Sokan szenvednek Hashimoto-betegségben, Graves-kórban, pajzsmirigy- vagy mellékpajzsmirigy- alul-, illetve túlműködésben, fibromyalgiában, nyugtalanláb-szindrómában, PCOS-ben, endometriózisban, és sokaknál találnak pajzsmirigydaganatot. Mások életét hajhullás, álmatlanság, erős szívdobogás, ködös gondolkodás, szédülés, fáradékonyság, depresszió, száraz bőr, szorongás, hízás vagy fogyás, töredező körmök, idegi vagy más eredetű fájdalmak, összpontosítási nehézségek, memóriaproblémák, hidegrázás, hideg végtagok, duzzadt szemek és arc, szorulás, kontrollálatlan éhség vagy megmagyarázhatatlan betegségek és tünetek nehezítik meg.

Mindezért általában a pajzsmirigyet vagy a hormonháztartást teszik felelőssé. Az igazság azonban az, hogy a felsorolt betegségek és tünetek közül egyiket sem a pajzsmirigy vagy a hormonok okozzák. Sokkal több minden áll a háttérben, mint amiről az orvosoknak tudomása van. Ráadásul sem a modern, sem az alternatív gyógyászat nem ismeri a fenti jelenségek pontos okát. Sajnos a krónikus betegségek ijesztő mértékben terjednek, és nincsenek arra utaló jelek, hogy a terjedés sebessége lassulna.

Akkor is fontos megismerni ezeket a betegségeket és tüneteket, ha éppen nem érintenek bennünket vagy szeretteinket, hogy megelőzhessük jövőbeni kialakulásukat. Sok kérdésre létezik válasz, és az én feladatom, hogy legjobb tudásom szerint olyan, korábban ismeretlen információkkal szolgáljak, melyek segítségével az emberek visszanyerhetik szabadságukat, és azt az életet élhetik, amelyre vágytak. Senkinek sem az a sorsa, hogy a sötétben tapogatózzon, és ne tudja, miért érzi rosszul magát. Senki sem maga teremtett rossz közérzetet, és senki nem szolgált rá. Egészséges pajzsmirigy című könyvemben több mint száz, az emberiséget széles körben sújtó betegség és tünet valódi okát és gyógymódját tárom fel.

Könyvem még azok számára is sok újdonságot és meglepő információt rejt, akik szívesen olvasnak az egészséges életmódról, és úgy érzik, naprakészek a pajzsmiriggyel kapcsolatban. Az Egészséges pajzsmirigy semmi eddigihez nem hasonlítható. Ez az első könyv, amely mélységeiben tárja fel a pajzsmirigy eddig ismeretlen, valódi belső folyamatait és működését. Ebben a cikkemben a pajzsmirigy egészségével kapcsolatos néhány alapvető igazságról lesz szó.


A pajzsmirigyproblémák valódi oka

Évtizedek óta beszélek az emberek százezreit sújtó pajzsmirigyproblémák valódi okáról: az Epstein–Barr-vírusról (EBV). Sem a modern orvostudomány, sem az alternatív gyógyászat nem tudja, hogy a pajzsmirigyproblémák 95%-a mögött az EBV áll, amit én csak „pajzsmirigyvírusnak” nevezek. Az EBV nem csupán egy súlyosbító tényező azoknál, akik már eleve valamilyen krónikus, esetleg pajzsmirigybetegségben szenvednek, ahogy azt sokan gondolják. A súlyosbító tényező nem a valódi ok. Az orvostudomány által elfogadott nézet, hogy egyes vírusok hatására az immunrendszer megtámadja az egészséges sejteket a pajzsmirigyben vagy a test egyéb részein. Ez a hanyag tévedés az egyik legnagyobb orvosi baklövés, amely generációk életét és egészségét befolyásolhatja. Ez a nézet hátráltatja az orvostudomány fejlődését, és évtizedekre fenntartja a krónikus betegségeket. A valódi ok a vírus. Ez az apró, de alapvető fontosságú különbség rejti magában a gyógyulás lehetőségét mindenki számára, aki pajzsmirigyproblémákkal küzd.

A mononukleózis, amiért az orvosok az EBV-t teszik felelőssé, valójában csak a vírus okozta problémák második lépése. Az EBV okozta tünetek igazából négy lépésben jelentkeznek, melyek közül a harmadik célozza a pajzsmirigyet. Amikor az EBV megtámadja a sejteket, gyulladási folyamatok indulnak be. Nem az immunrendszer termelte antitestek jelentik a problémát. Az autoantitesteket azért termeli az immunrendszer, hogy az EBV-vel szálljanak szembe, nem pedig azért, hogy a test saját sejtjeit, mirigyeit, szerveit vagy a pajzsmirigyet támadják, ahogy azt a Hashimoto-betegség esetében feltételezik. A test végtelen bölcsességét védelemre és gyógyításra használja, nem arra, hogy önmagát támadja, mint azt az autoimmun betegségekről tartják. Ez a hibás nézet az 1950-es évekből származik, onnan örökölte meg az orvostudomány, így ma sajnos az autoimmun betegségek jó szándékú szakértői téves ismeretekre alapozva tanítják és kezelik a betegeket, ami hátráltathatja a gyógyulást.

Valójában testünk mindig mellettünk áll, mindig nekünk dolgozik, és gyógyulni akar. Már az, hogy ezt tudjuk, olyan erővel bír, hogy önmagában gyógyuláshoz vezethet. Az immunrendszer azonnal aktiválódik, és a vírusok nyomába ered, amint pontosan megtudjuk, mi áll betegségünk hátterében. Egy nap majd az orvostudomány is rájön, hogy mire egy kórokozó tüneteket kezd okozni, addigra olyan mélyre jutott a beteg szerveiben vagy mirigyeiben, hogy nem igazán mutatható ki a hagyományos vérképben, mert már nincs a véráramban – ezért tűnik úgy, mintha a szervezet működne hibásan. Valójában azonban a vírus a fertőzés következő fázisába lépett, mely során mélyebbre hatol a szervezetben, így a mai módszerekkel nem mutatható ki a testben. Egyes antitestek azonban továbbra is jelen vannak a véráramban, és ez vezetett évtizedekkel ezelőtt a téves autoimmun elmélethez, ahelyett hogy a kutatók megtalálták volna a vírust, és annak útját a testben. Ennek a régi tévedésnek a következménye, hogy az orvostudomány a testet magát tartja felelősnek a problémákért, mely nézet még az alternatív irányzatokban is elterjedt.

A pajzsmirigyproblémák másik oka a sugárzás. Valójában azonban az embereknek csak kis hányada van kitéve olyan mértékű sugárzásnak, hogy az valóban káros legyen, így ez csupán az összes pajzsmirigybetegség körülbelül 5%-áért felelős. Sugárzás érhet bennünket fogászati röntgenfelvételek készítésekor, repülőutak alatt, CT-vizsgálatok alkalmával, de más egyéb mindennapi tevékenységek során is.

shutterstock_1122172907 (1)


A pajzsmirigy szerepe

Az orvostudomány és az alternatív gyógyászati irányzatok nem tudják pontosan, mi a pajzsmirigy valódi szerepe. Jelenlegi ismereteik rendkívül korlátozottak. Úgy gondolják, a pajzsmirigy elsődleges szerepe az anyagcsere irányítása és a hormonrendszer szabályozása. A mai ismeretek szerint a pajzsmirigy mindössze két hormon termeléséért felelős: a tiroxin (T4) és a trijód-tironin (T3) termeléséért, valamint két pajzsmirigyhez kapcsolódó hormont szabályoz: a pajzsmirigyserkentő hormont (TSH) és a tireotropin-felszabadító hormont (TRH). Habár ezek a hormonok szerepet játszanak a pajzsmirigy működésében, sok minden mást is érdemes tudni erről a csodálatos mirigyről, amit az Egészséges pajzsmirigyben leírok.

Az orvostudománynak csak feltételezései vannak a T4 és T3 egészségre gyakorolt hatásáról. Valójában nem tudjuk még laboratóriumi keretek között vizsgálni ezen hormonok szerepét. A T4 és a T3 fiziológiai hatása még mindig rejtély az orvostudomány számára. A T3 és T4 hormonok egyik kémiai szerepe az immunrendszer egyensúlyban tartása, ezért célozza az EBV ezeket a hormonokat azzal, hogy megtámadja a pajzsmirigyet. Ha ezek a hormonok megfogyatkoznak, akkor azonban csupán viszonylag enyhe tünetek mutatkoznak, például hőmérsékletingadozás. Nem a T3 és T4 hormon szintje a felelős a számtalan tünetért, amelyet a pajzsmirigyhez társítanak, kezdve a fájdalmaktól egészen a ködös gondolkodásig. Természetesen fontos, hogy a T3 és T4 hormonok szintje normális legyen, hogy az immunrendszer megfelelően működhessen, azonban vannak ma még ismeretlen hormonok, amelyeknek sokkal nagyobb figyelmet kell szentelnünk.

A pajzsmirigy szerepe és célja sokkal érdekesebb, mint azt a modern orvostudomány gondolná. A pajzsmirigy valójában a test adattároló központja. A szervezet második agya. Nyomon követi a szervezetben fennálló különböző egyensúlyokat, ami olyan, mintha panaszokat fogadna az egyes szervektől és szervrendszerektől. Ezenkívül szabályozza a két ma még ismeretlen frekvenciahormont – én R5-nek és R6-nak hívom őket –, amelyeket csak a jövőben fog felfedezni az orvostudomány. E két hormon feladata a pajzsmirigy rádióhullám-szerű rezgéseinek stimulálása, melyek a szervezet homeosztázisát szabályozzák, és sokkal nagyobb szerepet játszanak a pajzsmirigyproblémákban és az EBV okozta tünetekben, mint a többi hormon. Ha sikerül kiirtani az Epstein–Barr-vírust a szervezetből, a hormonháztartás kiegyensúlyozódik, és a tünetek megszűnnek. Az Egészséges pajzsmirigyben további információkat találunk ezekről az ismeretlen hormonokról.


A máj méregtelenítő képessége

A pajzsmirigyproblémákkal küszködők között sokan vannak, akiknek – anélkül hogy tudnának róla – kisebb hatékonysággal működik a mája. Ez sokszor a pajzsmirigygyógyszerek hosszú távú szedésének következménye, de okozhatja EBV és más mérgek, például gyomirtók, oldószermaradványok és nehézfémek jelenléte is a májban. A májműködés romlása adódhat a magas zsírtartalmú vagy sok feldolgozott ételt tartalmazó étrendből is. Ha az ember gyógyszert szed, a máj nagyon sokat felszív belőle, ami nagyon megterhelő számára. A máj olyan sok gyógyszert képes felszívni, hogy sokszor emiatt kell visszamennünk az orvoshoz nagyobb dózist felíratni. Az Egészséges pajzsmirigy tartalmaz egy májtisztító kúrát, amely segít, hogy hónapról hónapra újra megerősíthessük májunkat.


Pajzsmirigy-túlműködés

Elterjedt elképzelés, hogy pajzsmirigy-túlműködés esetén képtelenség hízni, pedig igenis lehet, sokan szednek fel néhány kilót pajzsmirigy-túlműködés mellett. Ennek oka, hogy a pajzsmirigyben az EBV két különböző változata is előfordulhat. A májműködés nagyon lelassul az EBV melléktermékei, neurotoxinjai, dermatoxinjai és más mérgei hatására, ami hízáshoz vezet, míg az EBV másik változata pajzsmirigy-túlműködést okoz. A tapasztalt tünetek sokszor ezért nem egyeznek azzal, amit az orvostudomány az adott betegséghez társít. A pajzsmirigy-túlműködéshez társított ingadozó étvágy sokszor a máj glükózhiányának következménye, amit a májban megbújó EBV okoz. Minderről bővebb ismeretekkel szolgál az Egészséges pajzsmirigy.


Súlyosbító tényezők

Fontos észben tartani, hogy a súlyosbító tényezők nem azonosak az egyes betegségek, például a Hashimoto-betegség, a pajzsmirigy-alulműködés vagy bármilyen más pajzsmirigy- vagy autoimmun betegség okával. Nagy tévedés azt hinni, hogy a súlyosbító tényező a valódi ok. Az orvostudomány több efféle, gyógyulást akadályozó nagy tévedésére kitérek az Egészséges pajzsmirigyben. A valódi ok az EBV. A súlyosbító tényezők csupán az EBV-t erősítik, vagy az immunrendszert gyengítik, aminek következtében a tünetek felerősödnek, vagy új tünetek jelentkeznek. A súlyosbító tényezők közé tartoznak a nehézfémek, például a higany, a penész, valamint a gyom- és rovarirtó szerek. Ugyancsak súlyosbító körülmény egy haláleset a családban, az összetört szív vagy az elárultság érzése, egy beteg családtagról való gondoskodás, a szőnyegtisztítás, száradó festék belélegzése, az álmatlanság és még sok minden más. Az Egészséges pajzsmirigyben megtalálható a súlyosbító tényezők teljes listája. Ezek a tényezők gyengítik az immunrendszert, és lehetővé teszik az EBV-nek, hogy szabadon szétterjedjen a szervezetben. Egyes súlyosbító körülményeket azonban nehéz elkerülni, ezért elsődleges fontosságú az immunrendszer megerősítése, hogy képesek legyünk megbirkózni az élet kihívásaival, például egy szakítással.


Étkezés

Számtalan olyan ételt találunk, amely pozitívan hat a pajzsmirigybetegségekre. Először is el kell oszlatnunk egy újabb, pajzsmiriggyel kapcsolatos tévedést. A pajzsmirigyproblémákkal küzdőknek sokszor azt tanácsolják, hogy kerüljék a keresztesvirágúak közé tartozó zöldségféléket, mert azok golyvaképző anyagokat tartalmaznak. A káposztafélék közül soknak magasa a kéntartalma, mint például a kelkáposztának, a káposztának, a karfiolnak, a brokkolinak és a kelbimbónak. Téves, ám manapság széles körben elterjedt elképzelés, hogy nem egészséges ezen zöldségek fogyasztása. Azonban ha az orvostudomány nem ismeri a pajzsmirigybetegségek valódi okát, hogyan lenne képes megállapítani, hogy mely ételeket érdemes fogyasztani, és melyeket érdemes kerülni?

Az igazság az, hogy képtelenség annyit enni ezekből a zöldségekből, hogy a golyvaképző anyagok valóban kifejthessék hatásukat. Ráadásul ezek a zöldségek egy ma még ismeretlen, golyvaképzést gátló anyagot is tartalmaznak, amely ellensúlyozza a golyvaképző hatást. A káposztafélék valójában pozitívan hatnak a pajzsmirigyre, így kifejezetten egészségesek, ha ki szeretnénk gyógyulni valamilyen pajzsmirigybetegségből. Ezek a zöldségfélék olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek segítenek kiűzni az EBV-t a szervezetből, úgy, hogy – mint a szellemek – szabadon mozognak a szervek és mirigyek között, kórokozókra vadászva.

Azokat az élelmiszereket kell kiiktatnunk étrendünkből, amelyek táplálják az EBV-t. Az orvostudomány számára ismeretlen tény, hogy a vírusok szaporodásához bizonyos ételek és méreganyagok szükségesek. A tojás például az első számú tápláléka a vírusoknak, különös tekintettel az Epstein–Barr-vírusra. Az Egészséges pajzsmirigy részletesen tárgyalja, hogy mely ételeket érdemes kerülni, és melyeket érdemes fogyasztani, és több receptet is ajánl, amelyek segítik a pajzsmirigy gyógyulását és az EBV kiűzését.

Azt is fontos észben tartani, hogy amikor egy szakember javaslatára felhagyunk bizonyos ételek, például a glutén fogyasztásával, és a tüneteink szűnni kezdenek, a szakemberek nem tudják a pontos okát annak, hogy miért is történik mindez. Igazából nem azért múlnak a tünetek, mert a glutén károsította a pajzsmirigyet, hanem mert táplálta az Epstein–Barr-vírust. A tüneteket az Epstein–Barr-vírus okozta, nem pedig a pajzsmirigy hibás működése. Ha kiiktatunk étrendünkből minden olyan ételt, amely táplálta a pajzsmirigyünkben, májunkban és a testünk egyéb területein megbúvó EBV-t, a tünetek enyhülni fognak.

shutterstock_1024115101 (1)


Étrend-kiegészítők

Ha pajzsmirigyünk gyógyulásáért szedünk étrend-kiegészítőket, akkor úgy kell összeválogatnunk őket, hogy legyen köztük olyan, amelyik a pajzsmirigyet erősíti, és olyan is, amelyik elpusztítja az EBV-t. Az Egészséges pajzsmirigyben felsorolom a legjobb étrend-kiegészítőket, alább pedig néhány példa található.

Az Ester C-vitamin és a liposzómás C-vitamin alapvető étrend-kiegészítők, mert kiirtják az EBV-t a májból.

A cink az egyik legfontosabb ásványi anyag, mert sokan szenvednek cinkhiányban, ami gyengíti az immunrendszert, a cink azonban elpusztítja az EBV-t.

A macskakarom, amely szerencsére végre könnyebben beszerezhető, védelmet nyújt a vírusok, többek közt az EBV ellen.

Ugyancsak fontos az öt nehézfémtisztító étel rendszeres fogyasztása, mert az EBV nehézfémekkel táplálkozik.

Egy kis tengeri zöldség és spirulina fogyasztása nagyon egészséges, mert a bennük található jód fertőtlenítő hatású, így elpusztítja az EBV-t.

Ha rendszeresen fogyasztjuk az itt és az Egészséges pajzsmirigyben felsorolt étrend-kiegészítőket, akkor jó úton járunk, hogy megszabaduljunk a pajzsmirigyünkben lakozó vírustól, és a nehézfémektől, amelyek a vírust táplálják.


Lépjünk tovább

Most, hogy megismertük a pajzsmirigyproblémák valódi okát, testünk keményebben fog dolgozni, hogy legyőzze a betegséget, mint valaha. Mivel pontosan ismerjük az okot, átalakíthatjuk az étrendünket, szedhetünk étrend-kiegészítőket, és életmódot válthatunk. Sokkal jobb azzal a tudattal élni, hogy egy kórokozótól kell megszabadulnunk, mintha azt hinnénk, hogy testünk támadja önmagát, vagy hogy genetikai örökségünk felelős a betegségért. Ezek téves és káros elképzelések. Az Egészséges pajzsmirigy elolvasásával pajzsmirigyszakértőkké válhatunk, és lépéseket tehetünk az EBV legyőzése és életünk visszaszerzése felé. A tünetek megszüntethetőek. Képesek vagyunk meggyógyulni, magunk mögött hagyni pajzsmirigyproblémáinkat, hogy pajzsmirigyünk ne sorvadjon tovább az előttünk álló évek során. Senki nem akar évtizedeken át gyógyszerek vagy téves elméletek rabja lenni. Az Egészséges pajzsmirigy megmutatja a kivezető utat. Én hiszek a végleges gyógyulásban.

Forrás: http://www.medicalmedium.com/blog/foods-that-heal-thyroid

Ajánlott könyvek:

egeszseges_pajzsmirigy_B1_800pxgyogyito_etelek_218Gyogyito_Medium_B1_218px