Mit tehetünk a hosszabb és egészségesebb életért 2021-ben és azon túl is? A Betegségfelügyeleti és Megelőzési Központok (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) hat éven át tartó kutatása szerint az egészségesebb étrend, a nemdohányzó életmód és a napi legalább 21 percnyi mérsékelt testedzés jótékony hatást gyakorol az általános egészségre és a várható élettartamra. Pusztán ez a három egyszerű viselkedési minta beépítése a mindennapi életbe a kutatásban részt vevők halálának esélyét 82 százalékkal csökkentette.

 

Hogy az idő kerekét 14 évvel visszaforgasd, és hosszabb, egészségesebb életed legyen, válassz gyakrabban növényi alapú táplálékokat!

 

Túl szépnek tűnik, hogy igaz legyen? Ami azt illeti, a tudósok végeztek egy hasonló kutatást, ami azt vizsgálta, hogy az alanyoknak mennyi C-vitamin van a véráramában. (Mivel a C-vitamin szint jól jelzi azt, hogy valaki mennyi növényi alapú táplálékot vesz magához, a kutatás során az egészséges étrend helyettesítőjeként használták.) Az elhalálozás kockázata az egészségesebb étkezést követők körében (amit a kutatás növényi táplálékokban gazdag étrendként definiált) annyival alacsonyabb volt, mintha 14 évvel fiatalabbak lettek volna. Képzeld el, hogy 14 évvel visszaforgatod az idő kerekét, pusztán azzal, hogy mást eszel.

Az öregedés és a betegségek felfoghatók a test oxidálódásaként, így nem csoda, ha az antioxidánsokban gazdag ételek fogyasztása lelassítja ezt a folyamatot. A növényi alapú táplálékok átlagosan 64-szer több antioxidánst tartalmaznak, mint az állati eredetű ételek (a húsok és tejtermékek). Azzal, ha minden egyes étkezésnél többféle gyümölcsöt, zöldséget és fűszernövényt kombinálsz, a testedet átjárják az antioxidánsok, és így könnyebben elkerülöd a stroke-ot és az egyéb korral járó megbetegedéseket.

 

Ejtsd a bagót, egyszer s mindenkorra! Kell ezt még mondani? Úgy tűnik, hogy igen.

 

A kutatások szerint ahhoz, hogy a lehető legegészségesebbek maradjunk, tanácsos zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani, valamint tartózkodni a dohányzástól, mivel így hosszabbak maradnak a védelmező funkciót betöltő telomérek. Ezek a kromoszómák végén található szakaszok, amelyek megakadályozzák, hogy a DNS sérüljön (elöregedjen, elpusztuljon vagy rendellenes viselkedést mutasson, mely betegségeket, például rákot okozhat). Minden egyes sejtosztódáskor egy kicsit vékonyabb lesz ez a védőréteg. A telomérek akár a születésünktől kezdve elkezdhetnek vékonyodni, és ha nekik annyi, akkor nekünk is végünk. Az, hogy mit eszünk, képes befolyásolni, hogy milyen ütemben veszítjük el a telomérjeinket: a finomított gabonafélék, a szénsavas üdítőitalok, a hús- és a tejtermékek fogyasztása rövidebb telomérhosszal hozható összefüggésbe, míg a gyümölcs-, zöldség- és egyéb növényi alapú táplálékbevitel hosszabb teloméreket eredményez.

 

Néhány szó a dohányzásról

A CDC szerint:

  • A cigarettázás évente több mint 480 000 amerikai életét követeli.
  • 16 millió amerikai él legalább egy dohányzáshoz köthető betegséggel.
  • Minden dohányzásban meghalt emberre harminc másik jut, aki komoly dohányzásból fakadó betegségtől szenved.
  • 34 millió amerikai – körülbelül minden tizedik felnőtt – még mindig dohányzik.

Ha te is közéjük tartozol, tedd le a cigit. Még ma. A CDC honlapján tanácsokat találhatsz a leszokáshoz, hogy 2021-ben jobb egészségnek örvendhess.

 

 

Indulj el és maradj mozgásban!

A Napi 12 (Daily Dozen) applikációm napi egy „adag” testmozgást ajánl, amit akár több, kisebb részben is el lehet végezni a nap során. Próbálj meg legalább 40 percnyi aktív testmozgást, például futást vagy valamilyen csapatjátékot, vagy 90 percnyi közepesen intenzív testmozgást, például gyors (kb. 6 km/órás) gyaloglást beiktatni a napodba. Ne feledd, nem muszáj ezt egy tömbben elvégezned, csak törekedj arra, hogy a nap során legalább a tanácsolt napi minimumot elérd.

Lehetséges, hogy pont azok a kutyák fognak megmenteni minket, akiket a COVID19 alatt befogadtunk, hiszen naponta többször is sétára bírnak minket! Minél többször kelsz föl az íróasztal mellől vagy a kanapéról, minél kevesebbet ülsz egyhelyben, annál jobb. A napi „mozgásdózisom” elsőre nagy kihívásnak tűnhet, de hamar meglátod, hogy milyen könnyen teljesíteni tudod.

További tippekért az egészségesebb és hosszas életet illetően, és mindenféle étkezéssel kapcsolatos tudományos kutatási eredményért látogass el a NutritionFacts.org honlapra, vagy olvasd el az Egyél úgy, hogy ne halj meg: Áttörés az egészség és a súlycsökkentés területén című könyvemet.

Forrás: www.thebeet.com

 

Ajánlott könyvek:

HOGY
NE HALJ MEG

A siker alapelvei könyv

EGYÉL ÚGY,
HOGY NE HALJ MEG

RECEPTEK,
HOGY SOKÁIG ÉLJ