A pajzsmirigyvírus kiváltó okai

Ha pajzsmirigyproblémád van, valószínűleg felmerültek benned bizonyos kérdések: Hogyan történhetett ez? Miért éppen velem? Miért most?

Biztosra veszem, hogy így vagy úgy már azelőtt sem voltak előtted ismeretlenek a  nehézségek, hogy a  tüneteid jelentkeztek. Nagyon sok minden történik velünk az életünk során. Szakítások, árulások, a szeretteink elveszítése, beteg családtagok ápolása, pénzügyi nehézségek, sérülések és a többi – fiatal korom óta figyelem, amint az emberek átmennek ezeken a próbatételeken, küzdelmeken és veszteségeken. Sokak szenvedését láttam. Tudom, hogy milyen nehéz.

Aztán egyszer csak, mindezeknek a tetejébe, elkezded rosszul érezni magad. Csökkenni kezd az energiád, nehezebben húzod fel a farmeredet, ok nélkül zakatolni kezd a szíved, a hajad csomókban hullik a zuhany alatt, ráz a hideg és hőhullámaid vannak, az izmaid fájnak, és már nem tudsz úgy koncentrálni, vagy nem jól működik az emlékezeted.

Lehet, hogy fel kellett mondanod, ott kellett hagynod az iskolát, már nem tudod úgy ellátni a gyerekeidet, ahogyan szeretnéd, barátságokra és lehetőségekre mondasz nemet, és a kétségbeesésbe kerget, hogy nem tudod ellátni a feladataidat, mert a mindennapi működésed is puszta küzdelemmé vált.

A pajzsmirigybetegséged időzítését már-már kegyetlennek érezheted. Pont, amikor amúgy is különösen nehezen tudtad fenntartani az egyensúlyt az életedben, még a betegség is rátett egy lapáttal, és az egyensúlynak még a gondolatát is eleve kidobta az ablakon.

Vagy mintha a  tüneteid a  semmiből tűntek volna elő. Minden jól ment, amíg végül hirtelen, minden előzetes figyelmeztetés nélkül egy csapásra megváltozott az életed. Egyszer csak már nem az voltál, aki azelőtt.

Mindkét esetben – amikor úgy érzed, hogy a  betegség volt az utolsó csepp a  pohárban, és amikor olyan, mintha hirtelen kihúzták volna a  dugót a  kádból – meg lehet fejteni, hogy hogyan jutott el idáig a különböző kiváltó okokon keresztül. Ezek olyan események, érzelmi kibillenések, környezeti tényezők és egyéb körülmények, amelyek biztosíthatják a pajzsmirigyvírusnak azt a táptalajt, amelyre éppen szüksége van ahhoz, hogy a fejlődése aktív szakaszába lépjen – más szóval, hogy egészségügyi válsághelyzetbe sodorjon.


HOGYAN MŰKÖDNEK A KIVÁLTÓ OKOK?

Amikor valaki elkapja a  pajzsmirigyvírust, annak az a célja, hogy a véráramból a  nyirokcsomókon és olyan szerveken keresztül, mint a máj és a pajzsmirigy, végül bejusson a  központi idegrendszerbe. A  folyamatra jellemző a  leállás és újraindulás, ezért lehetséges, hogy a betegséged alatt jobb időszakokat és rosszabbra fordulásokat is megtapasztalhattál. Vándorútja során a vírus elrejtőzik a szervezetben, sereget épít, és várja a megfelelő pillanatot, hogy megtehesse a következő lépést. És mi határozza meg ezeket a  „megfelelő pillanatokat”? A kiváltó okok.

Emlékszel az első olyan alkalomra, amikor nem érezted igazán jól magad, vagy arra a pillanatra, amikor az addig kezelhető tüneteid rosszabbra fordultak? Akkor jelentkezett, amikor éppen erősen aggódtál a pénzügyeid miatt, vagy esetleg a válásod vagy egyéb trauma, illetve gyerekszülés után? Ezen példák mellett számos hasonló gyakori kiváltó okot ismerünk, amely a pajzsmirigyvírust alvó állapotból támadásba lendítheti, és pajzsmirigyproblémát okozhat – kicsit ahhoz hasonlóan, amikor a grizzly medvét felébresztik a téli álmából.

Nem véletlen egybeesés, hogy a pajzsmirigybetegség akkor üti fel a fejét, amikor amúgy sem érzed kiemelkedően magad. Ez nem azt jelenti, hogy te vonzottad be a betegséget a stresszes lelkiállapotoddal – távolról sem! És nem is te vetted rá tudat alatt a folytonos negativitásoddal a  szervezetedet a  megbetegedésre. Sokkal inkább arról van szó, hogy a leírt kiváltó okokhoz hasonló intenzív tapasztalások fiziológiai válaszreakciókat indítanak el a testedben – például elárasztanak hormonokkal, többek között túl sok adrenalinnal –, ami aztán üzemanyagként szolgál a vírus számára. Ugyanakkor ezek a  tapasztalások és események jelzik a vírusnak, hogy az immunrendszered nem olyan erős, mint általában, ami azt jelenti, hogy eljött a pillanat számára, amikor előnyre tehet szert.

shutterstock_63559270 (1)

Aztán léteznek olyan kiváltó okok is, amelyeknek semmi közük az érzelmi állapotodhoz. Lehet, hogy kicseréltettél egy halom amalgámtömést, amitől higany (a pajzsmirigyvírus egyik kedvenc csemegéje) került a véráramodba. Vagy lehet, hogy a pajzsmirigyvírus más üzemanyagával érintkeztél – idetartoznak a rovarölő vagy növényvédő szerek, vagy az olyan immunrendszert kimerítő anyagok, mint a penész.

Más forrásokból azt hallhattad, hogy a vírusok egyszerűen csak osztódnak. Ha ezt hallottad, félrevezettek. Annak ellenére, amit az orvosi kutatások és tudomány ez idáig feltárt, az az igazság, hogy a  vírusoknak üzemanyagra van szükségük – akár hormonok, akár méreganyagok, akár valamilyen konkrét élelmiszerek formájában, amit fogyasztasz (lásd a 21. fejezetben a gyakori tévhiteket azzal kapcsolatban, hogy mit kell kerülnöd) – ahhoz, hogy szaporodhassanak.

Míg egy-egy kiváltó ok önmagában is képes felébreszteni a pajzsmirigyvírust, az is gyakran előfordul, hogy akár éveken át több kiváltó ok is összejátszik ehhez. Tegyük fel például, hogy a nehézségeid gyerekként kezdődtek, amikor átvetted a stresszt a szüleidtől vagy gondozóidtól. Később aztán egykét problémásabb kapcsolatod is lehetett, érhetett autóbaleset, lehetséges, hogy rosszul étkeztél, vagy keveset aludtál. Ezek a nehézségek együttesen olyan terhet róhattak a szervezetedre, hogy aztán egy bizonyos pillanatban a pajzsmirigyvírus – amit az életed során a születésedtől az iskolán át egészen a közelmúltban elköltött éttermi ebédig bármikor összeszedhettél – lehetőséget látott a kibontakozásra.


A KIVÁLTÓ OKOK LISTÁJA

Amint végigolvasod a  pajzsmirigyvírus leggyakoribb kiváltó okainak felsorolását, figyeld meg, hogy vonatkozik-e rád vala-melyik. Esetleg logikussá válik-e a tüneteid időzítése ennek az új nézőpontnak köszönhetően?
Ne feledd, hogy sok kiváltó ok olyan, hogy talán nem is tudtál róla, hogy jelen voltak az életedben akkoriban. Érintkezhettél növényvédő szerekkel anélkül, hogy tudtál volna róla, élhettél olyan táp-anyaghiánnyal, amelyet a vértesztek nem mutattak ki, vagy hathattak rád egyéb kiváltó okok, például egy szőnyegtisztítás alkalmával, amit nem könyveltél el jelentős életeseményként.
Miközben végiggondolod ezeket a kiváltó okokat, elkezdheted összerakni a kirakós darabkáit. Végül összeáll a kép, és megkapod a  válaszokat arra, hogy miért az adott időpontban csapott le rád a betegség. A kiváltó okokat a gyakoriság sorrendjében olvashatod, a leggyakoribbtól haladva a legkevésbé gyakoriak felé.

 • Penész: Ha hosszan ki vagy téve a penész hatásának egy olyan épületben, ahol naponta több órát eltöltesz – például otthon vagy a munkahelyeden –, az legyengítheti az immunrendszeredet, és ezáltal a pajzsmirigyvírus előnyös helyzetbe kerülhet.
 • Higany alapú amalgámtömés: Ha vannak amalgámtöméseid, légy óvatos az eltávolításukkal kapcsolatban. A bennük lévő higany általában stabilan elvan ott, ahol van, míg az eltávolítása során ez a mérgező anyag végül bekerülhet a véráramodba, és ezáltal a vírust táplálja. Ha ki szeretnéd cseréltetni az amalgámtöméseidet, kérd meg a fogorvosodat, hogy egyesével tegye. *

* Érdemes biológiai fogászatot keresni, ahol nagyobb gondossággal, kiegészítőkkel távolítják el az amalgámtöméseket. Fontos, hogy várandósan ne cseréltessen ki senki amalgámtömést, mert a felszabaduló higany a magzat szervezetébe is bejut – a lektor.

 • Higany más formában: Mivel a higany a pajzsmirigyvírus egyik kedvenc tápláléka, minden formájában kerüld! Ha például gyakran eszel halat (vagy a tenger egyéb gyümölcseit), különösen olyan nagytestű halakat, mint a tonhal vagy a kardhal, amelyek gyakran jelentős mennyiségű higanyt tartalmaznak, az végül eljuttathatja az immunrendszeredet a töréspontig, és ez vírusfertőzéshez vezethet. A higany hajlamos továbbá arra, hogy a vérvonalon végighaladva generációról generációra egészségügyi problémákat okoz, amelyeket aztán tévesen az öröklődésnek tudnak be. Mindig figyelj oda a higannyal való érintkezésre – a mai modern időkben is érzékenyen reagálunk erre az anyagra. Járj utána, és kérdőjelezd meg, amit ajánlanak neked, a gyerekeidnek és a többi családtagodnak.
 • Cinkhiány: A cinkhiány is öröklődhet, ráadásul generációról generációra rosszabbodhat. Ha az életed adott pontján különösen alacsony a cink mennyisége a szervezetedben, az fogékonnyá tehet a pajzsmirigyvírusra.
 • B12-hiány: Még ha a vérvételi eredményeid azt mutatják is, hogy normális a B12-vitamin-értéked, az nem jelenti azt, hogy az mind olyan hasznos B12, ami ott szívódik fel, újdonsült anyuka miért érzi magát hirtelen betegnek.
 • Drogfogyasztás: Az illegális, méreganyagokat tartalmazó szerek egyszerre borítják fel az immunrendszeredet, és ágyaznak meg a pajzsmirigyvírus számára.
 • Pénzügyi nyomás: Ha amiatt kell aggódnod, hogy elveszítheted az otthonodat vagy az állásodat, nem tudod kifizetni a rezsit, vagy pluszmunkát kell vállalnod a váratlan kiadásaid miatt, elemi erővel csaphatnak le rád a negatív érzelmek. A kudarctól való félelem, a halálfélelem, az énkép elvesztése és a szégyen mind felütheti a fejét ilyenkor, és gyengíthetik az immunrendszered azon képességét, hogy kivédje a pajzsmirigyvírus által okozott fertőzést.
 • Fizikai sérülések: Ha kificamítod a bokádat, eltöröd a lábadat, autóbaleset ér vagy más fizikai sérülést vagy traumát szenvedsz el, az annyira legyengítheti a testedet, hogy ezt a pajzsmirigyvírus kitűnő alkalomnak tekintheti arra, hogy kilépjen az alvó szakaszából, és megfertőzzön. Ez fokozottan igaz, ha műtétre van szükséged, mert a műtétek általában megkövetelik, hogy antibiotikumot szedj.
 • Professzionális szőnyegtisztítás: Sok hagyományos szőnyeg tartalmaz méreganyagokat, ráadásul a szőnyegtisztító szerekben igen mérgező szintetikus vegyszerek vannak – úgyhogy a szőnyeg „tisztítási” folyamata csak tovább mérgezi azt, ami már amúgy is mérgező. Ha mindennap több órán át belélegzed ezeket az anyagokat, az legyengítheti az immunrendszeredet, és emellett a pajzsmirigyvírust is felébresztheti és táplálhatja. Ha nagyon érzékeny vagy erre, fontold meg, hogy megszabadulsz a szőnyegeidtől. Különben vásárolj „zöld” szőnyegeket és organikus tisztítószereket, és/vagy vedd igénybe a modern, „zöld” szőnyegtisztítók szolgáltatásait.

 

shutterstock_778550509 (1)

 

 • Friss festék: A legtöbb friss festék mérgező kipárolgást bocsát a levegőbe. Ha a frissen festett és rosszul szellőztetett lakásodban vagy irodában sok időt töltesz, a méreganyagok végül legyengíthetik az immunrendszeredet, és ezáltal pajzsmirigyvírus-fertőzést válthatnak ki. Mindig azokat a festékeket válaszd, amelyeknek nulla vagy alacsony a VOC- (illékony szerves vegyület) tartalma, és még ez esetben is mindenképpen alaposan szellőztess, mielőtt huzamosabb időt töltenél az adott helyen.
 • Vízparti nyaralás: Meleg időben rengeteg vörös alga halmozódhat fel a tavak vizében vagy az óceánparton, és az általuk előidézett oxigénhiányos környezet kedvez a baktériumok szaporodásának, ami legyengítheti az immunrendszeredet, és ezáltal kiválthatja, hogy a vírus kilépjen a szunnyadó állapotából. Ha úszást tervezel, figyeld a „vörös dagályra” figyelmeztető jeleket.
 • Méreganyagok kiszivárgása a környezetbe: A régi szemétlerakókból kiszivárgó anyagokkal toxikus vegyületek és nehézfémek, illetve más káros vegyületek kerülhetnek a közeli tavakba, különösen a nyári hőségben. Ilyen tavakban úszva toxinok hatásának vagy kitéve, ez pedig csökkenti az immunrendszered védekezőképességét a pajzsmirigyvírus elleni harcban.
 • Álmatlanság: Minden tartósan fennálló alvásprobléma megzavarja a szervezetet, ami idővel lehetőséget teremt a vírusnak arra, hogy életre keljen. (A vírusproblémák eleve okozhatnak is alvászavarokat. Az álmatlanság okait és leküzdését részletesen taglaljuk az alvás titkairól szóló Negyedik részben.)
 • Rovarcsípések: A pókok, méhek, kullancsok és más hasonló ízeltlábúak csípéseivel alkalmanként méreg vagy a rovar kisebb részei maradhatnak a bőrödben, ami fertőzést okozhat. Ez legyengítheti az immunrendszert, és ha már jelen volt a szervezetedben a pajzsmirigyvírus, és megfelelő az időzítés, kihasználhatja az alkalmat, hogy zavart okozzon.

Forrás: Részlet Anthony William – Egészséges pajzsmirigy c. könyvéből

image