Sok-sok évtizeden keresztül élt az az elképzelés, hogy az elfogyasztott ételnek semmi köze nincs az egészséghez. A modern orvostudomány csak a közelmúltban kezdett az étkezésre mint a betegségmegelőzés egyik módszerére tekinteni.

Az elmúlt 5-10 évben az orvosok többet beszéltek az ételek gyógyító hatásáról, mint valaha, mintha mi sem lenne természetesebb. Mindez pozitív fordulatnak tűnhet, sajnos azonban sokszor a legegészségesebb ételeket, például a gyümölcsöket éri méltatlan kritika, ezért kifejezetten fontos fenntartásokkal szemlélni az új információkat, hogy ne vezessenek félre a téves divathullámok.

Nem szabad elfelejteni, hogy az alternatív gyógyászat szakértői régóta tudják, hogy az ételek képesek meggyógyítani a testet, amire sokan csak gúnyosan legyintettek. Mind a hagyományos, mind az alternatív gyógyászat képviselőinek el kell mélyíteniük tudásukat, hogy valóban megismerjék az ételek erejét, amivel képesek visszafordítani és meggyógyítani az emberiséget évtizedek óta sújtó betegségeket.

A következőkben tárgyalt ételek mind rendkívül hatékonyak, a tudományos kutatások azonban mégsem tudnak róluk semmit. A tudomány még csak felületesen sem ismeri, mi mindent rejtenek az élelmiszerek, és fényévekre van attól, hogy felfedezze, mit tartalmaz például az áfonya, vagy bármely más gyógyító étel. Senki nem támogatja anyagilag a gyógyító ételeket célzó kutatásokat.

Ahogy Egészséges pajzsmirigy című könyvemben is írom, a pajzsmirigybetegségek, a Hashimoto-betegség, a pajzsmirigy alul- és túlműködés, a Graves-kór, valamint szinte minden pajzsmirigyhez kapcsolódó probléma és tünet hátterében az Epstein–Barr-vírus (EBV) áll. Az orvostudomány és az orvosi kutatások előtt ez ismeretlen tény. Az EBV nem csupán egy súlyosbító tényező azoknál, akik valamilyen krónikus vagy pajzsmirigybetegségben szenvednek, ahogy azt néhány szakember állítja.

A súlyosbító tényező nem maga az ok. Ez egy hanyag tévedés. A vírus a valódi ok. Apró, de lényegi különbség, amelyet fontos szem előtt tartanunk, ha meg akarjuk érteni a pajzsmirigyproblémák hátterét. Az Egészséges pajzsmirigyben elmagyarázom, hogy az EBV hogyan és miért okoz a pajzsmirigyhez kapcsolódó tüneteket és betegségeket, és hogy a vírus miért rejtély ma is az orvostudomány számára.

Döntő fontosságú, hogy megértsük, hogy az EBV a pajzsmirigyproblémák valódi oka, tehát elkezdhetünk olyan ételeket fogyasztani, melyek elpusztítják a vírust, és támogatják a pajzsmirigyet. Az ok ismerete gyökeresen megváltoztathat mindent, ha a gyógyulásról van szó. Az autoimmun betegségek szakértői sokszor javasolnak valamilyen diétát. Habár könnyű vakon követni ezeket az étrendeket, felmerül a kérdés, hogy vajon valóban meg tudják-e határozni a szakértők a javasolt és kerülendő ételeket, ha nem is ismerik a pajzsmirigyproblémák valódi okát.

Szerintük a pajzsmirigybetegségek, például a Hashimoto-betegség hátterében immunrendszerünk áll, mely saját testünk ellen indít támadást. Ez felületes, idejétmúlt nézet, amely nem segíti a gyógyulást. Azonkívül nagyon kevés tudományos ismeretünk van az ételek tartalmáról és hatásáról. E két tényező tükrében méltán kérdőjelezhető meg a szakértők táplálkozási tanácsainak helytállósága. Saját magunknak kell szakértővé válnunk önmagunk és szeretteink egészsége érdekében.

A következőkben tárgyalt ételek közül sok vitatott, gyógyító hatásukról sok ellentétes információt hallhattunk. Ez megint csak azért van, mert a pajzsmirigyre vonatkozó legtöbb információ idejétmúlt és pontatlan. Fontos észben tartani, hogy az itt következő étellista csupán egy része az Egészséges pajzsmirigyben felsoroltaknak.


Káposztafélék/Keresztesvirágúak

Az első ételcsoport a keresztesvirágú zöldségek. Ide tartozik a kelkáposzta, a brokkoli, a karfiol, a kelbimbó, a rapini brokkoli, a rukkola és a káposzta. Vannak, akik szerint a keresztesvirágú zöldségek, más néven káposztafélék, nem javasoltak pajzsmirigyproblémák esetén. Ez tipikus példája annak, amikor egy téves információ felkapottá válik, és széles körben elterjed, annak ellenére, hogy nem pontos. Ez esetben kifejezetten kártékony hatású tévedéssel állunk szemben, ezek a zöldségek ugyanis valójában a pajzsmirigybetegségek leghatékonyabb ellenszerei közé tartoznak. A káposztafélék pajzsmirigyre gyakorolt káros hatását azzal indokolják, hogy ezek a zöldségek golyvaképző anyagokat tartalmaznak.

Valójában azonban képtelenség annyit enni belőlük, hogy valóban károsítsák a pajzsmirigyet. Még ha egy egész hordónyi karfiolt ennénk is meg, akkor sem lennénk veszélyben. Ezek a zöldségek ugyanis egy ma még ismeretlen, golyvaképződést gátló anyagot is tartalmaznak. Ugyanolyan mennyiségben fordul elő bennük a golyvaképző anyag, mint a gátló komponens. Ezért nem kell tartanunk ezen ízletes, gyógyító zöldségek elfogyasztásától, akár nyersen, akár főve esszük őket.

Sőt, ha a fenti, téves információkra hagyatkozva nem fogyasztunk káposztaféléket, nem részesülünk gyógyító hatásukban sem. A kelkáposzta, a kelbimbó és az összes káposztaféle olyan növényi anyagokat tartalmaz, melyek nagyban hozzájárulnak a pajzsmirigy gyógyulásához, úgyhogy nagy kiszúrás önmagunkkal szemben, ha úgy döntünk, hogy „a biztonság kedvéért” nem esszük őket. Ezek a növényi anyagok szó szerint kiűzik a vírusokat a pajzsmirigyből, és elpusztítják azokat. Mivel egy kórokozót szeretnénk eltávolítani a pajzsmirigy szöveteiből, elengedhetetlen, hogy megismerjük a keresztesvirágúak gyógyító hatású anyagait, és beépítsük őket étrendünkbe. Egy kis brokkoli vagy karfiol nem árthat. Épp ellenkezőleg: gyógyító hatású.

 

shutterstock_279344777 (1)

 

Articsóka

Az articsókának már a kinézete is azt mutatja, milyen hatékony védelmet nyújt ez a zöldség a pajzsmirigy számára. A külső levelek vastagok és erősek, csúcsaik hegyesek, szúrósak. Befelé haladva azonban a levelek egyre vékonyodnak. Középen fekszik a zöldség szíve, ezt védelmezi és támogatja az egész növény. A fenséges articsóka ugyanígy nyújt védelmet a pajzsmirigynek, és ezáltal a leghatékonyabb gyógyító ételek közé tartozik. Ezért választottam az articsóka képét az Egészséges pajzsmirigy borítójára.

Az articsókában számtalan olyan, ma még ismeretlen anyag található, ami jótékony hatással van a pajzsmirigyre, többek között olyan növényi anyagok, melyek hatására a csomók, daganatok és ciszták zsugorodni kezdenek. Az articsókában találhatóak továbbá ma még ismeretlen antioxidánsok és aminosavak, melyeket a tudomány majd csak 30 év múlva fedez fel. Az articsóka az olyan betolakodókkal szemben is megvédi a pajzsmirigyet, mint a pajzsmirigybetegségeket előidéző kórokozók.

A legjobb mindig frissen fogyasztani az articsókát. A konzerves, üveges vagy fagyasztott változatban adalékanyagok lehetnek, például citromsav, amely káros az egészségre, ezért jobb kerülni. Az articsóka azonban csomagolt formában is segíti a pajzsmirigy gyógyulását, a citromsavtól függetlenül. Gyógyító médium című könyvemben részletesen kitérek arra, hogy miért érdemes kerülni a citromsavat. Ha nem tudunk friss articsókához jutni, áztassuk be a konzerves, üveges vagy fagyasztott articsókát egy éjszakára vízbe, egy csipet tengeri sóval. Ha másnap átmossuk, szinte az összes citromsavtól megszabadulunk. Akkor is érdemes egy csipet sót adni a vízhez, ha az articsókát fogyasztás előtt megpároljuk.


Tengeri zöldségek az Atlanti-óceánból

A tengeri zöldségekről szintén megoszlanak a vélemények, elsősorban magas jódtartalmuk miatt. Elterjedt nézet, hogy a Hashimoto-betegségben szenvedőknek kerülniük kell a tengeri zöldségeket és általában a jódot, amit azzal indokolnak, hogy a jód pajzsmirigygyulladást okoz. Ugyanakkor azok, akik szerint nem jó algát vagy tengeri hínárt fogyasztani, nem ismerik a pajzsmirigybetegségek valódi okát. Akkor azonban honnan tudhatnák, hogy a jód jótékony hatású-e vagy káros?

Az Egészséges pajzsmirigy elolvasásával a pajzsmirigybetegségek és a pajzsmirigyhez kapcsolódó tünetek valódi szakértőjévé válunk, és megértjük, hogy minden pajzsmirigyproblémát egy kórokozó idéz elő, így könnyebben eligazodhatunk a gyógyító és kerülendő ételek között. Az Atlanti-óceánból származó tengeri zöldségek nem tartoznak a kerülendő ételek közé, a következők miatt.

Az Atlanti-óceánból származó tengeri zöldségek, főleg az alga és a tengeri hínár, valóban nagy mennyiségű jódot tartalmaznak, ami azonban gyógyító hatású. A jód a pajzsmirigy fertőtlenítőszere. Fertőtleníti és megtisztítja a pajzsmirigyet minden vírustól, többek között az Epstein–Barr-vírustól is, amely a Hashimoto-betegséget, a Graves-kórt és a ma annyira elterjedt különféle pajzsmirigybetegségeket okozza. Manapság egészen másfajta jódhiánnyal állunk szemben, mint régen. Évekkel ezelőtt még az új gabonatermesztési módszer okozott jódhiányt, amely kifosztotta a gabonaféléket, így szinte már más ételnek minősültek, mint korábban. Ma sok biogazda tisztában van a termőtalaj jódhiányával, és tengeri hínárt használnak trágyaként, hogy pótolják a jódot. Ez azonban sajnos nem elég.

Több jódra van szükségünk, mint valaha, mert olyan sokan küzdenek a pajzsmirigyet támadó vírusokkal. Ezért fontos tengeri zöldségeket iktatni az étrendbe. Az alga és a tengeri hínár védelmet nyújtanak a pajzsmirigynek az EBV ellen. Sokan küzdenek EBV-vel, de a tengeri zöldségek hatékonyan segítik a gyógyulást. A tengeri zöldségek jódtartalma véd továbbá a sugárzástól, és megelőzi a pajzsmirigy- és egyéb daganatok kialakulását.

Ha félelemmel tölt el a tengeri zöldségek jódtartalma, és nem tudunk megszabadulni az elképzeléstől, hogy ártalmas, legjobb, ha kis adagokban kezdünk néha-néha algát fogyasztani. Haladjunk kis lépésekben. Kezdjük heti egy teáskanál salátára szórt, szárított algával. Vagy keverjünk egy csipet tengeri hínárt a vacsorára elfogyasztott levesbe. Kis adagokat fogyasszunk, amíg hozzá nem szokunk a gondolathoz, hogy a jód gyógyít, nem káros.

Az Atlanti-óceánból származó tengeri zöldségeket javaslom, mert a Csendes-óceán túlságosan szennyezett ahhoz, hogy rendszeresen fogyasszuk az onnan származó algákat. A Maine államból származó alga és tengeri hínár a legjobb. Ezek az algák nagyszerű zöldségek, melyek gyógyulást hoznak.

Nem szabad összekeverni a tengeri zöldségek tartalmazta jódot a gyógyszertárban kapható jóddal. A gyógyszertári jód fogyasztásra nem alkalmas.


Banán

A banán széles körben elterjedt gyümölcs, ami olyan anyagokat tartalmaz, melyek segítenek kigyógyulni a pajzsmirigybetegségekből. A banán helyreállítja a neurotranszmittereket, és segíti a pajzsmiriggyel kapcsolatos tünetek közé tartozó idegrendszeri problémák gyógyulását. A vírusokból, például az Epstein–Barr-vírusból felszabaduló neurotoxinok a test különböző részeire jutva ködös gondolkodást, memóriaproblémákat, fáradékonyságot, nyugtalanláb-szindrómát, álmatlanságot, remegést, zsibbadást, fejfájást, fülzúgást, szorongást, depressziót és sok egyéb tünetet okozhatnak.

A banán gyulladáscsökkentő és EBV-gátló étel, amely segít megelőzni és meggyógyítani a pajzsmirigybetegségeket. A banán hipoglikémia esetén is jó, mert helyreállítja a vércukorszintet, és védi a mellékveséket. Ráadásul elpusztítja a Streptococcus baktériumokat, melyek – habár ez az orvostudomány előtt ismeretlen tény – a kontamináltbél-szindróma (SIBO) okozói. A Streptococcusok szerepet játszanak az Epstein–Barr-vírus terjedésében is.

Körülbelül 11 éve lett felkapott a nézet, hogy a banán egészségtelen, mert túl sok benne a cukor, ami sokakat vezetett ahhoz a tévedéshez, hogy a banánban lévő cukor ugyanolyan, mint a fánkban lévő. Keresve sem találnánk ennél nagyobb sületlenséget. Az agyunknak szüksége van a banán és az összes többi gyümölcs glükóztartalmára a napi működéshez.

A banánnal szembeni pánik teljesen megalapozatlan, különösen azért, mert a tudomány távol van még attól, hogy kiderítse, mi van ebben a gyümölcsben. Miután az orvostudomány felfedezte, hogy a banán káliumot tartalmaz, nem is kutatott tovább, egyszerűen mert nincs pénz efféle kutatásokra. Kevesen tudják, hogy a banán rendkívül jó kalciumforrás is, mert kalciumban gazdag talajon terem. A kalcium nagyon fontos a központi idegrendszer működéséhez. A szervezetnek különösen nagy szüksége van a gyümölcsökből, leveles zöldekből és más zöldségfélékből származó kalciumra, ha a pajzsmirigyben csomók találhatók. A csomók felhasználják a szervezet meglévő kalciumtartalékait, kalciumhiányt okozva. A banán kiváló a kalciumhiány megelőzésére.

Sokan vannak, akik még kissé zölden szeretik a banánt. Mások napjaink szakembereire hagyatkoznak – akik félnek a gyümölcsöktől, és nem is igazán tudják, mit tanácsolnak –, és úgy gondolják, a legjobb teljesen zöld és kőkemény állapotában megenni a banánt. Nézeteiket elfogult, gyümölcsellenes kutatásokkal támasztják alá, fokozva az emberekben a gyümölcsökkel szembeni félelmet. Ez a hatalmas, elterjedt tévedés jelentősen lassítja a krónikus betegségek gyógyulását. A zöld és kemény banán éretlen, nehezen emészthető, és kevéssé nyerhetők ki belőle a tápanyagok, amelyek miatt érdemes banánt fogyasztani.

Egészen addig érdemes érni hagyni a banánt, amíg teljesen eltűnnek a zöld foltok, a gyümölcs puha lesz, és barna pöttyök is megjelennek rajta. Persze az sem jó, ha túlérett. A legjobb akkor elfogyasztani, amikor megjelennek rajta a barna pöttyök, de még nem teljesen barna. Az érett gyümölcs édesebb, mert magasabb a cukortartalma. A tápanyagokat ilyenkor tudja leginkább kinyerni belőlük a szervezet. A cukor megköti a legfontosabb tápanyagokat, melyek visszafordítják és megelőzik a betegségeket.

Mindenkit arra bátorítok, hogy annyi banánt egyen, amennyit csak bír, mert ez a gyümölcs egy elképesztő adomány, mely gyógyít és táplál. Még ha nincsenek is pajzsmirigyproblémáink, a banán nagyszerű élelmiszer, különösen azért, mert megfizethető, és általában egész évben beszerezhető. A legjobb minden bevásárláskor venni néhány fürttel, hogy mindig legyen a konyhapulton. Ha túl sok érett banánunk van, lefagyaszthatjuk, hogy később smoothie-t vagy jégkrémet készíthessünk belőle. Akár 4-5 darabot is elfogyaszthatunk egyszerre, és megtapasztalhatjuk, hogy éretten milyen laktató is. Zellerszárral kiegészítve különösen tápláló, kiegyensúlyozott és erősítő uzsonna.

 

shutterstock_297523988 (1)

 

Uborka

Az uborka azért fontos zöldség, mert segíti a mellékveséket és a veséket a szervezet vírusok által kibocsátott méreganyagoktól való megtisztításában, és hidratálja a nyirokrendszert. A nyirokrendszer egész testünkre kiterjed, de a legfontosabb nyirokcsomók a pajzsmirigy körül, a nyakban találhatók. Fontos védeni a nyirokrendszerünknek ezt a részét, mert a pajzsmirigy közvetlen szomszédságában helyezkedik el.

Kifejezetten ajánlott az uborka azoknak, akik túl betegek ahhoz, hogy elegendő testmozgást végezzenek. E gyógyító zöldség megadja a nyirokkeringésnek mindazt, amit a testmozgás adna.


Fokhagyma

A fokhagyma a pajzsmirigy gyógyításának egy hihetetlen eszköze, mert antivirális hatásának köszönhetően csodákra képes, ha az EBV kiűzéséről van szó. A Streptococcus baktériumokat is kiirtja, melyek – ahogy korábban említettem – az EBV támogatói. A Streptococcusok szerepet játszanak a húgyúti fertőzések, az arc- és orrüreggyulladás, a kontamináltbél-szindróma, az akné és sok más betegség kialakulásában. A fokhagyma képes mélyen a torokba hatolni, és kiirtani a nyirokkeringés és pajzsmirigy kórokozóit.

Sokan azért nem fogyasztanak fokhagymát, mert úgy gondolják, nem egészséges, vagy pedig nem szeretik a fokhagyma átható ízét. A fokhagyma nem káros az egészségre, sőt antivirális hatóanyagai miatt kifejezetten egészséges. Ha ízvilága tart vissza fogyasztásától, együnk salottahagymát vagy vöröshagymát, mert azok is tartalmaznak hasonló antivirális anyagokat.

Fogyasszunk fokhagymát mind nyersen, mind ételbe főzve, engedjük szabadjára fantáziánkat! Ne marassuk szét a szánkat túl sok fokhagymával, de próbáljunk annyit enni, amennyit csak bírunk. Készítsünk guacamolét egy-két gerezd nyers, összenyomott fokhagymával. A zöldségleveshez használjunk egy helyett négy gerezdet. Fokhagymával jól ízesíthető minden saláta vagy salátaöntet. Még a héjában sült krumplira is rányomhatunk egy gerezdet. Javaslom, hogy fektessünk be egy olcsóbb fokhagymanyomóba, amely megkönnyíti a rendszeres fokhagymafogyasztást, mert a késsel való aprítás néha fárasztó lehet.


Zeller

A zeller az egyik leglenyűgözőbb pajzsmirigygyógyító étel, mert számtalan gyógyhatású anyagot tartalmaz, melyek közül sok ismeretlen a tudomány számra. A zeller felerősíti a sósav hatását az emésztőrendszerben, fokozza a máj epetermelését, és ezáltal az ételek lebontásának hatékonyságát, valamint megerősíti a mellékveséket. A zellerben előfordul az ásványi sók egy olyan, ma még ismeretlen csoportja, amely elpusztítja a Hashimoto-betegséget okozó vírust. Ugyancsak tartalmaz elektrolitokat, melyek az idegrendszer működéséhez szükségesek, és fokozza a T3-hormon termelését a pajzsmirigyben.

Az Egészséges pajzsmirigyben még több információ található a zeller ismeretlen, gyógyító hatóanyagairól. Ha esetleg nem szeretjük a zeller ízét, apróra vágva salátához adhatjuk, vagy akár smoothie-ként is fogyaszthatjuk. Készíthetünk belőle zöldséglevet magában, de elkeverhetjük uborkával, almával vagy ananásszal is, ha más ízre vágyunk. Találjunk kreatív módokat, hogy a zellert étrendünk részévé tegyük!


Spárga

A tudomány előtt egyelőre nem ismert, hogy mi mindent tartalmaz a spárga, de egy-két új vegyületet már gyanítanak. Azt azonban nem sejtik, hogy a spárga a pajzsmirigy egyik leghatékonyabb erősítője. Úgy is tekinthetünk a spárgára, mint egy jóbarátra vagy közeli rokonra, aki folyamatosan támogat bennünket. A spárga héja és csúcsa olyan növényi anyagokat tartalmaz, melyek hatástalanítják a betolakodókat, legyenek azok vírusok vagy vegyszerek. A spárgában előfordul továbbá egy alkaloida, amely úgy hat a szervezetre, mint egy enyhe aszpirin: nyugtató és gyulladáscsökkentő. A gyógyszertári aszpirinnel szemben azonban a spárgának nincs vérhígító hatása, és nem irritálja a gyomrot. A spárgát számtalan módon fogyaszthatjuk. Kezdetnek ihatjuk zöldséglé formájában, keverhetjük salátához, vagy kissé meg is párolhatjuk fogyasztás előtt.


Retekfélék

A retekféléket sokan kihagyják étrendjükből, mert kissé csípősek. A pajzsmirigy gyógyulásához azonban elengedhetetlenek. A retekfélék antivirális hatásúak, egyedülállóan magas kéntartalmuknak köszönhetően. A retekfélék kéntartalma különbözik más zöldségek kéntartalmától, mert ez célzottan pusztítja el a kórokozókat az egész testben. Ha meg akarunk gyógyulni a Hashimoto-betegségből vagy más pajzsmirigyproblémából, a retekfélék nélkülözhetetlenek, mert elpusztítják az EBV-t, ami a gyógyulás kulcsa. A kénvegyület úgy viselkedik, mint a füst: átjárja a pajzsmirigyet, és kiirtja a kórokozókat. A retekfélék másik tulajdonsága, hogy megállítják a pajzsmirigy sorvadását.

A pajzsmirigyfertőzések sokszor okoznak sorvadást, ami még egy ok arra, hogy retekféléket fogyasszunk salátaként vagy csak úgy magukban. Habár a közismert retekfélék meglehetősen csípősek, számtalan fajta akad, amely enyhébb, de olyanok is vannak, melyek még erősebbek. A jégcsapretek például sok helyen elérhető, és kevésbé csípős. A fekete retek csípősebb, de igazán ízletes. Ezek a fajták mindent felülírnak, amit eddig a retekfélékről gondoltunk, és nagy öröm lesz végigpróbálgatni őket különböző receptekben.


Burgonya

A burgonyát illetően szintén megoszlanak a vélemények, mert tévesen a „fehér ételek” vagy „rossz szénhidrátok” közé sorolták. Habár a krumpli valóban fehér belül, nem tartozik a rossz szénhidrátok közé. A retekfélék, a banán, a jicama és a nemesített áfonya szintén fehérek belül, csak a héjuk más színű, mégsem tartoznak a „fehér ételek” közé. A burgonyafélék között előfordul arany, vörös, barna, sőt még lila héjú is. Rengetegféle egészséges krumpli áll rendelkezésünkre, főleg akkor, ha meg akarunk szabadulni a vírustól, amely a pajzsmirigyproblémákat okozza. Az elterjedt nézet ellenére a burgonyafélék nincsenek híján tápértéknek. Éppen ellenkezőleg! Kifejezetten magas az L-lizin- és tirozintartalmuk.

A közönséges burgonya az egyik leghatékonyabb ellenszere az EBV-nek, úgyhogy érdemes fogyasztani, annak ellenére, hogy sok táplálkozási irányzat ellenzi. Az e táplálkozási irányzatokat képviselő szakértők nem tudják, mi áll a pajzsmirigyproblémák és egyéb krónikus betegségek hátterében. Azzal, hogy elrettentenek a burgonyafogyasztástól, csak mert saját táplálkozási nézeteikkel nem egyezik, minden ok nélkül fosztanak meg egy csodálatos étel gyógyító hatásától.

 

shutterstock_453371821 (1)

 

Paradicsom

A paradicsom rendkívül jó a pajzsmirigyek, mert egy csak rá jellemző C-vitamin-változatot tartalmaz. A kutatók egyelőre nem tudják, hogy többféle C-vitamin létezik. A paradicsom C-vitaminja a holdfény frekvenciájának hatására alakul ki, szabadban termesztett paradicsomoknál. Ez a fajta C-vitamin, kiegyensúlyozó hatása által, minden másik változatnál jobban erősíti a pajzsmirigyet. A paradicsomot mindig annak fényében vizsgálták, hogy a burgonyafélékhez tartozik.

A legújabb trendek szerint el kell távolítani a paradicsom magjait fogyasztás előtt. Ezek az irányzatok megint csak olyan jó szándékú szakértőktől származnak, akik nem ismerik a pajzsmirigyproblémák és krónikus betegségek valódi okát. Olyan idejétmúlt tanulmányokra alapozzák táplálkozási tanácsaikat, melyek eredményei nem pártatlanok, és a gyógyulás útjában állnak.


Árpafűlé-kivonat

Az árpafűlé-kivonat segít megtisztítani a szervezetet a higanytól és a nehézfémektől, melyek táplálják a pajzsmirigybetegségeket okozó vírusokat. A kivonat olyan, pajzsmirigyet tápláló alkaloidokat is tartalmaz, melyek megakadályozzák a pajzsmirigy sorvadását.

Mindez csak egy része annak a számtalan ételnek, étrend-kiegészítőnek és azok gyógyító hatásának, melyet az Egészséges pajzsmirigy tárgyal. A könyvből megtudhatjuk, hogyan gyógyulhatunk ki a pajzsmirigybetegségekből és több mint száz más problémából, valamint hogy mely élelmiszerek nélkülözhetetlenek a gyógyuláshoz.

Ha rendszeresen fogyasztjuk a felsorolt ételeket és étrend-kiegészítőket, azzal megadjuk a lehetőséget pajzsmirigyünknek a gyógyulásra. Élvezzük az új ételeket, és fedezzünk fel új lehetőségeket e gyógyító gyümölcsök, zöldségek, leveles zöldek, fűszernövények és étrend-kiegészítők fogyasztására. Ha olyan ételeket fogyasztunk, melyek kiirtják az EBV-t, erősítik a pajzsmirigyet, és gyógyító hatásúak más krónikus betegségekre, azzal minden lehetséges támogatást megadunk szervezetünknek, hogy meggyógyulhasson.

Forrás: https://www.medicalmedium.com/blog/foods-that-heal-thyroid

 

Ajánlott könyvek:

EGÉSZSÉGES
PAJZSMIRIGY

Egeszseges pajzsmirigy

GYÓGYÍTÓ
ÉTELEK

Gyógyító ételek

GYÓGYÍTÓ MÉDIUM (BŐVÍTETT KIADÁS)

Gyógyító médium - bővített kiadás