Számtalan oka lehet annak, ha egy párnál nem következik be a kívánt gyermekáldás. Az orvosi felfogásban elsősorban a fizikai elváltozásokat, illetve a laborvizsgálatokkal, képalkotó eljárásokkal kimutatható okokat vizsgálják. Holisztikusan ennél sokkal több okot, tényezőt vizsgálunk, nemcsak fizikai, de lelki és energetikai szinten is. Az orvos nagyon sokszor széttárt karral azt mondja, hogy „sajnálom, nem tudom, mi lehet az oka”, hiszen mind a férfi, mind a nő egészséges a vizsgálatok szerint, de valamiért mégsem jön a baba. Ilyenkor vagy azt mondják, hogy biztos „idegi alapon” van, vagy hogy a pár tagjai nem passzolnak össze.

 

Az endometriózis

Endometriózisról akkor beszélünk, ha a méhnyálkahártyaszigetek valamilyen oknál fogva a hasüregbe kerülnek, ott megtapadnak, növekszenek. Minden hormonális változásra ugyanúgy reagálnak ezek a szigetek, mint a méhben lévő nyálkahártya, ezáltal a menstruáció időszakában nagyon erős fájdalmak jelentkezhetnek. A másik probléma, hogy ezek a szigetek beszőhetik a hasüregi szerveket, akár a húgyvezetéket, akár a beleket, ami szintén fájdalmakat, de akár hasi katasztrófát is okozhat. Emiatt a tüneteket mindig komolyan kell venni, az orvosi kivizsgálás és kezelés nem maradhat el.

Minél régebben fennáll az endometriózis, annál kisebb lesz az esélye a sikeres terhességnek. Ennek oka részben a fennálló gyulladásokban, hormonális elváltozásokban keresendő. Másrészt a hasüregben lévő méhnyálkahártya-szigetek a hormonális hatásokra folyamatosan változnak, szűkületeket, összenövéseket okoznak, lezárhatják a petevezetéket, hiszen nagyon gyakran a petevezeték, petefészek területén telepszenek meg.

Az endometriózis kialakulására számos elmélet létezik. Az egyik, legáltalánosabban elfogadott nézet, hogy a méh üregéből retrogád módon, azaz visszafelé kiáramlik a méh nyálkahártyája, de ennek mikéntje nem igazán bizonyított.

 

A szivárgó vagy áteresztő bél és az endometriózis kapcsolata

A másik, sokkal valószínűbb ok a szivárgó vagy áteresztő bél szindrómához társuló állapot, amikor a különböző táplálékok gyulladást idéznek elő a bélben, ezáltal a sejtek kissé eltávolodnak egymástól. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a hasüregbe folyik a béltartalom, sokkal inkább a felszívódás lesz zavart a hajszálerek felé. Azaz aminek fel kellene szívódni – a jótékony tápanyagok –, azok nem tudnak megfelelően felszívódni, tápanyaghiány alakul ki, viszont azok az anyagok, melyeknek nem kellene felszívódni, bekerülnek a keringésbe. Tovább rontja a helyzetet, hogy az egész bél és hasüreg folyamatos gyulladásban van, ez teszi lehetővé a méhnyálkahártya-szigetek hasüregbe vándorlását és megtapadását.

Ezt az elképzelést támasztja alá az is, ha megvizsgáljuk az ételintoleranciákat, illetve a fő allergéneket (glutén, tej – a tejfehérje is, azaz nem elegendő a laktózmentes étkezés –, tojásfehérje), és ezeket szigorúan kivesszük az étrendből, akkor az endometriózis jelentős javulást mutat, sőt sokszor a baba is összejön a diéta hatására. Jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy egy régóta fennálló, károsodott bélrendszer regenerálása nem egy-két nap vagy hét, hanem több hónap, de akár egy-két év is lehet, mire minden helyreáll. Az ez idő alatt becsúszó diétahibák pedig újra hetekre, hónapokra visszavetik a gyógyulást.

 

 

Lelki okok az endometriózis hátterében

Az endometriózis hátterében számtalan lelki ok állhat. Az egyik lényeges tényező minden nőgyógyászati kórképnél a nőiség, annak megélése kisgyermekkortól vagy akár születésünktől. Sokszor találkozunk olyan endometriózisban szenvedő nőkkel, ahol gyermekkorban nem volt biztonságos, kiegyensúlyozott a családi háttér, válás, veszekedések nehezítették a kislány életét. A felnőttkorban kialakuló endometriózis hátterében az a félelem is állhat, hogy a születendő gyermek elveszi a sikeres karrier lehetőségét, és a test tulajdonképpen megakadályozza a baba megszületését. Ilyenkor nem tudatos harc folyik, hanem sokkal inkább a tudat és a tudatalatti összecsapása.

Generációs problémák is állhatnak az endometriózis hátterében, leginkább a nagymama-unoka kapcsolatban. Ahogy korábban már szó volt arról, hogy ott voltunk a nagymamánk méhében az édesanyánk petefészkében (petesejt formájában, azaz a petesejtként, amiből aztán megszülettünk), így minden olyan trauma, stressz, amit a nagymamánk átélt a saját várandóssága alatt, az abban a petesejtben is rögzült.

 

Az endometriózis a hagyományos kínai orvoslás felfogásában, és kapcsolata a meddőséggel

A hagyományos kínai orvoslás szerint a lép a „szervek ura”, ami a helyén tartja a szerveket. Endometriózisban a méhnyálkahártya-szigetek nincsenek a helyükön, hiszen kiszabadultak a hasüregbe. Ha a lép energiája meggyengült, és nem tudja a helyén tartani a szerveket, akkor nem csoda, hogy a megtermékenyített petesejt nem tud beágyazódni, nem tud ott maradni a méhben, hanem előbb-utóbb lelökődik, más esetben méhen kívüli terhesség jön létre. A lép energiáját gyengíti a túlzott édesség- és cukorfogyasztás, de a túlzott aggódás, agyalás, az „agyrágó bogár” is. Továbbgondolva ezt a nézőpontot ez egybecseng a diétás ajánlásokkal, illetve a lelki háttérrel is.

A diéta, a lelki terápiák mellett tudjuk erősíteni a lép energiáját például akupunktúrával, akupresszúrával, moxával.

 

Tudd meg, milyen élelmiszereket érdemes elkerülni, ha babát szeretnél  – olvasd el Dr. Csomai Zita ajánlásait arról, hogy mely ételek tiltólistásak, és milyen élelmiszerek segítik elő a fogantatást!

Forrás: Meddőségből termékenység

 

Ajánlott könyv: Dr. Csomai Zita – MEDDŐSÉGBŐL TERMÉKENYSÉG