Mindig keressük az új ötleteket, hogyan fogyaszthatnánk még több babot. Ez a recept mind közül a legjobb. Tálaljuk 100% teljes kiőrlésű pirítós kenyérrel! A burger jól lefagyasztható, érdemes tehát dupla adagot készíteni, így később csak fel kell olvasztani, és már fogyaszthatjuk is.
Fogás: főfogás
Nemzetiség: amerikai
Mennyiség: 4 adag.
Kalória: 304 kcal
Hozzávalók
- 1 csésze hagyományos zabpehely
- ½ csésze dió
- 3 cm friss reszelt (vagy ¼ teáskanál őrölt) kurkuma
- ½ csésze lilahagyma felaprítva
- 1/3 csésze gomba felaprítva
- 1 ½ csésze főtt vagy egy 420 g-os BPA-mentes konzerv, vagy Tetra Pak sómentes feketebab átöblítve, lecsöpögtetve
- 2 evőkanál tahini vagy mandulavaj
- 1 evőkanál őrölt lenmag
- 1 evőkanál élesztőpehely
- 1 evőkanál friss petrezselyem felaprítva
- 2 teáskanál fehér misopaszta
- 1 teáskanál hagymapor
- ½ teáskanál fokhagymapor
- ½ teáskanál füstölt pirospaprika
- 1 teáskanál ínycsiklandó fűszerkeverék
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 190 ºC-ra.
- Aprítógépben simára keverjük a zabot, diót és a kurkumát. A hagymát, gombát, babot, tahinit és a lenmagot az aprítógépbe tesszük, és simára keverjük. Hozzáadjuk a maradék hozzávalókat, és alaposan elkeverjük.
- Hüvelyk- és mutatóujjunk közé csippentünk egy kicsit a masszából, hogy lássuk, összeáll-e. Ha a keverék túl nedves, adjunk hozzá még egy kis zabot! Ha túl száraz, lazítsuk fel egy kis vízzel, melyet óvatosan, evőkanalanként adagolunk. A masszát egy munkafelületen négy részre osztjuk, majd egy-egy 1,5 cm vastag „húspogácsát” formázunk belőlük, és tálra tesszük őket. 30 percre hűtőbe tesszük.
- Egy tepsit kibélelünk szilikonlappal vagy sütőpapírral, és elrendezzük rajta a „húspogácsákat”. Egyszer megforgatva addig sütjük őket, amíg átforrósodnak és enyhén megbarnulnak, kb. 25 percig. Forrón tálaljuk, ízlés szerint.
Forrás: Nutritionfacts.org