Dr. Michael Greger, az Amerikai Életmód-orvostudományi Főiskola munkatársa (FACLM), a New York Times bestsellerszerzője, számos fontos közegészségügyi témában előadást tartó, nemzetközileg elismert szónok.

 

Sok éven át dolgozott az egészségügyben, melynek során mind a betegeknek, mind az orvostársainak sokat tanított a növényi alapú táplálkozásról. Elégedett azzal, amit ezen a területen elért?

Nem, amikor azt látom, hogy az emberek feleslegesen halnak meg. Még mindig százezreket veszítünk el megelőzhető vagy visszafordítható betegségekben. Addig nem leszek elégedett, amíg egyetlen olyan ember is meghal, aki egyszerű életmódbeli változtatásokkal visszafordíthatta volna betegségét.

 

Mivel foglalkozik most, és mire fogja helyezni a hangsúlyt jövőre? Vannak különleges tervei, projektjei?

Videókat gyártok, nyolc hónapra való videóanyagot készítek előre, hogy végre legyen időm megírni a következő könyvemet, amelynek az lesz a címe, hogy Egyél úgy, hogy ne halj meg. (a könyv azóta megjelent Magyarországon is, ahogy az Egyél úgy hogy ne halj meg receptek kötet is). Ez a fogyásról fog szólni. Aztán útra kelek, és rászánom egy évemet, hogy az információkat szemtől szemben osszam meg az emberekkel, majd újabb videók következnek, majd újabb könyv, majd ismét elindulok, majd ismét a videók jönnek, aztán a kiadványok, aztán az utazás, aztán megint egy könyv. Így néznek ki az előttem álló évek.

 

Vegán aktivistaként tekint magára, vagy a közegészségért aggódó orvosként? Mi a legfőbb vágya?

A fő szenvedélyem az, hogy az emberek szenvedését csökkentsem. Elsősorban orvos vagyok, ez a legfontosabb dolgom. De emellett az egészséges táplálkozással is foglalkozom, és ha annak további jótékony hatásai lesznek, például a globális felmelegedés visszaszorítása vagy az állatok szenvedésének csökkentése, akkor az még jobb. De ez csak a jéghegy csúcsa. A legfontosabb az, hogy segítsem az embereket abban, hogy hosszú, egészséges életük legyen.

 

Ki jelenti a legnagyobb inspirációt számodra? Van olyan egészségügyi, vagy az állatok jogaival foglalkozó aktivista, akire felnézel?

Rengeteg emberre felnézek, többek között dr. Kim A. Williams-re, dr. Neal Barnardra, dr. Caldwell Esselstynre.

Ők mindannyian igazi titánok a maguk területén. Fontos tisztában lenni azzal, hogy tulajdonképpen én nem végzek kutatásokat, csak felhasználom a mások által elkészített tanulmányokat, és a világ elé tárom azokat. Az igazi elismerés tehát azokat illeti, akik az egész életüket arra tették fel, hogy elvégezzék ezeket a vizsgálatokat. Szégyen, hogy sok kutatás sosem kerül napvilágra, hanem az orvosi könyvtárak pincéiben marad, és senki nem ismeri meg őket, pedig lehet, hogy sokaknak a segítségére lehetnének. Itt jövök a képbe, és lerovom a tiszteletemet azok előtt, akik a munka dandárját elvégzik.

 

 

Rengeteg dolgot véghezvitt már – könyvei jelentek meg, filmben szerepelt stb. Mit gondol, mi volt a legnagyobb hatással Önre? 

A dokumentumfilmeket nagy hatásúnak tartom. A könyvkiadást viszont alábecsültem. Nem is akartam megírni a Hogy ne halj meg című könyvet, mert úgy voltam vele, hogy manapság mégis ki olvas könyveket? Kihalófélben lévő művészeti ágnak tűnt számomra. De Istenem! Annyira boldog vagyok, hogy mégis elkészült. Hatalmas siker volt, és rengeteg embert meg tudtam szólítani vele, akik másként nem jutottak volna hozzá ezekhez az információkhoz. Azt gondoltam, hogy online mindenhez hozzá lehet jutni ingyen, így biztos nem lesz senki, aki könyvet venne. De aztán rájöttem, hogy az emberek igenis szeretik a kiadványokat. Ugyanez a helyzet a dokumentumfilmekkel is. Nagyon erőteljes médium. Nagy felhajtás volt például a Mi a fene az az egészség című dokumentumfilm körül. Rengeteg visszajelzést kaptam az emberektől, akik mind azt mondták, hogy mennyire megváltoztatta az életüket. Vagy itt van a korszakalkotó Kés helyett villa is, de úgy vélem, hogy még több ilyennek kellene lennie.

 

Személyes találkozások alkalmával melyik stratégia működik a legjobban, hogy meggyőzze az embereket a növényi alapú táplálkozásról? Miről beszél nekik?

Embere válogatja. Fel kell ismerni, hogy kinél mi válik be. Amikor fiatalokkal találkozom, akkor nem kezdek el a szívinfarktusról beszélni. Nekik inkább az aknékat említem meg, vagy a sportteljesítményt. Tehát olyan dolgokat, amelyek őket foglalkoztatják. Ha idősebbekkel beszélgetek, akkor olyan betegségek kerülnek terítékre, amelyben barátaik vagy családtagjaik meghalhatnak. Teljesen mindegy azonban, hogy mit mondok azoknak, akik egyáltalán nem foglalkoznak az egészségükkel. Hatalmas befolyásunk van az egészségünk, a sorsunk és a fölött, hogy milyen hosszú lesz az életünk. A korai halál és számos betegség növényi eredetű táplálkozással és az egészséges életmóddal megelőzhető. Ennek megfelelően kellene élnünk, vagy legalább tájékozódnunk kellene, amelyek alapján meghozhatjuk a döntést.

 

Milyen akadályokkal találta szemben magát, amikor a növényi étrendről szemtől szemben beszélgetett az emberekkel?

Úgy vélem, hogy az embereknek nagyon nehéz hosszútávon gondolkodni. Ez nagy probléma. A szalámis pizza ott van előttük. Belekóstolnak. Megeszik. Mindezt azonnal. Szívbetegségek, cukorbetegség, magas vérnyomás… ezek mind-mind távolinak tűnnek, ahogyan a tüdőrák is, amikor az illető beleszippant a cigarettába.

El kell mondani az embereknek, hogy a cigaretta negatív hatásai azonban már perceken belül megmutatkozhatnak, ezért van az, hogy a leszokó emberek egészsége már néhány nap múlva sokkal jobb lehet. Ugyanez a helyzet az egészségesebb ételekkel is. Megpróbálok a már rövid távon jelentkező előnyökről beszélni mint a jobb alvásról, a megszűnő szorulásról, a magasabb energiaszintről és a kevesebb fájdalomról. Ezek a dolgok segíthetnek áthidalni a szakadékot a látszólag távoli következmények és az orrunk előtti fánk között.

 

 

Mi a véleménye a növényi alapú táplálkozást hirdető mozgalmak jelenlegi állapotáról? Milyen kihívásokkal kell még ma is szembenézniük, és milyen reményei vannak ezzel kapcsolatban a jövőben?

Remélem, hogy az üzenetem sok mindenkihez elér. Ha az emberek cigarettázni akarnak, akkor hagyd, hogy rágyújtsanak. A te testedről azonban te döntesz. Ejtőernyőzni szeretnél? Vagy bungee jumpingozni? Csináld azt, amit csak szeretnél. Orvosként annyit tehetek, hogy elmondom, milyen következményei lehetnek a cselekedeteidnek. Ha naponta elszívsz egy dobozzal, akkor valószínű, hogy lesznek bizonyos betegségeid. A te döntésed az, hogy ennek fényében, az információk és tudás birtokában, folytatod-e a dohányzást.

Ugyanez ez a helyzet a táplálkozással is. A feldolgozott húsok például rákkeltők. Biztosan tudjuk, hogy a bacon, a sonka, a hot dog, a löncshús, a pulykaszeletek ugyanúgy rákot okozhatnak, mint a dohányfüst, az azbeszt és a plutónium. Mégis az emberek odaadják gyermekeiknek, és a gyerekek a menzán is azt eszik. Természetesen mindenki azt csinál, amit akar, úgy károsítja az egészségét, ahogyan akarja. Én csak azt szeretném, hogy mindenki tisztában legyen a kockázatokkal. Ami engem illet, akkor mehetek nyugdíjba, és hagyhatom abba a kemény munkát, amikor már biztosan tudom, hogy mindenki tudja, hogy mi az igazság.

Forrás: www.simplehappykitchen.com

 

Ajánlott könyvek:

EGYÉL ÚGY,
HOGY NE HALJ MEG

HOGY
NE HALJ MEG

EGYÉL ÚGY, HOGY NE HALJ MEG – RECEPTEK