Átlagosan a gyógynövények, zöldfűszerek és fűszerek kategóriájában találhatók a legmagasabb antioxidáns-tartalmú élelmiszerek.

Mondjuk, hogy elkészítesz egy tál egészséges, teljes kiőrlésű lisztből készült spagettit, marinara szósszal. Az egésszel együttvéve 80 egységnyi antioxidánst vihetsz be a szervezetedbe (a tészta körülbelül 20, a szósz pedig nagyjából 60 egység). Adj hozzá egy marék brokkolit, és máris kész a finom, 150 antioxidáns-egységet tartalmazó fogás. Nem rossz. Most szórd meg egy teáskanálnyi szárított oregánóval vagy majoránnával, az oregánó édesebb és lágyabb testvérével. Ez önmagában megduplázhatja és 300 egység fölé viheti az ételed antioxidáns-erejét.

Mit szólnál egy tál zabkásához reggelire? Ha hozzáadsz fél teáskanál fahéjat, ezzel a reggelid antioxidáns-erejét máris felviheted 20-ról 120-ra. Még egy csipet szegfűszeggel is megszórhatod, ez a finomság már 160 egységnél tart!

A növényi ételek általában önmagukban gazdagok antioxidánsban, de ha rászánsz egy percet, hogy megfűszerezd az életedet, még egészségesebbé teheted.

Az antioxidánsokban gazdag étrend úgy nyújthat védelmet a stroke-kal szemben, hogy megelőzi azoknak az oxidálódott zsíroknak a keringését a véráramban, amelyek károsodást okozhatnak az agyban lévő kisebb erek érzékeny falában. Segíthet továbbá csökkenteni az artériák merevségét, kivédeni a vérrögök keletkezését, és lejjebb vinni a vérnyomást, valamint enyhíteni a gyulladásokat. A szabad gyökök annyira eltorzíthatják a testünkben lévő fehérjéket, hogy azok felismerhetetlenné válnak a saját immunrendszerünk számára. Az ezáltal kiváltott gyulladásos reakciót is megelőzhetjük azzal, ha elegendő antioxidánssal telítjük a szervezetünket.

Míg minden teljes értékű növényi élelmiszernek lehet gyulladáscsökkentő hatása, bizonyos növények jobbak erre a célra. Az antioxidánsban gazdag gyümölcsök és zöldségek – például a bogyós gyümölcsök és a leveles zöldek – bizonyítottan jelentősebb mértékben csillapítják a szervezetet érintő általános gyulladásokat, mint egy ugyanakkora adag a gyakoribb, alacsonyabb antioxidáns-tartalmú gyümölcsökből és zöldségekből, például banánból és fejes salátából.
Nem mindegy, hogy mely élelmiszerekre esik a választásunk!

Forrás: Hogy ne halj meg c. könyv

Ajánlott könyv: