. Ezeknek az ételeknek a fogyasztása ráadásul káros tápanyaghiányhoz és sejtgyulladáshoz vezethet. Mentesek a rostoktól és más létfontosságú tápanyagoktól, ezért a szervezetbe jutva pontosan úgy viselkednek, mint a cukor: hirtelen megemelik a vércukorszintet, miközben szinte semmiféle mikrotápanyaggal nem rendelkeznek. Hozzájárulnak a cukorbetegség, a szív-és érrendszeri betegségek és a rák kialakulásához.

Miért van az, hogy a cukorbetegek gyakran nem megfelelő – vagy akár kifejezetten rossz – táplálkozási tanácsokat kapnak?

Azért, mert a cukorbeteg páciensek nincsenek kellőképpen motiválva arra, hogy olyan életmódbeli változtatásokat hajtsanak végre, amelyekkel kigyógyíthatják magukat a cukorbetegségből. A legtöbb – felhígított – táplálkozási útmutató célja ugyanis szimplán annyi, hogy – a szénhidrátok, zsírok és fehérjék kiegyensúlyozása mellett – valamennyire beszabályozza a vércukorszintet, de csak annyira, hogy a gyógyszerfogyasztásra ezután is szükség legyen. Ezeket az útmutatókat nem arra alkották meg, hogy a páciensek egészségét hosszú távon támogassák, ahogyan arra sem, hogy megoldják a problémát. A kiváló egészség elérése ugyanis nem a szénhidrátok, fehérjék és zsírok arányától, hanem a mikrotápanyagok mennyiségének és változatosságának kombinációjától függ, valamint attól, hogy ne vigyünk be a szükségesnél több kalóriát, és tartsuk az ideális testsúlyt.

Sok orvos nincs is tisztában azzal, hogy a 2-es típusú diabétesz szupertáplálékkal visszafordítható, vagy legalábbis szkeptikus a témával kapcsolatban. Vannak olyan orvosok, akik bár egyetértenek azzal, hogy a súlycsökkenés és a magas tápanyagtartalmú étkezés visszafordíthatja a cukorbetegséget, de nem tudják, hogyan motiválhatnák pácienseiket arra, hogy életmódbeli változtatásokat hajtsanak végre. Esetleg úgy vélik, hogy betegeik nem szeretnék végrehajtani ezeket a változtatások, vagy azt feltételezik, hogy egyszerűen nem is lennének képesek ezekre. Így hát a jó szándékú orvosok mindenféle gyógyszereket írnak fel annak érdekében, hogy a veszélyesen magas vércukorszintet lejjebb hozzák. Meg akarják védeni betegeiket a komplikációktól, de a helyzet az, hogy a gyógyszerek bizony még több galibát okoznak. Az inzulin és számos szájon át szedendő, cukorbetegségre felírt gyógyszer ugyanis elhízáshoz vezet, ami a pácienst még betegebbé teszi, mint azelőtt volt, emeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, és egyre nagyobb gyógyszeradagok felírását teszi szükségessé. Végül a páciens olyan csapdába kerül, amelyből nincs kiút. Egyre több és több gyógyszert kell szedniük, mert azt mondják nekik, hogy majd ezek rendben tartják a vércukorszintjüket.

A gyógyszerekre való támaszkodás a biztonság hamis érzetét ülteti el a betegekben, és azt sugallja, hogy nincs szükség személyes felelősségvállalásra.  Miért mozogjunk rendszeresen, miért táplálkozzunk helyesen, amikor van gyógyszer? Csak bekapjuk a tablettát, és minden rendben lesz. Sok beteg észre sem veszi, hogy állapota idővel egyre csak romlik, még az úgynevezett „kontrollált” vércukorszint ellenére is. A gyógyszerek ugyanis nem mulasztják el a cukorbetegség (és az átlag amerikai táplálkozás, valamint az ülő életmód) miatt kialakult problémákat. Úgy gondolom, hogy a cukorbetegek megérdemlik az igazságot, tudniuk kell, hogy a gyógyszerek bizony csak silány megoldást jelentenek. Az általam megalkotott tápláló étrend sokkal hatékonyabb, és sokkal nagyobb védőhatása van, mint a gyógyszereknek. Ezzel igenis vissza lehet fordítani a betegséget, így a pácienseknek ismét meglesz az esélyük arra, hogy szép kort éljenek meg, ráadásul egészségesen.

Melyik a legfontosabb étkezés a cukorbetegek számára és miért?

Az ebéd a legfontosabb, méghozzá azért, mert ilyenkor a legtöbb ember nem otthon étkezik, hanem távol a biztonságot jelentő, egészséges ételekkel teli otthonától. Munkában vagy iskolában vannak, ahol minden esély megvan arra, hogy elcsábítsa őket egy-egy ártalmas fogás. Ezért olyan fontos, hogy előre megtervezzük az ebédet. Sokkal könnyebb tartanunk magunkat az egészséges szokásokhoz, ha otthonról visszük magunkkal kedvenc egészséges ételeinket, amelyek munkanapunkat is kellemesebbé teszik. Tökéletes választás például egy nagy tál saláta, babbal és ínycsiklandó, krémes, dióalapú dresszinggel leöntve, vagy egy tányér lencseleves, desszertnek pedig gyümölcs.

A könyvet olvasva min fognak a leginkább meglepődni az olvasók?

Azon, hogy a tápláló étrenddel nemcsak a 2-es típusú diabétesz, hanem a szívinfarktus, az agyvérzés, sőt még a demencia is szinte teljes mértékben megelőzhető. Eddig az emberek úgy gondolták, hogy a kockázatok, a szenvedés és a korai halál teljesen normálisak, illetve elkerülhetetlenek, és elfogadták, hogy orvosi kezeléssel kell reagálni minden egészségügyi problémára. Úgy gondolom, hogy ez a könyv sokkolni fogja az embereket, amikor megtudják, hogy mennyire károsak azok a gyógyszerek, amelyeket ezekre a betegségekre szednek, mert ahelyett, hogy javítanának az állapotukon, tulajdonképpen súlyosbítják a betegséget. Más szóval, a szuperételek azok, amelyek megadják a lehetőséget számunkra arra, hogy sokáig, egészségesen és betegségektől mentesen éljünk.

Milyen tanáccsal tud szolgálni az 50 évnél idősebbek számára?

Azzal, hogy ha a jövőjüket ne pénzzel akarják bebiztosítani, hanem kiváló táplálékkal. Mert végső soron mire jó a pénz, ha közben súlyos betegségek gyötörnek minket, vagy ha meghalunk? Itt az idő, hogy felépítsük életünket: élvezzük az életet, figyeljünk oda egészségünkre, mivel az egészség jelenti a legnagyobb gazdagságot.

A megfelelő ételek és táplálékok nemcsak az életünket hosszabbítják meg, de agyunk egészségét is megőrzik, karbantartják intelligenciánkat, és érzelmi jóllétünkhöz is hozzájárulnak, így téve lehetővé, hogy életünk minden egyes napját teljes mértékben élvezni tudjuk. Töltsük hát fel egészségügyi bankszámlánkat csupa egészséges étellel, és ne vesztegessük el az élet eme csodálatos ajándékát!

Shelley Emling

http://www.huffingtonpost.com/2013/01/18/diabetes-diet-prevention-the-end-of-diabetes-book_n_2478790.html