Helyezd stabil alapokra az immunrendszeredet dr. Joel Fuhrman tudományos táplálkozási módszerével, hogy könnyedén fogyhass, több legyen az energiád és soha többé ne ess ágynak!

 

Dr. Joel Fuhrman, a világhírű táplálkozástudományi szakértő és orvos számos bestsellert írt arról, hogy pusztán az étkezési szokásaink megváltoztatásával hogyan előzhetünk meg mindenféle betegséget, az egyszerű megfázástól kezdve egészen a rákos megbetegedésekig. Legújabb könyve, a Szuperimmunitás, azon a meggyőződésén alapszik, hogy a táplálék egyúttal gyógyszer is. A könyv a nutritáriánus étrendre épül, ami a legmagasabb kalóriánkénti tápanyagmennyiséggel rendelkező ételeket részesíti előnyben.

 

Dr. Fuhrman szerint a legtöbb ember immunrendszere csupán 50%-os hatékonysággal működik. Tudományos kutatások kimutatták, hogy a magas tápanyagsűrűségű, antioxidánsokban gazdag ételek képesek az immunrendszer hatékonyságát megkétszerezni, ami így könnyedén vissza tudja verni a kórokozók és a betegségek támadásait.

A kor előrehaladtával az étrend és a környezet hatására toxinok rakódnak le a szervezetben. Mire valaki eléri a negyvenéves kort, a napi stressz, a hormonális változások és az évek során lerakódott toxinok olyan feltételeket alakítanak ki, amelyek között egyre könnyebben és gyakrabban ütik fel a fejüket a betegségek.

Dr. Fuhrman azt állítja, hogy az általa összeállított étrend segít fellendíteni az immunrendszer működését, hogy az 100%-os hatékonysággal funkcionálhasson. A táplálékdús ételek fogyasztásával felszámolhatjuk a szervezetünkben felgyülemlett kórokozó toxinokat és segíthetünk a testünknek aktivizálni a saját tisztogató rendszerét, ezáltal elérve a szuperimmunitás állapotát. Egyúttal megújul az erőnk, leadhatunk a testsúlyunkból, búcsút mondhatunk a betegségeknek és a várható élettartamunk is megnövekszik. Dr. Fuhrman vélekedése szerint a szuperimmunitás kialakításával a férfiak 95, a nők akár 100 éves korukig is elélhetnek.

A világ leghosszabb élettartammal rendelkező népcsoportok étkezési szokásait tanulmányozva dr. Fuhrman felfedezte, hogy mi a közös bennük: a táplálékdús étrend.

Következzék dr. Fuhrman négy fő tanácsa:

 

1. Az étkezéseid alapja legyen fitonutriensekben gazdag táplálék!

Ezek azok a táplálékok, amelyekben sok a vitamin, az ásványianyag és a fitokemikália (szerves növényi vegyületek, például antioxidánsok, ideértve a béta-karotint, a C-vitamint, a folsavat és az E-vitamint), viszont kevés a kalória. A fitonutriensekben gazdag táplálékok jellemzően színpompás gyümölcsök és zöldségek: a sötét színű leveles zöldek, a paradicsomok, a paprikák és a bogyós gyümölcsök. A sötét színű leveles zöldek limfocitákat is tartalmaznak, amelyek segítik az emésztést. A bogyósok antocianin és bioflavonoid tartalmuknak köszönhetően erősítik a szívet és megakadályozzák a daganatok kialakulását.A közismert szupertáplálékok nagy része a tápanyagdús kategóriába esik. Nézd meg, hogy kedvenc ételeid hol helyezkednek el dr. Fuhrman tápanyagsűrűségi indexén a Szuperimmunitás c. könyvben!

2. Egyél lassan felszívódó táplálékokat!

Kerüld a gyorsan felszívódó ételeket mint a telített és transzzsírok, a cukor és a fehér liszt. Ezek a gyorsételek erőteljesen növelik a vércukorszintet, ezáltal ugrásszerű növekedést okoznak az inzulintermelődésben, ami viszont megkönnyíti a zsír lerakodását, gyengíti az immunrendszert és növeli a daganatos megbetegedések kockázatát. Lassan felszívódó táplálékok fogyasztásakor azonban a testednek van elég ideje megkötni a létfontosságú tápanyagokat és fel tudja használni azokat a betegségekkel való küzdelemben is. A lassan felszívódó élelmiszerek közé tartoznak a magvak, a diófélék és a hüvelyesek. A magvakban és diófélékben található szterolok és sztanolok segítenek az egészségtelen zsírok eltávolításában, így megkönnyítik az egészséges zsírok felszívódását, ami csökkenti a „rossz” LDL koleszterinszintjét és stimulálja az agyműködést is.

3. Használd a húst fűszerként!

A nutritáriánus étrend fő építőelemei növényi eredetű táplálékok. A legtöbb állati eredetű termék fogyasztása növeli az IGF-1 hormon szintjét, ami az inzulinhoz hasonlóan megkönnyíti a zsír lerakódását és a daganatos betegségekhez köthető szövetképződést. Redukáld az elfogyasztott hús mennyiségét, hogy az étrendnek csupán egytizedét tegye ki. Ennek a legjobb módja, ha a húst csak „fűszerként”, ételízesítőként használod, ahelyett, hogy főételként fogyasztanád.

4. Minden falatot rágj meg még tízszer!

A rágás során az ételekben rejlő tápanyagok könnyebben szívódnak fel és a sejtvédelemben kulcsszerepet játszó enzimek is ilyenkor tudnak felszabadulni. Az emberek átlagosan alig tizenötször rágnak meg egy falatot. Próbáld ki, hogy minden falatot megrágsz még tízszer! A kutatások kimutatták, hogy azok, akik jobban megrágják a falatokat, 10%-kal kevesebb ételt fogyasztanak.

A szuperimmunitás étrendje

Ha a szuperimmunitás étrendjét követed, dr. Fuhrman szerint körülbelül két hónap alatt akár a tízszeresére is növelheted immunrendszered erejét.

Kezdd a napot meleg reggelivel: zabkása szupermagvakkal

Készíts lassan felszívódó vágott zabból kását, ez jót tesz az emésztési rendszerednek. Szórj rá lenmagot, napraforgómagot és fitonutriensekben gazdag gyümölcsöket (például áfonyát), hogy az immunegészségednek is adj egy löketet. A meleg zabkása jóleső telítettségérzetet kelt, ami sokkal hosszabban kitart, mintha egy tál finomított szénhidrát tartalmú gabonapelyhet ettél volna reggelire.

 

Az ebéd legyen mindig saláta: Cézár titkos salátája

Ebédre a főételed legyen saláta! Alapnak tegyél egy tálba leveles zöldeket, minél sötétebb a színük, annál jobb! A fitonutriensekben gazdag kelkáposzta vagy spenót kiválóak például. Az íz kedvéért szórj rá valamennyit a napi 10% húsbeviteledből. Öntetnek próbáld ki dr. Fuhrman valamelyik dióalapú öntetét, például a kesudiós öntetet, vagy a dióalapú Cézár-öntetet, amelyek segítik a zöld levelesekben és a többi zöldségben található daganatmegelőző és immunrendszer-erősítő fitokemikáliák felszívódását.

 

Vacsorára maradjon a ragu: gojibogyós chilipörkölt

Vacsorára kiváló a könnyen elkészíthető, mégis laktatós növényi alapú ragu, fitonutriensekben gazdag zöldekkel és sok babbal a lassan lebomló keményítő bevitel miatt. Készítsd el előre, hogy egész héten legyen mit enni, és ne kelljen külön időt szánnod a főzésre. Dr. Fuhrman gojibogyós chilipörköltje tele van vörös babbal, fekete babbal, pinto babbal és antioxidánsokban dúskáló gojibogyóval. Ráadásul a gazdag fűszerezés miatt nincs szükség rá, hogy sót vagy cukrot használj az ízesítéshez.

 

Dr. Fuhrman „Sose-légy-beteg” csokitortája

Dr. Fuhrman által „jóváhagyott” nassolnivaló az ínycsiklandozó csokoládétorta – teli gyümölccsel és zöldségekkel. Hetente néhány szeletet nyugodtan élvezhetsz belőle!

 

Forrás:  https://www.doctoroz.com/article/dr-joel-fuhrman-super-immunity-diet

 

Ajánlott könyvek:

Szuperimmunitás

Hogy ne halj meg

Egészséges májműködés