Különleges kérdezz-felelek Darin Oliennel, a Szuperélet szerzőjével. Darin Olien a testünk számára legtáplálóbb ételek után kutatva bejárta a bolygó mindenféle egzotikus helyeit. Éveken át tartó kutatásának eredményeit a Szuperélet: Egyszerű megoldások, amelyektől egészségesebb, fittebb és energikusabb leszel című új könyvében foglalta össze. Darin átfogó módon tárja elénk, hogyan és mit együnk ahhoz, hogy a testünk egészséges és boldog legyen.

Darin közismert szaktekintély a táplálkozás, a hidratáció és az ételek jótékony hatásának témaköreiben. Nemzetközi szinten szoros együttműködést ápol több ezer gazdával, növénytermesztővel és -feldolgozóval, hogy kiváló minőségű, fairtrade szuperételekkel és növényi árucikkekkel lehessen jelen a piacon. Darin emellett elkötelezett filantróp. Vezetőségi tagja a Raincatcher.org-nak, egy civil szervezetnek, melynek célja, hogy a világon mindenkinek biztosítsa a tiszta ivóvízellátást. A kutatás mellett a Beachbody nevű fitness-cégnél dolgozott, ahol létrehozta a Shakeologyt, mely egy rendkívül népszerű étrendkiegészítő. Darin Edzésfiziológia/Táplálkozás BA-val és Pszichológia MA-val rendelkezik. Bármerre is vigyék kalandjai, Darin mindenütt a természet kincseinek végeláthatatlan sorát fedezi fel, amelyek könnyen lehet, hogy a jövőbeni egészségünk szempontjából kulcsfontosságúak lesznek.

 

A könyvednek és a honlapodnak a címe a Szuperélet. Pontosan hogyan néz ki egy szuperélet?

Mindannyian egyediek és biológiai szinten megismételhetetlenek vagyunk, de arra vágyunk, hogy egészséges, boldog és kiteljesedő életet éljünk. Ez inspirált arra, hogy megírjam a gondolataimat és közzé tegyem a honlapomat.

Egy olyan teret akartam létrehozni, ahol az emberek az egyedi perspektívámon keresztül férhetnek hozzá ahhoz az információhoz, amit a világ körüli útjaimon összegyűjtöttem. Ebből aztán kiválogathatják, hogy mi az, amit hasznosnak találnak a saját, személyes szuperéletük kialakításához. A szuperélet ott kezdődik, hogy mindabból, amit az egészséggel, táplálkozással, szuperételekkel és életmóddal kapcsolatban megosztok, mindenki egyénileg alkalmazza azt, ami az életében aktuálisan működtethető. Ez segít, hogy a saját, egyénre szabott szuperéletét élhesse – ami nem más, mint a személy életének lehető legteljesebb kifejeződése.

 

A Szuperélet nem egy gyors megoldásokat kínáló hóbortdiéta, hanem egy komplett életmód. Mi az, ami elindított az egészséges életforma felé vezető úton?

Ez az út a születésemmel kezdődött: két hónappal korábban születtem, alig másfél kilósan, többféle szervi probléma mellett küzdöttem a túlélésért. A kezdeti iskolai éveim során is rengeteg orvosi problémám volt, le kellett tapasztani a szememet, allergia gyötört, tanulási zavaraim voltak, satöbbi. A világból felém érkező első üzenetek mindenesetre azt sugallták, hogy nem vagyok elég erős és hogy az egészség nem magától értetődő.

Tizenhárom éves koromban elkezdtem kísérletezni az ételekkel, például egy vagy két napig csak grapefruitot ettem. Ezek az étrendbeli változások, elsősorban az, hogy egyre kevesebb feldolgozott ételt ettem, nagyon jót tettek az agyamnak és a testemnek, és valamilyen kezdeti szinten felismertem, hogy az ételeknek mekkora hatalma van. Hogy erősebbé tegyem a testemet, tizenhat évesen elkezdtem súlyt emelni, és két év alatt húsz kiló izmot pakoltam magamra. A futballba is beleszerettem, és úgy gondoltam, hogy profi szinten ezzel akarok foglalkozni, de az egyetem során egy gerincsérülés véget vetett ennek a karriernek. Ez mindent megváltoztatott. A fájdalmat az edzésfiziológiai és táplálkozástani tanulmányaimba csatornáztam. 2005-ben elvesztettem az édesapámat. Ennek a nehézségét arra használtam, hogy rájöjjek, mennyire szeretem a gyógynövényeket és a szuperételeket tanulmányozni, rendszerezni és felfedezni. Az idők során megtanultam, hogyan lehet az élet által folyton elém támasztott kihívásokat egészséges döntések köré szerveződő pozitív tettekké formálni.

 

 

Éveket töltöttél azzal, hogy az egészség kereszteslovagjaként kutattad a test számára legtáplálóbb, legegészségesebb eledeleket. Miért döntöttél úgy, hogy megérett az idő a könyvírásra?

Egy érdekes átmeneti időszakban voltam, mert a készítménytervező munka kezdett lecsengeni a Beachbodynál, a cégnél, amelyik leszerződtetett, hogy készítsek többféle táplálkozáskiegészítő készítményt. És azelőtt nem sokkal találkoztam Eliza Coupe-pal, aki most már a feleségem, és éppen kezdtem őrülten belezúgni. Akkoriban nagyon azon pörögtem, hogy minél jobban megismerhessem, de hidd el nekem, hogy a távoli, vad tájakon való kutatás nem valami könnyen egyeztethető össze a randizgatással, mert néha elég para és veszélyes tud lenni. Így minden körülmény tökéletes volt ahhoz, hogy a föld körüli szuperétel-vadászatot meg a kalandozást egy kicsit takaréklángra tegyem, és megírjam a könyvet!

 

Ma már rengeteg táplálkozásról és diétákról szóló könyv kapható. A Szuperélet miben különbözik a többi egészségmegőrző könyvtől?

Igen, tonnaszámra kaphatók a diétázásról és táplálkozásról szóló könyvek, de én szakítani akartam azzal a leegyszerűsítő szemlélettel, amelyik az egészséget egyetlen üzenetre redukálja és azt hirdeti, hogy csináld ezt, vedd be azt, edd meg amazt és minden bajod megoldódik. Őrület, nem? Biztosan senki nem hiszi azt, hogy ha egyetlen dolgot csinál, akkor mindent megkaphat, nem? Pedig sokan így gondolják.

Ki akartam válni a tömegből és úgy elmagyarázni a dolgokat, hogy azt akár az édesanyám is teljesen megértse, aki egy minnesotai kisvárosban él. A Szuperéletben bemutatott életerők irányítják a szervezetet és igazából nagyon egyszerűek, könnyen megérthetők és rendkívül hatékonyak. Ezzel a borzasztó, túlságosan leegyszerűsített egészségmodellel és -kultúrával saját magunkat pusztítjuk el. Ezért a mindenkiben benne lakozó TUDÁST akartam megszólítani (mert odabenn mindannyian pontosan tudjuk, hogy melyek lennének a helyes döntések) és TISZTA, érthető módon elmagyarázni. A hatalmunkban áll, hogy nap, mint nap meghozzuk azokat az egészséges döntéseket, amelyeknek az eredménye a kiváló egészség, a súlyfelesleg leadása, a rendelkezésünkre álló energia megnövekedése és a rendíthetetlen immunrendszer lesz.

 

Melyik a kedvenc egészségtámogató ételed/recepted?

A kedvenc egészségtámogató ételem a Shakeology névre hallgató készítmény, amelyben ötvennél is több szupertáplálék található. A vegán verzióját minden nap fogyasztom. Ezen túl a kedvenceim közé tartoznak a gyümölcsök, naponta egy kis szénhidrát (nem az ördögtől való ám!), a moringa, gombák (a hamvaskéreg gomba, a kínai hernyógomba, és a ganoderma gomba a kedvenceim) és az adaptogének, mint a maca gyökér, az aranygyökér, az ashwaganda, a tongkat Ali és a maja dió. Naponta készítek elixíreket, hogy a testemet stresszcsökkentő táplálékokkal és hatásos immunerősítő növényekkel támogassam. Rengeteg kedvenc receptem van, amelyeket megtaláltok a könyvemben!

 

 

Gyakran szoktak a „szuperételek Indiana Jones-aként” emlegetni. Melyik volt a legemlékezetesebb utad, amit szuperételek után kutatva tettél meg?

Mindegyik nagyon emlékezetes. De tényleg, egytől egyig! Az első utam 2004-ben Dél-Amerikába, Peruba vezetett, az mindig különleges marad. Rengeteg vidéken jártam – az Andokban, az Amazonas mentén, és köztük is sokfelé és számos baráttal, termelővel és gazdával találkoztam akkor, akikkel a mai napig jó kapcsolatot ápolok. A barátaimmá váltak. Azon az úton dőlt el, hogy az életem végéig szuperételvadász akarok lenni.

Ha tényleg meg akarod ismerni ezeket a növényeket és az embereket, el kell menned oda, ahonnan származnak – és én erre mindig készen állok. A fair trade és a kompromisszumoktól mentes kiváló minőség nagyon fontos értékek számomra – különösen, hogy ez a szektor meglehetősen szabályozatlan. Igazából nincsen senki, aki kontrollálná, hogy a növényeket, a fűszereket, a szuperételeket milyen körülmények között termesztik, vagy hogy tartalmaznak-e nemkívánatos szennyeződéseket. Az ellenőrzés csak azokhoz a cégekhez száll ki, ahol van valami probléma, és a legtöbb vállalat nem törődik a földdel, az emberekkel, a termék minőségével. Ez az utazások mellett szóló egyik nagyon nyomós érv.

 

A könyveden átragyog a pozitív hozzáállásod és a lelkesedésed, és ettől az az érzése támad az embernek, hogy szuperéletet élni tényleg jó móka lehet. Az általános egészségre nézve milyen szerepet játszik a boldogság és a pozitivitás?

Valószínűleg az általam leírt életerők közül ez a legfontosabb! Amikor emberekkel beszélgetek, a hozzáállást „a hatodik életerőnek” nevezem. A viszonyulásod nagyban meghatározza az életed „filmjét”. Az élet így is, úgy is kemény. Senki sem tudja elkerülni a fájdalmakat – ezt már fiatalon meg kellett tanulnom – ugyanakkor a tudat, hogy ezek lépcsőfokok, nem pedig hátráltató tényezők, jó alapot teremtenek a sikeres és egészséges élethez.  

Forrás: www.naturalpath.net

 

Ajánlott könyvek:

Szuperélet

A siker alapelvei könyv

EGYÉL AZ EGÉSZSÉGEDÉRT

CSODATÉVŐ ZELLER