Erre a „jelenségre” – minden reggel zellerlevet inni üres gyomorra – akkor bukkantam először, amikor Anthony Williams Gyógyító médium című könyvében mélyedtem el, pajzsmirigyjógához keresve gyakorlatokat és eszközöket.

Biztos vagyok benne, hogy a legtöbben ismerjük azt a jellegzetes zöld levet, amely egy maroknyi leveles zöldségből áll, például kelkáposztából és spenótból, uborkával és zellerrel összekeverve, sokszor pedig gyógynövényekkel, citrommal, gyömbérrel elkészítve, esetleg egy kis almával, édesítésképpen. Mindezt átnyomjuk egy gyümölcscentrifugán, ami a zöldségeket alacsony hőmérsékleten tartja, hogy megőrizzék valamennyi enzimüket és vitaminjukat, melyek más esetben a hő hatására megsemmisülnének. A gép elválasztja a rostokat a folyadéktól, a friss termést lévé alakítva át, ami a hatását tekintve így folyékony arany lesz – illetve inkább folyékony zöldség.  Ez egy erősítő ital, a zöldségekkel és azok antioxidánsaival, fitonutrienseivel és enzimeivel, amely így, folyékony formában könnyen fogyaszthatóvá válik, és segítségével elkerülhető az emésztéssel járó energiafogyasztás.

Amikor a zellerlé gyógyító hatásairól olvastam, nagyon felkeltette az érdeklődésemet, de a sima zellerlé fogyasztása meglehetősen unalmasnak és egyszerűnek tűnt a fenséges zöldséglevekhez képest, amelyeket megszoktam. Mindazonáltal, ha a zöldséglé a királynő, akkor a zellerlé a varázsló. William a Gyógyító médiumban azt mondja, a zellerlé „az egyik leghatásosabb és leggyógyítóbb lé, amit csak ihatunk. Mindössze 30 ml friss zellerlé minden reggel üres gyomorra rendbe teheti az emésztésedet és az egészségedet akár egy hét alatt.”

A zeller kumarint tartalmaz, ami növeli a vörösvérsejtek aktivitását, és támogatja az érrendszert. Segít tisztítani a véráramlást, segít az emésztésben, nyugtatja az idegeket, csökkenti a vérnyomást, és tisztítja a bőrt. A zeller gazdag A-vitaminban, magnéziumban és vasban, amelyek mind segítik a vérképződést. Szintén gazdag szerves nátriumban, ami azt jelenti, hogy képes eltávolítani a kalciumlerakódást az ízületekből, és „szemmel tartja” azt, amíg biztonságosan el nem távolítható a veséből. Csodálatosan hangzik, ugye? Kellően izgatott voltam ahhoz, hogy adjak egy esélyt a zellerlének. És most lássuk, mi történt:


1. Könnyed emésztést biztosított, ráadásul több energiát is

Az emésztési zavar, puffadás és reflux kellemetlenségei gyakran az alacsony gyomorsavszint tünetei. Kutatások bizonyítják, hogy akik Hashimoto-betegségben (autoimmun pajzsmirigybetegség) vagy pajzsmirigy-alulműködésben szenvednek, gyakran kevés gyomorsavval rendelkeznek, vagy annak teljes hiányával küzdenek. Az alacsony gyomorsavszint számos nemkívánatos egészségügyi probléma okozója. Sokan ismerjük a helyzetet, hogy amikor idegesek vagyunk, az első dolog, ami „tönkremegy”, az az emésztésünk. Ez az a pont, ahol a szuperhős zellerlé színre lép, hiszen természetes nátriumtartalma növeli a gyomorsavszintet, és a reggel első lépéseként elfogyasztva megalapozza a könnyű emésztést egész napra. A gyomorsav elengedhetetlen az ételek lebontásában, különösen, ha fehérjéről van szó. Ha a gyomorsavad csökken, a testednek más erőforrásokat kell használnia az étel megemésztéséhez, és ez lefárasztja a szervezetet. Ez hátralék képződéséhez vezethet a májban, így a májadnak kevesebb esélye lesz lépést tartani a mindennapi életben előforduló mérgek támadásával szemben, valamint több feladata mellett a vércukorszint kiegyensúlyozásával és a hormonok termelésével is nehezebben boldogulhat. A máj egy nehéz munkát végző szerv, és amint látod, itt folytatódik a kör: folyamatosan túlterheljük a testünket, így nincs esélye helyreállítani magát, meggyógyulni, fejlődni. Néha-néha ez rendben van (mindannyian stresszesek leszünk időnként), de ha ez folyamatosan megtörténik, komoly és krónikus betegségek származhatnak belőle. Amint elkezdtem zellerlevet inni, észrevettem, hogy könnyebben emésztem meg az ételeket. Az étkezések utáni kényelmetlen telítettség és nehéz érzés helyett jóllakottnak éreztem magam, de mégis könnyűnek, és egyszerűen folytathattam a teendőimet.


2. Vékonyabb lettem tőle

Azzal a képességével, hogy javítja az emésztést, a zellerlé a rossz emésztés egyik legbosszantóbb tünetét is megszünteti, a puffadást. A zellerlé egy hatékony, természetes vizelethajtó, és amellett hogy kimossa a mérgeket a szervezetből, csökkenti az alhasi puffadást és az ödémát is. Ahogy megemelkedett a gyomorsavszintem, és javult az emésztésem, a zellerlével való kísérletezésem alatt egyszer sem puffadtam.  Mivel minden könnyedén áramlott végig a szervezetemen, és megfelelően emésztődött meg, nem volt esély arra, hogy valami hátramaradjon, megemésztetlenül leülepedjen, és így gáz halmozódjon fel bennem.


3. Csökkentette az ételek utáni sóvárgásomat

Gyakran megkívánunk bizonyos ételeket – testünk így jelzi, hogy milyen tápanyagokban szenvedünk hiányt. Ha például mellékvese-fáradtságban szenvedsz, akkor többnyire sós dolgokat fogsz megkívánni. Ez nem a test hibája, hiszen a mellékvesének ásványi anyagokra van szüksége, hogy maximális teljesítményt nyújthasson. Ilyen ásványi anyagok például a jó minőségi sóban találhatóak meg. Sajnos ezt az érzést gyakran összetévesztjük egy zacskó chips megkívánásával. Most, hogy az étel lebomlott, megemésztődött, és így jobban beépült, a testem minden szükséges tápanyagot fel tudott szívni, amit adtam neki. A testem tápanyagszükséglete jobban kielégült, és így sosem kívántam meg ételeket, vagy nyúltam értük megszokásból, hiszen sokkal jóllakottabb voltam.


4. Okosabbnak éreztem magam

Mivel a gyomorsav szükséges a fehérje lebontásához, az ételemben található aminosav jobban lebomlott, és könnyebben hasznosult. Az aminosavak előfutárok a neurotranszmitterek előállításához, szóval elméletileg pusztán a zellerlé fogyasztása okosabbá tett.

Majd kicsattantam a hónap folyamán, és az energiatúltengés, amelyet a jobb emésztésem okozott, segített abban, hogy természetes módon szupernőnek érezzem magam. Mivel kevésbé voltam túlterhelve, csökkent a stressz-szintem is, és ez egy boldogabb, természetesebb periódust teremtett.


5. Átéltem a zen békéjét

 A zeller egy lúgos étel. Ez azt jelenti, hogy segít a testet megtisztítani a savaktól és mérgektől, valamint kitisztítja a májat és a véráramlást úgy, mint semmi más. Segít kisimítani az idegeket, és csillapítani a stressz okozta feszültséget. Felfedeztem, hogy a zellerlé fogyasztása fantasztikusan nyugtató és pihentető hatással van az elmémre, a testemre és az érzéseimre. Ezért gyakran alkalmaztam egy-egy sűrű nap végén is, hogy pörgős üzemmódból nyugodtra tudjak váltani estére. A meditáció utáni boldogság érzetét adja, és egy belső „ahhhhh” érzést.

Te is ki szeretnédd próbálni? Itt egy könnyű és gyors zellerlérecept, amelyhez nincs szükség különleges gyömülcscentrifugára.


A leggyorsabb, legegyszerűbb zellerlé

Hozzávalók

1 gumó organikus zeller

Tisztított víz

Felszerelés

Turmixgép

Mandulatejszűrő zsák

Nagy tál

Elkészítés

Mosd meg a zellergumót, és vágd nagyobb darabokra.

Rakd a turmixgépbe egy kis vízzel együtt (hogy a kések jobban pörögjenek).

Turmixold pár másodpercig.

Öntsd egy nagy tálba egy tejszűrő zsákon keresztül.

Passzírozd át a levet, és a maradék rostokat komposztáld a mandulatejszűrő zsákban. Rögtön fogyaszd el a legjobb hatás eléréséért.


Forrás:
 https://www.thyroid.yoga/blog/2017/5/15/i-drank-celery-juice-for-a-month-to-heal-my-gut-heres-what-happened

Ajánlott könyv:

egeszseges_pajzsmirigy_B1_800pxGyogyito_Medium_B1_218px